Kategorier
barn & föräldraskap

ang. smakisar och välling

asså… det här med plockmat har jag tänkt på, men jag är så hysteriskt rädd att han ska sätta i halsen. Det är typ min största skräck. Men tids nog så vill jag ju att han ska äta själv. Just nu är jag bara intresserad av att få honom att äta. Ja jag har lite […]

asså… det här med plockmat har jag tänkt på, men jag är så hysteriskt rädd att han ska sätta i halsen. Det är typ min största skräck. Men tids nog så vill jag ju att han ska äta själv. Just nu är jag bara intresserad av att få honom att äta.

Ja jag har lite bråttom, jag vet, det är inte för hans skull utan för min. Totalt ego. Jag vill kunna lämna honom en timme eller två med Oskar. Det är också enda anledningen till att jag funderar på välling (vällinghatare som jag egentligen är). Det låter så enkelt att bara hiva i en flaska välling i bebben åsså ZZZZ på det. Perfekt liksom. Kan pappan i familjen natta båda trollen medans mamman är ute på galej. Eller fan… bara tar ett långt bad.

Med Ninjan tog jag det lugnt. Jag var ju nymamma och saknade aldrig att få vara för mig själv. Det är enklare att bara gå upp i sin nya roll helt när man för en stund sedan hade all tid i världen. Vi har ju aldrig haft barnvakt på allvar till Ninja heller. 

Men nu, nästan tre år senare, så är man fan desperado efter lite egentid. Det är fan på tiden.

/egomorsan

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

40 svar på ”ang. smakisar och välling”

Om du vill ha egentid så kanske du skulle börja omsätta dina värderingar i praktiken och lägga över föräldraledighet på din man.

Grejen med plockmat är att bitarna skall till en början vara ganska stora. Barnet skall kunna hålla i maten och mumsa.

Barnet kommer att prova sig fram. Ibland hamnar kanske maten lite långt bak i munnen och det börjar kväljas – men det kan ju även hända med mosad mat eller välling. Eftersom ingen matar barnet sker detta helt på barnets egna villkor och framför allt i dess egen takt.

Inga russin eller liknande i början – det kan lätt slinka ned och få barnet att sätta i vrångstrupen.

Det där med plockmat är fan guld värt!

Jag var också livrädd för att han skulle sätta i halsen och han gjorde det två gånger så jag fick banka honom på ryggen så det flög ut, men sålänge du vet hur du ska hantera OM han sätter i halsen så är det ju faktiskt ingen fara.

Det fantastiska med att låta dem äta själv från början är att de kan styra det helt själva, det har resulterat i att min lille skit, nu 1½, äter ALLT… mögelostar, skaldjur, nötter, vitlök, chili… you name it! Det enda han vägrar är isbergssallad. :-d

Jag kanske är helt efter här…men vad är det för "fel" med välling? Är det onyttigt eller bara onödigt rent näringsmässigt?

Det är jäkligt skönt nu när knubbsälen blivit 4½ mån, jag har utpumpad mjölk i frysen om det skulle krisa, men bara att få åka och veckohandla (1½-2 timmar) på egen hand är ju helt underbart!

Dessutom går jag på Familjeverkstan varje onsdag i 3 timmar där jag får vara vuxen enbart….

Nu är visserligen min skit lite äldre än din men jag har inte varit speciellt rädd för att han ska sätta i halsen. Kanske för att han har "tuggat" maten så bra trots att han inte hade tänder. Sen vet jag inte heller om det kan bero på att han utsöndrar så mycket saliv att det på så sätt mjukar upp maten.

Har även hört att barn sällan sätter maten i halsen då de har en förmåga att hosta upp det igen. Men om det stämmer kan jag inte gå i god för.

Det är dock du som vet vad ditt barn klarar av och inte, jag har tex en vän vars dotter är 1 dag yngre än min son och hon klarar inte av stora bitar överhuvudtaget. Kan tillägga att dom blir 11 månader snart.

Ge ersättning säger jag. Det har vi gjort ett par gånger i veckan sedan bebisen var 1 månad gammal när det inte funnits utpumpad mjölk de dagarna jag jobbat (vi delar föräldraledigheten lika från början). Har inte stört amningen det minsta- helammar, (jo, för det räknas ju visst som det fortfarande) minus smakisar och miniportion gröt en gång om dagen, fortfarande och hon är fem månader nästa vecka.

Egotid är nödvändigt… Iaf för mig. Blir bitterfittan berta annars.

Ersättning eller kanske gröt?? Gröt är bra & mättar fin fint!

Trevlig helg…

Kanske skulle presentera mig oxå. .-D

Egotid är nödvändigt… Iaf för mig. Blir bitterfittan berta annars.

Ersättning eller kanske gröt?? Gröt är bra & mättar fin fint!

Lycka till & Trevlig helg…

:-d

bra blogg, följt dig länge men kommenterar sällan.

hur tänker du kring att ninja och tamlin får så olika start på livet? tänker att ninja heltidsammat bra mycket längre än tamlin (eller är jag ute och cyklar nu?) samt att du kan tänka dig att ge tamlin välling men inte ninja.

det kan inte, undermedvetet, ha något att göra med att ninja är flicka och du kände behovet av att skydda henne längre och göra allting rätt medan… tamlin är pojke och får göra saker på andra sätt.

som att du gärna vill lämna honom en timme eller två med pappan (inget fel med det), medan du inte gjorde det med ninja.

klankar INTE ned på dig. tycker du är cool och vettig. undrar bara lite hur du tänker. kan ju vara så att jag är helt ute och cyklar också. brukar läsa bloggen men lägger inte saker så ofta på minnet.. tyvärr.

vf Det har absolut inte med kön att göra. Jag tror på kompensatgorisk fostran så hade det varit könet som fick styra så hade jag gjort tvärtom – daltat lite extra med pöjken.

Nej, det handlar om att Ninja var först. Då är det enklare att vara ambitiös och ge ALLT hundra procent. man är också oroligare och vill göra allt "rätt".

Nu är det andra vändan; jag är tryggare i min föräldraroll men har också också mer behov av egentid. Som jag skriver – jag har gett 100% i tre år.

sen är det skillnad på ungarna. Ninja var en mammagris. Det gick inte att lämna henne till oskar. inte ens en minut. hon SKREK i högan sky. Tamlin är tryggare hos andra. Han är social och blir inte ledsen såvida han inte är trött och hungrig. Oskar klarar av att söva honom. Det gick ALDRIG med Ninja.

VF Nu är jag inte Lady Dahmer, men jag lägger mig i ändå 😛 Det är nog vanligare att olika barn får olika start på livet och inte blir behandlade exakt likadant än att man faktiskt är helt konsekvent, jag har tre syskon och jag vet att det var skillnad på hur mina två yngsta syskon hade det och hur jag hade det, det handlar ju till viss del om tid och ork (vilket man har mer av om man bara har ett barn, oftast)sen är ju föräldraskap en sån där learning by doing grej, man testar sig fram tills man hittar det som fungerar.

Annars så upplever jag det snarare som att föräldrar dattar längre med killar än med tjejer, jag vet killar som har langat hem sin tvätt till sin mamma och där mamman har kommit hem till dem och hjälpt dem att städa (eller snarare städat åt dem) jag har aldrig hört talas om en tjej som har haft en mamma som har gjort så för dem.

Hej! 🙂

Först: Kanon blogg!!!!

Ersättning säger jag också! Välling är mycket starkare för magen, så bättre att börja med ersättning. Gjorde jag med min son när han skulle vara hemma med sin far en sväng, funkade kanon!

Mvh

Det är inget fel på välling eller gröt. Kör på!

Är du orolig för just flaskan med napp, så finns det pipar att köpa till istället och välling går alldeles utmärkt att servera ur pipmugg till en 6-månaders också om den inte känner till annat. Kör på för fan!

Jag förstår vad du menar, med första barnet har man en massa ambitioner och man har både tid och viljan att vara mer principfast. Med två eller fler barn är man nog mer inställd på att inte krångla till det för sig eller göra det onödigt invecklat. Sån är i alla fall jag. Är maten inte rent onyttig och det går ner och alla är nöjda så ser jag inte faran.

Jag säger kör på välling du. Ersättning är också bra förstås, men vällingen är ju typ utspädd barngröt och det är ju faktiskt ganska ok det med.

Angående påståendet att skillnader mellan barnen skulle bero på deras kön tror jag inte riktigt på, vi har ju samma skillnader mellan mina barn, första helammade i 8 månader och kunde inte äta mat på riktigt förrän vid 1 år och den andra har haft ett helt annat matbeteende och vad ska jag skylla på? Mina är ju pojkar båda två! Snarare är det väl som jag skrev ovan, att man har lite annan syn på ambitionerna när man har fler än ett barn och som du skrev, att man får en större längtan om att kunna vara lite fri då och då med tiden. Plus att man lär sig med erfarenheten att barnen inte tar någon skada av att man gör det lite enkelt för alla inblandade då och då.

Petra, man ska ha råd med det också och det är det inte alla som har. LD har jobbat som vikarierande barnskötare, då är inte SGI:n den högsta direkt… 🙁

Det blev lite fel i min kommentar till Petra. Det jag menar är att om man klarar sig med en liten till knapp mariginal på makens jobb plus föräldraförsäkringen så kan det i det närmaste vara omöjligt för en barnskötare att försörja familjen medan pappan är föräldraledig. I synnerhet när man haft ett vikariat och inte har en fast tjänst att gå tillbaka till. Det handlar inte bara om princip, det ska vara ekonomiskt möjligt också.

…och att vilja kunna ta en paus någon gång ibland innebär inte heller att man är emotionellt redo att gå tillbaka till jobbet. Trots principens ädla åsyftning.

Testa en fresh food feeder (tror dom heter så) då kan han smaka det mesta själv utan att sätta i halsen 🙂 Förstår det där med ego, helt och fullt. Är en person som behöver mycket utrymme för att må bra. Amma kunde jag tyvärr inte, men på ett sätt (för mitt eget välmående) så var det kanske lika bra. 🙂 Testa ersättning vetja, börja med en 1a det är mildare mot magen. 🙂

Jag har hört att man inte ska introducera ersättning om barnet är över 5 månader. Minns inte riktigt varför… Men det var bättre att introducera välling i alla fall, och Tamlin är väl 6 månader?

Nu känns det som att du bara kommer att bli mer confused här med alla "råd"… Äsch jag tycker att du gott kan göra lite hur som haver.

Broccoli är jättebra plockmat, hålla i skaftet och tugga på "kronan". Och så länge barnen får styra det själv utan att man pillar eller själv matar med de stora bitarna sätter de sällan i halsen. Faktum är att vår kille oftare satt i halsen av bitarna i puréer än plockmat.

till er som undrar varför välling anses "farligt": det är för att det finns risk för att barnet tycker välling är så underbart att det hellre vill ha en flaska av det istället för bröstet, & då kanske det blir amningsavslut tidigare än man tänkt. annars är ju välling, precis som andra här säger, utspädd gröt. dock innehåller all välling, förutom Hipps majsvälling, maltodextrin & det råder ju delade meningar om hur bra det eg är. en del barngrötar innehåller inte maltodextrin & man kan ju faktiskt göra välling på de pulvren istället om man vill.

Första barnet: ambitionen var på topp att amma lääänge. 8 mån senare var jag helsinad.

Andra barnet: revanschen var min! NU skulle det bli länge. Strulade efter 8 veckor.

Barn har olika förutsättningar. De är individer, och ettan är född ensambarn och SKAPAR föräldrar. Tvåan FÅR föräldrar, och är född "syskon".

Dessutom börjar rek ändras. Introducera mat under amningsskydd, främst gluten. Så vi kämpar sedan 4-mån-strecket.

Hittade nån sida för ett tag sen med välling gjord mer åt lchf-hållet men jag hittar tyvärr inte åt den igen. Det kanske hade varit nåt?

Min 3,5 månad gamla bebis kan bara amma till sömns, dag och natt. Så vi myser rätt ofta i sängen, vilket inte är ett stort problem. Det skulle såklart vara kul att se film med mannen nån gång då och då (eller ligga lite, haha). Och både en och två gånger har jag varit sugen på att ge en flaska ersättning på kvällen för att på så sätt kanske lyckas natta i egen säng. Men så läser jag innehållsförteckningen, herregud så mycket skit det är i den där smörjan. Jag tänker aldrig någonsin ge upp!!!!

Den här kan jag rekommendera: Baby-Led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food av Gill Rapley

Livia trycker i sig massor och det känns lugnt, trots att jag också var skiträdd för att ungen skulle sätta i halsen.

På alternativbarnmat.se finns bra tips och recept på både välling gjorda på glutenlåghaltiga mjöler och hur man kan få i sig D-vitamin utan just D-droppar.

Gröt är ett perfekt alternativ till amningen och konkurrerar inte ut den på samma sätt som välling kan göra. Glutenfria alternativ finns och mättar dessutom väldigt bra. Min älsta son ammades länge och vägrade ta flaskan å då fick det bli gröt ist, fast han var lite äldre då.

Gröt är ett perfekt alternativ till amningen och konkurrerar inte ut den på samma sätt som välling kan göra. Glutenfria alternativ finns och mättar dessutom väldigt bra. Min älsta son ammades länge och vägrade ta flaskan å då fick det bli gröt ist, fast han var lite äldre då.

men det där med att sätta i halsen är ju läskigt, det förstår jag, men om man ger t ex mjuk kokt potatis eller nåt så är det väl inte så stor skillnad mot att mata in potatismos? min bebis åt mat med klumpar i/plockmat/hemmosad mat redan från början o lärde sig jättesnabbt vad hon klarade att svälja o inte. hon har fortfarande bara 3 tänder (13 månader nu, men äter allt möjligt, utom typ kött då. fixa lite egentid tycker jag, det behöver du nog nu efter 3 års 100 % närvaro! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *