Kategorier
barn & föräldraskap

Äta mjöl bör man annars dör man… eller hur var det nu?

Jag har märkt att folk blir väldigt provocerade när man säger att man inte vill ge sin unge bröd och pasta (och annan stärkelserik mat) De blir nästintill rabiata och vrålar om barnmisshandel och kolhydraternas viktighet hit och dit. Och jag bara undrar vad för myt de gått på när de allvarligt tror att människorkroppen har ett essentiellt […]

Jag har märkt att folk blir väldigt provocerade när man säger att man inte vill ge sin unge bröd och pasta (och annan stärkelserik mat) De blir nästintill rabiata och vrålar om barnmisshandel och kolhydraternas viktighet hit och dit.

Och jag bara undrar vad för myt de gått på när de allvarligt tror att människorkroppen har ett essentiellt behov av mjöl.

En typisk dagsmeny för ungen skulle kunna vara:

Frukost: Creme fraiche med hallon, blåbär och lite rostade frön.
Lunch:  svampstuvning, jordnötssallad och ugnsgrillade rotfrukter.
Middag: Bönröra/hummus, sojabitar och rotfrukterna som blev över från lunchen.
Kvällsmål: Gröt gjord på lite havregryn, massa smör och grädde. Serverad med kanel och hallon.
Mellis: ägg, avokado, ost, morotsstavar.

Skulle det verkligen bli nyttigare om jag bytte ut hälften av hennes mat mot mjöl och stärkelse?

Jag tänker till när jag gör mat. För det mesta iallafall. (Jag får ju ibland en attack av mammabekvämlighet och då är steget till pasta och kethup inte så långt) Men likförbannat så blir det lite hotfull stämning när det ska diskuteras.

Märkligt.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

52 svar på ”Äta mjöl bör man annars dör man… eller hur var det nu?”

Hej

Du ar nog inte riktigt frisk tror jag, rakar dig inte under armarna? hahaha den var bra. Din uppgift ar att behaga mannen och jag utgar ifran att han bett dig att inte raka dig. Underligt men sa ar det ibland!

Vi man skall vara lika glada att vara i fittan pa er kvinnor som ni skall vara glada att fa suga balle, da skall vi val ocksa gora snyggt innan festen borjar anser jag. Tycker du har lite skruvad uppfattning om detta. Tank nu lite nar du har barn och ge honom en ordentlig uppfostran, inga vansterflankare har inte.

Ha en bra dag.

Tack for mig.

Douglas

Det är kan vara den mest välkomponerade barnmenyn jag nånsin sett, och gott lät allt med!

Jag tycker att du gör rätt i att inte ge Ninja bröd och pasta etc. Folk har en irriterande förmåga att ta mycket man säger som personliga förolämpningar, istället för att uppmuntra så tror de att man klankar ner på deras sätt. Vilket är idiotiskt. Själv åt jag mycket pasta som barn, delvis för att det var billigt och delvis för att det gick snabbt att tillaga. Har numera slutat med det dock då jag får hiskeligt ont i magen efteråt, vilket är väldigt ledsamt då jag älskar makaroner och ketchup. :'(

Jag är kock o lagar mat till barn på en förskola. Tycker ditt matupplägg är bra. Låter ju supergott o nyttigt. Nä ingen människa behöver mjöl. Det finns andra kolhydratkällor som är nyttigare.

Fast blir inte folk provocerade av alla val man gör åt sina barn, om de ligger utanför normen..?

Det är ju provocerande att inte låta barn äta rött kött, & än mer provocerande att ge dem veganskt. Jag väljer att se det som att kunskapsnivån helt enkelt varierar hos människor.

Vegankost upplevs ju f.ö. som väldigt provocerande även när man är vuxen, jävlar vad liv det var under mina veganår!! Det finns ingen kosthållning som jag mått bättre av dock, att undvika mjölkprodukter får mig att må toppen! Nån dag snart vill jag vara där igen, en provocerande vegan;-)

(Barnet får dock nöja sig med att kallas pescetarian, jag tror alldeles för starkt på att fisk är bra för barn för att utesluta det…& det är provocerande nog;-))

Och dagens pungspark går till Douglas! Med motivering. Nej förresten, någon motivering behövs knappast.

Menyn låter så jävla fin! Bra mycket bättre än oboy och vitt bröd eller pasta och någon halvfabrikatstomatsås. Hu!

jenny – visst fan händer det att ungen får en brödbit hemma hos kusin eller en portion pasta när fantasin och orken tryter, men i övrigt så är det ju inte svårare att koka ett ägg och skära upp lite grönsaker.

emma – nej vi äter inte kött. Eller, maken och jag kan ibland äta fisk eller skaldjur, men ninja äter inte det. Och annat kött äter vi inte.

anonym — vad är det mitt barn inte kommer att acceptera?

Douglas, Patetiska små, små varelser som du är en skam för alla män…tack o lov är få som du.

Men vet du vad, jag läste nyligen en undersökning om att män som 'attackerar' kvinnor så som du gör, speciellt anonymt, har extremt små könsorgan och för att kompensera detta mindervärdskomplex så utvecklas en sån där sjuklig lust att kasta skit på andra och speciellt på starka, vackra kvinnor. Men psykiatrin där du bor kan säkert hjälpa dig, så vänd dig dit.

Bra! Fast jag har hört från flera håll att man ska vänta med jordnötter tills efter de fyllt 4 år pga allergichocken som kan efterfölja.. (Min son har reagerat de gånger han fått, dock inte andnöd)

me — jag har hört från 2 års ålder, men jag ger henne så minimala mängder och inte så ofta att jag inte tror det är nåt problem. Hon reagerar inte.

be — det är superenkelt! Och supergott!

finhacka dina favvogrönsaker i små kuber. Jag brukar ta paprika, gurka, lök och tomat.

Sen häller du på olivolja, citron och en stor sked jordnötssmör som du får massera in (för att den ska spridas jämt) – på med salt å peppar – KLART!

Låter som riktigt prima mat, och gott med. Stör mig själv på när människor frågar ifall jag inte ska äta något annat än "det där" när jag gör mat utan pasta eller liknande.

Annars måste jag bara säga att jag gillar din blogg,

har bland annat börjat med lite no poo tack vare dig, och det ångrar jag inte :thumbup:

Hannah: Jag blir deppig OM JAG ÄTER mycket kolhydrater… jag mår perfekt i kropp och själ när jag håller ner det och aftonbladet är ju en pålitlig källa (harklar mig lite kritiskt).

Nä, min kära Lady D, folk reagerar för att de 1. inte vet vad de pratar om 2. lite avundsjuka, de skulle själva vilja göra så 3. Måste hävda sig själva som perfekta föräldern….

Förutom att det lät så otroligt äckligt med creme fraishe till frukost så var det väl en bra meny Men det är bara mina smaklökar som inte tycker om kall creme fraishe. ;-P

Så länge Ninja mår bra och får isig det hon behöver spelar det väl ingen roll vad det är? Mjölet behöver vi inte.

Men… Folk vill provocera. Vill visa att dom är den perfekta föräldern. Oj oj. Det finns så många konstiga människor. Alla har vi inte samma värderingar, men man ska respektera alla.

Några frågor som dök upp?

Frukost: Creme fraiche med hallon, blåbär och lite rostade frön.

Är det frysta bär eller nån form av färska importbär?

Rostar du fröna själv?

Lunch: svampstuvning, jordnötssallad och ugnsgrillade rotfrukter.

Är det hemma gjord stuvning?

Vad innehåller en jordnöstssallad?

Middag: Bönröra/hummus, sojabitar och rotfrukterna som blev över från lunchen.

Egen hummus?

Hur tillagas sojabitar?

Kvällsmål: Gröt gjord på lite havregryn, massa smör och grädde. Serverad med kanel och hallon.

Igen,har du färska eller frysta bär?

Mellis: ägg, avokado, ost, morotsstavar.

Hjälps du och din man åt med matlagningen? Kommer han att förse din dotter med samma kost när han är pappaledig och du jobbar?

fia

1. frysta svenska kravbär. Vid säsong givetvis färska.

2. Japp, jag rostar fröna själv! (linfrön, sesamfrön, solros och pumpa) Kolla min lchf-blogg efter recept på lchf-musli.

3. Stuvningen görs på färska champinjoner eller ev. torkad kantarell (har hela skafferiet fullt) och creme fraiche/grädde och ev. äggula.

4. Finhackade grönsaker av eget val. Dressing på jordnötssmör, olivolja och citronsaft. Det ska smaka jordnötter. supergott!

5. alltid egen röra, oavsett om det är hummus eller bönröra. 🙂

6. sojabitar – beror på. Ibland gör jag en gryta med tomater och annat gott, ibland blir det grädde… de tillagas på samma sätt som kött.

7. Japp, maken lagar mest mat på helger, sin pappadag (fredagar) och han lagar alltid kvällsmaten. Han kommer dock inte vara hemma med Ninja. men vi lagar samma typ av mat. Kanske är karln lite mer fantasifull och kreativ.

Folk blir stressade för att du är ambitiös duktig och genomtänkt i vad du ger/uppfostrar/klär osv Ninja. De känner sig själva otillräckliga och dåliga, tror jag, och försöker då trycka ner dej för at själva må bättre. Klassiskt. Och värdelöst. Varför inte inspireras istället. Jag själv hatar att laga mat och är totalt fantasilös, använder ofta halvfabrikat och ungen får alldeles för ofta pasta. Men jag gör så gott jag pallar. Tycker att jag är duktigare på andra saker. JObbar på det där med maten och låter mig inspireras av dej.:thumbup:

Tycker det är hysteri vad man än ger barnen.

Nej inte egen gjord gröt, inte bra.

Nej inget salt.

nej ingen mjölk.

De måste äta fisk minst en ggr i veckan.

Kött är jätte viktigt.

Mycket grönsaker är ett MÅSTE.

Och för allt i världen, glöm inte A/D-dropparna. Då dör ungen!!!

Jag är skit kräsen när det gäller mat. Äter inget som kommer från hav eller sjö. Äter knappt grönsaker. Älskar pizza, burgare och tacos.

Jag är uppfödd på vanlig hederlig husmanskost. Mycket godis, popcorn och blåbärs soppa. Och se på mig. Jag lever fan! =)

Låter som en bra meny! Angående jordnötterna så hörde jag på en föreläsning (läser till sjuksköterska) att anledningen till att undvika jordnötter är för att de är omöjliga att plocka upp ur lungan om barnet sätter fel. Jordnötterna smular bara sönder när man kirurgiskt försöker plocka upp dem.

Jag tycker du är duktig! Det är alltid någon som stör sig på ens val när det kommer till barn… oftast (tror jag) handlar det om att den själv inte gör rätt och då blir den arg.

Vi gör ALL aimees mat själva, har inte köpt en endaste burk. Vi sparar då ca 400kr i månaden + att vi vet vad hon får i sig. Och när jag skrivit om det på bloggen är det alltid någon som ifrågasätter i stil med "jaha, så jag är dålig mamma som matar mitt barn med burkar?"

Blir så trött!

Det finns INGEN annan än du som bestämmer vad ditt barn ska och inte ska få äta. Och INGEN vet bättre än du och Oscar. Ni känner er dotter bäst.

Det är skrämmande att så många människor bara kör på i samma gamla vanor och tankegångar för att det är så de lärt sig/hört från någon. Ingen tanke på att ifrågasätta varför vi gör på vissa sätt, varför vi tror att mjöl och stärkelse är så fruktansvärt viktigt osv.

Jag tror att mänskligheten till slut kommer att delas upp i två arter igen – vi som tänker och ifrågasätter och de som bara flyter med.

Snälla, snälla, snälla, skriv oftare vad du lagar för mat till ditt barn. Det där lät himlans gott. Själv har man ju hjärnsläpp och det känns som att vi äter pasta varje dag. Typ.

Teskedsmamman Magdis:

Nej, aftonbladet är inte en direkt trovärdig källa och det var inte mening att "Skriva någon på näsan" eller så, jag hittade artikeln precis efter att jag hade läst inlägget och jag tänkte att dom berörde samma ämne så det kanske kunde vara intressant. 🙂

(Förresten så är inte jag och den Hannah som lämnade kommentaren om mattips samma person :-))

Kolhydrater är ju faktiskt viktiga men stärkelserika livsmedel är det nödvändigtvis inte. Den menyn som du har lagt upp innehåller ju faktiskt kolhydrater så vad är problemet? Pratar folk/ du runtomkring varandra?

Heja heja! Låter super, om du vill mata mig också är jag frivillig :-d

De som klagar och tycker att kolhydrater är SÅ VIKTIGT – det är ju faktiskt kolhydrater i både bär, mejerivaror, grönsaker och nötter. Att klaga på andra är ett dåligt sätt att rättfärdiga snabbmakaroner.

Mjöl… Mjöl i sig är ingen maträtt, men det du gör med mjölet är.

Dessutom är mjöl bara själva formen på produkten. Det kan vara gjort på majs (skrev först fel, det blev "bajs"), vete och lite andra nyttigheter.

Så att inte låta ungen äta mjöl är nog lite märkligt i alla fall! Rotfrukter låter du ungen äta, men inte potatis? Potatis är väl en…? En rotfrukt? Ja, potatis är en rotfrukt!

Så länge ungen inte äter kött så är det nog ok! 🙂

Jag förstår inte varför det fortfarande serveras kött i skolor när det kommer studie på studie att det inte är nyttigt och framför allt inte är naturligt. Hur många barn äter sina kaniner, hamstrar eller marsvin? Sedan att jägarna inte äter upp sina jakthundar är ju också lite knepigt… Så stå på dig på den punkten! :thumbup:

Oj, du drar åt dig de mest trolliga varelser till denna bloggen ibland. Undrar hur det kan komma sig 😉

Nej men seriöst… Är du helt säker på att ungen får i sig tillräckligt med proteiner? Proteiner är väldigt viktiga för barns utveckling vet du (väl)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *