Kategorier
barn & föräldraskap

Att göra dåliga val som förälder

Vet ni vad? Som förälder gör jag massvis med dåliga val. Ibland omedvetet men lika ofta så där kalkylerande medvetet. Som att t.ex ge ungarna halvfabrikat emellanåt. Orkar inte laga mat. Här Mackisar å ketchup. Massa Ketchup för då äter barnen. Och ibland får de titta på nåt ADHD-framkallande barnprogram bara så att jag får […]

Vet ni vad? Som förälder gör jag massvis med dåliga val. Ibland omedvetet men lika ofta så där kalkylerande medvetet. Som att t.ex ge ungarna halvfabrikat emellanåt. Orkar inte laga mat. Här Mackisar å ketchup. Massa Ketchup för då äter barnen.

Och ibland får de titta på nåt ADHD-framkallande barnprogram bara så att jag får en liten liten liten välbehövlig lugn stund vid datorn. Ja just ja, jag använder ju TV’n som barnvakt. (seriöst, vad är den annars till för? Barn ska inte titta på TV. DET ÄR INTE BRA FÖR DEM!)

Jag överväger att vända Tamlin framåt i barnvagnen fast jag vet att det stressar små barn. Varför? Jag behöver en liten enkelt vagn och småsulkysar kommer bara i den modellen. Jag låter Tamlin äta godis fast han är för liten. Jag låter Ninja titta på Simpson och Familyguy och hon sitter med och hejjar när jag dödar troll och orcer i Skyrim. ”Mamma, varför ramlade hans huvud av?

Och hörrni, hade jag verkligen verkligen känt att jag behövde jobba utanför hemmet, så hade ungarna fått en tidigare förskolestart. Faktiskt.

Min poäng är att sämre val inte alltid är synonymt med misshandel, skador för livet eller att man är en dålig förälder. Det betyder bara att man ibland väljer det sämre alternativet för att det känns bäst just då. Och det är faktiskt ok.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

34 svar på ”Att göra dåliga val som förälder”

Seriöst, vad är det med ungar och ketchup?? Min 3-åring är likadan. Ketchup till ALLT.

Tror nog alla gör mindre bra val till sina ungar då och då. Igår när jag låg däckad i magsjuka och varken åt eller drack på över 12 timmar spelade ungarna Wii i timmar. Orka bry sig liksom…

Jag håller med dig -i stort. men de val du beskriver, en stund framför tv:n, lite snabbmat,är inte(enligt mig) sånt som verkligen sabbar ungarna, om man inte gör det ofta, läs:varje dag,typ. Däremot framåtvänd vagn tycker jag verkligen man ska låta bli, faktiskt. S känner jag iaf, varför ska min yngsta få de sämre alternativen som jag VET är dåliga,när min äldre inte fick det, bara för att jag är lat?Less? Som att välja könsstereotypa kläder(enbart) och VETA att de är fel -då är man väl en dålig morsa? Om man gör nåfot som skadar ungarna medvetet? Så, smågrejer som ketchup nån enstaka gång, godis ibland, tv ibland är inge fara. men tex vagnen, ska han inte åka den i princip varje dag, tills han inte behöver den?

Ja, fast jag (utifrån mina erfarenheter) upplever det avsevärt mycket jobbigare att lämna ett ledset barn på förskolan än att låta henne se på TV. Men i förskolefallet kan jag ju åtminstone motivera det med att jag tror att alternativet, att jag som kvinna inte skulle jobba (för det är ju de reella alternativet om vi ser på samhället) är värre för mitt barn än att hon ibland får vara på förskolan själv trots att hon helst skulle vilja att jag stannade med henne och lekte.

Men, det känns ändå hemskt, på ett individuellt plan. Och därför anser jag att man bör uttala sig försiktigt om det om man vill driva genusmedvetenheten framåt i och med att det är just kvinnorna som främst känner så (tror jag, enligt min erfarenhet och det faktum att papporna ju inte ens tar föräldraledigt).

Bra formulerat.

Skulle vilja lägga till att man också gör avvägningar i varje "dåligt val". Om mitt barn skulle vara väldigt stillasittande i sina aktiviteter skulle jag nog fokusera mer på nyttig mat och lite godis än om mitt barn far runt som en virvelvind hela dagarna.

Om mitt barn visar oro eller aggressivitet efter att ha sett på våldsamma TV-/datorspel så skulle jag snabbt börja undvika det.

Om mitt barn utan problem finner trygghet i andra vuxna och gillar att leka med många barn redan vid ung ålder så skulle jag kunna skola in tidigare. Om barnet istället känner sig otrygg även hos nära släktingar så prioriterar jag annorlunda.

Barn är olika, föräldrar är olika och omständigheter skiljer sig åt.

Jag saknar att det inte finns någon gilla-knapp till dina inlägg. Isf hade jag klickat på den!

Hallelujah för alla operfekta föräldrar! Alla är vi olika, alla gör vi olika. Vi kan hämta inspiration, tröst och råd hos varandra. Utan att döma!

Tack för att du finns LD! Du ger mig en stor dos av inspiration, tröst och råd varje dag!:love:

Jag har funderat kring det där en hel del och kommit fram till att jag helt enkelt vägrar att kalla det för "sämre" väl fördet enda som det genererar är ännu mer stress och press. Ibland är det som ger en glad och välmående förälder det bästa valet, även för barnen. (nu menar jag inte "jamengudvadgladjagbliravheroindåmåstedetvarabraförmittbarnomjagtarheroin* men sunt förnuft varianten, dvs om jag bir en glad avstressad och bra mamma av att sätta ungen framför tv'n i en halvtimme på morgonen för att få dricka kaffe och bajsa i lugn och ro så är det inte ett "sämre" val för barnet. Ett sämre val för barnet hade varit att jag gick omkring bajsnödig med ont i huvudet för att jag fått noll egentid.

MINNIA så tänker jag också. Att man ser till det individuella barnet. Ninja är inte våldsam och har inga sådana tendenser. Hon blir inte rädd av läskiga saker och hon upprepar inte sånt hon lärt sig på tv. Därför känns det ok att låta henne se på skitTV och spela tvspel ibland. (ok ofta)

J precis, det är värre för barnet att mamma inte jobbar om hon behöver jobba. Tak över huvudet och mat i magen är alltid en prioritering och alltid ett bättre val.

LD, jag håller med. Sen har jag en fråga som inte rör inlägget men jag börjar bli desperat. Mitt barn biter andra barn vid frustration eller konflikter över ägande av leksaker. Hur ska jag hantera det? Känns som att vi testat allt, vi har sagt åt på skarpen och flyttat henne, vi har talat om att det andra barnet blir ledsen och hon upprepar då förstående och vi har gapat högt. Vad gör man? Några tips? För ingenting fungerar, hon är 2 år

LEXIE jag tror de flesta barn biter för att de inte kan kommunicera på annat sätt. De kanske kan ord men inte HUR de ska använda dem. Då får man hjälpa dem, fylla i lite. Jag tycker egentligen inte att man ska tolka barnen, men i situationer där barnet själv inte vet hur hen ska berätta så får man kanske kliva in och ge ord på det som sker och känslorna. "Blev du arg nu?" "blev du arg för att Lisa tog din leksak?" osv.

"Vad var det som hände?"

Lexie: min äldsta dotter, nu nio år, var ett bit-barn. Hjälp vad många gånger som jag blev dragen lite åt sidan av fröknarna för att få höra hur mitt barn minsann bitit ett annat barn blodigt.

Det går över! Man kan inte alltid göra så mycket, och just i tvåårsåldern bet min dotter som mest! De kan bita när de blir frustrerade eller arga, men även exalterade.

Bästa för att förhndra det är att det alltid är någon vuxen med, som kan ingripa. Jag tycker inte man ska göra så stor sak av det, det sker i princip på impuls,och det GÅR ÖVER!:-)

Jag är likadan… Visst har alla goda föresatser om hur man vill vara som förälder, men herregud, vi är bara människor!

Vi har behov och är trötta ibland, precis som de som inte har barn. Det innebär ju inte att soc måste ringa på dörren för att Mamma Scan fixar köttbullarna emellanåt.

Härligt att se att fler än jag hellre ser till att vi/jag/de mår bra istället för att pressa skiten och samvetet ur sig för att man MÅSTE vara den där perfekta föräldern…

Som förövrigt inte finns….

Det låter som att du och din man är högst normativa föräldrar som gör så.

Det är nog ingen som slår dig på fingrarna för det. Däremot måste man, om man gör andra val (typ exakta motsaten till det du gör) så kan man få försvara sig i all (jävla) evighet.

Vi lagar all mat från grunden och lägger stort värde i det. Jag är socker-sadist och säger NEJ med stora bokstäver när "folk" kommer och viftar med gottepåsen.

DÅ blir man bemött som att man inte är riktigt navlad. Skittråkigt.

jag tror inte att ungar far särskilt illa egentligen, men man gör väl det man tror är bra – antar jag.

appropå det tycker jag att det är helt förj****igt att det inte finns såna små, smidiga vagnar som är vända mot föräldern. Jag blir tokig. Kommer köra våran sittvagn tills den går i bitar. vägrar köra bortvänd. och ibland (ofta) känner jag mig rätt ensam om att vara sån.

Jag önskar faktiskt att jag kunde sätta mitt barn framför en tv ibland men han har aldrig varit intresserad och kollar inte. Så jag fattar faktiskt inte hur man kan få barn att sitta framför en tv och faktiskt titta på ett program.

åh, just det: det FINNS ju jättesmå,lätta o smidiga vagnar man kan ha barnet bakåtvänt i tex Bugaboo Bee!Lite dyr,men smidig så in i röva!:thumbup:

AGNETHA du, det där har jag också lagt märke till (skrivit om det tidigare iom att ungarna äter veggiekost osv) Det provocerar som satan när man gör nåt bra eller ordentligt och har man dessutom mage att berätta eller skiva om det så upplever en del att man försöker kasta sin duktighet i ansiktet på dem (själv blir jag bara sjukt inspirerad. En av mina favoritbloggar Höstlycka är en sån blogg. Eller underbara clara. osv)

Jag tror att många, just pga det där dåliga samvetet vi alltid har som föräldrar, bidrar till att man känner lite extra sting i hjärtat när andra orkar och man själv inte gör det. "är jag en dålig mamma nu?".

kristinmandarin – problemet är att buggor och typ alla vagnar som inte är byggda för svenskt klimat, inte klarar att köra i snö. Jag behöver en stridsvagn som kan ta mycket packning, två barn i krisfall och klara djupsnö.

klart att man bara är människa. Men det där var ganska mycket… :rolleyes:

Känner igen mej med teven iallafall. Händer ett par ggr i veckan att jag sätter min dotter framför teven för att kunna duscha eller laga mat.

LD: Jo, det är ju sant förstås….Vi kör både Kronan o Bugga,beroende på väglag,men om min unge fortfarande ska åka vagn sen blir det nog en kronan sulky, är lite kär i dom, trots framåtvänt…men det blir när hon är drygt två isf.

Jag blev så glad av det här inlägget. :love:

Fan att det ska vara så svårt att skaka av sig den där lilla jäkeln som sitter på axeln och predikar om att jag måste vara Den Perfekta Mamman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *