Kategorier
barn & föräldraskap

Att underlätta ordning och reda

Som ni såg på bilden i inlägget nedan så har vi små stationer runt om i hemmet åt Ninja. Hon har ju sitt lekrum som hon delar med lillbrorsan, men för att underlätta både ordning och utesluta risken att Tamlin käkar småsaker eller pillar i sånt han inte får så har vi spridit ut Ninjas lekar. […]

Som ni såg på bilden i inlägget nedan så har vi små stationer runt om i hemmet åt Ninja. Hon har ju sitt lekrum som hon delar med lillbrorsan, men för att underlätta både ordning och utesluta risken att Tamlin käkar småsaker eller pillar i sånt han inte får så har vi spridit ut Ninjas lekar.

I köket bygger hon lego. Alltid och bara vid köksbordet. Plattan ligger alltid framme och legot ligger i en liten låda med lock som hon lätt kan öppna och stänga själv. Tappar hon en bit så plockar hon upp den direkt. Hon vet att Tamlin inte får leka med legot och är makalöst duktig på att ta reda på sig.

Vid bordet har hon även sin klipp- och rithörna där hon kan sitta och stöka till. En låda med papper, pennor och sax (jo hon har fått en riktig sax som faktiskt går att klippa ordentligt med. Se inlägget om hennes senaste frisyr t.ex) finns alltid tillgänglig och där sitter hon och klipper små små små bitar av papper.

I vardagsrummet har hon en egen hylla i bokhyllan. Där står hennes böcker och serietidningar. Läser gör hon i soffan. Gärna som en nakenfis.

I lekrummet planerar vi att sätta hyllor högt som bara kan nås om man är längre än en meter och står på en stol. Där kan Ninja ha sina personliga leksaker. Fast vi är väldigt mycket emot ”mitt och ditt” och hänvisar alltid till leksakerna som ”Ninja och Tamlins” inte bara ninjas. Jag vill att hon förstår att det är DERAS rum, inte bara hennes. Och DERAS saker, inte bara hennes. Men vissa saker är ju åldersanpassade och om de då delar rum så kan det vara klokt att köra med olika höjder.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

10 svar på ”Att underlätta ordning och reda”

Klokt att se till att kalla leksakerna för båda barnens med en gång, önskar syster min hade tänkt på det. Hennes barn är hopplöst avundsjuka och retar varandra till max just genom att retleka med det andras leksaker eller att leka med något det andra barnet vill ha framför nosen på det. Dock verkar de inte hålla den nivån i det gemensamma lekrummet som också finns =)

Måste minnas detta. Ännu en sak att ta med sig till framtiden!

Kan man inte säga till barnen: "Det är ERAN, bådas, men att den lille är för liten för en viss leksak just nu"? Eftersom jag inte har barn än vet jag ju inte hur dem fungerar, men borde det inte gå att förklara det på ett bra sätt? 🙂

Gillar idén med ett lekrum. Det drömmer jag om att ha i framtiden.

Här hemma delar man också på leksakerna. Självklart får storasyskonen ha sina favoriter ifred men då har vi sagt att man får lägga upp det på nån hylla där lillebror inte når eller ha det på sitt rum.

MEN samtidigt så tänker jag att han får ju inte ha NÅGON egen leksak ifred för att han kan ju inte säga vilken som är hans favorit. Jag vet ju vilka som han tycker bäst om just nu men ska man säga att just dom får dom inte ha? Svårt det där..

Åh vad underbart om vi också kunnat göra så där. men vår storfis (snart 3 år) gillar att slänga ned allt han lekt färdigt med på golvet, & låter dessutom aldrig nåt ligga kvar där mamma eller pappa lagt det.

Tips till inlägg (om du får slut på idéer) – såg i nån tråd på FL att du begränsar antalet leksaker till Ninja och Tamlin, är väldigt nyfiken på vilka leksaker de faktiskt har. Mina två barn blir årligen dränkta i leksaker, så jag tänkte rensa en massa och du lyckas alltid inspirera mig!

Delat lekrum och delade leksaker är toppen. Mina söner har ett rum ihop och det är sällan bråk om leksaker, just för att de inte håller reda på vems sakerna är. Nu har jag en trea också som är lite yngre, men där är det ju inte samma konkurrens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *