Kategorier
barn & föräldraskap

Att välja en annan attityd kan förändra hela situationen

Jag har en väninna som en tid försökt träna sin tvååring att gå på toaletten. Givetvis har mamman förstått att allt ska vara positivt, så inget skäll eller aja baja har förekommit. Dock så har frustrationen har varit stor då pojken kissat på golvet femhundranittionio gånger sen hon började. Och det märks. Hela hon utstrålar en […]

Jag har en väninna som en tid försökt träna sin tvååring att gå på toaletten. Givetvis har mamman förstått att allt ska vara positivt, så inget skäll eller aja baja har förekommit. Dock så har frustrationen har varit stor då pojken kissat på golvet femhundranittionio gånger sen hon började. Och det märks. Hela hon utstrålar en massa känslor av missnöje.

Så hon frågade mig om råd, dels för att jag fått Ninjan rumsren men också för att jag tidigare tränat autistiska barn till att just gå på toaletten.

Så jag nämde hennes frustrering och attityd gentemot kisset på golvet och undrade om hon skulle kunna tänka sig att sluta stressa? Jag lovade henne att hennes ögonsten skulle vara rumsren innan han börjar skolan. Det är ingen brådska alls.

Och jag föreslog att hon istället för att se kiss på golvet som ett problem och misslyckande, välja att se det som ett val. Som ett alternativ till toaletten. Man kan kissa här eller så kan man kissa där! Inget är fel och därmed så misslyckas barnet aldrig. (och attityden som följer är ju att mamman utstrålar något helt annat)

Nu har det gått två veckor och pojken både kissar och bajsar i toaletten. Flera gånger om dagen. Ibland väljer han att kissa på golvet också, men det är helt ok. Och alla är nöjda, inte minst min väninna som lyser av stolthet.

Min poäng? Att man genom att ändra sin attityd kan flytta berg. Och att det inte alltid är resultatet som är det viktigaste, utan hur alla inblandade mår och känner sig.

(givetvis fick hon andra handfasta råd också som t.ex att ha pojken naken så mycket som möjligt samt sätta honom på toaletten med jämna mellanrum så det liksom aldrig hann hända olyckor. Fast det senare lärde jag mig när jag skulle få min hund rumsren för herrans massa år sen!)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

32 svar på ”Att välja en annan attityd kan förändra hela situationen”

Låter bra, ska ta det till mig. Men om ungen vägrar sitta på pottan då? hur gör man då. sätta på pottan ofta är ju lite svårt då när ungen inte vill. tvinga ner honom känns inte som ett alternativ precis

andrea – jag säger som BE – skippa pottan! :thumbup: Jag köpte en toalettsits till ungen och satte henne där direkt. En del barn tycker det känns obehagligt när kisset stänker upp. 🙂

sen får man ha tålamod. Erbjud, men tvinga inte. Ha med lillen på toa när du själv kissar och visa hur det ser ut. (asså VISA, isär med benen och visa vart kisset kommer)

har du nåt (annat) bra tips på hur jag får min 3-åring att bajsa på toa med? Hon har varit torr all annan tid dygnet runt sen i somras, men just bajseriet går inte att rubba från blöjan…..vi har försökt med allt!!! Och släppt det, låtit henne ha blöja utan att bry oss om det….men nu närmar det sig ett år som hon envisats med blöjan….:-(

Fan, det där känner jag verkligen igen. Min otålighet mynnade till slut i regelrätta utskällningar av det stackars barnet när det hände olyckor. Men som tur var så fattade jag tillslut vilket jäkla pucko jag var och lugnade ner mig. Vad fan, det är ju inte hennes fel att hon inte föddes med något inbyggt system för att inte kissa och bajsa på golvet i tid och otid. Jag tog hundra djup andetag och bara lät det var så. Nu när hon känner att hon behöver gå på toaletten så springer hon dit själv och ropar till mig när hon är klar. Nu är jag övertygande när jag talar om för henne att det absolut inte gör någonting om hon bajsar i trosorna. Herre gud, det är ju bara kläder som går att tvätta. Allting får gå i hennes takt.

Kan inte du skriva ett inlägg om hur du pottränat? Vad du gjort och varför, vad som varit problem och hur du löst dem,vad du tycker att man ska tänka på osv…

Vi ska snart börja härhemma, men jag vet inte riktigt hur man ska göra på bästa sätt.

Och hur gör man när man har heltäckningsmatta? När det blir mögel under om man spiller vatten/kissar på marken? Då GÖR det ju faktiskt nånting när det kissas på maken. Det här är vårt stora problem när det kommer till potträning. 🙁

åå., men lägg upp en hjälplista om potträning! jag är värdelös..

har tänkt införskaffa en toasits dock, så jag är ju på rätt spår;)

Linda – jag pottränade aldrig Ninja i den bemärkelsen. Jag har haft henne naken väldigt mycket sen hon började kunna gå.

När hon väl kissat på golvet har det varit avslappnat – "oj var du kissnödig? Kom och sitt på toaletten en stund" -liksom uppmärksammat att hon kissar, utan att göra en större grej av det.

Sen har det kommit naturligt mer och mer liksom.

banansmoothie – oj, jag det blir svårt. För där måste man ju göra ett val. För att potträning ska funka effektivt så är det ju viktigt att det är ok att kissa på sig (så att det inte blir stressigt)

ett annat sätt är att du helt enkelt tar med barnet på toa varje kvart. Tids nog prickar du rätt! och då blir det ju "toa-party"! lol. (massa beröm och ev. belöningar)

sandra – det där är jättevanligtvanligt! Vi har haft några små på förskolan med samma rädslor. Och där är det svårt att ge generella råd eftersom att olika saker funkar olika på barnen.

har du toasits för henne? Den är ju omöjlig att åka ner för djupt i. Gärna en i nån gräll färg om du kan hitta!

Annars potta? Vad tycker hon om den?

med barn som är svåra på toaletten (tex barn med autism) så har man helt enkelt en metod där man avsätter rätt så mycket tid till just toaletten. Ta in lite leksaker och böcker(speciellt för toabesök så det blir lite speciellt) Kanske en docka´som får gå på toa också.

man kan även sätta badkarsdekorationer i toaletten. ser lite trevligare ut och kan funka som en utmaning: "kan du kissa på dem? Kan du pricka?"

När ungen väl sitter så gör man ingen grej av det annat än att man gör upplevelsen skitkul. "nu när du sitter så bra så kan jag passa på att läsa en saga, vill du det?" typ.

men framförallt – stressa inte! Hon kommer gå på toaletten innan hon börjar skolan! :thumbup:

Attityd är ju allt när det gäller livet. Och självklart märker våra barn hur mkt vi än försöker dölja det vad vi känner.

Så slappna av så löser sig det mesta när det gäller såna här saker tänker jag :thumbup:

Jag måste säga att det är en fröjd att se dig in action på fl.

Syftar på jävla haggor-tråden och just nu; den manipulativa 1,5åringen.

Heejsan!

Fin blogg du har

Kika gärna in på min med – är STYLIST OCH STYLAR NU NÅGRA GRATIS!

Helt fritt att ansöka!

Ha en jättebra dag alla!

Alla kan lyckas i livet!

Kisses,

Miss Bill SB-STYLING

:-d

:love::love::love::love:

du är från och med nu en av mina top 10 favorittjejer i världen!

gled in på din blogg och kan inte sluta läsa! du har bästa tipsen och bjuder på dig själv. kan man fråga om mer från en blogg?

Efter morgonens brutala uppvaknande av ett: -Mamma, jag har kissat i trosorna, så kan jag komma med ett bra tips. Ni har redan säkert provat det men häll en riklig mängd potatismjöl eller maizena på kissfläcken och låt det verka några timmar. Dammsug den upp det och både doft och fukt har försvunnit. Har använts med framgång här hemma många gånger.

Usch jag känner igen mig i beskrivningen. Jag har börjat pottträna min 2,5 åriga son sen igår, och låtit honom vara naken (eller med en kalsong på sig) och han har kissat överallt så idag känner jag mig rätt frustrerad redan och har skällt på honom… :-(Får så dåligt samvete ju. Ska verkligen ta dina råd på allvar och försöka ta det lugnt, samt att köpa en toasits…

Banansmoothie: En sak jag gjorde för att spara mattorna var faktiskt att ta bort de allihopa och lägga de på balkongen tills killen lärt sig att gå på toa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *