Kategorier
barn & föräldraskap

Barn är ett privilegium

Barn kostar pengar. Detta är nåt de flesta vet om. Jag är av den åsikten att om man ska skaffa barn så ska man räkna med att det kostar. Men av nån märklig anledning så verkar många tycka att det är en mänsklig rättighet att få yngla av sig, oavsett ekonomi, oavsett boende, oavsett trygghet. Dessa […]

Barn kostar pengar. Detta är nåt de flesta vet om. Jag är av den åsikten att om man ska skaffa barn så ska man räkna med att det kostar. Men av nån märklig anledning så verkar många tycka att det är en mänsklig rättighet att få yngla av sig, oavsett ekonomi, oavsett boende, oavsett trygghet.

Dessa personer verkar ha missat att barn är människor. Människor med rättigheter. Rätt till en trygg uppväxt. Rätt till mat och tak över huvudet. Rätt till en viss standard.

Den senaste debatten handlar nu om huruvida man ska behöva skicka med matsäck till skolan vid ev. utflykt. Genast vrålar svenska folket; ”Skandal! Vi har inte råd!” Jag säger som så många andra, att har du inte råd med dryga 20-lappen en gång i månaden så har du problem. Vad gör du om ditt barn är sjukt en dag? Eller en vecka? (!!) Får han ingen mat då? Går ni under?

Jag har varit fattig större delen av mitt liv – min mamma var ensamstående och försörjde sin lilla familj på 8.000 spänn i månaden. (!) Jag själv levde på soc, exakt 6.800  spänn varje månad fick jag när jag väl flyttade hemifrån. Så jag vet hur det är att ha det kärvt. Och jag vet därför att det handlar om prioriteringar.

Barn är ingen rättighet – Barn är ett privilegium.

(sen att skolan ska vara avgiftsfri är en annan debatt)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

7 svar på ”Barn är ett privilegium”

du har så rätt..

hur kan folk INTE vilja (anse sig kunna?) lägga pengar på sina barn? vafan, alla mina pengar går till saker till min son, i princip. och jag har v a l t att prioritera bort mig själv i sisådär 18 år framöver, och det är mer än ok för mig. =)

Ja debatten var om att lägga ut 10kr på matsäcken och jag tyckte det var så konstigt att folk klagade över det, jag gjorde en omröstingstråd på Familjeliv.se "hur mycket pengar har ni kvar efter allt är betalt" MÅNGA röstade på mellan 500-1000kr/månaden.

det är helt sjukt att en familj skulle klara sig på det, vad gör man om något händer och man bara MÅSTE ha 500kr till något viktigt, kan ju vara en räkning som man inte räknat med den månaden eller barnet måste ha en ny jacka eller liknande, fruktansvärt att leva på det viset.

För några månader sedan var jag på krogen, och en snubbe som pratade med mig berättade att hans flickvän var gravid (han lät inte helt lycklig över detta) hursomhelst så gratulerade jag till babylyckan (som man väl förmodar finns) och han frågade om inte jag ville skaffa barn snart. Jo, sa jag, men jag vill först bo någonstans där jag trivs bättre, och ha en ordentlig inkomst. Detta blev han rentutsagt upprörd över. Förmodar att han inte hade det helt välbeställt (även om han tydligen hade råd att dricka sig packad, jo, det var han, på krogen istället för att köpa förnödenheter till nya familjemedlemmen) för han nästan gapade att kärlek är det viktigaste för barnet, och jodå, jag höll med, men förklarade varför även pengar är en god förutsättning när man har barn. det hela slutade väldigt tråkigt med att killen var otrevlig, kallade mig tjock och ful, och hällde öl på mig och sedan blev utslängd.

Hoppas tjejen lämnat honom och uppfostrar barnet själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *