Kategorier
barn & föräldraskap

Vi har så många fixa idéer på hur det SKA vara och vad som är bäst för våra barn att vi glömmer bort att samarbeta

När jag säger att jag låter mina barn bestämma vem som ska gräva dem i snippan eller i munnen eller var det nu må vara vi vuxna tycker att vi behöver göra, så menar jag inte att jag totalt dumpat hygienfrågan i deras knän. (eller alla andra frågor) Det är ju inte så att jag bara skiter i allt liksom.
 
Mina barn borstar sina tänder, de tvättar sina snoppar och snippor och munnar och händer. Själva. Oftast. Ibland ber de om hjälp och ibland föreslår jag att jag ska hjälpa dem. Ibland hittar jag på nåt annat för att uppnå önskad effekt som kanske ett bad med massa roliga badleksaker. (bonus: de blir rena) Och jag berättar varför det här är viktigt (om det är viktigt för annars berättar jag varför det kan vara skönt eller bra eller roligt.)
 
Men jag tänker också ganska ofta att ”vad är det värsta som kan hända?” Om jag inte tvättar dem varje dag, vad händer då? Om de skippar tandborstningen några dagar, vad händer då? Om de aldrig kammar sig eller tvättar håret med shampoo, vad händer då?
 
Oftast är svaret; absolut ingenting. INGENTING. Vi har så många fixa idéer på hur det SKA vara. Det SKA vara fasta tider för sovandet, för ätandet, för tvättandes, för det mesta. Vi är så förbannat rutin-besatta att vi ofta inte skyr några medel för att se till att ungarna dresseras att göra det vi tror är viktigt. Och vi är ofta så jävla fantasilösa att vi inte förstår att det finns miljoner andra sätt att hjälpa barnen än att välja tvång och våld. Och priset är att vi lär barnen att sluta lyssna inåt, sluta lita på sig själv, sina känslor och behov och kompetens.
 
Inte så att de genast blir villebråd för fula gubbar i buskarna eller inte fattar skillnaden på kukar och tandborstar, men om man får lära sig att vuxna alltid vet bättre och gör det de gör för att det är viktigt och för att det är bäst för barnet så kan det blir svårt för barnet att förstå var gränsen går och när det är ok att säga ifrån. Övergrepp, sexuella eller andra slags övergrepp, är ofta subtila och utförs ofta av nån barnet litar på och tycker om. Det kan vara morbror Anders som ”bara ska kolla tempen i rumpan” eller Lisas storebror som ”behöver kolla om du gjort illa dig i snippan” eller mamma som gärna vill bada ofta tillsammans och tvätta ordentligt eller som insisterar på att torka efter toabesök.
 
Förstår ni hur jag menar?
 
Nu säger jag verkligen inte att jag aldrig tvingat mina barn att göra saker eller att jag inte själv beter mig som en rigid aktoritärmorsa emellanåt för det gör jag. Men jag strävar efter nåt annat. Efter mer kommunikation och mer samarbete för jag tror, nej jag VET, att barn bara vill vara till lags. De vill göra rätt. De vill samarbeta och komma överrens men i vår iver att vara ANSVARSTAGANDE föräldrar så kör vi väldigt gärna och väldigt ofta över deras egna personliga integritet och önskningar.
 
Och det tycker jag vi behöver prata om. Förändra. Förbättra. 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vi har så många fixa idéer på hur det SKA vara och vad som är bäst för våra barn att vi glömmer bort att samarbeta”

Det här förstod jag ju i ditt tidigare inlägg, men ändå bra att du förtydligar för många verkar ju gått i taket och vägrat begripa vad du faktiskt ville få sagt.

Vi måste ju prata om hur vi ska lära våra barn när man får säga nej. Varnar man för fula gubbar kanske ungarna springer så fort det kommer ett fyllo men inte fattar att de ska akta sig när en trevlig och snygg man (eller kvinna!) gör konstiga saker.

Slår man i dem att all form av beröring från nån som inte är mamma eller pappa är sexuella övergrepp blir det också besvärligt…

Svar:
precis. och nu när du säger det så, JA, vad händer när det är någons mamma som begår övergeppet? Är det lika självklart att säga nej då? Och precis som du säger så vill man ju inte att de ska vara rädda för alla andra vuxna heller. balansgång. så jävla svårt det här. Jag har vekrligen inte alla svar och är ju livrädd.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

De flesta vuxna som funnits i närheten under min och mina syskons uppväxt har alltid varit så imponerade över den delaktighet mamma gett oss barn i vår uppfostran. Hon har säkert tvingats oss att torka våra bajsiga stjärtar osv men har vi protesterat emot något har hon alltid frågat oss varför, om våran anledning står över hennes är det självklart att vi ska få välja själva, så har det alltid varit, även när jag var 3 och ville äta glass till frukost en period, jag verkar ju blivit skapt som dom allra flesta ändå.

För mina barn är rutiner trygghet. Utan rutiner = barn i kaos. Och för mycket självbestämmande (läs: i viktiga saker (för mig är tex tandborstning viktigt)) utan den där fingertoppskänslan, tror jag att det lätt kan skapas gränslöshet. Jag ser mig själv som exempel. Och den där gränslösheten ger kratftig ångest och social inkompetens.

Jag tänker i liknande banor som du och det hänger ihop med "välj dina strider"-tänket också. Jag försöker upprätthålla vissa rutiner varje dag eftersom jag märker på mina barn att de mår bra av det. Men ingen av oss mår bra av rutiner som måste tvingas fram varenda dag, då är det bättre att försöka vara flexibel med tider och HUR de dagliga sakerna görs (tex tandborstning, måltider och nattning). Ibland är det rent kaos hela dagen, men världen går inte under för det. Och om ungarna är hela, (relativt) rena och mätta när dom somnat för kvällen så räcker det långt =)

Jag tror också att det är viktigt att lyssna på barnet när det uttrycker sin egna vilja, det ska ju uppmuntras och inte bara dribblas bort för att upprätthålla rutiner till varje pris. Det bästa sättet att lära barn att de har rätt till en åsikt och att deras känslor och integritet är viktiga är ju att respektera dem när de uttrycker det.

Cred till dig som orkar envisas med att driva viktiga diskussioner som såna här! Älskar när jag tvingas tänka ett varv extra efter att ha läst många av dina inlägg!

Jag tycker det är intressant att du väljer att bara använda dig av manliga möjliga förövare (morbror Anders etc.), tänkte du på det själv?

Svar:
Ja det gjorde jag. 80% av alla övergrepp på barn sker av män. Av de kvinnor som begår övergrepp (drygt 20%) är det ofta mamman som utför dem. Män begår övergrepp på både sina egna och andras.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du gör mig nästan lite rädd för att skaffa barn, för hur ska jag någonsin klar av att uppfostra dem till vettiga människor? Min största rädsla är att mina ungar blir skitstövlar. Men läser jag din blogg i 10 år till kanske jag får tillräckligt med kött på benen. Och just ja, skriv en bok! Om barnuppfostran, your way liksom. Inte "si & så ska mn göra", utan mer "såhär ser jag på saken". Amen som du redan gör i bloggen liksom. Tack för att du varje dag förändrar min värld, bokstavligt talat!

Och så måste jag bara säga att jag älskar Ninjas smile på den här bilden. Hon ser så genuint lycklig, och trygg, ut!

Jag fick en väldigt bra barnbok av en vän som arbetar inom "Rädda barnen". I den boken togs alla regler i barnkonventionen upp på ett förenklat sätt och i formen av bilderbok för barn. Alltså, en bok som lämpar sig för högläsning med fina bilder där barn får höra om sina rättigheter. Barns rättigheter är ingenting vi ska hemlighålla för dem som det berör, snarare tvärtom. Barn har rätt att veta sina rättigheter och om man i sitt föräldraskap håller sig inom ramarna är jag övertygad om att de inte komma döma ut ens föräldraskap i efterhand.

Min sambo fick inte med sig vikten av att borsta tänderna från när han var barn. Hans tänder är och har varit katastrof och det har kostat oss en förmögenhet att åtgärda bara det värsta. Han har det fortfarande inte i ryggmärgen att sköta sina tänder och har dessutom tandläkarskräck. Självklart är han lite av ett extremfall men jag tror ändå att hade hans föräldrar propsat på att man inte går och lägger sig utan att borsta tänderna skulle han ha sluppit dessa problem. Mina barns tandläkare sa att en vuxen ska hjälpa till att borsta upp till tolvårsåldern. I övrigt håller jag med dig om att man inte ska sköta barnens hygien med våld, men har svårt att tro att det är vanligt förekommande..

En yogalärare sa till mig en gång (och jag vet, nu låter jag som värsta munken som hört nån från någon högsta och största Dalai Lama, men ändå) att man ska lyssna på kroppen. Enkelt och bra. Är man hungrig så äter man. Är man trött så sover man. Känner man sig smutsig så tvättar man sig. Inte på bestämda tider, inte tre gånger om dagen, om inte kroppen vill det. Utan man lyssnar på sig själv. Sin kropp, och det tror jag är jävligt rätt.

Svar:
detta tror jag på. dock så behöver vi anpassa oss (och ungarna) till samhället i viss mån. I skolan så serveras maten EN tid. osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tänder skall borstas varje dag morgon och kväll, på kvällen av en vuxen tills barnet är kapabelt nog att klara det själv med gott resultat, oftast vil 10-11 års ålder. Det är grymt att inte sköta sina barns tandhälsa. Min mamma tackar INTE sin mamma som sket i hennes tänder och min morbror tackar henne inte heller för att hon lät honom hållas när han fick en fix idé att inte borsta tänderna.

Svar:
Det finns ju ett mellanting. Jag känner flera personer som inte klarar av att borsta tänderna i vuxen ålder pga tvång som små. De kräks när de gör det. osv. Jag tror främst på att göra tandvård till en positiv upplevelse så att den håller i sig hela livet.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Så jävligt bra skrivet, både Dahmer och ni som kommenterat. Detta är en synsätt jag kan slänga hela min kraft bakom, känns så rätt. Låter ju som common sense när man läser det, men det är så lätt för oss vuxna att fastna i gamla rutiner. Det bästa vi som föräldrar kan göra är väl att se till vår egna föräldrar; ta med det de gjorde bra och använd skallen och magkänslan för att förbättra det de kunde gjort bättre. Min 2,5-åring vill inte alltid borsta tänderna, han skriker och stänger munnen. Då vill jag inte gärna tvinga honom, utan försöker förklara varför det är bra att borsta. Vill han ändå inte så är det inte hela världen, då tar vi det imorgon istället.

Instämmer också i kommentarerna som efterlyser en bok från Dahmer på det generella ämnet barnuppfostran, full med tänkvärda sätt vi kan hjälpa våra barn växa upp och bli ansvarstagande kreativa självständiga individer.

Jag har borstat tanderna pa min 3-aring nagon gang i veckan, sen gor han det sjalv ibland. Nar han byter tander sa kommer jag kunna forklara om karies istallet for att kora in tandborsten i ett gratande barns mun.

Min tonaring har slarvat och fuskborstat hela sitt liv, plus att han ar en godisgris – han var till tandlakaren for nagra manader sedan, och har perfekta tander utan hal. Tandkram kan man strunta i, denna fuskindustri. Och det har med bad. Man behover och ska inte bada barn varje dag, det ar inte bra for huden som behover ett sitt egna skydd.

Man tvattar ju ett smutsigt ansikte eller kletiga hander, plus att barnet lar sig att gora det sjalv – vi ar djur – och friska djur gor sig rena. Det gor vi ocksa om vi bara far chansen att lara oss som sma. Inga vuxna manniskor gar runt med snorloskor i ansiktet eller bajs pa fingrarna speciellt lange. Allt det har ar hysteri. Och om overgrepp, som overlevare av sexuella overgrepp sa kan jag saga att lamna inte ditt barn till ensamma man och lat dom bli kompisar, det ar valdigt onodigt. Igen, manniskor ar djuriska och killar mellan 11 – 80 tanker mest pa sex hela tiden sa det ar dumt att utmana odet. Det ar latt att bli nojjig runt det har amnet.

Bra inlägg. (Y)

Jag fick själv den uppfostran av mina föräldrar, & jag tror det är himla viktigt att barn blir medvetna om sin integritet. Att det är deras kropp. Att de är egna individer som ska hitta SIN väg i livet.

& att ingen ska krama "sönder"(nu bara tog jag det som exempel) om de inte vill. Övergrepp är en fråga som är bra att diskutera på alla sätt & vis. Kram.

När det kommer till att duscha varannan dag, det tummar jag inte på, håret ska tvättas och rumpa och snippa/snopp ska göras rent. För de mesta får barnen göra det själva men för att undvika tvålrester och annat så sköljer jag av det sista på min 5 åring. 9 och 11 åringen får givetvis klara sig själva. Hygienen vill jag inte ska vara något man glömmer därmed anser jag att det är viktigt med rutiner. Varannan dag är bra och räcker för barn om de inte är synligt smutsiga. Tänderna borstas av barnen själva, för att minska risken för karies äter de fluortabletter efter borstningen och om de vill även på dagen.

Svar:
Skulle mina barn duscha varannan dag så skulle deras hud torka ut. Mina barn kanske badar en gång i veckan, ibland varannan. Jag har lärt min dotter att tvätta snippan över toaletten och i övrigt så torkar vi av ansikte osv vid behov. Tvål och shampoo använder vi aldrig och mina barn är rena. Kroppen har nämligen en fantastisk förmåga att hålla sig ren om man inte stör den naturliga bakteriefloran som huden har.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Rutiner ÄR viktigt. Det ger en trygghet, även för vuxna. (sen är det ju inte alla rutiner som är bra, och någon annans rutin kanske inte är bäst för dig osv)

Annars ett bra inlägg 🙂

Jag förstår absolut hur du menar i dina resonemang och absolut så ska barnen vara medvetna om sin okränkbarhet. MEN jag tror att du gör lite för stor affär av betydelsen av vardagsföreteelser (tandborstningen, torkning efter toabesök)

Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av min farfar fram tills jag var nio år gammal och tro mig, man vet från det att det börjar att det förövaren gör är fel. Det som händer skiljer sig så mycket från allt annat man upplever i livet att man liksom bara känner på sig att det inte kan vara rätt.

Man kan ju också resonera så, att om man för veta hur det ska gå till när vuxna hjälper en på RÄTT sätt så är det också lättare att veta när någon gör något mot en som är fel…….

Så barn som inte får bestämma över sig själva hela tiden är inte förstörda, ni föräldrar som fått dåligt samvete kan slappna av.

Det som brukar vara det största hindret för barnen när det gäller att avslöja vad som hänt att just att de inte har ord att beskriva sina upplevelser.

Men visst absolut ska man lära ut okränkbarhet men man kan visst leva ett liv med rutiner ändå. O rutiner är bra för barn. Iaf märker jag det på mina. De mår bra av att veta vad de har att förvänta sig.

Svar:
Jag beklagar dina erfarenheter och hoppas du mår bra idag. MEN! Jag ställer mig väldigt kritisk till påstående om att man som offer vet att det är fel. Allas upplevelser är olika och det finns massvis med offer som både litat på förövarens "rätt", en del som t.o.m tyckt om det (och därför känner enorm skuld) och offer som inte förstått att det inte ska vara så här. osv. Det är viktigt att man inte säger att "så här känner man som offer" för alla känner olika. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

När det kommer till tänderna så önskar jag att jag fått hjälp med tandborstning som liten men det fick jag inte. Jag borstade själv och när jag var nio år ruttnade en mjölktand i munnen på mig. Hade var under tandköttet i halva munnen och fick dra ut tanden hos tandläkaren utan bedövning för man kan inte bedöva varfyllt tandkött. Det gjorde fruktansvärt ont och sen dess är jag livrädd för tandläkaren. Ta inte lätt på barnens tandhälsa, trasiga mjölktänder gör också ont.

Det är inte en frihet för barn att alltid få välja själva, det är en otrygghet. Rutiner är tråkigt för många vuxna men bra för barn. Utan rutiner blir varje dag lätt en cirkus där varken barn eller vuxen riktigt vet vad som ska hända. Man kan vara konsekvent men med förståelse, tålamod och god kommunikation. Tvång och våld är inte samma sak som rutiner. Att veta vad, när och hur saker sker är en trygghet.

Svar:
Men det är ju inte antingen eller! Bara för att jag låter mina barn välja saker själv betyder ju inte att de får välja obegränsat eller bestämma allt. Att man inte har hundra olika rutiner och regler betyder heller inte att man inte har några. osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Minns fortfarande ångesten runt läggdags när mamma eller pappa skulle tvinga en att borsta tänderna, för det gjorde ju ont. Även om man inte sprattlade och hade kommit med till badrummet frivilligt så satt huvet fast som i ett skruvstäd under ena armen, uppåtvinklat i en onaturlig vinkel så att man fick ont i nacken, det sved i tandköttet eftersom de körde på för hårt, och eftersom mamma och pappa var långa på den tiden så fick man stå på tå. Nä usch och fy! Om ni tvångsborstar tänderna på ungarna så se åtminstone till att de står i en bekväm position, hellre då att ni som vuxna kan få ta lite ryggvärk så att det inte blir påtvingad tortyr för ungen.

Vi har lite laid back attityd vad gäller tvättning, och även tandborstning blev det si och så med då vi inte ville tvinga och bända upp munnen på henne. Dock blev det en trist insikt när tandläkaren berättade att tänderna var i dåligt skick. Hon sa att vi måste för vi ansvarar för hennes tandhälsa. Så nu är vi auktoritära på den biten men helt bra känns det ju inte att göra det mot hennes vilja.

Vi har lite laid back attityd vad gäller tvättning, och även tandborstning blev det si och så med då vi inte ville tvinga och bända upp munnen på henne. Dock blev det en trist insikt när tandläkaren berättade att tänderna var i dåligt skick. Hon sa att vi måste för vi ansvarar för hennes tandhälsa. Så nu är vi auktoritära på den biten men helt bra känns det ju inte att göra det mot hennes vilja.

För små barn tror jag rutiner – att veta hur varje dag ser ut med måltider, lekstunder och nattning tex – ger en stor trygghet & känsla av kontroll som annars inte är lätt att få som liten i en stor värld. Också detta att som vuxen inte ducka undan sitt ansvar, utan att faktiskt vara den som bestämmer tror jag är viktigt för barnens trygghet. Tycker inte det behöver handla om att man är en auktoritär förälder som dresserar sina barn. Rutiner kan utvecklas i dialog & samförstånd och följas med lyhördhet för barnets dagsform och behov i stunden.

Svar:
Rutiner är absolut nyttiga, för vuxna och barn. Men det är ju inte antingen eller. Jag upplever att många håller på rutiner för sakens skull, och som bara skapar maktkamper och bråk och då är det inte sunt längre.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är med på tåget i det stora hela – utom när det gäller tandborstningen. Nu har jag tandläkarföräldrar så det är klart att det påverkar, men jag skulle inte kunna leva med mig själv om mina barn fick hål i tänderna pga. att de borstat själva. De är inte mogna att borsta tänderna själva och komma åt överallt innan 10. TIO. Hål i tänderna är inte nåt att vifta bort bara för att det är mjölktänder, i värsta fall går det ner i tänderna under och det kan ge mycket smärta. Som grädde på moset ser det otroligt illa ut.

Håller med Lady D i princip men inte när det gäller tänderna. Dålig tandborstning kan leda till ganska allvarliga och för barnet, som istället tvingas gapa hos tandläkaren, jobbiga konsekvenser. Barns tänder är känsligare för kariesangrepp och gå inte omkring och tro att det är lugnt "för dom får iaf nya tänder när dom tappar mjölktänderna" för kariesangrepp kan gå ner i roten och angripa de nya tänderna. Tycker det är ganska ansvarslöst att inte borsta tänderna på sina barn.

Klokt skrivit. Jag gillar dina förtydligande inlägg som bäst, inte för förtydligandets skull, men för att det är då jag upplever eftertänksamhet. Jag är inte så glad för det provocerande, men det handlar nog om ålder. Jag är för gammal för att bli engagerad när det provoceras. Däremot älskar jag kloka ord. 🙂

Fast med saker som är viktigt (läs, jag och min man tycker är viktiga) som t ex tandborstning så har det aldrig varit problem. De får borsta själva men vi avslutar och tar en ordentlig runda och vi samarbetar.

Uppväxt med en morsa som misskötte sina tänder så ÄR det viktigt för oss.

Våra barn orkar inte gå upp till skolan och förskolan om de får vara uppe tills de själva väljer att gå och lägga sig, 8-åringen är lätt uppe till efter jag går och lägger mig om han får som han vill.

Sedan är rutiner och veta vad som snart kommer hände ett måste här,m samma sak dag efter dag för annars får det barn med Asperger-misstanke och lillebrodern med misstänkt ADHD stora tuppjucket och då känns rutiner som en enkel sak för att slippa konfliker för varje liten sak…

Så här är det iofs inte hos alla, och jag ÄR en diktator, men för det mesta kör jag inte över ungarna utan förklarar varför jag vill att de ska göra nåt.

Jag har tänkt väldigt mkt så då jag har haft en otroligt viljestark madame, varför är det nödvändigt att kriga varje dag om tandborstning?! Tills jag mötte ett barn på förskolan där jag jobbade med helt svarta tänder!! Sedan dess har jag krigat varje kväll för jag vill inte vara del i att mina barns tänder ruttnar sönder pga att jag inte ville kriga!!! Och att barn vill vara till lags- kanske stämmer på lite äldre barn, men inte ett barn i trotsåldern- där är det förälderns ansvar att se till att lära sina barn vad som ska göras! Tycker jag som har hand om dessa ungar sedan i skolan- barn utan gränser blir inga roliga barn att ha att göra med alls!!!

Svar:
Varför hade dessa barn svarta tänder? sjukdom? Dålig kost? Dåliga tänder generellt? (kan man ha oavsett hygien) Min dotter har t.ex fruktansvärda tänder pga en skada, ej pga bristande tandvård. Men jag gissar att många utgår från att jag aldrig borstar hennes tänder när de ser dem. Dåliga tänder beror dock oftast på flera faktorer. Kost är viktigast nästan.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller med om det du vill säga. Jag förstod absolut vad du ville få fram i ditt förra inlägg. Samtidigt (tycker jag) att du ofta medvetet (tror jag) väljer att beskriva saker i svart och vitt som om det inte finns nyanser, samtidigt som du ofta anklagar andra för att se saker svart/vitt.

Jag tycker att det är viktigt att respektera barns integritet och inte tvinga om det inte är nödvändigt. Samtidigat tror jag att det är viktigt att man känner sig trygg i sin föräldraroll så att man känner att man tar ansvar för saker, även mot barnets vilja om det behövs. Där tror jag att ditt ganska onyanserade tidigare inlägg snarare kan skapa ångest hos osäkra föräldrar än att inspirera till att tänka utanför ramarna.

Svar:
Tycker du? Jag tycker tvärtom att jag är nyanserad. Dock upplever jag att många läser mina inlägg svartvitt (menar ej just du nu) och tolkar onyanserat, kanske utifrån egna fördomar om mig eller bara att de läser in mer än vad som står där.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lady Dahmer, du har faktiskt en hel del bra åsikter och jag håller med dig i många saker men inte alla.

Att sköta barnens hygien men framförallt deras munhälsa är superviktigt. Självklart ska man försöka med bra metoder och försöka att inte tvinga till att borsta tänder utan att det ska komma av egen vilja MEN att utelämna tandborstning i flera dagar är inte okej och kommer drabba barnet (som inte vet om det själv) i framtiden.

Jag vet ett litet barn som då var 5-6 år som fick dra ut sina mjölktänder pga av att föräldrarna helt enkelt hade struntat i tandborsta så att tänderna hade börjat ruttna och hon hade så ont. Det var smärtsamt för henne och hon fick utstå en oerhört jobbig sak som att bli bedövad och få sprutor och allt möjligt. Så onödigt!

Barnen kan ju omöjligt veta allt och någon måste finnas där till hands för dom. Men givetvis har du en väldigt bra poäng i övrigt i blogginlägget!

Svar:
om tänderna ruttnade så berodde det antagligen på kosten.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Sandra: de är olika drån persin tillperson, jag samt många vönner och deras barn har alltid slarvat med borstning utan ett endaste hål i tänderna! Samt en vän som borstar efter varje måltid använder tandtråd suoernoga och sköljer med nunskölj vatje dag å hon har alltid haft jöttedåliga tänder å idag början på sju hål. Får barnen dålig munhygien så kommer det nog självklart vidtas åtgärder ska du se.

Svar:
det beror till stor del på arvet. på vilka slags tänder man har. tandborstning är givetvis viktigt, men benägenhet att få hål och andra problem har sällan med själva tandborstningen att göra. Om jag ska tro mina tandläkare genom åren.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ingen överraskning – jag håller såklart med dig. Jag tvingar inte mitt barn att borsta tänderna om han inte vill, och till Sandra vill jag fråga om du tror att människor under stenåldern borstade tänderna? Nej, det gjorde de inte, och inte hade de karies heller. Så, vill man moralisera om ansvar så kanske man ska tänka på vilken kost man ger sitt barn istället. Barnet du kände fick inte ruttna tänder enbart för att det inte borstade tänderna utan framför allt för att det antagligen fick en massa skit att äta. Och det behöver inte betyda godis och läsk.

Sen, till någon annan där uppe som bastant skriver att rutiner ÄR viktiga. Jaha, för att? För mig är det inte viktigt alls, ger ingen trygghet alls, är bara tråkigt, begränsande och neurotiskt. Vi går och lägger oss när vi är trötta, vaknar när vi är utsövda, äter när vi är hungriga. Vill inte ha en neurotisk rutintokig unge som tror att världen är sådär fyrkantig och inte klarar av spontanitet.

Svar:
min tandsten försvann när jag drog ner på kolhydrater. tandläkaren är mycket nöjd! (och plånboken) tidigare har jag haft problemtänder. (svag emalj osv) Men nu har jag aldrig hål och den där tandstenen är borta.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vilda barn: Förmodligen hade även stenåldersmänniskor någon form av "tandborste" & annan munrengöring (tex tugga kåda) precis som folk som lever i/av naturen har idag. Det är ju dock svårt att veta eftersom det inte är en typ av föremål som finns kvar i det arkeologiska materialet (men man har tex hittat kåda med tandavtryck) För det andra var det ju lite si och så med munstatusen förr i tiden, så stenålderständer är nog inget att stå efter. I stort sett inga vuxna människor hade hela, friska tänder (även om det förstås varierar mellan tid & geografiskt område). Och som du själv säger, vi äter en helt annan kost idag, vilket ger ett helt annat behov av noggrann munhygien.

Svar:
fel! faktiskt! stenåldersmänniskan hade vita och fina tänder. Det var först när vi började med jordbruk som tandhälsan blev sämre. Se på djuren till exempel. äter de kosten de är skapta för (och inte processerat foder) så behåller de sina tänder i bra skick livet ut.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är inte ofta jag skryter om mitt misslyckade liv eller ens nämner det men här vill jag höja ett varningens finger.

Är det någonting som jag inte växte upp med så är det rutiner.

Och än idag klarar jag inte av rutiner.

Mina tänder borstas kanske 5 gånger i veckan (inte de 14 som rekommenderas).

Jag har inte slutfört gymnasiet, har inget jobb, äter skitmat på konstiga tider. Ja jag har helt enkelt inga rutiner, för jag är inte invand vid rutiner så varför skulle jag då ha det nu?

LD: Tack, jag mår bra idag. Tack vare sunda föräldrar som hanterade allt perfekt när de väl fick veta.

Jag utgick inte bara ifrån mina egna erfarenheter när jag skrev mitt förrän inlägg utan jag har träffat många offer som sagt samma sak. Att det vetat att det var fel det som hände men inte visste hur de skulle förmedla det till någon. MEN du har såklart rätt, de är inte heller alla och de stackars barn som bor med sin förövare och där övergreppen är vardag, de har verkligen ingen möjlighet att avgöra vad som är normalt eller ej.

JAG ÄLSKAR !!!

Inget tvång, aldrig !

Vadå "man måste skölja bort tvålrester". Varför använda tvål då ? Varför använda shampoo ?

Självklart kommer ungen att borsta tänderna om mamma eller pappa förklarar varför det måste göras, ungar är väl inte korkade bara för att de är små.

Tala om varför så löser det sig.

Jag tänker på ett litet häfte jag fick på BVC för ett tag sedan, när jag berättade att min då 2,5-åring ibland inte ville äta och vad man kunde göra åt det. I häftet stod det något bra som jag lagt på minnet och som går att applicera i många situationer – nämligen att man måste lära barnet att äta för sin egen skull. Tvingar man i barnet mat, låter det sitta kvar vid bordet tills allt är uppätet eller andra idiotiska straff, så äter ju barnet inte för sin egen skull. Hen lär sig inte varför det är bra att äta utan gör det bara för att mamma eller pappa vill det.

Samma sak går ju att applicera på t.ex. tandborstning. Barnet bör lära sig att borsta tänderna för sin egen skull.

Bra förtydligande! Jag håller helt med dig om att det är farligt när barn lär sig att vuxna alltid har rätt, och även om de inte hamnar i en övergreppssituation bara för att de får lära sig det så tror jag det gör dem till mindre kritiskt tänkande varelser överlag – väldigt dumt i mina ögon.

*applåderar* Jag håller fullkommligt med det du försöker lyfta fram. Hjälp barnet att göra mindre fel, är mitt motto. Om t.ex Leon tar något som han inte ska ha, då tar jag den och ger honom en annan sak. Om Leon går någonstans han inte får gå, då lyfter jag honom och säger "titta träden" och pekar framåt där han ska gå..och då går han vidare. Jag tror verkligen inte på att man ska mjäka och säga till barnet att det här är fel, och så får man inte göra. Om vi sitter och äter, och han känner att han är mätt, då låter jag han gå ner även fast jag inte har ätit klart, vad spelar det för roll egentligen? Jag har det svårt för pappn till barnet är underbar på alla sätt och vis, men han är hård i sitt tänk. Som t.ex tycker han att man ska lära honom att sitta kvar vid matbordet tills alla är klara. Och han ibland säger "till på skarpen" att så får man inte göra. Har du någon bra förlag på vad jag kan säga till honom så att han verkligen förstår vad jag menar?

Glöm frågan, du är ju ingen "äktenskapsrådgivare" om du föstår vad jag menar haha! Ibland så frågar jag andra för att jag verkligen ska ta upp frågan om vårat gemensamma barn på allavar, vilket jag har gjort nu, och det var enklare än vad jag trodde. Han förstår precis vad jag menar och håller tack och lov med. Puh!:)Jag tycker att du är en riktigt grym mamma med tanke på att du hela tiden har barnen i fokus, du vill deras bästa, och du gör ord till handling och det räcker för att du ska vara en bra mamma. Sen så gör vi alla fel mer eller mindre, men ingen är perfekt och tack och lov för det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *