Kategorier
barn & föräldraskap

Nej jag måste inte respektera hur andra gör

Det är så förbannat tröttsamt med människor som ba ”du måste respektera hur andra fostrar sina barn”. Nej det måste jag verkligen INTE. Man kan ha förståelse för att folk följer sina övertygelser och gör det de tror är rätt, men man behöver fan inte respektera dem eller det förhållningssätt de väljer.
 
Jag har vänner på andra sidan atlanten, där det är fullt lagligt att ge sina barn smisk, som använder just fysisk bestraffning som en medveten del i sitt föräldraskap. Nej, jag respekterar inte det. Jag respekterar inte föräldraskap som går ut på att dressera barn till lydnad. Jag respekterar inte auktoritärt föräldraskap. Jag respekterar inte föräldrar som lär sina söner att det är bögigt att gilla rosa eller föräldrar som lär sina barn att bögigt på nåt sätt är någonting negativt.
 
Osv i all oändlighet.
 
Amen, ni fattar min poäng. 
 
Jag tror på förstålse och perspektiv, men det innebär inte att man måste tycka om eller respektera det som går emot ens värderingar. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nej jag måste inte respektera hur andra gör”

Anna K K:

Av offerundersökningar framgår att minst 2/3 av de som slår barn är kvinnor. Vi måste våga prata om detta och synliggöra det.

Varför känner du att du genast måste förringa barns upplevelser av kvinnors våld?

Svar:
som Anna Kaagaard redan påpekat så står män för större delen av det allvarligare våldet mot barn. ”slå barn” är ett brett perspektiv. Det varierar mellan regelrät misshandel och en klapp på rumpan. Jag tycker givetvis inte att det är ok att överhuvudtaget använda fysisk bestraffning, men att klumpa ihop våldet och sen dra felaktiga slutsatser är bara kontraproduktivt. Enligt BRÅ så utför pappor två tredjedelar av misshandeln vs mammor som utfrö en tredjedel
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Inte behöver man åka till andra sidan Atlanten för att komma till ett land där man fortfarande ger barn smisk!

Det räcker att komma hit till Frankrike.

Ok, de ger (oftast) inte barnen en käftsmäll men smisk på rumpan är otroligt vanligt och fransmännen förstår inte alls varför vi tycker att det är chockerande.

Vanligt är också att verbalt förnedra eller hota barnen: "Lyssnar du inte på vad jag säger så kommer jag ge dig en smäll!" "kom hit nu annars får du en smäll" o.s.v. Särskilt från mammorna. Papporna brukar bara lite mjukare när det gäller det verbala.

http://urplay.se/173292

såg just denna dokumentär om "stureplansprofilerna". kan inte sluta grina, både av ilska för hur offret blev behandlat men även av lycka att dom blev dömda! vi behöver fler kvinnor inom rättsväsendet, önskar att jag hade orken att bli advokat.

rekommenderar alla att se den.

Anna-Lena:

Det är vanligt även här i Sverige. Men man vågar inte prata öppet om kvinnors våld mot barn. Vilket också återspeglas i att man i hög utsträckning inte ens tror på mängder av barn som rapporterar att de är offer.

Mina amerikanska släktingar säger att det inte är konstigt att svenska män är såna mesar när de uppfostras "till att bli tjejer". De tror att svenska män skulle vara lika manliga som amerikanska män om man slog dem som barn, för i den delen av USA där de bor blir "alla" barn slagna och männen är "riktiga" män där. Kvinnorna är också "riktiga" kvinnor eftersom de lyder sina män eftersom de är så manliga.

Nä, det är inte så respektingivande.

Lady Dahmer:

Och med motsvarande statistik för Saudiarabien så förekommer knappt våld mot kvinnor där.

Vi måste våga prata om kvinnors våld mot barn. Särskilt viktigt är det då att inte tillåta att alla diskussioner om kvinnors våld mot barn ska tystas genom att man byter ämne.

Svar:
Jag pratar gärna om föräldravåldet, men jag tänker inte låta ämnet kidnappas av någon med personlig agenda.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

lili:

I stora delar av USA finns det en mycket märklig kultur av manlighet. Där anses t.ex. lättkränkthet, snarstuckenhet och brist på eftertanke vara manligt. Något som anses mesigt och korkat här.

MJ, det vore intressant att veta vilka undersökningar siffran kommer ifrån, i vilka länder de genomförts osv. Jag har sett liknande siffror förut, men jag har också sett motsägande siffror, så det är bra att veta vad man förhåller sig till. Dock så är det ju generellt så att jämfört med andra våldsbrott så är kvinnors del avsevärt högre när det gäller just barnmisshandel och det finns ett flertal relevanta förklaringsmodeller till varför det ser ut så.

MJ, nu tycker inte jag att det är värre om det ena eller det andra könet slår men fakta är fakta och precis som LD skrev så står kvinnor för 1/3 av våldet mot barn. Självklart är det något man ska kunna prata om för det är ett problem att barn blir slagna och misshandlade men man kan inte vrida och vända på siffrorna hur man vill bara för att det stämmer bättre överens med ens egen världsbild. Vart har du fått dina siffror ifrån?

Kvinnor står för en majoritet av våldet mot barn. Om man skulle lita på samma siffror för andra brott så är det ju bara några hundra våldtäkter om året. Men så här är det ju när man försöker prata om kvinnors våld mot barn. Det ska relativiseras, det ska pratas om annat våld ISTÄLLET och man väljer en helt annan form av statistik för de brotten än för andra brott.

Det förnekar sig inte. Men kvinnors våld mot barn måste upp på agendan och det måste tas på allvar.

Varför försvaras kvinnor som daskar sina barn i rumpan när dom inte ens respekteras? Och med argumentet att män minsan använder ett grövre våld. Löjligt!

Svar:
vem har försvarat kvinnor som slår barn? Jag har det då inte. Däremot så tycker jag att det är viktigt att man tittar på vad för slags våld som används och vilka effekter det har.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

MJ, jag är dock fortfarande intresserad av vilka undersökningar du relaterar till eftersom jag gärna inte vill famla i blindo här. De offerundersökningar jag sett visar att det är långt mycket vanligare att barn utsätts för "abuse" (vilket också kan definieras på olika sätt) av sin biologiska mamma än pappa, men när det gäller styvföräldrar så är siffrorna klart omvända, dvs då står män för en långt högre del. De flesta av dessa undersökningar som jag läst är gjorda i USA. Jag upplever heller inte att det finns ett problem kring att tala om det här (även om vissa av svaren här antyder att det är så), kanske är det därför jag hoppar direkt till förklaringsmodeller, då det är där jag tror vi kan hitta svar som kan hjälpa det preventiva arbetet.

Anna K K:

Det finns mängder av offerundersökningar där man frågat barn om de utsatts för våld och av vem. Resultaten är ganska lika i varenda undersökning.

K:

Det har jag inte sett men det kan helt klart stämma att mammor som berövar barn sin pappa och skaffar män som är våldsamma mot barnen. Men varför försöka glida över till en annan form av våld när det är en diskussion om kvinnors våld mot barn?

Precis LO så tycker jag med.

Vill man bli respekterad själv så borde man kanske respektera andra också.Eller ?? Jag blev i alla fall uppfostad att respektera medmänniskan.

Och Ld vad menar du med att dressera lydnad ? Att lära barnen o lyssna är väl inte o dressera lydnad ? Om de inte vill lägga sig på kvällen ska man då inte säga till ? Ska man låta de springa runt hela natten ? Eller när barn vill hoppa på soffor på IKEA ? Eller när de kastar skräp på marken ? När blir det o dressera lydnad då ??

Det här förminskandet av kvinnors våld mot barn där man säger att det mest är mindre grovt våld tycker jag är beklämmande. Även om grövre våld är värre och framförallt kvinnor som mördar barn gör ju det värsta man kan göra, så är det inte den fysiska påverkan som gör kvinnors våld mot barn så allvarligt, det är den psykiska påverkan.

Fysiska skador i sig självt är ju inte särskilt traumatiserande, ett barn som ramlar ner från ett träd och bryter benet förväntas inte drabbas av något psykiskt trauma av detta. Men ett barn som får en örfil av mamma när det gör fel (eller ännu värre; godtyckligt) får nästan ingen fysisk skada alls men ett svårt psykiskt trauma av att leva i osäkerhet och av att lära sig att våldsmakt ger rätt.

Så det är själva utövandet av våld mot barn som är det allvarliga, inte så värst mycket hur grovt våldet är.

MJ: det är ju ingen diskussion om kvinnors våld mot barn? Det är ju du som börjat med att påstå att kvinnor slår barn i högre utstäckning än vad män gör. Vi har bett dig om konkreta källor, det har du hittills inte gett oss. Vill du diskutera kvinnors våld mot barn är det självklart din fulla rätt att göra det. Starta en egen blogg? Själv är jag mot våld mot barn i alla former, av alla kön.

Jag antar att du försöker göra en poäng här, och dra en parallell till diskussionen kring mäns våld mot kvinnor. Men det finns en viktig skillnad.

Eftersom kvinnor i betydligt högre grad har huvudansvaret över barnen och umgås med dem mer, tycker jag inte att det vore konstigt om siffrorna visar en övervikt på våld från deras sida. Det känns därför inte jätteviktigt att fokusera på strukturer som ev skulle kunna påverka kvinnor att slå barn. Jag tror att om vi blev mer jämlika mellan könen skulle våldet minska från både män och kvinnor. Män skulle knytas närmre sina barn och det skull ble en jämnare fördelning av ansvar och stress- vilket ofta är en viktig ingrediens vid barnmisshandel.

Fattar exakt! Är lagligt med barnarbete och giftermål och barnafödande vid 12 års ålder.. Nej, inte okej alls! Och jag blir mörkrädd att många blundar och accepterar.

Om jag ser ett barn fara illa, eller uppföra sig på ett felaktigt sätt håller inte jag käft i alla fall. Alla barn är allas ansvar anser jag.. Men jag kan ha fel. Men jag hoppas att någon rättar mina barn om dom ser något jag inte ser.

Ja du… Hennen som sålde.. Jag ska skriva vad som hänt sedan dess men jag kan berätta för dig att jag ringde till henne igår kväll, hon var inte mycket värd och jag har tagit tillbaka min beställning. Nej, jag tar inte skit 😉

Kramen och det var roligt att du skrev en kommentar hos mig <3

Alltså är det som feminismen kämpar för precis det som även skulle kunna minska kvinnors våld mot barn. Jag vet inte vad du vill uppnå här, MJ? Jag förstår inte vad det är du vill säga?

Elle:

Jag bestämmer inte över vad andra skriver eller diskuterar. Jag bara påpekar att det är symptomatiskt när man diskuterar kvinnors våld mot barn att kvinnor då genast ska försöka föra över diskussionen att handla om andra saker och konsekvent vägrar att diskutera just kvinnors våld mot barn. Det kommer bara en massa förminskanden, undanflykter och ifrågasättanden.

Jag tycker inte att man tar ansvar för barn när man slår dem.

Intressant att se hur kommentarerna fokuserade på våld mot barn när det handlar om respekt och förståelse…. 🙂

Jag håller med till 100%, jag respekterar verkligen inte dig i ditt sätt att uppfostra dina barn, men jag har 100% förståelse för varför du gör som du gör. Alla vi föräldrar lär oss under tiden, och personligen är jag emot allt våld mot barn, oavsett vem som står för det och oavsett om det är verbalt eller fysiskt.

Elle: "Eftersom kvinnor i betydligt högre grad har huvudansvaret över barnen och umgås med dem mer, tycker jag inte att det vore konstigt om siffrorna visar en övervikt på våld från deras sida. Det känns därför inte jätteviktigt att fokusera på strukturer som ev skulle kunna påverka kvinnor att slå barn. "

Antingen slår man eller så slår man inte. En person som brukar våld är en person som inte drar sig för att göra någon illa. Sen om man tar hand om barnen en dag i vecka eller hela vecka spelar ingen roll.

Svar:
det där är ju en sanning med modifikation. Att man tar till våld i pressade eller stressade situationer innebär inte att man är våldsam normalt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tove: Det där är en sanning med modifikation. i väldigt stressade situationer kan hjärnan få frisläpp och faktiskt ge en örfil utan att den personen som ger örfilen är lagd åt att slåss alls. Att umgås med barn är ganska stressande. Misstag händer. Jag säger inte att det är okej eller att det ens bör förekomma, men att det SKULLE finnas en relevans mellan vem som mest har hand om barnen och vem som slår oftast (vilket statistiken ändå går emot, eftersom BRÅ säger att män slår mer än kvinnor)är väl då relevant.

Tove: "i väldigt stressade situationer kan hjärnan få frisläpp och faktiskt ge en örfil utan att den personen som ger örfilen är lagd åt att slåss alls"

Tänk efter, vad skulle du säga om en man använt samma argument när han slagit sin fru.

Jag tycker inte man ska komma med ursäkter oavsett om en slår sitt barn eller fru.

Sara Brännholm:

NEJ, det är verkligen inte OK. Jag har haft hand om mina barn och jag har aldrig aldrig gett någon en örfil eller något annat slag av någon sort, jag har inte ens varit nära att göra det. Jag har aldrig slagit något djur heller.

Om man är sådan att man instinktivt tar till våld så ska man inte ha hand om barn, man för ju det vidare till barnen. Sen kan jag tänka mig att kvinnor som utövar mycket lite våld mot sina barn kan ha fortsatt hand om barnen efter viss vård.

Håller med, respektera behöver man inte göra, inte alls. Jag har lärt mig att man måste acceptera men inte respektera, vilken tur att jag är född i ett land där barnaga är förbjudet, jag behöver inte ens acceptera det, ser jag det så behöver jag anmäla det däremot.

MJ, skärpning nu. Att siffrorna är omvända gällande styvföräldrar säger ingenting om att "mamman berövat barnen pappan". Noll. Återigen, vilka offerundersökningar hänvisar du till? Vilket är urvalet, vilken är definitionen på våld som använts, vilka nationer? Om du vill lyfta just kvinnors våld mot barn istället för föräldrars/våld i hemmiljö så får du vara lite mer konkret. Till skillnad från dig har jag aldrig upplevt det som provocerande eller svårt att diskutera det faktum att barnmisshandel är det våldsbrott där kvinnors andel är störst, så jag vill gärna ha nåt konkret att ta på nu.

K:

Varför blir det så aggressivt och känsligt jämt när man ska prata om kvinnors våld mot barn? Om ämnet är kvinnors våld mot barn så behöver man väl inte prata om annat våld?

Svar:
Hur intressant denna diskussion än är så tänker jag be dig att inte spamma ner varannat inlägg med det här. Diskutera inlägget eller låt bli att kommentera. Vill du diskutera annat än det som står i inläggen så får du leta reda på en plats att göra detta alt. starta en egen blogg.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

MJ Ämnet kvinnors våld mot barn inbegrips i begreppet föräldrars våld mot barn. Ingen förminskar just kvinnors våld mot barn. Länka gärna till siffrorna du pratar om. Att våld mot katter är vanligare hos kattägare än hos resten av folket tycker jag är rätt naturligt, då resten av folket inte umgås med katter så ofta. Det betyder INTE att jag tycker att det är mer OK att misshandla katter om man inte har en katt själv. Det är precis lika illa. Däremot känner jag mig inte jätteintresserad av att granska just kattägares benägenhet till våld, då jag inte tror att det är just ägandet av katt som är den utlösande faktorn, jag tror att det är viktigare att diskutera den allmänna attityden till våld mot djur. Hittar man däremot ett tydligt mönster där folk med tandställning (både kattägare och övriga) i betydligt högre grad misshandlar sina och andras katter, då kan det ju vara läge att fundera en vända.

MJ:

Jag är övertygad om att du skulle få ett konkret svar av vederbörande om du gav ett rakt svar tillbaka.

LD: Håller med dig på alla punkter.

Noll respekt till föräldrar som lyfter hand eller verbalt misshandlar sina barn på det sättet.

LD: Nu skrev du bara av Sara ju.

Tänk efter, vad skulle du säga om en man använt samma argument när han slagit sin fru.

Jag tycker inte en ska komma med ursäkter oavsett om en slår sitt barn fru eller man.

Elle:

Det innefattas också i begreppen: våld i nära relationer, våld, brott osv. Men varför är det så tabu att ta upp och behandla just kvinnors våld mot barn?

Det hjälper ju inte att du ska dra in ännu en form av våld, mot katter den här gången.

Vad är det för skillnad på att förstå och att respektera? Jag uppfatta inte riktigt det.

Svar:
jag förstår varför Hitler blev den han blev. Jag respekterar honom dock inte.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tove: Du har helt rätt, jag tycker inte det är en URSÄKT, men en förklaring, och jag tycker det är en distinkt skillnad mellan en örfil i ett gräl som går över styr (vilket av någon konstig anledning oftast anses vara okej att kvinnor ger män men inte tvärtom)och en man som slår en kvinna som regelrätt misshandel, en misshandlande man ger inte bara en örfil. Det börjar inte ens med bara en örfil, det börjar med psykologiskt nedbrytande INNAN den fysiska misshandeln startar. Många misshandlade kvinnor har till och med vittnat om att när den fysiska misshandeln börjar är de nästan lättade. Personligen har jag levt i en extremt destruktiv relation med en man som inkluderade misshandel och jag önskade verkligen att han skulle slå så jag KUNDE gå vidare med vad han gjorde mot mig, men han gjorde det aldrig.

Jag är alltså helt emot våld mot barn på alla sätt. Men om en förälder under en uppväxt "råkar" ge sitt barn en örfil i stridens hetta skulle jag se det som ett grovt misstag och felhandling snarare än misshandel eller att denne faktiskt är rent olämplig som vårdnadshavare. Det måste faktiskt få finnas gråskalor även i moraliskt jobbiga ämnen.

MJ Kattvåldet var en liknelse för att föröka hjälpa dig förstå komplexiteten med statistik. Det fungerade tydligen inte. Men du, starta en blogg om det ämne du brinner för! Glöm inte att underbygga med statistik, forskning och dokumentation – annars finns det risk att folk inte tar dig på allvar, utan liksom får för sig att du har hakat upp dig på en ickefråga i något slags harm över att det finns folk som inte tycker som du – och som tar sig rätten att uttrycka det. Och så kan vi ju inte ha det! Jag avslutar här då det här faktiskt är ditt ämne, i LDs blogg.

Folk blandar ofta ihop respekt med tolerans tror jag. Jag kan tolerera hur någon annan uppfostrat sitt barn (förutom där våld är med i bilden och så länge som det inte påverkar mitt barn), men respekt? Det anser jag vara något man ska förtjäna. Den kommer inte automatiskt.

Precis som många skriver här så finns förklaringar till kvinnors benägenhet att aga sina barn. Stress, press, huvudansvar, underordning som gör att aggresiviteten måste få sitt utlopp mm.. Fantasifulla försvarstal står som spön i backen. Men varför då inte i solidarisk anda visa lite respekt för dessa hårt ansatta kvinnor?

Det är inte jämförbart att vägra klä sina pojkar i rosa och att utöva våld mot sina barn anser jag.

Håller med om att man inte behöver tycka att andras uppfostringsmetoder är rätt. Dock bör man inte klumpa ihop högt och lågt som en enda grupp av "fel", vilket det låter som i ditt inlägg. Det är min åsikt och du behöver naturligtvis inte tycka som jag :-).

Om man förminskar, förlöjligar och nedvärderar en grupp människor så tycker jag att man lär sina barn fel värderingar och det är just vad som händer när "pojkar inte får bära rosa eftersom det är bögigt/fjolligt/flickigt"

MJ: Självklart förekommer det att kvinnor slår barn. Det finns det ingen här inne som förnekar. Det är vidrigt. Det som försöker föras fram i diskussionen är dock att enligt statistiken så står män för större andel som slår sina barn än kvinnor. Det är dock helt förkastligt att någon får för sig att 2013 aga sina barn och det borde samhället ta sig an mer, så att inget barn blir slaget av NÅGON av sina föräldrar.

Det betyder inte att vi försöker vifta bort kvinnors våld mot barn.

Jibril:

Varför känner du dig då tvungen att förminska kvinnors våld mot barn?

Du vet ju lika väl som alla andra att det som dras upp är andelen lagförda, den statistiken accepteras aldrig om några andra brott, men just när det gäller kvinnors våld mot barn så vill man enbart använda de siffrorna. De siffror som alltså redan har gått igenom den förminskningsprocess som ni förespråkar.

Att barn som utsätts för våld av kvinnor har mindre möjligheter att få rätt är ju en FÖRSTORANE omständighet ingen förminskande.

Jo det måste du. Att respektera någon annans åsikt behöver inte betyda att du accepterar eller håller med. Jag tror att man ska respektera allas åsikter oavsett vad det är, hur hemsk den är,alla har rätt till sin åsikt utan att folk ska hugga dem i stycken. Jag skulle ha valt ordet accepterat i denna diskussion då det är mer passande. Att vägra lyssna på andras åsikter och skrika att de har fel är bara barnsligt. Jag står verkligen inte för barn misshandel eller någon annan form av misshandel men det stör mig att du skriver att du inte behöver respektera åsikten.

Svar:
Fast nej, det måste jag inte. Faktiskt. Du kan TYCKA att jag borde det, men jag måste verkligen ingenting.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Detta har inget med inlägget att göra, men tänkte på dig när jag såg detta. http://perezhilton.com/2013-01-28-justin-bieber-grabs-fan-breast-miami-outrageous-boob-sighting-selena-gomez#.UQl-FfI0qho Bilden kommer alltså ursprungligen från hans fansite. Hur sjukt värld lever vi inte i när något som detta kan ske? Att en kändis och tillika "flickidol" grabbar ett fan på bröstet helt öppet som att han hade rätt till det. Det finns så mycket sjukt med denna bild att jag inte står ut. Ville bara dela med mig av den till dig.

MJ, du frågade "Vid vilken nivå av kvinnors våld mot barn tycker du att det slutar vara ett problem?" Med tanke på att jag varken har skrivit något liknande eller ens gjort en antydan på att tycka det du skriver så börjar jag bli konfunderad, din läsförståelse verkar inte riktigt fungera som den ska.

Du klarar inte av att föra en normal diskussion utan du är enbart här för att repetera din uppdiktade verklighet som att det vore ett jävla mantra, det spelar ingen roll att du hackar som en repig skiva, det du skriver blir inte mer sant bara för att du tycker att det borde vara så.

Jag tycker egentligen inte att det spelar någon roll vilka som är värst, *all barnmisshandel är fel och förjävlig, oavsett förklaring, ursäkt eller vilket kön det är på personen som utför handlingen*. Det är alltid fel och det är viktigt att prata om. Du däremot, du vill bara raljera om dina hittepå siffror som du *inte kan ge källa på*, gissningsvis för att du själv har hittat på dem. (googla: källkritik)

Jag är rätt ny här så du kanske redan har skrivit om detta, men jag undrar hur du bemöter släkt och nära vänner som inte håller med om ditt sätt att uppfostra barn på, hur tar du diskussionen? Jag tänker till exempel på hur man ska få folk att inte köpa vissa leksaker till barnen. Jag upplever att det är otroligt svårt att diskutera dessa saker med folk av en annan åsikt, hur tydlig man än försöker vara så missförstås det ofta och någon tar illa upp. Har du skrivit något inlägg om detta? Jag tycker att det hade varit intressant att få höra dina tankar kring detta.

Svar:
Jag är tydlig. Mitt sätt ska respekteras. Jag skriver önskelistor inför jul och födelsedagar. osv. Du ska inte behöva förklara om du inte orkar, men var tydlig med att ditt förhållningssätt ska respekteras.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller med dig men undrar hur du definierar auktoriärt föräldrarskap? Jag själv tycker att man ska vara auktoritär som förälder (när de är små). Man ska leda och lära ut och bestämma för barnets eget bästa. Och våld (fysiskt eller verbalt) ska självklart INTE vara en metod.

Svar:
Autktoritärt innebär lydnad och ofta bestraffningar.
Enligt wikipedia: ”Auktoritär fostran innebär att vuxna kräver och förväntar sig att barnen ska lyda utan att ifrågasätta. Regler förklaras sällan. "Gör det därför att jag säger det" är deras attityd. De sätter regler utan utrymme för förhandling och kompromisser. Lydnad och respekt för vuxna betonas. Genom strikta regler och begränsningar för barnens beteende försöker de forma och kontrollera barnens beteenden och attityder. Relationen mellan den vuxna och barnen präglas av distans. Vuxenmakt i form av bestraffning och belöning (samt hot och mutor) är den primära fostransstrategin.”
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men kvinnors våld mot barn är ju ett bra exempel på varför feminism behövs. Det går inte att vara emot feminism och samtidigt vara emot deras våld mot barn.

Min mamma har aldrig varit en bra mamma, men om hon eventuellt hade fått bli accepterad som barn och blivit respekterad som den hon är så kanske hon inte hade gjort övergrepp på mig.

Men på grund av könsrollerna var det svårt för min pappa att få ensam vårdnad. Jag fick helt enkelt vänta tills jag blev 12 år. Könsroller och särbehandling mellan de olika könen förstör liv.

MJ: Respekt har du om du utan en fördömande attityd lyssnar och tar till dig människors bevekelsegrunder för sina ageranden. Om jag som har respekt för alla människor, och är jävligt stolt över den egenskapen, möter en barnmisshandlande mor så försöker jag såklart få henne till att börja med att förklara sig. Och utan att börja moralisera eller predika för henne hur jävla fel hon är och gör. Det är att visa respekt enligt mig och det är ju bara tragiskt att så få här på LD:s blogg inte fattar begreppet.

Svar:
Det du talar om är att visa respekt för sina medmänniskor och det håller jag med om att man ska göra. Det jag talar om är att man inte behöver respektera alla åsikter eller förhållningssätt. osv. Det är en helt annan sak.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Så bra då att du som jag inte tycker man ska tala om för barnmisshandande mödrar hur fel dom gör innan dom fått chans att förklara sig. Samt ha ett respektfullt förhållningssätt tills så skett. Sen kan man ju säga vad man tycker men inte innan dess.

När kvinnors våld mot barn kommer på tal så beter sig kvinnorna precis likadans som många män brukar göra när det pratas om "mäns våld mot kvinnor". Det visar med all önskvärd tydlighet att talet om mäns våld mot kvinnor bara syftar till att placera kvinnor i en bekväm offerroll snarare än ett försök att komma åt ett verkligt problem.

Men hang on. Varför svarar du på comment "Linn

2013-01-30 ? 22:36:53" att "mitt sätt ska respekteras" när du ett par comments upp skriver att du själv "måste ingenting".

Svar:
Fast det handlar ju om nåt helt annat. Som utomstående måste man respektera att andra föräldrar har ett annat förhållningssätt på så sätt att man inte försöker köra över denne. T.ex genom att köpa saker till barnet som föräldrana inte är ok med. Ett annat exempel kan vara att jag som pedagog aldrig prackade på ungarna på förskolan mina personliga värderingar av samma anledning. Nu kanske du inte förstår den här skillnaden, men för mig är det väldigt tydligt. Men respekt var kanske fel ordval.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

May: Nej, det gör dom inte. Tvärtom har dom bett att få veta mera, något som inte hörsammats. Vi har hittills inga belägg för att det finns ett strukturellt problem som gör kvinnor till barnmisshandlare i högre grad än män. Det är väldigt svårt att på ett konstruktivt sätt diskutera ett påstående som det inte finns något fog för. Många fler kängrur far illa i Australien än i övriga världen. Det betyder inte att australiensare är mer benägna att vanvårda kängrur än andra folkslag. Det är en ickefråga. Frågan om människors våld mot djur är den verkliga frågan. Jämför mäns våld mot kvinnor där alla siffror pekar åt ett och samma håll och ett strukturellt, kulturellt problem bevisligen existerar. Lägg ner nu, är det någon som framställer sig som ett offer här så är det du.

May: tills några verkliga belägg för påståendet att kvinnors våld mot barn är ett större problem än mäns, (och att det kan ligga ett strukturellt problem bakom) materialiserar sig är det en ickefråga. Även om jag skulle vilja diskutera rödhåriga ynglingars våldsbenägenhet mot banktjänstemän och påstår att det någonstans finns siffror på att det förekommer i mycket hög grad, skulle ingen nappa på det då det känns som om rödhårigt våld varken är allvarligare eller mindre allvarligt mot banktjänstemän. Dessutom kan jag tycka att du verkar rätt kåt på offerkoftan själv?

Kvinnor slår barn oftare än män gör och kvinnor slår män oftare än män slår kvinnor. Vad är det strukturella problemet? Kvinnor är av naturen våldsbenägna verkar vara den rimliga förklaringen eftersom dom enligt feminister inte får detta i sin uppfostran.

Svar:
det strukturella problemet ligger i konsekvenserna. Kvinnors våld är sällan speciellt våldsamt medan männens våld oftare är allvarligt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Kvinnor har drygt 60% av mäns muskelmassa och ser man till statistiken skall vi nog vara väldigt glada för detta.

Och jag har väldigt svårt att se hur det ursäktar våld mot barn.

Lady Dahmer:

Så det är bara det grova våldet mot kvinnor som är ett strukturellt problem?

En fru som får en örfil så fort hon inte gjort som mannen säger eller så fort hon säger emot har inte de problemen?

May: Som sagt så behöver jag belägg för att kunna ta lösryckta påståenden på allvar. Jag tänker inte slösa en endaste liten kalori på påståenden tagna helt ur luften hos folk som vägrar att alls föra en dialog, utan bara rapar nonsens och kräver att folk lyssnar. Nu har du och dina gelikar fått sisådär 20 ggr på er att presentera fakta bakom er tes. Det går tydligen inte in. Hejdå.

från http://www.childwelfare.gov/

"How do fathers compare to mothers in the perpetration of child maltreatment? As discussed earlier, Federal data derived from CPS reports in 2003 indicate that in 18.8 percent of the substantiated cases, fathers were the sole perpetrators of maltreatment; in 16.9 percent of the cases, the fathers and the mothers were perpetrators; and in 1.1 percent of the cases, the father acted with someone else to abuse or neglect his child. Mothers were the sole perpetrators in 40.8 percent of the cases and acted with someone besides the father in 6.3 percent of the cases."

Vilket dom fick härifrån:

U. S. Department of Health and Human Services (ACYF). (2005).

osv.

Vi kan säkert kasta statistik på varandra hela dagen, men har en åsikt som skiljer sig drastiskt från forskningen så får du faktiskt acceptera att din position är svag.

Sen är det samma gamla vanliga fenomen, när saker inte passar in i världsbilden då blir man jättekritisk, men det som passar in sväljer man helt utan bevis (som att kvinnor skulle vara lönediskriminerade som vanligt exempel).

May: De där siffrorna stämmer säkert. Av si och så många barnmisshandelsfall var siochså många utförda av kvinnor. Men i hur många av de där fallen fanns ens en man närvarande? Eftersom kvinnor i mycket högre grad tar hand om, umgås med och har ansvaret för barn vore det JÄTTEKONSTIGT om siffrorna visade något annat. Kom igen när du har förstått något som helst om statistik och kan ge mig relevanta siffror som stöder din tes. Det där är inte ett exempel på det. Jag kan tyvärr inte förklara mer noggrannt då jag inte har betalt för att undervisa dig – gå en kurs eller något? Att slänga ur sig anklagelser kräver ALLTID att man har på fötterna och vet vad man pratar om. Annars blir man inte tagen på allvar. Det gäller såväl kvinnor som män.

Elle:

Vadå närvarande?

Om du läser siffrorna så framgår det att mammor är överrepresenterade även när föräldrarna bor ihop och att mammorna utgör en ännu större majoritet när barnen bor hos pappan.

Resonerar du likadant om partnervåld? Att kvinnor oftare slår män därför att de träffar män mer än män träffar kvinnor?

May: Självklart går inte denna statistik att lita på då den inte är genuscertifierad! Vi feminister som vet hur lömskt patriarkatet verkar och har genusglasögonen på skaft, förstår att detta är härskartekniker enbart i syfte att osyliggöra den stora majoritet av män som misshandlar sina barn.

Jag tycker du borde leta upp feministiskt statistik på sånt här istället och inte sådant här hittepå. De allra flesta med bildning vet att det finns bibliotek fulla och som alla talar sitt tydliga språk.

Varför ska ditt förhållningssätt prompt respekteras när de andras inte ska det? Hade du köpt rakt av om någon förälder inte ville ha annat än grabbiga macholeksaker till sin son?

Svar:
Jag har aldrig någonsin mött en förälder som inte vill ha t.ex ett pussel eller en bok till sin machoson så din fråga är en ickefråga. Jag har svårt att tro att jag skulle kunna umgås med en sådan människa överhuvudtaget. Vad jag aldrig skulle göra är att gå emot en förälders värderingar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Elle, det är ni som pratar om obevisade/obevisbara strukturer, det är ni som har bevisbördan i det avseendet. Det mesta pekar på att kvinnor och män är ganska lika i våldsutövande men att män har mer muskler generellt sett. Det behövs inga feministiska konspirationsteorier eller demonisering av män som grupp.

Sen kan du ju skryta om dina fantastiska kunskaper inom statistik om du vill, men du har inte producerat något än så länge som ger minsta tecken på att du skulle vara speciellt skolad inom något relevant område: varken filosofi, feminism eller statistik.

Anonym här igen~~

Fast jag vet inte om jag håller med dig. Jag har följt din blogg och tycker verkligen om det du skriver men du tappar min respekt(dock kanske du inte bryr dig men jag vill att du ska veta det ändå) när du inte respekterar andras åsikter för att du inte måste. Kan tycka att det är extremt småsint och jag undrar hur vi ska ta oss fram i samhället om vi inte kan respektera andras synsätt och åsikter. Eller det kanske är vårat västerländska tankegång(vi vet vad som är bäst och ni har fel!) som sätter stopp för förmågan att lyssna och respektera. Jag tycker att alla ska ha en plats i diskussioner oavsett hur konstiga de än är, det är det som är charmen med demokrati Ja, JAG tycker att DU borde respektera andras åsikter, du håller inte med men jag kommer att fortsätta diskutera varför du bör göra det. Jag blir bara så extremt ledsen när jag läser inlägget, jag trodde verkligen att du var en person att se upp till men det visar sig att du är precis som alla andra, ignorant. Ska dock inte klaga, jag har en massa massa att arbeta på (tex att bli lika genusmedveten som du) men dock så vet jag om det!

Svar:
Så det är ok för dig att inte respektera mig för att jag inte respekterar andra…. hur tänker du nu? Då tycker jag att DU ska respektera MIG trots att jag inte vill respektera andras åsikter. Så. Sen tycker jag det är ganska småsint av DIG att totalt döma ut mig som ”ignorant” pga att du och jag har en åsikt som skiljer. Inser du just hur motsägelsefull du är just nu?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Bra!

Det finns rätt och fel och det är fullt möjligt (om än inte alltid enkelt) att skilja på dem. Naturligtvis ska man inte acceptera eller respektera beteenden som är fel, oavsett om de är lagliga eller inte. Däremot är det alltid bra att försöka förstå. Vissa kan inte skilja på det, de menar att om man försöker förstå människor som handlar fel så legitimerar man det dåliga beteendet.

Barnmisshandel är alltid fel. Och i Sverige har denna tanke fått stort genomslag vad gäller slag och dylikt. Det är positivt. Samtidigt skildras andra typer av, ibland grov, barnmisshandel helt öppet i diverse Nanny-program på TV. Och samtidigt accepteras fortfarande att föräldrar beter sig på ett sätt mot sina barn som man inte skulle acceptera att ex. en man betedde sig mot sin kvinna – ex. diktera, kränka, förödmjuka, förlöjliga, förminska, ljuga, manipulera och i allmänhet behandla den andre som ett objekt istället för ett subjekt.

Härom veckan när jag var i Stockholm t.ex. så såg jag på tunnelbanan en mormor och hennes barnbarn. Flickan ville stå upp med mormodern bestämde att hon skulle sitta ner och när hon inte ville det så började hon skuldbelägga barnet och anklaga barnet för att bestämma över henne (!), sen tog hon till lögner också om att tågföraren skulle kunna se en råtta på spåret och därför tvärnita så att man blir allvarligt skadad om man står upp. Jag sa till flickan att hon har rätt att stå om hon vill. Detta var såklart ingen allvarlig misshandel eller så men visar ändå ett vardagligt exempel på hur barn fortfarande betraktas som människor vars autonomi och önskningar inte förtjänar att tas på allvar och respekteras.

Det är lätt att man inte vågar "lägga sig i". Att man passivt accepterar att föräldrar har någon slags "äganderätt" till sina barn och inte får kritiseras. Och för den delen att man inte heller ska tala med andras barn utan istället tala med föräldrarna. Det har man ju också sett på stan, att folk säger till föräldrarna när deras 7-åring stör istället för att prata med 7-åringen. Så många dåliga idéer att göra upp med!

Jag respekterar dig men jag kan fortfarande tycka att du är småsint och bara för att jag diskuterar emot dig vetyder det inte att jag inte respekterar dig meen du har tappat min respekt. För att du har satt dig själv på en högre stol än vi alla adnra (eller många i alla fall) du får alltså en högre status men när du säger att du inte respekterar vilket är en grundsak som utgör för att du ska ha en högre status och kunna döma andra folk… Du dömer men kan inte ens göra något så enkelt som att respektera. Det kanske var fel ordval att du har tappat min respekt, kanske mer rätt att säga en människa att se upp till aaa det känns mer rätt

Svar:
Att jag har ”tappat din respekt” betyder precis det: att du inte respekterar mig. Du är dessutom ganska bra på att döma ut mig. Du gör precis det som du tycker att jag inte ska göra. Du är en hycklare med andra ord.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag trodde att jag skrev att jag valde fel ord med att tappa respekten? Jag erkänner att det var fel ordval, jag respekterar dig men jag känner ändå besvikelse för att du inte kan/vill respeltera andras åsikter. Och ja, jag kan säga att du är småsint men ändå fortfarande respektera din åsikt men jag kommer inte att hålla med dig det är det som är skillanden. Respektera men inte hålla med. Har svårt att uttrycka mig rätt då jag saknar ett bra ordförråd, men i alla fall så är det kanske en känsla av besvikelse/avidoliserad(?) som stämmer bättre in..

Att jag är en hycklare kan jag hålla med om, alla människor är hycklare (även du) men storleken på hycklare kanske kan diskuteras eller om storleken på hycklare verkligen betyder något. En hycklare är en hycklare finns inga större eller mindre hycklare dock är det en annan diskusion så.. Min poäng är dock eftersom jag är en hycklare och du är en hycklare, vem kan då döma folk? Har vi verkligen rätt att diskutera saker då vi själv inte är felfri/hycklare? Anyways så vill jag säga att du har inte tappat min respekt utan berundran(?) vet inte vad jag ska välja för ord.

Så känner jag när någon säger att jag måste respektera andras åsikter. Jag kan respektera att du har en annan åsikt än jag, jag kan till och med uppskatta diskussionen. Men jag tänker inte automatiskt uppskatta en åsikt för att den skiljer sig från min, därför att en del åsikter tyder på att innehavaren av dem är helt jävla dum i huvudet, som när det gället t.ex misogyni, rasism eller homofobi. Jag respekterar inte någon med dessa åsikter förrän helvetet fryser till is.

@Anna K K, Anna-Lena, Linnea, Elle, mfl

Jag känner att jag måste bidra med en berättelse från verkligheten. Hoppas någon läser den.

När jag var tonåring fick jag en halvbror på min pappas sida. Min lillebrors mamma hade verkat vara en helt normal person fram tills dess. Men när min bror föddes började 10 år av helvete på jorden. När det var som värst höll hon på att slänga ned min bror från en balkong ett par 7 våningar upp. Hon höll honom alltså utanför räcket. Då var han tre. Det vanliga våldet blev vi alla utsatta för, fysiskt och mentalt. Vi levde i ett skräckvälde. Parallellt med detta polisanmälde hon kontinuerligt min pappa för misshandel, anmälningar som ständigt lades ned i brist på bevis. Då kan jag berätta att jag sett min pappa sitta på sina egna händer när hon gick lös på honom, för att inte kroppen reflexmässigt skulle försvara sig, för han vill inte så mycket som nudda henne under hennes anfall. Han försökte lugna henne och resonera med henne efteråt. Skaffa hjälp till henne, psykolog osv, under flera år. Han älskade henne.

När det till slut blev skilsmässa trodde jag i min enfald att helvetet var över. Men hon fick ensam vårdnad om min bror. ALLA myndighetspersoner, alla utredare, alla i vår omgivning, utgick från att det var min pappa som var förövaren. Hon ifrågasattes aldrig. Det spelade ingen roll att min bror visade upp ärr och blåmärken – en kärring föreslog till och med i sin utredning att det var min pappa som slagit även min bror och att han sedan fått lära sig av min pappa att säga att det var mamman som slagit. Ett av många exempel jag kan ge på utredare som är så förälskade i sina förklaringsmodeller att de inte kan tillåta sig bli motbevisade av verkligheten.

Denna blinda tro på att kvinnan alltid är offret, att det strukturella våldet är manligt, att alla anmälningar kvinnor gör är sanna, att statistik är en bra utgångspunkt för att förstå verkligheten – det får mig att vilja dö. Det får mig att vilja sluta existera, för jag har sett ångesten i en tvåårings ögon som är livrädd för att gå hem efter dagis om inte pappa är hemma, för han vill inte bli lämnad ensam med mamma. Och förvirringen av att inte bli trodd ens av sina dagisfröknar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *