Kategorier
barn & föräldraskap

Kan man få mansfria flyg och hotell tack?!

Såg detta i flödet:

barnfritt

Självklart fattar jag att det finns tillfällen och platser där barn inte hör hemma. Typ krogen. Jag fattar också behovet av tysta zoner.

Men denna fixering vid barnfria områden grundar sig i att man ser på barn som en plusmeny och inte som fullvärdiga människor. En klassens medborgare som ska gömmas undan, låsas in eller allra helst försvinna. Jag tror det handlar om en grundläggande syn på barn helt enkelt. De är inte fullvärdiga människor och ska därför inte ha samma grundläggande rättigheter som vi andra. De ses som föräldrars accessoar och jämställs kanske med ett husdjur, ni vet man tar ju inte med sin lilla chihuahua överallt och detsamma gäller barn.

Vad mer kan man välja till eller bort? Får man välja pensionärsfritt? Tonårsfritt? Mansfritt? Vilka andra sorters människor får man välja bort? Vilka kriterier gäller? Ålder? Hudfärg? Kön? Funktionsvarianter? Var går gränsen? Jag menar män utgör ju iallafall ett reellt hot mot människor så det kravet vore iallafall rimligt. Jag kan även tänka mig att det är sjukt jobbigt att sitta bredvid en ordentligt överviktig person en hel resa. Ska vi införa viktkrav på vissa platser så folk kan betala extra för att slippa trängas med en tjockis?

Jag tror ingen skulle drömma om att föreslå något liknande. Eller att exempelvis säga åt en ljudlig grupp gubbar att få tyst på varandra eller skicka ut en person som pga utvecklingsstörning låter lite för högt eller mycket eller kräva att få rullstolsfria miljöer. Men att kräva av barn som faktiskt är just barn med allt vad det innebär att inte höras eller synas ses som helt acceptabelt.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kan man få mansfria flyg och hotell tack?!”

Jag som reser ofta i jobbet saknar följande frizoner – högljudda medpassagerare som diskuterar högt både det ena och det andra, förkylda passagerare som sitter och drar upp snor i halsen, fulla passagerare, otrevliga passagerare som tränger sig före trots att inte dörrarna har öppnats än, hundfria zoner – (jag är allergisk och man får ha hundar lösa upp till en viss storlek inne i planet). Allt detta är betydligt mer störande och mer frekventa problem vid reguljärflyg än enstaka gråtande bebisar. Jag uppfattar att de flesta människor som reser med barn gör sitt yttersta för att inte störa övriga passagerare. Det gäller tyvärr inte alltid övriga passagerare.

Ah skönt att du skrev den här texten. Läste ett annat inlägg inom samma ämne igår som inte lyfte mig direkt.
Vill en ha det tyst och lugnt omkring sig kan en gå ut i skogen eller vara hemma men i offentliga miljöer tycker jag.
Skräniga tonåringar borde kanske ingå i förbudet annars? Och bullriga män så klart.

Såhär tycker jag: tysta avdelningar ska finnas kort och gott (som det finns på tåg redan). Där ska mobiler va av, inga samtal på hög nivå eller fylla. Där bör man ju då heller inte sitta om man reser med sina barn men heller inte om man är ett helt gubbgäng som dricker whisky på flyget. Svårare än så behöver det inte vara? Varför bara få det att handla om barn som sagt?

http://www.aftonbladet.se/wendela/kvinnaoman/article19886911.ab
Handlade om föräldrar i Frankrike som satte sitt lilla spädbarn på 3 månader hos dagmamma så dom hellre kunde jobba.
Dom uttrycker att det är tråkigt att vara med barn, och att dom hellre jobbar.
Det är ju ett samhälle som är skapat av så mycket fritid, och jobb. Karriär ska vara viktigare än barnen, ditt liv är viktigare än barnens, och din fritid och semester ska kunna spenderas utan barn. Barnet ska skolas in på förskola vid 1 års ålder och socialiseras. Glöm inte att du ska ha barnvakt och kunna gå på bio, festa osv. Samt många som går i sär och har varannan vecka upplever att deras föräldraskap funkar bättre när dom får en veckas lugn och ro och hinner sova ut.
Jag som varit heltidsmamma med mina barn och är det fortfarande. Jag kan inte förstå varför man vill sätta barnen till världen om man absolut inte ens vill umgås med dom?
Om barnet är på förskola/fritids 8-10 timmar om dagen så umgås ju personalen mer med ditt barn än du gör?
Självklart förstår jag att ensamstående inte har ett val och dom kämpar hårt för att få vardagen att gå ihop.
Men känns som hela samhället är uppbyggt på att andra ska ta hand om ens barn och man ska göra så lite som möjligt med dom, och gör man något så är det badhus,lek och bus och såna bilder som kan postas på facebook..
Att ta hand om barn är jobbigt. Man får sätta sina egna behov och känslor många gånger åt sidan, men samtidigt så lär man sig tålamod, lyhördhet och många bra känslor. Man upptäcker världen på nytt igen.
Dom som vill ha karriär och inte vill umgås med barn. Dom borde hålla sig till sin karriär och glänsa och ha tid till allt dom vill, låt inte barnen få vandra runt som en vandrings pokal som du tar fram när du vill glänsa om att du minsann klarat flera saker samtidigt. Då det är himla svårt att vara expert inom alla områden.
Men dom som väl skaffar barn måste ju lära sig ta hand om barnet, det är ett 18 års långt ansvar, jag tycker verkligen folk borde ta sig en tankeställare och fråga sig själva om man kanske inte kan vara hemma mer med barnen, kanske gå halvtid, kanske vara hemma förälder dom första åren i allafall innan skolåldern.
Jag tror också att det är menat att man ska vara med sina barn under småbarnsåren. Fysiskt psykiskt för både föräldrar och barn.

Vad fint att både du och barnens pappa är hemma med dem på heltid…eller är det bara du? För man sätter ju inte barn till världen om man inte vill umgås med dem, eller?

Jag har inget emot barn som låter, gråter och syns! (Det är det barn gör.)
Däremot: de sista gångerna jag har flugit har jag 1) blivit nerkladdad av barn som fick springa fritt i flygplansgången 2) oavbrutet sparkande i ryggen under tre timmar, föräldrarna blev arga när jag bad om en liten paus (jag har skada i nacke och rygg) de svarade att ”det finns handikapplatser om man behöver”!
Vid nästa flygning betalar jag gärna för ”småbarnsföräldrarfria platser”!

Där håller jag inte med dig. Skillnaden är ju att ingen rent logiskt kan bli kränkt av att ha barnfria zoner. För saken är ju den att vi alla (verkligen varenda en som lever) har varit barn. Barn är ingen etnisk/kulturell/förtryckt/undanskuffad grupp.
Jag har aldrig varit utvecklingsstörd, jag har aldrig varit svart, jag har aldrig varit muslim. Därför skulle det vara väldigt kränkande och rasistiskt att jag valde bort dessa grupper men barn är ingen homogen grupp. Jag och alla andra har varit barn. Förstår att min kommentar är lite flummig men förhoppningsvis förstår du vad jag menar.

Jag är en HSP:are, vilket betyder att jag är känslig för ljud, rörelser och ljus b.la. Jag har åkt tåg, buss, flyg och båt men kan inte minnas att jag har blivit störd av barn när jag väl reser. Om inte annat kan man alltid stoppa hörlurar i öronen och lyssna på musik om det är högljutt. Däremot har jag störts gång på gång av vuxna. Vuxna som skränar, lutar stolen bakåt när man försöker äta (frågar inte om det är ok eller om man ska äta), lägger sig över flera säten och sover eller lutar huvudet mot en utan att ena fråga osv.
Låt ungarna vråla och springa runt. Det är lättare att styra över sig själv än att få alla andra att anpassa sig till varenda människa som råkar vara i närheten. Barn är så fria av sig och borde få vara det så länge som möjligt, samhället kommer sakta men säkert nöta ner dom ändå.

Flyger du ofta? Det gör jag och att hamna framför en barnfamilj på en långflygning ÄR tufft. Sorry alltså, jag älskar barn men jag skulle gärna välja ’tyst avdelning’ på flyget om det fanns och det innebar att det är en lugnare del där man inte bokar in barn.
Jag får bara känslan av att du inte reser så mycket eftersom du inte ser problemet. Och nej, brölande män och tonåringar har jag aldrig upplevt på en flight, inte sedan jag flög charter när jag yngre.

Alltså.
Jag tycker helt klart man kan säga åt en grupp tonåringar eller gubbar som låter och stör.
Anledningen till att det fungerar är att de är vuxna (eller nästan i alla fall), det går inte att göra samma sak med barn och helt klart ska de få vara barn.
Men om man ska vara krass så föredrar jag om de är barn någonstans där jag inte är, barnen ska inte behöva flytta på sig, men jag vill ha alternativet att kunna flytta mig någonstans där de inte är.
Därför finns barnfria hotell och flyg.
Det är inte frågan om att alla hotell och flyg förbjuder barn, utan att alternativet finns för att det behöver finnas.

När jag gick teater i gymnasiet och spelade upp våran slutproduktion på våran stads stora scen så skickade mina lärare ut en rullstolsbunden och utvecklingsstörd människa som enligt dom lät för mycket och därav ”störde” oss skådisar. Jag som själv har ett autistiskt och utvecklingstört syskon gillade inte detta faktum ett dugg, och förövrigt störde dom mig inte ett dugg heller, man hörde det knapp (fast det spelar absolut ingen roll ändå)! Ska man skicka ut någon som hostar för mycket också då?
Som tur var så gav inte assistenterna till brukaren upp, dom kom tillbaka till den andra föreställningen, och satt där under hela tiden!

Ska man skicka ut någon som hostar för mycket också då?
Ja, och det har hänt när den hostande inte förstå bättre än att avlägsna sig själv utan att behöva bli ombedd. Jag har flera gånger sett att hela ensemblen stannat upp mitt i föreställningen tills det blivit tyst i salongen igen.
Nu vet jag inget om det du berättar om och du kan i ditt fall mycket väl har rätt, men rent allmänt, tycker du att det är rimligt och rättvist att en ska få förstöra för alla andra? Om ja, varför är det då inte ok om någon har ett viktigt mobilsmatal som den behöver ta mitt under föreställningen? Eller någon som bara vill recensera live till någon som inte fått biljetter? Eller om 40 st pers behöver hosta konstant under föreställningen så att ingen hörde något? Var går gränsen?

Barnfria hotell? Vuxna som absolut inte står ut med barn får väl skaffa sig öronproppar eller dylikt, och dessutom finns det ju betydligt större problemgrupper i samhället om vi nu ska vara sådana. Ytterligare förslag på temat skulle kunna vara att utesluta gruppen ”män” från fotbollsmatcher och krogen då de många gånger bidrar till ett otryggt klimat. Känns detta rimligt?
Jag tycker visserligen att det, precis som på tåg, borde finnas en tyst avdelning på flyg. Sedan får man väl avgöra själv var gränsen går och om det är lämpligt att placera ungen i en sådan. Krogen till exempel är en bullrig miljö som är helt frivillig att vistas i. Stöket kommer liksom på köpet och gillar man inte detta finns det alltid andra platser att gå till medan flyget för många är ett nödvändigt ont (och ett stundtals ganska dyrt sådant). Personligen bryr jag mig inte det minsta, men jag kan förstå om folk som ofta flyger önskar detta . Med tanke på att det ibland kostar x antal tusen kan man tycka att det borde finnas lugnare tillval åtminstone.

Det finns redan barnfria hotell utomlands. Alla de större resebyråerna har sådana i sitt utbud. På vilket sätt stör det barnfamiljer? Jag förstår faktiskt inte resonemanget. Det finns hotell så det räcker till alla, i alla prisklasser och utföranden. Vad är problemet?
Du motsäger ju dig själv här när du i din andra kommentar kommer med förslaget om barnzoner. Ja, det är så det redan är löst. Alla hotell som tillåter barn (majoriteten) ÄR barnzoner.

Tysta zoner (som efterlevs) ftw. Satt i en tyst vagn mellan Hamburg och München för några månader sedan. I närheten satt två kvinnor med tre barn. Hela resan satt barnen som små ljus och frågade högst lite frågor om städerna vi åkte förbi. Annars ritade, sov eller jollrade de (beroende på ålder) och störde inte en själ. Mammorna däremot. Pratade i telefon, diskuterade barnens betyg (tidiga betyg här i Tyskland – tyvärr) och toavanor. Det blev en helvetesresa för mig och inte alls på grund av barnen. De där mammorna hade säkert varit precis lika jävliga oberoende om barnen hade varit med eller inte. Men att generalisera och säga att kvinnor som fött barn ska förbjudas på olika platser känns inte direkt heller som någon lösning.
Sedan är jag inte den som säger att alla barn ska vara väldresserade och sitta vattenkammade på sin plats hela tiden. Jag menar att föräldrar måste känna sina barn. Kommer de klara av den här situationen? Kommer det krypa i dem för mycket och de kommer störa folk runtomkring för mycket, ok, ja, jo, då skippar vi det. (och jo, vanligt folks överseende med barn är stort – de flesta tycker att det är kul med barn som utforskar världen – till en viss gräns, när de förstör ens grejjer, skadar någon eller inte accepterar när främmande säger ifrån, då måste föräldrarna gripa in och ta sitt ansvar även om det är svårt och jobbigt för dem. I alla fall måste de försöka. I de fall jag stört mig på barn har det varit så att föräldrarna har varit helt blassé och inte ens verkat bry sig).
Men alla som är lättstörda måste också ta lite jäkla ansvar för sina egna liv. Vill jag ha lugn och ro i parken så sätter jag mig inte precis vid lekplatsen. Vill jag ha lugn och ro på flygplanet så tar jag med mig öronproppar eller så kanske jag inte bokar en resa till ett barnparadis. För det är ju redan så – att vissa resmål är mer attraktiva för barnfamiljer och andra för singlar eller för folk som vill ha lugn och ro.
Sedan så måste jag ändå påpeka att vafan, vill företag profilera sig och erbjuda resor för singlar, barnfria resor, tjejresor, pensionärsresor, resor för 30-plussare osv. osv. Låt dem… Vad är det för föräldrar som vill tvinga med sina ungar på sådana resor hur som? Jag kan tycka lite likadant med restauranger som tycker att det är bra för business att inte tillåta barn, just den restarangen är troligen inget ställe dit jag någonsin skulle vilja ta med ett barn så vad bryr jag mig? Mina ungar kommer bara fnysa åt gåslever och dyr champagne hur som helst.

Jag personligen ser det såhär: barn är högljudda och de springer överallt. Det innefattar inte alla barn, men ett hotell eller flyg kan ju knappast begära tester på barn för att se hur högljudda de är. Vill man ha lugn och ro vill man ju knappast ha någon andras ungar som skriker och gapar, gråter och skvätter sand över allting. Precis som festivaler har lugn camping borde det finnas tysta hotell, tysta flyg osv, det finns ju tysta vagnar på tåg. Och jag skulle inte acceptera ett vaket barn i en tyst vagn.
Min favoritkrog har ändrat sin åldersgräns, från 18 till 30 då Harrys har fått sitt alkoholtillstånd indraget här i staden. Och en del ungdomar valde att gå till denna krog, vilket en del gäster inte uppskattar och därför höjdes åldersgränsen. Självklart får alla komma och äta, men ska man bara dricka måste man vara fyllda 30. Jag trivdes där just på grund av den lugna och tysta atmosfären. Men personalen kan ju inte veta att jag är en lugn 20-åring som gärna dricker min Martini vid baren och spanar på folk utan att samtala.
Därför får krogar, flyg och hotell ta till extremregler, såsom barnfritt och ungdomsförbud. Alla barn skriker inte 24/7 och alla ungdomar är inte högljudda och irriterade, men alla får följa reglerna.

När blev det en mänsklig rättighet att få ”lugn och ro” varhelst man är? Varför åker du inte på spahotell istället för att ta in på ett vanligt? Vem är det som har bestämt att flygplan ska ha biblioteksatmosfär?
Och för den delen, vem är det som bestämmer vad lugn och ro är? Med mina öronproblem blir man känslig för ljud, och så mycket kan jag säga att om din favvokrog serverar alkohol finns det inte en chans att den är lugn. Alkohol har nämligen en otrolig förmåga att skruva upp volymen på folk, även när de inte är dyngraka. Något säger mig dock att du inte vill förbjuda alkohol på krogen, så frågan är vad syftet med ungdomsförbud egentligen är?

Jag är funkis samt väldigt känslig för ljud och andra yttre intryck, men försöker själv undvika alla påfrestande situationer så gott jag kan. Fast rätt svårt och handikappande, då det för ”såna som mig” finns väldigt få funktionella, eller anpassningsbara, sammanhang. Svår sak att kräva ju såklart, även om en ibland kunde önska liter mer. Allt liksom låter och rör sig, och jag klarar varken av att lyssna på musik eller ha öronproppar (hör sin egen kropp då ju?!)…
Dock är det ju inte bara barn som ”låter och stör”, även om de brukar vara ganska överrepresenterade. Men ”tysta” avdelningar osv, är väl bättre än ”barnfria”, bara det respekteras av de som vistas där (gissar ju att tex. småbarnsföräldrar kanske inte väljer en sådan plats). Väljer t.ex. alltid tyst vagn på tåget om det finns möjlighet, annars hamnar jag alltid bredvid skrikiga barnfamiljer med pipande leksaker och någon tecknad film på högsta volym…slår aldrig fel 🙂

Måste säga att jag var med min sambo på ett barnfritt hotell, charter, förra sommaren. Vi har kämpat med ofrivillig barnlöshet och misslyckade IVF behandlingar i över två år och det var så otroligt skönt att komma bort från allting och inte se små gulliga barn i lekparken och påminnas om att vi var så långt bort från den drömmen. Så det var verkligen inte för att vi avskyr barn vi åkte dit utan tvärtom för att få en paus från den brutala verkligheten där vi är ofrivilligt barnlösa.

Helt vidrig människosyn. Fattar de inte att barn är tänkande varelser? Man kommer faktiskt ihåg när man utesluts från viktiga tillfällen och tilltalas som om man vore ett djur. Jag tänker utgå från att de som gör sånt här inte väntar sig en bra relation med personerna de utesluter när de blir äldre.

Jag tar gärna några mansfria gågator så man slipper deras blickar och fjantiga raggningsförsök när man är på väg till mataffären typ.
Mobilförbud på lite fler platser skulle ju inte vara så dumt heller…

Artikel i DN…
”Bokningssajten Expedia har listat de flygresenärer som andra passagerare stör sig mest på, uppger USA Today.
Inte helt förvånande hamnar personer som sparkar på flygplanssätet framför sig i topp, medan föräldrar som inte bryr sig kniper andraplatsen. På tredje plats placerar sig passagerare som luktar illa.
Andra saker som ogillas är högljudda och överförfriskade passagerare, påträngande matlukt och personer som inte kan sluta springa på toaletten.”
http://www.dn.se/resor/nyheter/har-ar-de-varsta-flygresenarerna/

Jag reser utomlands 2 gånger per år och jag har varit med om små bebisar som skriker,fulla personer som är extremt högljudda. Därför har jag alltid med mig ett par öronproppar när jag flyger. Tycker man ljudvolymen är för hög så på med öronproppar så är problemet löst 🙂 svårare än så är det inte.

Men hallå, nu får ni väl ge er. Tycker att det är helt fantastiskt med barnfria hotell och dylikt och kommer aldrig någonsin att bo på något annat igen.
Jag och pojkvännen var i Magaluf nu i September, dock inte på ett barnfritt hotell tyvärr. I mitten på vår vecka kom en Svensk barnfamilj med fyra barn och flyttade in i lägenheten vägg i vägg med vår, det yngsta var i princip nyfött och det äldsta kan ha varit 9 år. Klockan sex (SEX!!!) på morgonen drog de igång där inne, de skrek, bråkade, de grät, de lekte, de satte på TVn så högt att de kunde väcka döda. Jag förstår att de inte kan rå för att deras minsta vaknar och ligger och skriker i timtal, men kan man inte visa så pass mycket respekt att man då tar vagnen och går ut från hotellet så övriga gäster kan sova?
Och jag ställer mig osökt frågan; VARFÖR åker man med småbarn till Magaluf?!
Även på flyget hem var det barnfamiljer som inte hade en gnutta koll på hur deras barn betedde sig. Det är inte barnens fel, det är föräldrarnas, det vet jag, men jag kan inte låta bli att tycka att man faktiskt inte tar sin nyfödda bebis och åker på solsemester, eller sätter dem på ett flygplan i flera timmar, dels för barnets skull och dels för andra människors skull. Åker man på semester gör man det oftast för att koppla av inte höra på barnskrik 24 timmar om dygnet.
Sen finns de självklart de föräldrar som faktiskt har lärt barnen hur man beter sig bland andra människor, men de är få. Nu för tiden tror småbarnsföräldrar att de äger världen och att alla ska rätta sig efter dem. Skulle man då be en mamma eller pappa att försöka få sitt hyperaktiva barn att lugna ner sig skulle man få en sån jäkla utskällning, där har du skillnaden : vuxna människor kan man be tona ner lite, gör man samma sak med barn så får man en rabiat mamma eller pappa på halsen. Det går inte.
Nej, nu må jag vara barnhatare men finns det djurfria zoner kan man väl för fan ha barnfria zoner?!

Alltså, vilken mardröm! :O Jag tycker inte speciellt mycket om barn men tycker ännu sämre om föräldrar, sicket pack!
Barnfria hotell ska definitivt finnas men på exempelvis flyg så får det vara tysta avdelningar istället tänker jag då det inte bara är barn som stör.
Är man på ett barnfritt hotell får man ju dock vara inställd och med på att det kommer vara massa unga människor (eller gamla) som kommer att festa som fan och det låter ju också, dock inte kl 6 på morgonen. Gud vad hemskt!

Barn har ju ofta andra behov (av framför allt interaktion) än vuxna och med interaktion kommer ljudvolym. Jag tycker att flygbolagen borde ha fler familjeplatser i stil med tågens ”sittgrupper” med stolar som är vända mot varandra och har ett bord i mitten. Jag tror att det skulle underlätta flygningen för många barn och deras föräldrar (mer yta att röra sig på, enklare att hjälpa varandra med mat och pyssel, lättare att ta ögonkontakt och så vidare).
Sedan skulle jag välkomna tyst avdelning på flygen, för de som är ljudkänsliga men ändock behöver ett sätt att ta sig från punkt a till punkt b. Det är inget fel med det.
Välkomnar dessutom ett totalförbud mot karlgrupper bestående av tre eller fler medelålders Göteborgare. Fy fan, det finns inget som är värre att lyssna på.

Jag har inga problem med barn utan med föräldrar som låter sina barn bete sig som de vill.
Satt på ett flyg till Mallorca och tösen bakom mig satte sig upp och drog i mitt hår mellan sätena 😛 Jag bad mamman 4 gånger att få dottern att sluta med rätt som det var tog hon tag i mitt hår och slet av en ny bit. Tillslut vände jag mig och och sa åt flickan att ge fan i mitt hår, då slutade hon iofs men vadfan?
Eller en annan gång så var det en pojke som sprang fram till mig flera gånger och slog/nöp mig på rumpan (var på en strand). Mamman skrattade bara bort det och sa ”nejmen oj som det går”….
Så barn är inga problem för mig iaf, vissa föräldrar däremot…

Efter att ha läst inlägget och kommentarerna har jag några funderingar. För det första tycker jag att jämförelsen mellan barn och funktionsnedsatta är lika tokig som när anti-feminister tycker att man kan byta ut män mot invandrare och få samma betydelse.
Barn är inte en förtryckt samhällsgrupp, inte i Sverige. Barn har en väldigt speciell och utsatt sitution däremot eftersom de inte kan ta till vara på sina egna intressen utan är beroende av att vuxna gör detta åt dem. Barn kan inte delta i samhället på exakt samma villkor som vuxna eftersom deras hjärnor inte är färdigutvecklade. De har inte färdigutvecklad impulskontroll, motorik och konsekvenstänkande bl a. Att somliga situationer och aktiviteter inte tillåter barn pga detta är inte ett förtryck utan omtanke om barnen. För hundra år sen och bakåt fanns inte den omtanken om barn från samhällets sida och jag tror inte att det är någon som tycker att barn generellt sett hade det bättre då.
Sen är det en del som tycker att vuxna får ta och anpassa sig, skaffa öronproppar osv och det håller jag fullständigt med om. Tycker man att det är för mycker skrik och stök på McDonalds kan man ju faktiskt låta bli att äta där. Det finns gott om andra matställen med lugnare miljöer. Åker man buss och tåg kan man som sagt förebygga med öronproppar och hörlurar. Och är man så känslig att man inte står ut med synen av barn ska man kanske gå i terapi eller hålla sig hemma.
Men att gå därifrån till att kräva att det inte ska finnas några hotell med 18-årsgräns – hur gör man det hoppet, rent logiskt? Om något borde det ligga i allas intresse att de som har svårt för barnmiljöer, vad anledningen än må vara, hålls borta från dem eller att de har alternativ åtminstone. Det förenklar, inte försvårar. Så länge majoriteten hotell, restauranger o d är barntillåtna är detta en icke-fråga. Den dagen barnfamiljer är en diskriminerad grupp och inte kan åka buss, bo på hotell och besöka museum tycker jag att vi ska reagera högt och argt. Så ser det inte ut nu, inte på långa vägar.

Tycker det var en intressant tanke med mansfria flyg… 🙂
När det gäller de som vill ha lugn och ro på t ex flyg räcket det inte med barnfritt utan det bör då vara, precis som ngn varit inne på redan, en tyst avdelning. Det finns ju många som stör på olika sätt, barn som vuxna. Personligen stör jag mig mer på gapiga tonåringar och vuxna som pratar alldeles för högt i tfn än vad jag stör mig på barn som låter. Men om det nu ska införas olika avd på flyg önskar jag gärna en avd FÖR barnfamiljer där vi med barn kan sitta och känna oss lite mer bekväma och slippa blickar, suckar etc när våra barn låter.
Intressant också att läsa i kommentarsfältet att föräldrar som tar med sig små barn på långflygning i princip är egoistiska idioter som inte sätter barnen främst… Ja, skuldbelägg gärna småbarnsföräldrar ännu mer. Som om de inte redan ojar sig och oroar sig för om de tar bra hand om sina barn. En långflygning handlar om några få timmar av ett barns liv, kanske en gång om året max. Om barnet sitter i föräldrarnas famn/knä på ett flyg eller hemma i soffan spelar ingen större roll för barnet. Att sen få tillbringa några veckor i sol och värme och vara med avslappnade och icke-stressade föräldrar mår de flesta barn mkt bra av, även de små. När föräldrar får mer energi och mår bra mår oftast barnen bättre. Skulle tro BVC hade avrått från att resa med barn om det varit så hemskt för de små.

Att välja bort personer med funktionsnedsättning är mycket utbrett. Överallt byggs otillgängligt, skapas särlösningar, ställs funktionsnedsattas intressen mot andras. Personer med fysisk funktionsnedsättningar stängs ute från merparten av krog- och butik-Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *