Kategorier
barn & föräldraskap

Familjeliv hjälpte mig att bli en bättre mamma

familjeliv4

Är det bara jag som tycker att familjeliv har ett oförtjänt dåligt rykte?

Ja ok, det finns massvis med bråkiga troll där och en del trådar spårar ur (håll er borta från genus och feminism-forumet) men jag har verkligen haft mycket glädje av mitt medlemskap där. Bortsett från alla roliga människor jag lärt känna där och fortfarande har stadig kontakt med idag så var familjeliv en helt ovärderlig del av mitt föräldraskap alldeles i början när jag inte hade en aning om vad jag höll på med, vad bebisen ville eller hur jag skulle vara en förälder.

Jag har startat otaliga trådar där jag i panik bett om råd och fått det direkt. Råd men också otroligt mycket stöd av andra föräldrar. Detta rykte om familjeliv där man aldrig kan göra rätt som mamma enligt ”FamiljelivsmorsornaTM” tycker jag är en sanning med modifikation. Ja de finns, men det är en minoritet och dem träffar man mest på i de heta debatterna och då kan vem som helst av oss förvandlas till, men de allra flesta som är där är schyssta och stöttande när det behövs. 

 familjeliv3familjeliv2familjeliv

När jag blev mamma till Ninja så hade jag inte en aning om hur det skulle bli. Jag trodde faktiskt jag hade svar på det mesta, jamen vadå det är väl bara att…. ja ni vet. Man är ju aldrig en så bra mamma som INNAN man får barn. Men på familjeliv så finns alla sorter. Det är femminutersmetodarna och Anna Wahlgren-fansen och sen är det AP-föräldrarna (attachment parenting) och genusivrarna och jag hittade, genom diskussioner och andras åsikter faktiskt min egen plats till slut. Vad för slags mamma vill jag vara? Familjeliv hjälpte mig tro’t eller ej. 

Vad har ni för erfarenheter?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Familjeliv hjälpte mig att bli en bättre mamma”

tror jag är inne på mitt 3e konto där ^^ (har alltså avslutat medlemskapet för att jag tröttnade på allt hat och skit, men ett par månader efter blivit medlem igen)
När det är bra, så kan det vara otroligt bra!
när det är dåligt.. asså sjuuuukt! har läst och sett saker som bara.. usch 🙁
försöker begränsa mig!
är faktiskt med i en mammagrupp där som är väldigt bra 🙂 inge tjafs alls! (förutom en gång, när en mamma frågade om våran partner/man också tyckte det var obehagligt!? att byta blöja på dotter, i och med att en är tvungen att sära på blygdläpparna, hon menade på att många i deras närhet så vägrade pappor byta blöjor på sina döttrar pga. det.. blev väldigt konstig stämning.. sen försvann hon rätt snabbt igen)
Annars så pratar vi bara om allt möjligt, delar med oss av erfarenheter och tips, visar bilder och skryter ^^
sååå härligt att ha någonstans där man kan berätta om sitt barn utan att någon blir förbannad och menar att man skryter och jämför, utan dom är helt okej med att jag blir exalterad och berättar vad mitt barn gör 🙂 (hen är EXTREMT tidig motoriskt, inte bara bra faktiskt!)
Men senaste året eller så, så har jag märkt att fler typer från Flashback har dykt upp där, samma vidriga språk och hat.. det är obehagligt!
och jag avskyr Troll!
Men ja annars så kan man hitta mycket svar och stöd där 🙂

Jag hade önskat att Familjeliv hade funnits när jag fick mitt första barn hade nämligen i princip aldrig haft kontakt med en enda bebis och hade inte en aning om hur bebisar fungerade och ingen att fråga alla hade nämligen glömt efter några år hur bebisar fungerar. Anna Ws bok var ny då den hade jag plus en annan bok om barn följde dock inte Annas 5-minuters-metoder ”buffning” var dock en bra sak. Så familjeliv är ett bra ställe för att fråga riktigt dumma frågor bara man talar om att man själv tycker att frågan är dum då får man bra svar. Somliga trådar i andra ämnen kan vara hysteriskt roliga i genus-feminism är det antagligen samma män som på Fb man så där har man inte mycket att hämta om man är kvinna.

Jag har liknande erfarenheter. Vi kämpade för att få barn i flera år och stödet jag fick på familjeliv i detta var otroligt och stundtals det som fick mig igenom det hela. Nu är min plutt 8 månader snart och jag har inte känt samma behov av FL en han kommit. Han har aldrig varit särskilt besvärlig. Sen råkade jag ju på din blogg också via FL och allt jag läst här och på FL i diverse trådar har lagt hörnstenarna i mitt föräldraskap såhär långt. Vissa saker har självklart fått stryka på foten typ: ”Jag ska aaaaldrig ge burkmat.” till ”Ät, unge, äääät!” men det viktigaste har stannat kvar. FL är jättebra när det gäller.

Jag var inne där och läste första månaden eller två när jag blev mamma första gången. Slutade bara med att jag var irriterad eller upprörd så efter det har jag undvikit sidan om det inte gäller mer neutrala saker som sömnad och liknande. Har inte testat att starta en tråd själv så det kanske är bättre än att läsa andras..? Tror faktiskt att jag blivit upprörd på dig Lady Dahmer vid nåt tillfälle, men jag minns inte säkert för jag hade inte hittat till din blogg då 🙂

Familjeliv var ovärderligt. Genom den hittade jag dej och din blogg iom dina amningsinlägg och du har varit en FANTASTISK förebild och inspiration och stöd, både då som nybakad förälder (helloooo jag trodde på allvar en ammar några månader å sen äter bebis glatt mat. Ingen som helst förvarning om att vissa småttingar tvärvägrar allt vad heter mat tills över året. Eller att folk valde amma längre än till 6månaders dagen. Du fattar din betydelse när jag säger att tack vare dej vågade jag lita på mej själv, mina barn, skita i vad andra tyckte. Långtidsammare, samsovare, ”sööööööt”-vägrare etc nu.)
Tack för allt LD. Tack vare dej har mina kids fått en mycket finare barndom. Och jag en fin småbarnstid som förälder! ♡

Enda erfarenheten jag har från familjeliv är när jag googlat nåt barnrelaterat och hamnat där. (Har då fått tips om barnmat och vagnar och amning och ägglossningag och allt annat som man googlar mitt i natten när man har bebisar hemma.) i alla fall. Troll finns förstås överallt men det får oförtjänt mycket uppmärksamhet kan jag tycka. Jag känner mest att det är så jävla rörande att folk frågar och ber om råd, och diskuterar och får råd och faktiskt blir HJÄLPTA. Att man kan stöta och blöta och testa och få tröst och slippa känna sej ensam mitt i allt kräks och avslag. Detta tycker jag genomsyrar hela mammakulturen. Så himla mycket snack det är om pekpinnar hit och dit och skryt och vetabäst. Jag har faktiskt inte upplevt det ALLS. Trots att jag kom nyinflyttad som gravid förstagångsmamma och därmed BARA har umgåtts med andra mammor som jag träffat på öppna förskolan och i lekparken. Alla dessa fantastiska brudar som hejar på och håller handen och stöttar och ger råd. Smstrådar om hur man hanterar matvägran, relationsproblem, sjukdomar, ja allt som man kan känna sej ensam och liten i om man inte ventilerar med nån. Näe. Kredd till alla stöttande kvinnor där ute! Är övertygad om att vi är i majoritet!

Nyfiken på vad du fick för råd om skrikande bebis och hur du hanterade det tillslut?
Väntar första barnet och har ingen aning om vad som kan vänta. Tänker mig t.ex. att amningen kommer bli som att slänga en julskinka i ansiktet på bebisen, har också stora bröst.

Förlåt men detta gjorde min dag!!!
Julskinka, amning och bebisansikte i samma mening!! Tårarna sprutar!
Det kommer bli jättebra, vem säger nej till lite julskinka!? xD
(OBS skämt, jag vet att alla inte firar jul/äter kött)
Lycka till med bebisen, kram från en annan julskinkepattad kvinna ;D

Jag älskar att FM finns, direkt jag har funderingar över nåt, som idag halsmandlarna mina så googlar jag och går direkt till FM länkarna. =)
Jag har också fått så mkt stöd från andra mammor som varit med upp oroat sig
över liknande saker som jag.
Det är guld värd att kunna skänka nån annan lite lugn och göra nån mindre orolig.

Gillar ej. Varje gång jag undrat över ngt och råkat hamna där slutar det i ångestattack. Tycker de flesta mammor i min närhet berättar samma. Jobbar i barnsjukvården och träffar MÅNGA nyblivna föräldrar som känner sig maktlösa och rädda. Brukar råda dem att hålla sig borta från familjeliv och antingen ringa bvc, sjukvårdsrådgivningen eller kolla i http://www.rikshandboken.se (barnhälsovårdens manual typ). Mkt pga allt ogrundat tyckande inne på FL. Samt alla förbannade skräckhistorier.

Jag har inga bra erfarenhet av Fl..
Fick så oerhört mycket hatkommentarer när jag skrev ett inlägg angående att jag ville sluta amma tidigt (tre månader var sonen) och jag helammade aldrig.
Allt från värdelös mamma till att min son borde tas ifrån mig med motiveringen ; du vill inte ditt barns bästa eftersom du inte helammar / vill amma
amma…:/

Finns troll på alla forum tänker jag. Min erfarenhet av FL är väldigt positiv. Jag har mestadels skrivit i känsliga rummet när jag har velat ha råd kring utveckling, min oro som förälder osv. Jag har fått så himla fint stöd i de trådarna! Men som du säger, vissa ämnen är mer drabbade, typ invandring, feminism, myndighetskontakt mm.

Inga vidare bra erfarenheter här. Folk utger sig för att vara vårdpersonal bl annat och det är allmänt dåligt skött. Och andra skriver i desperation om medicinska åkommor, barn som råkar illa ut osv istället för att höra med utbildade inom området och det tycker jag är allmänt farligt. Skulle aldrig be om råd gällande mitt barn. Pratar hellre med vänner el familj om den emotionella reaktionen. FL-medlemmar som bara är nätkontakter är de sista som känner ens barn och kan göra någon form av bedömning. Men jag har inte koll på de flesta forumen egentligen av förklarliga skäl… men jag stödjer inte heller mycket av objektifieringen som äger rum i sådana samtal. Tycker många dömer utifrån sin bild av fenomenet och inte individen, allra helst gällande spädbarn som fanns i exemplet.

Familjeliv är bra just för att det är så mycket åsiktsvädrande där! När jag blev förälder som nittonåring var det en ögonöppnare att överhuvudtaget ställas inför så många åsikter och sätt att se på saker. Och det utvecklade enormt eftersom jag säkerligen inte mött samma verklighet på annat sätt då man ju annars tenderar diskutera och läsa det som man redan håller med om.

Dels har jag träffat en fantastisk vän via en föräldragrupp på FL, samt en annan vän som jag inte har lika nära men som jag har haft väldigt mycket med att göra genom åren. Sedan hade jag också väldigt mycket ut av familjeliv just för sådana saker som du beskriver. Jag sökte ofta i sökfunktionen efter sånt som jag för tillfället oroade mig för och kunde då se på ett ungefär om det var en vanlig och ofarlig åkomma eller något som borde tas vidare till läkare. 99 gånger av 100 blev jag lugnad av sånt som jag kunde läsa mig till och behövde inte bli hysterisk över kaskadkräkningar, prickar, sårig blöjrumpa eller liknande.
Jag läste mig också till väldigt mycket av det jag ville veta inför första förlossningen (jag ville veta ALLT) och fick, genom att följa en mammagrupp som fick barn ett halvår innan mig, en massa information om hur det kunde vara att vara nybliven mamma och att bli förälder.
Sedan får man ta övriga diskussioner med en nypa salt, men man måste faktiskt inte läsa allt som finns skrivet!

Jag håller med dig. Visst finns det mycket tråkigt & många ”vet bäst” människor på familjeliv. Men jag har lärt mig otroligt mycket genom att läsa igenom olika trådar där. Jag ska ha mitt första barn om någon vecka & jag har aldrig varit intresserad av barn, velat ha barn eller tyckt om barn innan. Familjeliv har gett så mycket. En bm sa till mig att INTE läsa något i det forumet, att allt inte stämmer & att det är mycket dåliga upplevelser som delas där osv. Men jag har läst alla olika slags trådar. Jag har förstått att ingen är den andra lik & att lite vad som helst kan hända mig. Men jag har ändå massa att luta mig tillbaka mot nu när jag vet hur det varit för andra. Så jag känner mig mycket säkrare & mer förberedd nu 🙂

Mina barn var så pass stora när jag väl hittade till familjeliv och internet var bara i sin linda.. så småbarnstiden klurade jag ut själv, vilket var rätt skönt ändå. Gick mkt på vad som kändes rätt och rimligt även om det ibland fick folk omkring att komma med sina åsikter (samma människor som sen gjorde precis som jag när de fick sitt första eller andra barn..haha) Visst kan det gå att hitta mkt hjälp och stöd på ett sånt forum, men det är nog även lätt att bli vilsen och knäckt också. Hursom så var det riktigt intressant att läsa i AP-trådarna. Hade ingen aning om att det ens fanns något som hette så men insåg ju rätt snabbt att det var ungefär så jag gjort..Hade ingen aning om vad EC var heller men även det praktiserades i en lightvariant.
Har däremot haft väldigt bra stöd i forumen för barn/föräldrar med särskilda behov!
Å haft väldigt intressanta diskussioner om allt mellan himmel och jord och haft många roliga stunder i både seriösa trådar som spårat ur och mindre seriösa trådar.

Har samma upplevelse av Flashback (har barn, men inte varit så mkt på FL). Ja, det finns dårar, men man lär sig vilka signaturer som är vettiga och kan scrolla snabbt i flödet. Idiotkommentarerna fungerar ungefär som reklam på sajter, jag vet att den finns där men ögat registrerar den inte.

Vad jag än skrev, även då jag frågade efter råd så fick jag bara kritik. Fick en del goda råd också, men kritiken överskuggade allt för mig tyvärr. Därför sade jag upp medlemskapet för flera år sedan och har aldrig återvänt.

Har haft mycket kul och mycket nytta av FL. Som nyreggad var jag inne och svarade i var och varannnan tråd, numera skriver jag typ aldrig (även om jag borde, när jag har exakt de fakta som efterfrågas). I en mellanfas roade jag mig med att hitta på trådar, som aldrig fick vara _för_ trolliga, men gärna med relationell twist. En del gick att hålla igång i ett par veckor iaf, utan att någon någonsin skrek ”troll”.
Mitt intryck av FL är att 98% av medlemmarna genuint vill hjälpa varandra, men resterande 2% har blivit tappade som barn, milt uttryckt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *