Kategorier
barn & föräldraskap

Passa på att sova! (Samsovning)

Små bebisar sover upp till 20 timmar per dygn. Ibland mer. (Ibland mindre såklart men ändå jävligt mycket) 
Passa på att sova! Allvarligt, gör det när och om ni kan. (Om bebis tillåter framförallt) Allt annat kan vänta. Du måste inte städa, ta en promenad, göra ärenden, duscha eller göra annat. Kan du inte sova på dagen så lär dig! Eller vila iallafall! Sätt på mysmusik eller en podd och blunda medan bebisen sover. Jag sover så fort jag kan. Bebisen sover ”bra” dvs två till tre timmar i stöten på natten. Vaknar för att få käk och somnar om igen. (Inatt sov han fyra timmar på raken!) (Ammar du så får du hjälp av hormoner att somna och sova.) 
Så här sover vi! Samsover alltså. 

Socialstyrelsen avråder från detta då deras ”studier” antyder att det finns en förhöjd risk för plötslig spädbarnsdöd hos barn som samsover. 
Problemet med deras studier är att de inkluderar alla som samsover dvs människor som röker, är fulla, är påverkade av mediciner, lider av sömnapné och liknande störningar, ligger på osäkra eller för mjuka platser (som soffor, dåliga sängar osv), har för varmt i sängen osv. 
Säker samsovning å andra sidan skyddar och motverkar nämligen mot psd. 
Flera aspekter spelar in då: 
1. Förälder och bebis stör varandras sömn. (Bebisar som sover för djupt är en riskfaktor, bebisar som samsover sover lättare.)
2. Förälderns utandningsluft (koldioxid) och andningsrörelser påminner bebisen om att andas. 
3. Amning underlättas (skyddar mot psd dels genom sugrörelser om hen ammar i sömnen och dels pga sover ej lika djupt när hen ammas)

Jag har en sk babynest i sängen där bebisen sover. Det hade jag ej till de andra men jag är nojjigare och tjockare nu och eftersom att övervikt KAN vara en risk pga dels olika sömnstörningar som tjocka kan lida av, (själv vet jag ej om jag är en av dem men upplever att jag sover tyngre nu än för några år sedan) och dels för att hög vikt gör underlaget i sängen lite osäkrare (bebisen kan rulla mot den sovande tjocka och hamna på mage eller annan osäker position.) 
Nu har vi alltid haft nån form av memoryfoam i sängen dock vilket gjort samsovningen säkrare. Tidigare hade vi en tempursäng och nu har vi Ikeas kopia, de har ett stadigare plattare underlag än vanliga sängar då de ej är uppbyggda av fjädring. Rekommenderas då rull-risken minskas. 
Bebisen får ej dela täcke med dig och bör sova i ansiktshöjd om möjligt. Denna lilla apa vill till skillnad från mina andra två ej amma medan han sover så det underlättar för mig då jag slipper flytta honom upp och ner. (Dock underlättar babynest flytt).
Hur sover ni? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Passa på att sova! (Samsovning)”

Jag samsov med min son till dess att han blev strax över tre år. Då gick det inte längre. Han somnade inte om när han kom till mig på nätterna och jag fick håret avslitet och fötter i ryggen. Men fram till dess så samsov vi först heltid och sen fick han egen säng som han kunde kliva ur och komma in till mig på nätterna.
Idag skulle jag nog samsova mer och längre.

Jag har min dotter (knappt 2,5 månad) i en spjälsäng (bedside crib) bredvid min sida av sängen, där ligger hon från att hon somnat för natten (runt 22-23) till dess hon vaknar första gången och vill ha mat, vilket brukar vara runt 3-4. I samband med det lyfter jag över henne (i babynestet hon sover i) bredvid mig i sängen och ammar henne. Antingen sitter jag upp och ammar henne, eller så böjer jag mig över nestet så hon kan suga därifrån. Ibland lyfter jag ur henne ur nestet och ammar henne liggande, vilket är det absolut mest bekväma och sköna tycker jag (hon gillar det också), men jag har somnat ett par gånger då, och när jag vaknat (trots att jag legat i exakt samma position som när jag somnade till) så har jag fått lite panik, eftersom tänk om jag skulle ha råkat rulla på henne… Vet ju att det är typ nästan noll risk för det, men eftersom jag inte kan garantera att jag inte gör det, och eftersom jag är en väldigt nojig person, så undviker jag numera att amma liggande (om jag inte är någorlunda pigg vill säga).
När jag lyft över henne i sängen i nestet och ammat henne så låter jag henne ligga kvar i min säng (i nestet) resten av natten, det är det absolut enklaste eftersom hon vaknar oftare på småtimmarna/tidiga morgnarna (vill ha napp, spottar ut den, vill ha napp, spottar ut den, vill ha napp, osv), och vill ha mat mer regelbundet (typ en gång i timmen/varannan timme).
Vi bestämde tidigt att vi skulle låta henne få sova i egen säng, men egentligen skulle jag vilja ha henne i min säng (i nestet), dvs samsova hela natten, eftersom det känns så bra. Men det är kanske mest för min egen skull då, för hon sover ju länge och bra i egen säng de där första 4-6 timmarna av natten…
Tack för asbra blogg, har nyligen hittat till den!

Jag har läst att så länge du inte tagit medicin, alkohol, droger, eller lider av någon form av sömnstörning (det som LD listat) kommer du inte rulla över på ditt barn. Kvinnan fungerar på det viset. Tänk dig stenåldern utan sängar och mamman höll barnen varma… Det är ganska häftigt hur kvinnor är uppbyggda och fungerar 🙂

Vad mysigt det ser ut! Jag samsover också med mitt barn, har gjort sen start. Första veckan vägrade hon sova på annat sätt än hopkurad i sidoläge tätt intill mig. Oj, vad nervös jag var att kväva henne i sömnen! Men det gick bra och ganska snart kunde hon sova på rygg bredvid mig. Babynest vägrade hon fullständigt.
En gång provade vi spjälsäng, men hon tvärvägrade, och katterna tog över den sängen. Det är fantastiskt mysigt att samsova, men när de börjar komma upp i åldrarna, kan det inte vara så att man stör varandras sömn så det blir negativt?

Om hon inte får tillräckligt med sömn kommer hon tillslut att sluta sova hos dig. Det är sådant som löser sig själv i de allra flesta fallen. Det är ju inte för din skull ni samsover, utan för barnets (mer riktat till alla än till dig specifikt) 🙂

Har samsovit från första stund. Hade babynest, men det funkade inte i början då det blev för långt bort från min kroppsvärme eller nåt, och sen var han så stor så då kändes det inte som om det behövdes. Nu är han 10 mån och sover sen ett par månader tillbaka på madrass på golvet i vårt sovrum. Vi har spjälsäng, men han somnar bäst när någon ligger intill, och storsängen funkar inte då jag är rädd att han ska dratta ur. Tanken var ju att jag ska sova i sängen, men han vaknar en del på nätterna och till sist blir det oftast att jag ligger kvar på madrassen efter att ha nattat om. Pappan vill gärna få över honom i eget rum, men jag tycker det känns så tryggt och mysigt att ha honom inne hos oss!

Vi samsover också. Han ligger dock max en sovperiod (ca 2-4 timmar i sträck) i babynestet per natt. Resten på min mage. Nojar lite över hans konstiga sovställning, tänk yogapositionen hunden, med benen på min ena sida, rumpan upp i luften, magen mot min och huvudet ner i madrassen på min andra sida. Men hur jag än försöker ändra honom så är det så han hamnar i slutänden. Det roliga är att han låg så även i magen, på tvären, enda till födseln.
Älskar att samsova. Är orolig över värmen dock. Känns som han blir svettig och varm när vi ligger hud mot hud.. amningen funkar dock super. Jag somnar allt som oftast och han snuttar vidare. Har ibland vaknat av att han börjat käka själv, rller varit på väg upp mot bröstet. Fri buffe typ 🙂
Uppskattar verkligen dina inlägg om bebis och amning. Min lille är någon vecka yngre än din, men min första, så det är verkligen superuppskattat att läsa om. Du har gett mig inställningen att bebis kommer vara klistrad på mig kommande året…och det känns mer än okej! Tänker ibland att vi ”samlar” hudmothud-timmar. Tankar närhet, som kommer gynna honom (och oss) senare i livet.
Tack <3

Vi samsov med dottern och planen är att göra det med liten också men vi får se hur han sover och hur storasyster sover. Att ha två barn i sängen är vi inte så sugna på ens med en vuxen emellan (syskon ska aldrig samsova bredvid en bäbis). Jag kommer aldrig ha ett babynest, jag upplever det är mycket mer osäkert än utan eftersom man då sätter en kudde nära barnet. Eget täcke och så kalt i sängen som möjligt och om det går vill jag helst att barnet sover utan kroppskontakt med mig men det funkar ju inte alltid med de små. Funkar det inte med samsovning på vanligt sätt blir det nog en madrass på golvet antingen för liten eller för dottern. Dottern har sovit i egen säng för det mesta från 15 månader men har haft en lång period med mer samsovning nu som gör mig lite oroad nu inför alla förändringar med att få ett syskon. Jag kommer i vilket fall som helst prova med samsovning tidigare med detta barn än med henne (direkt efter separationsfasen) och i sinom tid flytta över bäbisen till storasysters rum när han börjar sova hela nätter. Jag tror på samsovning men erkänner också villigt att jag föredrar sovrummet barnfritt så fort det bara går men för bäbisar anser jag det överlägset andra sätt att sova.

Samsover. Är uppvuxen med att man alltid var välkommen att sova hos mamma och pappa om vi syskon ville, kändes tryggt och mysigt. Min 4-åring har fortfarande ett stort närhetsbehov nattetid och sover oftast med sin pappa i hennes rum och jag sover med 8-månaders bebisen i stora sängen. Tycker samsovningen varit guldvärd, speciellt när man som jag jobbar heltid i normala fall, hinner man gosa med sin lilla godbit nattetid också iaf!

Vi samsov fram tills vårt barn var ca 6 mån, då prövade vi SHN (som jag vet att du inte är något fan av Lady Dahmer!) och det har funkat hur bra som helst. Dessutom låg vårt barn på mage från 3 mån, märkte bara att hen sov så himla mycket bättre då. All respekt för alla som orkar samsova, själv höll jag på att gå åt – tyckte dessutom det var mycket bättre för barnet att få sova hela natten i sträck mot att vakna 4-10 gånger varje natt, som det var för oss.
Nu är det snart dags för barn nr 2 och är ganska spänd på hur denna kommer att vilja sova! 🙂 Tänker att jag kanske har taggat ner som mamma och tycker att samsovningen är mer mysig denna gång…

Menar du att Socialstyrelsen aktivt avråder från samsovning? Låter ju helt tokigt! Bara sett o fått de direktiv du nämner kring vad som ökar risk osv, det stämmer ju.
Mina barn 16, 11 och 2 har signalerat vad de behövt och fått det. Lilleman somnar intill, sover sen bredvid vår säng halva natten. Därefter kravlar upp och gosar in fötter och händer mellan mina lår, älskar det! Som bebisar intill i några månader, därefter bredvid säng i egen spjälis ibland, ibland kloss intill. De har fått styra : )

Tycker att samsovning låter underbart och helt rätt! Men jag funderar på hur folk gör med äldre barn som fortfarande inte vill sova själva? Många skriver att det löser sig av sig själv, och att barnet naturligt börjar vilja sova själv när behoven ändras. Jag kanske är helt ensam om det – men jag sov med mina föräldrar tills jag var 15 år. Hade jättemycket ångest över det de sista åren för att jag kände mig onormal, trodde att jag aldrig skulle lära mig sova själv (och därför aldrig kunna få ett fungerande vuxenliv) samt för att jag var orolig att någon utanför familjen skulle få veta det.
Var så orolig för att få panik av mörker- och natträdsla att det helt enkelt aldrig kom naturligt. Vet inte ens hur naturligt man kan säga att det var när jag väl slutade, eftersom jag passade på att utnyttja när jag kom hem full på helgnätter första gångerna jag lyckades sova i eget rum. Hade jag haft barn med liknande problem hade jag nog ändå velat stötta dem i att de faktiskt klarar av att sova själva, när de kommer upp i tonåren i alla fall, även om de inte måste göra det varje natt. Det är ju skönt för självförtroendet att veta att man klarar av det? Visst beror på normer att jag kände mig misslyckad, men samtidigt är det ju svårt att leva helt utan att jämföra sig med andra, i synnerhet som tonåring?

Läste någonstans att barn efter 10 års ålder ofta slutar samsova med sina föräldrar. I andra kulturer sover man ihop i stora familjegrupper hela livet… Det mest onormala (biologiskt) tycks vara att sova ensam. Vi vuxna tycker att våra barn minsann ska lära sig att somna och sova ensamma samtidigt som vi kurar ihop oss två och två i vår dubbelsäng med vår partner.

Vi tänkte samsova, men det slutade med att ingen sov, både jag och pappan var oroliga att rulla på bebisen. Faktumet att bvc avrådde från samsovning spelade nog in en del också. Jag sover även väldigt djupt, kan sova genom det mesta så vi köpte en bedside crib och det funkade bra. Nu är hon 1 och ett halvt och går och lägger sig i eget rum, men får såklart komma in och sova hos oss om hon vaknar på natten.

Vi gör allt som socialstyrelsen avråder ifrån, helt enkelt för att det funkar bäst för oss. Hon sover bredvid mig, i tutthöjd, med mitt täcke över sig.
Det här med att vakna och amma är överkurs för mig, jag trevar och riktar tutten åt rätt håll och somnar om ungefär samtidigt som hon börjar suga.

Ja vi kör på nån liknande variant. Alla är så duktiga med sina babynests och egen liten filt till barnet osv. Men då tappar man ju lite både närheten (hud mot hud) och den supersmidiga amningen.

Mitt första barn sov och ammade och bajsade och behövde rapas på nätterna. Jag sov i 45-minuterspass och fick vara vaken i 20 min till 1 timme där emellan. Gräsligt! På dagarna sov han i rullande vagn 1,5 timma som mest, eller på mig kanske 30 minuter åt gången. Inget ”sova massor” alls, aldrig någonsin!
Kort sammanfattat så sov jag typ inte alls och blev helt sjuk av trötthet.
Andra barnet sov mkt bättre. Åt och sov på nätterna och sov inne i sin vagn eller i sele på dagen. Då gick det att sova när bebisen sov.
Har samsovit med båda till 7-8 års ålder. Nu sover de i samma rum utan vuxen.
Jag tycker att det verkat som att människor som är emot samordning tror att föräldrarna inte kan ha ett sexliv om barnen sover i samma rum. Det är ett problem jag inte kan förstå. Det finns ju massor med rum att ha sex i!!! Man måste väl inte ha sex just i sovrummet?!

Haha, håller med. Folk kanske är väldigt konservativa med att sex ska ske i sovrummet i samband med läggdags? Vi nattar vår bebis på madrass på golvet (hon rullar ur sängen annars). Efter att hon somnat har vi massa tid till att se film, umgås, ha sex osv. När vi själva går och lägger oss ett par timmar senare så lyfter vi bara upp henne i sängen så hon får sova mellan oss resten av natten. Piece of cake. Och mysigt!

Vi har en spjälsäng fastsatt med vår säng. Natten inleds med att bebis ammas i vår säng. Sedan lyfter jag över henne i sin säng. Vaknar hon mitt i natten ammar jag i sängen och somnar oftast. Om jag inte somnar lyfter jag tillbaka henne. Så det är någon slags medelväg. Jag blir mer utvilad om jag får 3-4 timmar själv. Så har jag gjort med alla mina 3 barn. 1:an sov med oss tills hon var 10 mån. 2:an tills hon var nästan 2 år. 3:an är bara 3 månader ännu.

Har egentligen ingenting att tillägga. Självklart är det bäst och mest naturligt för ett litet barn att sova tätt intill sin mamma där den har maten lättåtkomlig och känner mammas doft. Alla andra däggdjursungar sover ju med sin mamma.
När jag fick första barnet -87 avrådde alla från samsovning och menade att jag skulle ligga ihjäl henne. Bodde hemma hos mina morföräldrar första halvåret och mormor och jag blev osams på riktigt för att hon tyckte jag var så vårdslös. Jag var 17 år och hade knappt sett en bebis på vykort men det stred mot alla mina instinkter att ungen skulle sova själv! Fick som tur var en fantastiskt klok bvc ssk som frågade mej hur jag trodde flertalet ungar i världen sov? Jo med mamma, pappa och sex syskon i samma säng.
Har sedan dess samsovit med alla mina fyra barn så länge de själva velat det.
Precis som du säger så minskar korrekt samsovning risken för psb.
Snyggt inlägg, många kvinnor lyssnar på dej.
Kram Asta

Vet inte hur många kort min man tog på mej sovande (och dreglande) med öppen mun, tröjan uppdragen, tuttarna i vädret och sovande bebis i famnen… Har nog aldrig sovit så gott som när jag ammade, kändes väldigt naturligt att ha honom nära, även nattetid. Sen är jag en lat natur också, enklaste sättet var ju att ha honom hos mej och bara (för att använda ditt uttryck) stoppa in patten när han vaknade och ville ha mat.

Vi samsov och delade täcke tills bebis var 9 mån.. Hon sov allra bäst PÅ oss, bebis på mage. Efter 3 mån på neo där man aktivt utövar kängrumetoden ca 15 timmar per dygn så var det helt naturligt för oss att fortsätta med närhet. Däremot så sa dom på bb att man INTE ska sova med bebisar samt va snabba att slänga över dom i egna baljor medans vi på neo fick mysa obegränsat.
När bebis var 9 mån så slutade vi amma på hennes initiativ, gött med mat iställe, samt att hon började sova hela nätterna. Hon fick eget rum när hon var strax över året men vägg i vägg med vårat utan dörr så vi hör minsta pip. Är hon orolig så är hon självklart välkommen till oss! Har alltis morgonmys tillsammans i vår stora säng. Vi kör på de som funkar helt enkelt, för tillfället sover hon bäst själv, somnar själv utan ett pip. De kan alltid ändras och vi är öppna för förändring men låter barnet styra ☺

Samsov med mitt första barn i 2 år, sen kom lillasyster och pga väldigt livlig och rörlig 2 åring nattetid sov han i egen säng bredvid vår. Samsover fortfarande med lillasyster 1 1/2 år

Vafan jag råkade post comment för tidigt!
LD förlåt för icke samsovningsfråga, men NÄR SLUTAR SVETTEN LUKTA ILLA???? Jag svettas så lätt och går alltid runt och oroar mig för att lukta illa, så när jag läste ditt inlägg på insta om att sluta använda deo så slutade jag. Dvs för ett par veckor sedan. Jag luktar såååå illa fortfarande och jag vet ej vad jag gör för fel? Kan amning påverka hormonerna så jag luktar mer? Ammar nämligen min 21-månaders. Men alltså hur länge ska jag hålla ut? Vore så skönt att slippa stressa med deo och vara nervös över att bli varm och lukta illa. Hoppas du eller någon här orkar svara…
(De i min omgivning är så kritiska o ba men raka dig under armarna eller börja med deo igen och jag pallar ej vara den där feministen som stinker länge till!!!)

”Problemet med deras studier är att de inkluderar alla som samsover dvs människor som röker, är fulla, är påverkade av mediciner, lider av sömnapné och liknande störningar, ligger på osäkra eller för mjuka platser (som soffor, dåliga sängar osv), har för varmt i sängen osv. ”
Ifrågasätter inte huruvida det är bäst att samsova eller inte. Vart finns studierna att finna? Hur vet du att deras studier inkluderar människor som röker, är fulla, tar mediciner osv? Är säkert så, men jag brukar inte svälja allt med hull bara för jag läser det någonstans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *