Kategorier
barn & föräldraskap

Potträningens vara och ickevara

Ställen Fjuttas har kissat på denna vecka:
 
Vardagsrumsbordet
Vardagsrumsmattan x 66876 ggr
I kylskåpets nedersta låda (2 ggr)
På mina tavlor!
Nedersta hyllan i skafferiet där tomatkross och vita bönor står
Sittpuffen i vardagsrummet (Han bajsade även på den)
Soffan (plus en korv som slank ner mellan dynorna)
På min rygg (glömde sätta på honom blöjan. Han försökte säga till!)
I pottan (1 gång)
 
 
Jag har ju aldrig riktigt pottränat våra barn. Vi har typ haft pottan framme och lyft dit dem när det hänt olyckor. Sen har de fått vara nakna hela tiden för att lära sig känna när de behöver gå och hur det känns.
 
Både N och T blev torra strax innan 2. Jag avskyr bajsblöjor med passion så det har varit jävligt skönt att det funkat så smidigt och de var blöjfria båda två när de började förskolan så vi slapp den biten också som jag har hört kan vara problematisk om man har otur. 
 
Fjuttas har jag satt på toaletten sen han var kanske nån månad och jag lärde mig höra när han behövde skita. Men det är också otvunget. Jag tänker att man inte måste välja EC (bebis på potta) eller blöjor. Man kan köra lite både ock och inte lägga nån prestige i det.
 
Men jag tror också att man behöver låta barnen gå näck, lära känna sina kroppar och funktioner och avdramatisera toalett och potta. Och det är ju en längre process liksom. Var inte rädd för kiss på golvet! Det går att torka upp liksom. (Om det nu är nån som är intresserad av att höra hur vi gör) 
 
Vad för ställen brukar era barn kissa på/i? 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Potträningens vara och ickevara”

Då sonen skulle lära sig bajsa på potten hade vi en period då vi lekte en lek som kom att heta "leta bajset". Den går till så här: man sitter med barnet på pottan i evigheter, läser, sjunger och distraherar. Efter X antal timmar ger man upp men låter barnet vara blöjlöst, för ja, det är ju sommar och det verkar ju ändå inte vara bajs på gång. När lämpliga minuter passerat upptäcker man bajs i barnets rumpa. Aj då … på vilka alla platser i huset har barnet rört sig? Var finns spåren? Har man säkert torkat upp allt? Mycket spännande familjelek.
Tack för din blogg. Den fungerar verkligen som en fortbildning i feminism för mig och är mycket välbehövlig (också en feminist kan stagnera i sina tankar, märker jag). Jag uppskattar också ditt kommentatorsfält, vilka smarta läsare du har!

Idag kissade mitt barn (dock ingen bebis – 2,5 och blöjfri de senaste månaderna) högst upp i en klätterställning på en lekplats som fullkomligt kryllade av barn. "Håll emot!!" Skrek jag innan jag klättrade upp i klätterställningen för att torka upp kisset (sjukt osmidig och fick absolut inte plats där uppe, men ville inte att någon skulle halka liksom). Barnet tog av sig byxorna och vägrade komma ner, men satte sig tillslut i en rutchkana så att hen kunde kissa färdigt i en buske. Jag fick ca 10 000 onda blickar och svettades ymnigt.

Vi körde intensiv träning enligt boken Oh Crap i någon vecka och tror att det kom kiss på golvet några gånger och bajs en gång under den tiden, plus senare hände det att det blev olyckor med kläder på såklart. Men jätteskönt att slippa sanera soffor, kuddar, mattor och liknande, det är ju jättemycket jobb…

Min unge har fått för sig att han ska skita på grusuppfarten till huset. Kisset hamnar i pottan men bajset (eller kotten) som han kallar det för hamnar ta mig fan jämt på grusuppfarten. Roliga är att han lagt en klick hos grannarna på deras uppfart med 🙄

Barn 1 bajsar på ryamattan i vardagsrummet. Barn 2 kommer efter barfota och kliver i det och bryter ihop totalt med bajs som tittar fram mellan tårna och utkletat i mattan. Här följer dödsvrålet: JAG KLEV I BAJS!!!
Och efterföljande skrikgråt i en kvart😅

Alltså vilken energi du måste ha som orkar detta, sanerandet osv. Jag är iof extra trött nu pga järnbrist men jag hade aldrig orkat börja så tidigt. Iof kanske man lägger ner sin energi på olika saker. Tycker dock att du verkar bra med dina barn, du satsar liksom verkligen på dem.

Att låta barnet vara naket och lyfta till en potta när det kissar är exakt vad potträning är enligt de böcker och sidor jag läst. Idag missade vi två bajsar som hamnade i blöjan istället för toan som jag föredrar för min snart 10 månaders. Efter en dag igår av mycket amning och blodpudding, man kan föreställa sig hur trevligt det var och varför jag tycker det är skönt med babypottning.

Alltså barn 1 pottränade sig själv före två års ålder.En dag deklarerade han att han var klar med blöjan. Typ aldrig haft en olycka.
Barn 2…helt annan historia. Kisset var väl lika som med 1. Men bajset…många roliga minnen där. Visade sig ju såklart att 2 hade en väldigt svår förstoppningsproblematik som gjorde att alla signaler om bajsnödighet totalt ignorerades av hjärnan. Men vi hade länge strandbajset, eller bilstolsbajset som återkommande mardrömmar.

Värst kissning: Uppe på rutschkana…
Bajsning: Äldsta dottern avskydde en kort tid när hon var 2 1/2 alla andra toaletter / pottor än de vi hade hemma vilket ledde till att hon bajsade på papptallrik i folks trädgårdar!

Vardagsrumsmattan, i hens rum och en halv på badrumsgolvet andra halvan på pottan. Idag alltså. Värst var dock fribajsandet för ett par veckor sen som skedde i lekrummet och inte upptäcktes förrän leksaker, golv, skötväska, mammans plånbok, en sko samt ett kuvert som skulle postas till Skatteverket också var besudlat…

Haha.. hur lyckades Juno bajsa i kylskåps lådan?? Bra idé att låta barnen gå näck för att lära känna sina kroppar och när kiss/bajs är på g. Ska börja testa mer så hemma med min plutt.

Haha nej han KISSADE där! Det negativa med snopp är liksom att den pekar in på platser den inte ska befinna sig. En flicka hade ju pinkat ner på golvet men med hjälp av sin lilla ”slang” fick han in pinket i lådan istället.

När vi bodde på hotell tog 2-åringen själv av sin blöja, gick in i garderoben och kissade där. "Så!" sa hon och verkade mkt nöjd.
Vanligtvis går hon upp först av alla, går i lekrummet och bajsar i "köksdelen". Sen stoppar hon ner handen och gräver fram lite för att visa pappa som hoppar upp ur sängen på en millisekund och sen när han ändå är uppe gör han frukost till ungarna och jag kan ligga kvar nån timme. Tänker absolut inte pottträna bort den lyxen^^

Vi tänkte låta äldsta gå naken hela sommaren och bli blöjfri strax efter han var 2år, perfekt att hänga hos farmor och farfar och deras hus med stor tomt på landet då ju!
Men jag blev gravid strax då och började kräkas och må skit, orkade inte med olyckor och bajs och kiss överallt! Istället körde vi på blöja och jag slängde in honom i duschen efter varje bajsning för att slippa torka 😅
Vid 2,5 slutade han helt kissa på natten i blöjan, hade ändå blöja men var helt torr till 10-15min efter han vaknat
Strax efter 3år bad han själv om att skippa blöjan och sov utan en natt, och var sen utan hela dagen utan olycka! Sen hände en olycka och han ville ha blöja igen, och de fick han men efter de sa vi att ne han kan ju gå på potta istället och han accepterade det bara
Sen dess har han haft blöja 3 gånger till för att bajsa, men även de funkade sen på pottan så nu har han inte haft blöja på nästan 3 månader och hänt 6 olyckor på den tiden, varav 3 var när han var i badrummet och inte hann sätta sig ^^
Men förra veckan var vi på en lägenhetsvisning, vi missade att fråga om potta innan vi gick dit för var redan försenade, han vågade inte heller säga till eller var för distraherad av deras leksaker, men han kissar i deras hall! Alla kläder blir blöta och såklart glömde vi skötväskan med extrakläder i bilen! Hon skurade och jag torkade av honom och sen sprang han runt helt naken hos dom 😅 liiite pinsamt men va gör en, tog sambon en bra stund att hämta kläderna också, haha!
Vet inte hur vi ska göra med yngsta än, kör väl på blöja tills vi eller hon tröttnar, erbjuda potta kommer vi nog göra tidigt iaf för dom du säger kan en ju köra båda

För ett tag sen såg jag att det var blött under bordet i vardagsrummet, alltså HELA skivan som är undertill var helt blöt av kiss, sonen hade då stått och kissat och varenda droppe hamnade under bordet 🙈
Finns nog inte en millimeter i vårt hem som inte är nerkissat! Favoriten är då att plaska med händerna i kisset och liksom åka "kana" med knäna.
Idag tryckte han ogenerat ut några korvar på stranden 😂

Hahaha *hysteriskt skräckfyllt skratt*. Blir totalt nojig av att läsa alla historier. Det värsta hos oss är typ att sonen bajsade ner sin egen matstol (vi slängde stolen sen, tyckte den luktade 😁). Skulle ALDRIG pallat ha det som ni! Blöjor ftw 😂😂 men så var sonen också drygt 3,5 år när han (motvilligt) släppte blöjan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *