Kategorier
barn & föräldraskap

Denna misstro mot hemlagad mat

Jag har äntligen börjat med puréer! 

Ja puréer. Jag är alldeles för nervöst lagd för att köra BLW. Varje gång mina bebisar typ hostat så har jag slitit upp dem ur stolen och vänt upp och ner på dem och dunkat i ryggen och ja ni hajjar. För nervöst lagd alltså. 
Inne hos bloggbevakning blev det nåt slags samtal om detta iallafall. Det blir lätt det vet jag av erfarenhet. De som lagar egen burkmat ses gärna som präktiga och fördömande och de som ger burkmat ses som lata och lite sämre föräldrar. Man kan nämligen aldrig göra rätt. Men en sak tyckte jag var anmärkningsvärd. Detta: 

Alltså när man tror att helfabrikat är bätte än hemlagad mat. 
Denna övertro på industrimat? Eller kanske misstron på den egna förmågan att laga mat? Påminner lite om boken ”Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat” och de regler som gör att svenska skolor inte klarar av att ha egna kök utan måste servera undermålig mat caterad från nåt storkök. 

Jag tycker det är helt ok att föda upp sina barn på burkmat. Jag vill understryka detta innan nån börjar gasta om att jag skuldbelägger nån. Jag älskar fan att det finns liksom. 
Men tro för fasiken inte att helfabrikat är BÄTTRE än den hemlagade. Och industrigröten och vällingen som ”BVC rekommenderar”? Läs innehållsförteckningen. Det har jag gjort. Ja en massa tillsatta vitaminer. Men tillsatta vitaminer är inte samma sak som naturligt förekommande vitaminer. Jag ger hellre mina barn vanlig havregrynsgröt med en klick smör, ett irört ägg (alltså ägg är fan bäst) och lite äpple i än industrigröt med mjölkpulver, vassleprotein, rismjöl, socker, vetemjöl, solrosolja osv.
OBS återigen så är maten inte dålig. Det är inte det jag säger. Men den är inte bättre. Eller nyttigare.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Denna misstro mot hemlagad mat”

Jag svarade dig på bloggbevakning och kan svara här med. Jag har aldrig sagt att burkmat är bättre än hemmalagad. Men jag säger att hemmalagad inte per automatik är bäst. Att det finns bra saker med både och.

Det finns ju dock olika sorters gröt och välling. Enago är 👌🏻 ! Sedan kan det ju säkert vara så att man kan röra ihop en riktig supervälling/-gröt själv. Men det finns ju bra och mindre bra produkter.

Jag gav dottern en salig blandning av hemlagat, burkmat, pulvergröt och hemlagad gröt. Välling provade vi och det ratades i hög grad, dock när hon blev äldre åt hon en typ av välling på tetra om hon fick dricka direkt ur pipen. Praktiskt när pappan var ensam hemma med henne och hon ännu var så pass ung att det var bra att hon fick i sig lite extra på kvällen. Nu är sonen 5 månader och vi har börjat i lugn och ro med att utforska mat. Även nu så är det en blandning av hemlagat och köpt, tex fick han egenkokad sötpotatis blandat med lite olja och köpt päronmos till middag och bröstmjölk till för- och efterrätt. När han blir lite äldre blir det klart mer plockmat och säkert att äta med sked själv också.
Min dotter är intresserad av mat och äter det mesta. BVC frågade henne vad hennes favoritmat var och de såg ganska förvånade ut när hon nästan skrek broccoli. Jag också, för just då vi var där var hon i en period då hon var fixerad vid godis så jag väntade mig hon skulle säga att hon åt det till både lunch och middag för det hade hon gjort om hon fått det. Men hon gillar broccoli, det är sant.

Hej!
Jag är biokemist och vill bara göra ett litet inlägg om upptag av vitaminer. De flesta studier som gjorts visar inte sämre upptag av syntetiska vitaminer än ”naturliga”. Däremot finns flera studier på djur som visat detta. Det verkar också vara beroende av vilken typ av vitamin. Många syntetiska vitaminer har utvecklats de senaste årtiondena till att ha längre halveringstid, och kan därför finnas kvar och tas upp av kroppen längre. Det som forskningen enhälligt säger är att kroppen är bra på att ta upp vitaminer oavsett om de är syntetiska eller ”naturliga” och att det säkerligen går precis lika bra med vilken mat en än väljer att ge sina barn. De kommer inte dö av vitaminbrist av någotdera valen.

Hej Liza, vad bra med info! Fint att du förklarar det här med vitaminerna eftersom det är det folk diskuterat ovan. Jag tänker att t.ex välling och köpegröt är toppen för den som är osäker och vill ”säkra upp” att ungen får t.ex. järn. En annan aspekt är ju att ungar kan vara sjuukt picky med vad de äter. Och det är väl bättre att ungen äter något processat än inget alls hemlagat, om det processade ändå står på barnmatshyllan. Med det sagt tror jag att den största vinsten med hemlagat är dels fiberinnehållet (helheten påverkar ju också näringsintaget), dels att en kan få ner sockerhalten. Köpte färdiggröt till min lilla och den innehöll 30 procent socker! Sjukt vanligt att barn mellan 6 månader och ett år är förstoppade. Socker och vitt mjöl stoppar. Jag tycker gott att man kan ta en bulle och må bra, är verkligen ingen asket och är helt för att även barn ska få götta ibland. Men det känns fett onödigt med en massa socker i produkter där det liksom inte tillför någon guldkant… Typ gröt. Hellre egen havregröt med lite sylt isf, sylten är ju iaf god, om man nu ska ha socker. Men som sagt, huvudsaken är ju att ungen käkar, även om de flesta svenska barn knappast ger skäl till oro.

Såklart egen mat är bra! Då vet man ju precis vad som är i. Vi skippade både köpegröt och välling. (är bla en massa sockerarter i…). Kokade skrädmjölsgröt med smör och torkade aprikoser. Grovmosade avokado och banan… Toppenmat. Och ägg ja, smaskens!

Sedan detta svart-vita tänk runt detta kan jag bli tokig på… Jag köper hem burkar OCH lagar själv. Ger gärna hemmagjord gröt, men det har blivit nån tallrik industrigröt med. Jag ser liksom inte varför det ena jämt måste utesluta det andra…
Jättesmidigt att ha med en klämmis om man är ute på vift, men det betyder ju inte att jag endast ger sådant liksom…

Smart att vispa ner ägg i gröten! Men jag undrar, är det både vitan o gulan man ska använda, eller bara gulan? Tänker att vitan koagulerar o att det kanske inte blir så aptitligt?

Hemlagat är roligt och gott, när man har tid för det. Jag brukade laga stora omgångar och frysa in i platta påsar så att det gick fort att tina. Men såklart supersmidigt med köpeburkar på utflykter och resor! Fördelen med hemlagat tyckte jag var att övergången till ”vanlig” mat gick lättare, och att småttingarna fick prova på mer smaker. Favoriten brukade vara fänkål, potatis och lax eller broccoli, högrev och lök, med lite spiskummin.

Gör gröten du beskriver till min lilla. Toppenbra! Har gjort all mat själv sedan matstart tills för en vecka sedan när jag ruttnade totalt på matlagandet. Köpte hem ett gäng med burkar men min matglada unge totalvägrade. Hulkade och blev arg. Förstår hen dock, maten luktade och smakade skit! Riktigt äckliga var alla burkar jag köpte från semper, hipp m.m. Stackars ungar som måste äta den där sörja.

Och mina ungar rynkar på näsan åt hemlagat men älskar burkmat. Tycker inte så synd om dem, de är mätta och belåtna. Sedan hade jag gärna sett att de åt mer hemlagat men får gilla läget.

Jag ger mina barn burk-mat och köpes gröt och välling för att jag är lat och vill göra det så enkelt för mig som möjligt. Inget annat. Dock känner jag såklart att jag skulle orka och vilja laga egen mat själv. Är gravid med andra barnet i år och är diagnoserad med utmattningssyndrom och jobbar halvtid. Jag hoppas att jag börjar må som människa som småningom. Har kompisar som lagar egen mat till sina barn och jag tycker det är fantastiskt och avundas den.

Pappan till barnen kanske kan ta lite ansvar? Klart en mamma till flera inte pallar hela lasset själv!
Vet inte alls hur situationen ser ut, men om det finns en pappa som påstår sig vara närvarande så är en liten potatis-puré inte helt orimligt för en pappa att göra.

Här har vi ett fint exempel på hur barnmatsföretagen kan låta:
”Om du lagar mat själv, var då mycket noga med att välja ingredienser och råvaror med omsorg efter Livsmedelsverkets rekommendationer och tänk på att ditt barns mage är mycket känsligare än din. Ditt barn har fler smaklökar än du har själv och föredrar mildare smaker. Ditt barn är också känsligare för giftämnen som kan finnas i mat. Mat speciellt lagad för barnmat kontrolleras enligt stränga regler och är alltid fri från konserveringsmedel och färgämnen. Visste du till exempel att endast cirka 5 % av all mat som produceras skulle godkännas som ingredienser i barnmat? Gränsvärden på olika sorters ämnen är mycket lägre gällande små barn än vuxna. Här hittar du en checklista för att börja med smakportioner.”
Blir inte förvånad att vissa föräldrar blir osäkra när de läser det där. Min egen erfarenhet med dottern som hade känslig mage var dock att hemlagat var lättast för många av de köpta burkarna innehöll ris, majs och banan som jag fick begränsa för att undvika förstoppning.

Ja, det finns många inlägg i den här debatten. Båda sidor brukar presentera en hel del vettiga argument och jag tycker att problemet uppstår när man som förälder känner att man överhuvudtaget måste ta ställning. Det måste man inte.
Det finns däremot ett råd som är viktigt och som jag tycker att alla föräldrar bör få ta del av (gärna utan pekpinne). Sprid riskerna!
En enskild människa kan omöjligen vara expert på alla aspekter av barnmat. Det finns ofantliga mängder fakta om näringsinnehåll, näringsupptag, miljögifter, tungmetaller, regelverk för och kontroller av livsmedel etc. Det går helt enkelt inta att fatta ”rätt” beslut. Det bästa man kan göra som förälder är därför att välja den lösning som fungerar för den egna familjen och sen försöka sprida riskerna inom den lösningen. Vill man bara köra burkmat – fine – men välj då gärna olika märken och olika rätter i så stor utsträckning som det egna barnet går med på det. Trivs man istället bättre med hemlagat så kan man försöka köpa olika fabrikat på sina havregryn eller vad man nu använder och variera spannmålstyp etc. Det spelar liksom inte lika stor roll om man råkar köpa den mest arsenikstinna risgröten om det bara blir någon gång ibland.
Inget revolutionerande råd kanske men jag tycker tyvärr att det ofta försvinner i debatten och kampen om vad som är ”bäst”. Variation är bäst.

har ni smakat på barnens halvfabrikat? Jag har och tyckte det var skit-äckliga. Dyrare blir det också, så lite fult att marknadsföra det som det bra istället för det dyra men praktiska. Dessutom, mängden vetemjöl, stärkelse och ris?? Hello förstoppning! Jag klarar inte det så varför förvänta sig att barn kan trycka välling utan problem? Välling blir ju dels stoppande OCH det smakar inte gott. Konsumtionshittepå tycker jag!

Jag är varken för eller mot köpemat så tänker inte kommentera det. Men för att svara på din fråga så älskar jag viss barnmat, haha… När jag var gravid och spydde kontant var bebisgröt och barnmatsburkar med lasagne det enda som gick ner! När jag bodde själv i tonåren och inte orkade laga mat vissa dagar så kunde lätt två burkar barnmat slinka ner! Så ja, smakpreferenser är ju väldigt olika 😉 Jag hatar för mycket kryddor t.ex. och äter hellre från barnmenyn på restaurang!

Nej jag håller med. Mitt barn får ca 50% hemlagad mat och 50% industrimat. Inte för att jag tror att industrimat är särskilt bra och absolut inte bättre än hemlagat från grunden utan för att det är smidigt och praktiskt med industrimat. Att laga riktig mat tar tid! Den tiden och orken finns inte alltid och då är det jättebra att det finns alternativ som jag anser är helt ok. Sen vill jag tillägga att ”hemlagat” kan betyda väldigt olika saker när folk använder ordet. Många tycker nog att egenhändigt kokade makaroner med egenhändigt stekt falukorv och ketchup är en hemlagad måltid. Andra menar att ingenting annat än hemgjord pasta gjord på egenhändigt malt durumvete och ägg från egna höns och egenhändigt stoppad korv gjord på kött från djur en själv fött upp med ekologiskt foder och slaktat själv och egenproducerade ekologiska grönsaker är ”hemlagat”. Så diskussionen kan ju lätt bli skev även ur detta perspektiv.

Jag jobbade på bensinstation i flera år, och æven om man serverar mat i form av korv, hamburgare osv så gæller inte ens samma hygienregler som nær man jobbar på restaurant. det ær helt sjukt.

Jobbar som livsmedelsinspektör och samma regelverk gäller visst! Faktiskt har hela EU samma lagstiftning. Men riskerna med att servera korv (som egentligen faktiskt kan ätas kall då den redan är tillagad) och typ råbiff är väldigt olika. Därför ställer det olika krav på lokaler, hygien och kunskap hos personal osv.

Denna övertro på överheten.
Fabriker kan tillverka bättre mat.
Politiker vet hur vi ska dela på föräldrarpengen.
Myndigheter vet att vi alla mår bäst av att vara borta från våra familjer och arbeta 40 timmar i veckan.
Utbildade pedagoger kan ta bättre hand om våra barn.
Osv.
Sorgligt. Framförallt därför att det snart kommer att bli självuppfyllande profetior.

Med första barnet var jag så rädd att göra ”fel” att det kändes lättare att köra på industrimaten. Vilket funkade jättebra för sonen. Däremot var det förskräckligt dyrt! Tvåan fick/får maten vi andra i familjen äter fast utan salt och mixad till puré. Havregrynsgröt med aprikospuré och palttunbröd till frukost. Industrimaten får han också fast då mest när vi är på språng eller inte orkar laga någon ordentlig middag. Tycker det är synd att jag var så rädd för att göra ”fel” med min egen mat att jag spenderade en massa pengar på något jag (nästan) lika lätt kunde fixa hemma själv. En annan aspekt som jag också har funderat över är att barnet som får samma mat som övriga familjen äter slipper en (eventuellt) krånglig övergång från industrimat till familjens mat. Min stora kille hade svårt att vänja av sig och börja äta ”vår” mat.

Jag tycker att det är synd att det alltid måste kastas lite skit på de som inte gör likadant som en själv. Upplevde inte ditt inlägg som dömande och håller med om dinpoäng att det blir skevt när hemlagat framställs som ett sämre alternativ. Men i vissa av kommentarerna så förfasas det över hur synd det är om barn som måste äta burkmat. På samma sätt när folk skriver att de kör BLW så bres det på om hur de som ger puré trugar i sina barn mat. (Mitt barn har aldrig behövt trugas, hanvisar tydligt att han vill ha tills han är mätt och då behöver han såklart inte äta mer).
Själv lagar jag både själv och köper färdigt. Tror absolut att hemlagat är bättre men tror inte att burkmat är så dåligt att det inte duger av bekvämlighetsskäl ganska ofta.

Jag håller med dig i detta inlägg! Mitt första barn är nu snart 15 månader och har inte börjat äta än. Vi ammar fortfarande och jag har verkligen fått slita med mig själv för att kunna amma såhär länge. Folk började påpeka redan då bebisen va 7 månader att ”det minsann va dags att dra ner nu, dom flesta ammar ju bara morgon/kväll vid denna ålder”. Har verkligen nått jättedåligt och stressen av att hon inte börjar äta (vad är det för feeel?!) har varit så hemsk. Tanken på att sluta amma och svälta ut henne känns bara FEL. BVC säger att hon inte äter eftersom att jag ammar och tjatade på mig att bryta nattamningen. Jag gjorde det för 3 månader sedan och sen dess har hon gått ner 100 gram. Jag krävde att få tid av en läkare som bara fnös och sa att det är ju ”ditt första barn va?” ”Ge välling då” JAMEN HON ÄTER INTE DET. HON ÄTER INGENTING. Jag jobbar som kock och har lagat god mat till henne från start! Ingen tror på mig, är så trött och stressad (hon är också vaken 2-5 timmar VARJE natt och måste bäras till sömns (tar mycket energi). Detta blev en lång kommentar men jag vill bara säga tack till dig, tack för alla amningsbilder på instagram och dina texter. Du har fått mig att våga fortsätta amma och stå upp för amningen. Du har även fått mig att börja acceptera min kropp. TACK.
Kram
Sanna

Åh kram till dig!
Har en 11-månaders som också är totalt ointresserad av mat i alla dess former. Förstår dig så väl. Det är så vansinnigt slitsamt att amma en så stor bebis h.e.l.a tiden. Jag oroade mig mest för att han inte skulle/ska få i sig tillräckligt med järn och allt annat som finns i maten, men de på BVC har varit stencoola och bara sagt att så länge jag orkar behöver jag absolut inte oroa mig för det. Vet inte om det var till någon tröst för dig att höra det, men det gjorde i alla fall mig lite lugnare.
Kram och hoppas att det ger med sig snart. Du gör ett fantastiskt jobb

Intressant inlägg. Med min första hade jag skyhöga ambitioner, ville göra all mat själv. Köpte särskilda kokböcker med bara recept på barnmatspureer (ja, helknäppt) osv. Men ungen ville inte. Hen åt bara burkmat. Jag testade allt men det gick inte. Jag dock ångest tänkte att hen kommer aldrig vilja ha annat än snabbmat, kommer helt missa den njutning vällagad mat kan ge. Hen kommer aldrig vilja sluta med barnmat tänkte jag. Men så blev det ju inte. När hen var ett par år åt hen allt möjligt. Nu är han tonåring och älskar mat gjord från grunden ich älskar att testa ny mat.
Jag kände absolut press att ge hemlagat. Då för femton år sen var det vad både BVC och föräldratidningar predikade. Men sånt ändrar sig ju. Tänker attman vill sin lilla så väl och är ofta så rädd och osäker ;särskilt med första) att man blir extremt påverkad av vad man hör från auktoriteter. Hur stark man än är normalt tror jag många är djupt osäkra den där första tiden. Så synd när det ger massa kvinnor ångest för att de inte gör all mat själva och andra ångest för att de inte köper burkmat.

En släktings barn åt enbart 4 månaderspure från ett av märkena, den andras var för grov, tills hon var nästan 2 år, då började hon plötsligt äta vanlig mat, grovmosad och ganska snart efter det vanlig mat i bitar utan något som helst problem. Förskolan fnös när min syster sa vad hon åt och sa att hon skulle lära sig. Men efter ett antal kaskadspyor trots att maten var mosad så fick hon specialkost även i förskolan. Hon har inga problem med mat idag utom att hon hatar att äta en viss frukt med en styrka som få andra har.

Det har legat i industrins intresse att få oss att tvivla på våran förmåga att föda upp våra barn på ett bra sätt. Enligt min mamma lät det när vi var små (30 år sen) som att det var jättesvårt att ge sitt barn vad det behöver om man inte gav burkmat och välling. Hård marknadsföring från företagen och BVC som bidrog till lobbandet. Även om lagstiftningen är hårdare nu kring den typen av reklam så tror jag att sånt lever kvar i det gemensamma medvetandet lite som att uppfattningen av att en bebis inte ska amma mer än var 3e h till viss del lever kvar. Med det sagt: jag läste innehållsförteckningarna och blev jäkligt osugen på att ge industrigröt, järnberikad eller ej. så gjorde egen som är hur enkelt som helst, i med lite smör och paltbröd och en hemmagjord pure till. Hon får mkt hemlagat men ibland burkar pga bekvämt. Taco hej 😊

Jag vill gärna ha tips på vad man kan ge istället för välling? Jag kommer inte vilja ge det men vet inte vad som finns istället? Måste man ge något alls innan läggdags osv?

Om du ammar så funkar det väldigt bra att fortsätta amma. Om du slutat amma så funkar vilken mat som helst. Vi upplevde att upp till min dotter var ca 2,5 år behövde hon ersätta amning när hon var ensam med pappa på kvällen, annars åt vi istället sen middag och barnet fick ett mellanmål direkt när hon kom hem från förskolan om hon var hungrig. Jag hade fått äta middag ensam nästan varje dag om barnet och pappan ätit middag direkt efter förskolan (jag jobbar oftast senast och lämnar på förskolan och min man hämtar) så vi körde tvärtom, då kunde även jag laga mat ibland vilket jag gillar.
Det vi gett som kvällsmat har varit välling i tetra (barnet drack ur pipen eller ur en pipmugg), ersättning (pipmugg), vanlig komjölk (pipmugg), gröt och macka. För oss funkade ersättning och komjölk bäst eftersom de andra verkade snarare göra barnet piggt än sömnigt. Med vår dotter så verkade det som att hon var tvungen bli lagom mätt och fick inte bli för mätt och inte heller vara hungrig. Hon hade även egenheten att vägra varm välling och ersättning, det enda varma hon drack tills hon var tre år var bröstmjölk, då kunde hon även dricka varm choklad utan att rysa av obehag. Hon verkade verkligen inte gilla varm dryck som inte var bröstmjölk.

Vad kul att du tar upp detta! Jag har nyligen börjat läsa din blogg mer regelbundet igen och lånade just två böcker av Ann Fernholm, den ena handlar om just detta, att ge barn vanlig mat. Hon tar också upp grejen med tex järn och vitaminer och säger ungefär ”Ja, vi bör oroa oss för att få i barnen järn eftersom de behöver mer än vi, men lösningen på det är inte fabrikstillverkad berikad pulvergröt.” Hon tipsar om tex paltbröd, leverpastej och blodpudding. Jag skulle rekommendera alla föräldrar med småbarn (eller vem om helst egentligen, det är en väldigt intressant och pedagogisk och lättläst bok) att läsa den! Den heter Smakäventyret och är skriven av Ann Fernholm.
/Ingrid

Måste få skriva och särskilt till er som ger burkmat! Jag har fem barn varav ett barn är svårt hjärt och lungsjuk… när han var 1 år vägde han 7,3 kg( låg födslovikt ochså) vi bad om hjälp av en dietist.. alla barnmatsburkar innehåller lika mycket vitaminer och näring som hemmalagat! Förutom burkarna med fiskrätter ( och det var ju dessa han åt och ville ha förstås ) då fick vi rådet att koka egen fisk och blanda i. Så ge era barn med gott samvete vad inrycker känns bäst och är smidigast för er.. vi fick noggrant föra matlista på allt han åt och därefter räknade hon ut exakt hur bra maten var näringsmässigt

Paltbröd?? Finns det ens? Trodde att det var något som slutade existera ungefär samtidigt som sista Emilfilmen spelades in…
Men så är jag dåligt insatt i blodmat också, skulle hellre svälta ihjäl än att äta en bit blodpudding. Skulle heller aldrig laga det till mitt barn. Vi kör på industrigröt istället 🙂

Min är snart 8 mån och jag har precis börjat att göra lite egen barnmat, men tycker det är väldigt bekvämt att ha ett gäng burkar i skåpet också. Jag känner att det finns värre saker än burkmat att oroa sig över 😅 Viktigast för mig är att min son ska älska mat i alla dess former precis som sin mor ☺

En sak jag har hört många gånger och inte fattar. Har googlat och får inget svar, kanske dålig på att googla? Men hur kan det vara skillnad på ”tillsatta vitaminer” och ”naturliga vitaminer”? Det är ju en kemisk struktur och om den kemiska strukturen ändras så är ju inte ämnet detsamma? Om man tittar laboratoriskt kan man då verkligen se skillnad på tillsatta vitaminer och naturligt förekommande? Och om man inte kan se skillnad vad är då teorin att det ÄR skillnad baserad på ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *