Kategorier
barn & föräldraskap

Mår barn bra av att ha tusen följare på instagram?

Hur tänker ni kring sociala medier och barn? Får era ungar ha instagram och musically? Hur sätter ni gränserna där? Mina barn har fått ett gemensamt musically med privat konto och får bara följa och bli följda av personer som vi känner och som jag godkänt. De är jättebra på att respektera detta och kommer alltid till mig om det är nåt de inte förstår eller om nån försöker bli vän med dem och jag kollar regelbundet igenom deras konto. 
 
Häromdagen såg jag en stor profil med över 60,000 följare på instagram uppmana sina följare att följa hennes barn som dessutom hade öppet konto och som inte kan vara mycket äldre än min N och jag tappade ärligt hakan. Jag tror såklart att de flesta föräldrar gör sitt bästa och aldrig medvetet skulle utsätta sina barn för risker, men jag tror också många föräldrar inte riktigt förstår de konsekvenser som sociala medier kan innebära, speciellt för yngre barn.
 
Nu är detta såklart ett extremt exempel, men jag tycker det är värt att fundera lite på om det är en bra idé att tusentals okända människor ska ha tillgång till våra ungar via instagram. Varför ska en unge på tio, elva, tolv bast ha tusentals följare? Jag fattar inte poängen. Och har det några konsekvenser? Vad har vi för ansvar? 
 
Och jag tycker det är värt att fundera lite på hur sociala medier påverkar dem. Inte bara akut, utan på det mer subtila sättet: Hur mår barn om de lär sig att likes är bra och viktigt? Och att man ska ha en massa följare ”eller fans” som det heter på just musically?
 
Min ena unge frågade mig häromdagen hur många likes jag får och jag fick ont i magen. Varför funderar hen på sånt liksom? Och jag ser ju på musically hur så många små, framförallt flickor, redan åmar sig på ett sätt som känns väldigt vuxet och ”sexigt”. Och de efterfrågar likes och kommentarer och jag vet ju för fasiken själv hur jävla beroendeframkallande sånt är. Jag vill inte att mina barn ska behöva förhålla sig till de tankarna alls. Och jag funderar även på hur det påverkar min dotter att se hur andra i hennes ålder gör, tror hon att hon behöver göra lika för att duga? 
 
Jag tycker det är så svårt ju äldre de blir. Jag vill ju bara säga NEJ men det är svårt att vara hård när ”alla andra får”, inte för att jag tycker att andra föräldrars beslut ska styra mitt föräldraskap men för att jag inte vill att mina barn ska hamn utanför sammanhanget. 
 
Hur har ni gjort? 
 
 
*Homer Simpson-skrik* Ahhhhh! Jag står på en A-brunn! 
 
Nu kan det ju visserligen vara så att vissa tittat lite för mycket på när mamma tar selfies med självutlösaren, vad vet jag. Hehehe. Men allvarligt talat, hur skyddar jag henne från att utveckla samma bekräftelsebehov som jag har och har kämpat med hela livet? Visserligen kommer hon ha en annan uppväxt och bli bemött och SEDD på ett sätt som jag aldrig blev men ändå, det är ju andra tider nu. Andra behov. Annan påverkan. 
 
Och var går gränsen för exponering? Är den här bilden ok? Jag lägger upp den för att jag tycker så mycket om den. Det är jag och min avkomma liksom. Hon med sin mamma. Men jag vet inte. Kanske tar jag bort den?
 
Jag har medvetet dragit ner markant på bilderna på mina stora barn. Ofta tar jag bort dem i efterhand när jag lagt upp nåt för jag vill inte att det ska finnas en massa bilder på dem överallt för kreti och pleti att ta del av. Ju äldre de har blivit, desto mer behov av privatliv har de. Även om de inte alltid fattar det själv. (Så att fråga dem om man får lägga upp tycker jag är dåligt för då lämnar man över ansvaret för barnens exponering på barnen själva, nåt de saknar kunskap och erfarenhet kring att ta beslut över.) 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Mår barn bra av att ha tusen följare på instagram?”

Det är okej att bli glad av likes och glada tillrop men jag har aldrig förstått tjusningen med att få det för sin person? Jag blir tio gånger gladare av en like på en vacker bild jag tagit än på en selfie. Vad man presterar tycker jag är viktigare än vad man är.
När kändisbarn exploateras på sociala medier handlar det förstås uteslutande om pengar och är att likställa med att föräldrarna prostituerar sina barn. Äckligt.

Jag tror inte att barnen kan skilja på likes för inlägg och likes för deras person. Likesen blir en bekräftelse på att barnet duger som människa, just då. Samtidigt är det deras verklighet att förhålla sig till och jag tror att de behöver lära sig det för att inte ställas utanför sitt sammanhang där vännerna (och alla andra…) finns.
Vi vuxna är otroligt viktiga för att vara med och diskutera och fundera med barnen runt vad likes innebär, vad man lägger ut och varför o.s.v
Jag blir så illa berörd när jag ser småtjejer som startar konton som heter typ "hotgirl12" eller liknande där det känns som att de kastat ut sig själva till vargarna utan att någon vet eller ser.

Svåra frågor. Jag har hållit tillbaka så mkt som möjligt. Vi har för tolvåringen fortfarande regeln att hon bara får ha följare som hon faktiskt känner. Sen kommer såklart diskussioner om vilka man faktiskt känner… Jah har hittills kört väldigt lite med förbud o mer med diskussioner. Varför lägger man upp vissa bilder, vilka reaktioner vill man få, hur känns det om man inte får så många likes osv. Hoppas att diskussionerna i sig ger lite skydd o styrka men…. Ibland vill jag ta ungarna o bosätta mig i en stuga i ödemarken o inte utsätta dem för alla dessa moderna påhitt. Fast det känns ju inte som nån hållbar lösning heller..,

Svårt att undvika när tiderna är som de är och man redan är introducerad pga föräldrar som själva håller på med sociala medier och exponerar sina barn där. De lär ju sig från start att det är viktigt och att "alla" har/gör det. Man får väl bara be att det används på ett bra sätt och att de inte råkar illa ut.

Jag antar att du pratar om MI och hennes dotter?
Igår bad hon återigen sina läsare att följa hennes dotters Instagram i ett blogginlägg och jag fick lite ont i magen av att läsa det, men blev samtidigt INTE förvånad.
Hon har exponerat sina barn extremt mycket, det har förekommit bilder där dottern är sminkad, hon överför sin yta och märkeshets samt bekräftelsebehov på branen. och jag tycker att det är så himla sorgligt alltihop.
Låt barnen få vara barn så länge det går!

Tycker det är så löjligt med folk med barn som varje gång dom lägger ut en bild på barnet skriver att dom frågat barnet om det är okej. Man ba hallå ett barn kan inte förstå sammanhanget öht ju.. dom förstår ju inte hur stort sociala medier är, hur det funkar, att bilderna är kvar för alltid osv, vilka som kan se. Det är ju begrepp och en hel värld som barnen inte förstår!

Hej Lady
Detta är inget inlägg på denna blogg.
Jag har en fråga till dig. Hur du lyckas så bra med din blogg. Jag är nybörjare och han som ännu skäms över min feta kropp
Jag ångrar mitt bloggnamn
Lars

Instagram har väl 13 års gräns och även det är för lågt då inte ens unga vuxna kan hantera sociala medier. Men det är upp till varje förälder att bedöma fast man ska ju följa reglerna så inga barn på sociala medier som är under den tillåtna åtlersgränsen tycker jag. Jag ser inte någon nytta för människor att leva till större delen på nätet heller, barn behöver människor att integrera med i den fysiska världen så jag är försiktig med sociala medier och tillgång till dessa för barn.

Jag tänker lite på hur det såg ut när jag gick på högstadiet. Då fanns det sajter som snyggast.se (kanske fortfarande finns, vad vet jag). De gick helt enkelt ut på att man la upp bild på sig själv och sen skulle folk rösta på hur snygg man var. Jag råkade ligga etta på den topplistan under nån period och jag minns vilken ego boost det var, samtidigt som man inte ville halka ned i placeringen! Vilket jag såklart gjorde efter en tid. Det jag vill komma till är att jag efter ett tag kände mig äcklad av de okända personer som berömde mitt utseende och jag insåg på något sätt att detta var skit. Ytlig bekräftelse som egentligen inte gav mig någonting. Jag tror att jag kunde komma till den insikten tack vare en grundläggande självkänsla och den självkänslan tror jag att du har gett till dina barn genom att vara en närvarande och speglade föräldrar.

Vi har valt att inte exponera våra barn öppet på internet alls utan delar bara bilder med närstående. Mitt äldsta barn har uttryckligen sagt att hen inte vill vara med på bilder på nätet (har förklarat att alla kan se dem och att det kan vara svårt/omöjligt att ta bort dem helt efter att de publicerats). Vi får se hur vi ställer oss den dagen de kommer och vill göra något eget.

En relaterad fråga:
Hur ser du på att lägga ut bilder på sina barn på IG, blogg, Facebook etc. ? Om man frågar sina barn(ålder 15 neråt), anser du att de är "mogna" nog att kunna ta de besluten att vilja synas?
Hur ser du på mammabloggar och liknande där barn exponeras dagligen från att de föds (i vissa fall) utan att överhuvudtaget kunna ta beslut om de vill synas eller ej?

Jag lägger aldrig ut bilder på mitt barn, varken på Facebook eller insta. Dels vill jag inte att bilderna ska komma " i fel händer" dels för att jag inte vill att barnet ska exploateras utan att själv veta och förstå innebörden. Skulle nog inte tillåta instagramkonto för henne när hon blir äldre heller.

Personligen tycker jag inte att en ska lägga upp bilder på andra människor alls om en inte fått tillstånd. Det innebär att jag tycker att en faktiskt måste fråga barnen (och alla andra) först. Det innebär dock inte att jag automatiskt tycker det är fritt fram om barnen sagt ja, just eftersom de beroende på ålder kanske inte har full förståelse för sammanhanget. Men jag tycker att om en ska lägga ut bilder, så MÅSTE en ha tillstånd. Punkt slut.
Sen tycker jag faktiskt inte att det fyller någon som helst funktion att lägga ut bilder på sina barn alls så hela problematiken kan undvikas i alla fall vad gäller det en själv gör genom att undvika det.
Vad gäller vad barnen gör på internet blir det ju lite knepigare. För jag har aldrig gillat förbud vad gäller sånt här egentligen. Och ofta tycker jag att barn och unga hanterar internet och allt som kommer med det mycket bättre än de flesta vuxna. Tycker dock att en ska respektera de användarvillkor som gäller för olika tjänster. Finns en åldersgräns ska den respekteras. Den finns ju generellt av en anledning, och till skillnad från t.ex. åldersgränser på film och spel där en som vuxen liksom kan vara med när barnen tar del av dem så är sociala medier nästan omöjliga att övervaka. Det innebär att det är mycket svårare att finnas där och stötta och vägleda. Alltså i kontrast till att kanske se en film hemma med familjen där filmen råkar ha något högre åldersgräns. Och även där finns ju åldersgränserna av en anledning så vissa saker är såklart olämpliga oavsett.

Min sjuåring har ett musically konto i mitt namn eller vad jag ska säga. Hon använder det bara på min telefon och jag tycker att vi har ett samförstånd med vilka hon låter följa det kontot och inte.
Jättesvårt det där för hon lägger upp ALLT hon gör. Men frågar ibland om hon är osäker på om det är en video hon kan lägga upp.
Men jag hör absolut henne säga att "åh den och den kompisen har jättemånga likes på sin video". Ja det är för att den kompisen har en massa följare som hen inte känner. Svårt!

Jag brukar ibland tänka: va grymt det vore om jag som 13 åring hade kunnat få följa kroppsaktivister eller hbtq+ personer, då hade kanske mycket självhat försvunnit. Sett andra som mig och inte tänkt att just jag var ensam/bara en fas/onormal etc. MEN åh andra sidan är frågan om en förstår det när en är 13, istället kanske en ramlar in på sidor som gör direkta motsatsen. Men med allt det negativa på sociala medier får vi inte glömma hur otroligt mycket starka, coola människor en kan hitta där ute! (Typ som dig)

Jag gillar verkligen dina tankar kring föräldrarskap!
Fram för allt den diskuterande och icke-fördömmande stilen du har.
Jag hade en bra mamma på många sätt och vis men hon kunde inte riktigt dölja om hon blev besviken
på något jag gjorde eller om hon tyckte illa om något jag gillade. Det gjorde – precis som du skriver – att jag istället för att göra massor med saker i smyg. Det kanske inte var något stort problem när det gällde att lyssna på vissa band i smyg men däremot innebar det en hel del risker när jag t ex chattade eller umgicks med personer hon inte hade gillat. Därför tycker jag att du gör så rätt i att inte värdera eller förbjuda utan istället visa intresse och prata om det.
Du borde hålla föräldrarskapskurser.

Svårt ämne detta, mitt ena barn vill inte synas (jag är privat på sociala medier) och det respekterar jag såklart. Båda har instagram där de enbart får ha följare de känner i verkligheten, där är vi stenhårda. Min yngsta (tjej) har även musically och sa igår att "jag har fått x likes för de gillar MIG" inte att de gillade det hon lagt upp, vilket var en skrämmande påminnelse för mig att vi måste prata mer om detta, likes ska inte vara knutna till hennes självbild när hon lagt upp en video känner jag… Svårt ämne!

Tycker det är bedrövligt ! Ungen ligger på en bad svan eller vad fasen det är ? Vadderad bikinitop och långa lösnaglar ? Och är 10 år !!!!!’
men fullt förståligt när mamman anser att alla hennes 20 ungar ska bli typ kändisar ! Nä fy tycker det är så lågt och oansvarigt att uppmana "läsare att följa dottern! Mamman om någon vet ju hur mycket näthat och pikar hon får stå ut med. Ok ett låst insta konto så släkt kan följa henne , fast knappt det när mamman lägger ut hela deras liv på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *