Kategorier
barn & föräldraskap

Mår mamma bra så mår barnen bra?

Igår var det kvalitetstid för den här lilla morsan. En dag inne i stan med mina två absoluta favoritpersoner, Lisa och Hanna. 
 
 
Mår mamma bra så mår barna bra osv. Alltså apropå det uttrycket, ni vet ju att jag är lite anti det resonemanget för nej barnen mår inte bra bara för att mamma mår bra. Barnen mår bra om deras behov blir tillgodosedda.
 
Egentligen så har ju talesättet en bra grund, för det handlar ju om att man som mamma också måste se till att må bra själv, annars kan hon inte vara en förälder. Men det är ju i en kontext där mamma tar allt ansvar, självuppoffrar, alltid sätter sig själv åt sidan och glömmer bort att ta hand om sig själv. Det är en påminnelse liksom: mår du bra så mår dina barn bra, hallå glöm inte bort dig själv. 
 
För det är ju omöjligt att vara en bra mamma om man bara mår dåligt. Och då kommer barnen inte må bra heller. Så man får ju sträva efter en balans.  Men det ena utesluter inte det andra. Jag kan sätta mina barn först nästan hela tiden men ändå unna mig tid och utrymme för mig själv och det jag mår bra av. Man får pussla lite.  Men mina intressen och behov får aldrig gå ut över barnen eller ske på bekostnad av deras välmående. Det innebär en del uppoffringar så klart men så är att vara förälder. Det bör man vara förberedd på.
 
Barn är ju liksom människor som formas och påverkas av våra val. Det känns som att det ofta glöms bort när man pratar om föräldrar och våra behov av att vara mer än bara mamma eller pappa.
 
Aja skitsamma. Jag hade det bra igår iallafall. Jag saknar Hanna och Lisa så himla mycket när det går för lång tid mellan träffarna.
 
 
Och nej, vi ska inte podda just nu. Dels känner jag att det är svårt att få tid till Glädjeflickorna och dels så vill jag prioritera umgänget just nu. Men glädjande nyheter ändå! Lisa och Hanna ska starta en egen podd! Jag hojtar till när den finns att lyssna på. Åh det kommer blir så fantastiskt bra! 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Mår mamma bra så mår barnen bra?”

Mitt intryck är att de flesta mammor sjävuppoffrar, glömmer bort sig själva och sätter sina behov åt sidan inte bara för barnen skull men för "om pappan mår bra, mår familjen bra"

Jaaa LD håller så med. Blir också provocerad av nyblivna föräldrar som krampaktigt försöker hålla kvar det livsmönster de hade innan barnen kom.
Alltså fokusera mer på allt de nu saknar och att egentiden är prio 1 i skallen.
Självklart balans som du skriver. Små pauser är viktigt för orken, självklart. Men det kan lätt fastnas så i "hur jag levde förr " och en desperation kring att försöka få det livet tillbaka. Och då blir det självklart stressigt inombords. Det är väl en invänjningsperiod; tyckte det var lite så för mig.

"Jaså pappan är barnvakt idag?"
Så många gånger jag fått den frågan/kommentaren när barnen var små och jag gjorde något för mig själv…
Eller "Jaså är du själv och har roligt, vem är med barnen?"
Jag: "De har väl en far…?"
Garanterar att han ALDRIG fått den frågan när han tagit lite egen tid
Det värsta är att även kvinnor ställer den frågan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *