Kategorier
barn & föräldraskap

Om vi lär kvinnor att tända på övergrepp så blir motståndet mindre

Tänkt en hel del på hur vi lärt oss att romantisera övergrepp och till och med våldtäkt och hur detta görs med hjälp av literaturen, ,filmen, musiken och vad det har för konsekvenser för flickor och kvinnor som växer upp med en sexualitet och bild av sex som är påverkad av just detta.
 
Jag tänker också på vad patriarkatet tjänar på att flickor och kvinnor romantiserar övergrepp och våldtäkt och då ter det sig så jävla självklart. Om vi lurar flickor och kvinnor att se på övergrepp och våldtäkt som nåt sexigt, romantiskt, passionerat och om vi lär dem att tända på det så kommer motståndet vara så mycket mindre och när man tänker på det så inser man hur jävla fucked up allt är. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Om vi lär kvinnor att tända på övergrepp så blir motståndet mindre”

Detta viktiga med:
Kvinnor som har sex, som lustar som vill ha sex, som njuter. Dom är h***r eller sla***r. Smutsiga. Lösaktiga.
Enda sättet för kvinnor att ge sig hän och njuta utan skam är om hon blir tagen mot sin vilja. Då är det utom hennns kontroll och hon är inte aktiv, och behöver inte känna skammen av att lusta, att vilha ha sex, att ens HA sex, då det är någon som använder henne, gör det med henne, mot henne.
Först då kan hon ge sig hän.
F*CK*D UP SOM FA*
men det är min analys av mig själv – under det första decenniet som lustande varelse, innan jag insåg hur fuc**d up det är att jag kände så. Kände skam och äckel och att jag var slam***.
(gjort stjärnor på random ställen för att mina kommentarer här ej brukar komam fram, vet ej om du blockat ord eller om det är mitt internet som krånlar/annat).

(menar fantasin nu – ej när det händer på riktigt. Trots att jag FÖRLORADE (mot min vilja) oskulden genom övergrepp och tyckte det var det äckligaste jag vart med om, så fantiserade jag om att bli tvingad eller övertalad i fantasin när jag onanerade (obs ej av honom och aldrig i liknande scenarion som det som hände på riktigt). Och även med pojkvän ett år senare, kunde vi roleplaya att han var fängelsevakt och jag var fånge, men den gången han gjorde det mot min vilja på RIKTIGT, då var det äckligt som fan igen och pinsamt. SICK).

Tack för att du ger mig en tankeställare utan att för den sakens skull vara skuldbeläggande. Jag tänder på när min kille är lite hårdhänt, visar vad han vill ha och jag får vara i underläge. Tänkt mycket på det här – jag tror det handlar om att det är spännande/skönt att få släppa kontrollen till någon annan nån gång. Vi kvinnor har ju annars jämt koll på allt och ska vara så kontrollerade i alla lägen. Men å andra sidan får du mig att tänka över varför jag och så många tjejer tänder på detta. Är det biologiskt? Jag tvivlar på det, det naturliga vore ju att söka en partner som står för trygghet, bra fader osv. inte dominant och oberäknelig. Såg en dokumentär om porr om folk som tänder på allt våldsammare och mer förnedrande saker, deras gränser flyttades liksom fram och de började må dåligt över det. Tycker det är bra om det problematiseras mer. I sann 50 shades-anda så normaliseras allt och det är lätt att gränsen för vad som är ok och inte suddas ut.

Tänkte faktiskt på det här idag, eftersom jag började dagen med att kolla på den här videon:
https://www.youtube.com/watch?v=wWoP8VpbpYI
I allmänhet en ganska trevlig youtube-kanal att kolla på, eftersom han för mig är ett ganska bra exempel på den typen av manlig feminist jag gillar: nån som pekar på problemen i manlig kultur från perspektivet som nån som faktiskt är delaktig i den.
Och ger vissa bra exempel på bättre och mer positiv manlighet i kulturen (nåt som känns speciellt viktigt för föräldrar som vill ge pojkbarn en bra världsyn).

Tänkte samma idag när jag läste om begreppet "kabe-don" som är vanligt inom japansk manga/anime inriktad till tjejer.(romantik givetvis) Ska tydligen vara "gulligt" när killar tvingar in tjejer i ett hörn…. O__o helt sjukt ju…

Milla: Vissa (obehagliga personer) hävdar att det är biologiskt, att kvinnor tänder på det för att avkommorna till den typen av man kommer bli starka, aggressiva och kunna hävda sig. Men precis som du skriver så är det ju inte sådana partners och gener som är önskvärda idag och har väl inte varit på ett bra tag (ex. intelligens har väl länge varit mer önskvärt än fysisk styrka?) så om det nu någonsin har varit så att vi biologiskt sett tänt på hårdhänthet och övergrepp så tror jag inte att det är förklaringen idag.

Men har det med varandra att göra?
Det är lite som boxning och misshandel. Att boxas, ömsesidigt överenskommet och med ett regelverk är ju inte samma sak som att slå ner någon i en park.
En tjej som tänder på dominans eller rent av att leka övergrepp tänder ju inte på riktiga övergrepp och ingen frisk person blandar ihop det.

Intressant. Många romantikböcker från 80 talet som marknadsfördes som romantik inte som nu när det står att de kan förekomma våld, våldtäkt osv. Innehöll att huvudpersonen blev våldtagen oftast av hjälten i boken. Var flera olika scenarion en där han hittar en ung kvinna badande i en liten sjö och tror att hon är zigenare och han har därför rättigheten att våldta henne. Självklart blir hon sedan kär i honom och händelsen försvinner liksom. Den var riktig känd sålde i miljonupplagor. Flower flame något sånt.
Men att det förekom om och om igen i böckerna konstigt att det ska föreställa romantikböcker då!!

Jag är definitivt sabbad av böcker som innehåller just det temat. Du vet ju själv, Sagan om Isfolket. Eller sabbad och sabbad förresten, jag tänder på att bli dominerad och tvingad (under lekfulla omständigheter) och vill inte tänka att jag på något vis är skadad för att jag tänder på det. Hur ser du på det? Jag tycker det är hälsosamt att få göra det man vill, sexuellt, så länge det känns ok för båda parter. Visst kan man diskutera bakomliggande faktorer men inte att det ska skuldbeläggas. Är inte ett offer för det. Jag menar inte att du skammar nu men ett sånthär inlägg av någon annan hade lätt kunnat ha en skammande ton. Bra att du inte skuldbelägger!

Vad menar ni med att övergrepp romantiseras? Är det i populärkultur? Några nämner olika bokserier etc. Jag konsumerar aldrig populärkultur så jag är oinsatt, romantiseras alltså våldsamt sex i böcker och liknande som vänder sig till unga? Förlåt om jag verkar korkad.

Jag tänker på att många kvinnor säger att de inte tänder på män som är undergivna i sängen eftersom det upplevs som omanligt. Att själva vara undergivna kanske blir positivt för dessa kvinnor just för att det får dem att känna sig extra kvinnliga? Det verkar ju skitläskigt.

Malin: Linnéa V gav ett bra exempel på fenomenet i sin kommentar under inlägget ’Bråkiga kvinnor utesluts ur finrummen’ 6 SEPTEMBER 2017. Hon gav en länk till en som granskar hur Harrison Ford exemplifierar det här fenomenet genom sina roller.
Länk till granskningen:
https://www.youtube.com/watch?v=wWoP8VpbpYI
Jag fastnade för det eftersom jag växte upp med bl.a. Harrison Fords roller som modellen för manlighet. Det har gjort att mina sexfantasier i tonåren och fram till nyligen (är 36 år nu) har gått ut på att bli dominerad. Min man, som jag varit ihop med i 14 år, gillar inte att dominera så det var ju något av en besvikelse till att börja med mtp mina förebilder. Men eftersom vårat förhållande går ut på mer än sex så har vi hållit ihop genom åren, ja, han är helt enkelt min själsfrände. Jag har ju insett iom den feministiska analysen att det nog var sunt för mig att han inte ville fylla den rollen som jag fantiserade om att han skulle fylla. Idag går mina sexfantasier inte ut på att bli dominerad utan om att skapa anknytning och det känns mycket sundare för mig.

Malin:
Nej inte alltid såklart. Men det är åtminstone ett återkommande tema att en kvinna har ett vagt intresse för en man (eller kanske snarare undantryckta känslor som det beskrivs som) och att den manliga karaktären har sex med henne och att det till en början är motvilligt från hennes sida. Hon sa nej men hennes kropp sa ja, typ. Ganska rape-y kan man ju tycka eftersom hon först inte ville "men han tog henne med storm".
Tycker dock detta är vanligare i lite äldre böcker och Sagan om Isfolket bara för att ta ett exempel, är skrivna på 70-talet.

Jag tänker jättemycket på detta. Alltså jättemycket. Jag förstår inte hur folk tror att sexuella kinks som att köra dominant/undergiven (där det i 98% av fallen är mannen som är dominant och kvinnan undergiven) inte är en produkt av samhället vi lever i? Saker och ting uppstår inte ur vakuum! Inte heller det man tänder på. Så skriker folk "kinshaming!" och lägger locket på. Men fan heller, även sex som sker mellan "två samtyckande vuxna" MÅSTE få ifrågasättas. Om inte annat kan man åtminstone slå sig ner och resonera med sig själv så man inte riskerar att skada sig själv (som kvinna som tänder på undergivelse, jag själv tex).

Jag mår dåligt när jag tänker på det här.. Känner någon form av skuld för att jag, liksom många andra, tänder på dominans. Vet faktiskt inte vad jag tror ang detta, om det är enbart samhälle eller om det finns en biologisk komponent som är kopplad till själva akten. Pratar nu enbart om vem som är aktiv/passiv under akten. INTE om övergrepp. Fy fan mår fysiskt illa ibland över samhället vi lever i. Och förtrycket. Känns som jag ska gå sönder. Det blir mig övermäktigt.. Phu.. nu måste jag fly från verkligheten lite..

Jag läste nångång att majoriteten av människor oavsett kön tänder på att bli dominerade pga att man vill kunna släppa all kontroll och bara följa med. Kan inte verifiera det dock.De flesta män jag har varit med har definitivt föredragit att bli dominerade. Men kanske är det så att många män undantrycker den känslan pga "omanligt"?

Det här ämnet är rätt intressant att diskutera.
Tror absolut att vår kultur formar oss och på visst sätt och att vi bör vara medvetna om vad vi konsumerar.
Frågan är dock vad som är alternativen här?
Ska viss kultur förbjudas? Som liberal säger jag absolut inte.
Bör det regleras? Absolut inte(förutom gentemot barn).
Jag tror att det viktigaste här är att föräldrar tar ansvar för att inte låta sina barn få tillgång till all typ av kultur i alltför tidig ålder samt att i så stor utsträckning prata om kultur, hur det påverkar oss och vilka effekter det kan få på oss och våra medvetande.
Har dock svårt att se den stora konspirationen i detta och att det skulle vara en del av en plan att fortsätta patriarkatet och förtrycka kvinnor, sorry, jag köper det bara inte.
Mvh,
Tomas Jisander
indicio delato logica odio stultitia

Verkligen…. så otroligt många filmer med temat "killen följer efter, tjatar, skickar presenter, dyker plötsligt upp etc etc. och till slut inser tjejen vilken "fin" kille han verkligen är och blir tillsammans med honom". Helt sjukt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *