Kategorier
barn & föräldraskap

Jag är en sämre mamma till J än jag var med mina andra barn

Jag har lite ångest kring mitt föräldraskap. Eller ångest har man väl alltid kring det så ingen nyhet precis, men en specifik ångest som precis satte igång.
 
J är två och ett halvt nu. Vi bor i skogen. Han kommer börja förskolan om ett år. Han är mitt tredje barn och han har föräldrar som har tio års erfarenhet av föräldraskapet och han har två äldre syskon och situationen idag är ju en helt annan än när jag blev mamma till min första, N, för lite mer än tio år sen. 
 
Jäklar vad engagerad jag var då också. Brann för nära föräldraskap, bar dygnet runt, hon fick aldrig pipa utan att bli upplyft och aldrig ligga själv och hon ammade hela tiden och när hon var två och ett halvt blev hon storasyster. Då hade vi gått på öppna förskolan sen hon var kanske ett halvår och vi lekte i lekparken varje jävla dag. 
 
Jag har gått till öppna förskolan med J exakt noll gånger. 
Jag har gått till lekparken med J exakt noll gånger. 
 
Ja jag vet, det är fan bedrövligt. J är mest hemma, inomhus, med mig. Vi träffar knappt folk. Och jag vet ju hur jäkla viktigt det är för barn att ta del av det sociala, att se mamma och pappa umgås med människor, hur vi pratar, för oss, socialiserar. Det är där man sätter grunden. Men nu bor vi i skogen, isolerade och jag blir mer och mer eremit. 
 
Med N och T så rände vi runt. Vi bodde i älvsjö och hittade på saker hela tiden. T i sjalen och N i handen och så drog vi till söder, lekte i parken, fikade i TIMMAR på Baresso tillsammans med Anna och andra lattemorsor. T fick gå på minisats medan mamma tränade och sen lunchade vi i skrapan. Och vi var ute jämt. 
 
Jag vet att detta är en stor skillnad och att denna skillnad kommer påverka J. Shit, jag såg ju stor skillnad på T och N utifrån de förutsättningar de haft. N fick tidigt lära sig att vara social och ta kontakt med andra barn. T gick ju också på ÖF lika länge som N men han hade en storasyrra som uppbackning och fick allt det sociala gratis. Han hängde på men behövde aldrig ta egna initiativ och det märktes när N senare började skolan och T, två år yngre, var kvar själv på förskolan.
 
Då minns jag att jag insåg att fan fan fan vi har ju inte hjälpt honom med det sociala! Vi fuckade upp!
 
Hur kommer det gå för J? Han är ju redan världens sämsta värd. Har vi andra barn över på besök så slåss han och gråter högljutt om nån leksak överhuvudtaget rörs av det andra barnet. Otrevlig och social katastrof. Ok han är två bast, det är ju normalt, jag vet ju det, men det ger ändå ett smakprov av det som kan komma om jag inte skärper till mig. 
 
Men så är det ju. Man är ju aldrig samma mamma med alla sina barn. Det är omöjligt. Jag hade hoppats vara en bättre mamma med åren. Tryggare och lugnare är jag såklart, men jag hade ju mer ork och var ju mer involverad när N var liten liksom. 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag är en sämre mamma till J än jag var med mina andra barn”

Hehe, får mig att tänka på ett verklighetsförankrat skämt ang tre barn om de får sand i munnen:
1a barnet – springer hem och sköljer ur barnets mun, ringer 1177 ifall det var kattbajs i sanden, vakar över det stackars barnet.
2a barnet – ger hen en klunk vatten och säger att lite skit rensar magen.
3e barnet – jaha nu fick hen i sig lunch så smidigt då.

Fast skillnaden är ju också att J har två äldre syskon, det hade inte N.
Kanske att jag har missat vikten av att socialisera barnen men jag tänker att det går av sig själv? Han har mamma, pappa, storasyster och storebror. Sen börjar han på fsk och då blir det en crashcourse om inte annat.

Det är så roligt när du skriver inlägg efter inlägg! Det är inte alltid, men ofta, jag håller med dig men även om jag inte gör det så är det så intressant att läsa om dina tankar och åsikter.

Sånt här har jag och min sambo pratat en del om, hur vi skulle göra om vi någonsin får barn (fortfarande inte säkra på om vi vill ha det alls). Både jag och min sambo är väldigt osociala, jag växte upp ute i ingenstans utan närhet till skolkamrater eller aktiviteter, han växte upp framför en dator/tv-skärm då han älskade att spela. Och nu sitter vi här och undviker att gå till doktorn för vi hatar att prata med okända människor i telefon vilket man måste göra för att boka en tid. Fan löjligt egentligen. Vi är i alla fall båda överrens om att om vi någon gång skaffar barn så får vi kliva utanför vår egna comfort-zone så ungen blir lite mer social i alla fall, sen om det fungerar eller inte blir intressant att se.

Så tåget kan man inte ta? Är det inga andra i området man kan gå ut och träffa? Ptja, de i min familj som har barn har ju inte valt sådana förskolor som du beskriver. Och det låter ju på dig som att J blir typ förstörd för livet av att bara vara hemma?

öh nej jag tror inte att J blir förstörd för livet av att vara hemma. Jag tror att det kommer ge honom nackdelar i det sociala att jag inte är ute mer bland folk med honom. Jävla skillnad. Nu läser du verkligen in en massa som inte uttalats.
men skönt att din familj kunnat välja och vraka bland förskolor, bra sådana också. Här har vi exakt en att välja på. Men jag har inte stött på många förskolor som är bra för barn under tre. Faktiskt inga om jag ska vara ärlig.

Fast! Vi har aldrig besök, barnen har gått 3 timmar/dag på förskolan från 3 & 4 år. Jag hatar lekparker, har varit mamma i 16 år & har varit på ÖF exakt noll gånger. Dom började skolan helt utan problem, har kompisar allihopa. Ok inte yngsta på 10 mån men resterande 5 är helt normala i det sociala trots att vi faktiskt inte är sociala själva.

Intressant det där.. Blir ju så när en skaffar fler än ett barn tänker jag. På mig och min syrra skiljer det 15 månader men vi skolades in på föris samtidigt. Ibland undrar jag om det påverkat oss på nåt sätt.
Försöker också satsa på nära föräldraskap (är ensamstående med ett barn på 10-månader) vi ammar fortfarande men bvc vill att vi typ ska sluta då hennes viktuppgång varit lite dålig och hon inte äter så mycket "riktig" mat. Nån som har något tips hur jag ska tänka där? Om J vill amma en snutt precis före maten finns risk att han då blir lite mätt och inte käkar sen eller äter han inte så mycket när han ammar? 🤔 Mitt barn tycker om att ligga och snutta, men svårt att veta hur mycket hon faktiskt äter då..
Både hon och jag sover oftast bättre om vi sover tillsammans då hon sover ganska oroligt. Problemet med det är ju bara att jag måste gå och lägga mig med henne 19-19.30. Inte jättekul alla gånger. Hur gör ni andra som ändå vill/behöver samsova? Vaknar hon och jag inte är där så kommer hon leta efter mig och krypa över kanten och ramla ner. Har byggt upp vid kanterna med kuddar och så men hon kan lätt klättra över där. Hon gör inte alltid nåt väsen av sig heller när hon vaknar utan sätter sig bara upp och kryper iväg.
Tack till er som orkade läsa min långa rant

Okej, ja det låter ju inte optimalt att bo så då? Eller liksom, antingen ger man sig ut o träffar folk eller så gör man inte det? Eller hur är det ett problem med att ta tåget eller träffa grannar med barn i samma ålder? Ja, alltså man måste ju inte välja förskolan som är närmst utan de i min familj har valt ibland långa avstånd för att få en bra förskola och jo, jag tycker det finns bra med mindre barngrupper.

Du vi säger nog så du och jag. Anklaga du mig för att googla min kunskap när det är typ det du själv har gjort hela ditt liv och du som dessutom som ofasts inte vet eller förstår hur man ska tolka en vetenskaplig rapport.
Du som har komplex ang din bildning ska nog ge fan i att ge dig på min för jag kan lova dig att du i förhållande inte bara ligger i lä, du ligger djupt under. Typ en kilometer under marken.
Jag tillskillnad från dig påstår INTE att jag vet allt i något ämne vare sig det gäller kost, vikt eller barn och deras utveckling. Det är bara idioter som skulle få för sig att göra något så svagsint.
Det finns bara en som gör det. DU!
Och det skulle jag drifta mig till att säga gäller i hela världen ink alla professorer i diverse discipliner och allt.
Det finns som sagt bara en som påstår att den vet allt. DU!
Om något så brukar ökad kunskap öka ödmjukheten för att ju mer man vet desto mer inser man hur lite man vet.
Jag hade dessutom den goda smaken att inte ge mig in i dina påstånden ang att du inte blandar ihop sex och amning på en blogg som hade hudflängt dig. Och vi vet ju bägge hur det ligger till på den punkten….
Du å din sida verkar tagit den nya peppen till dig att du ska stå på dig och attackera i alla väder. Ja du. Mina silkesvantar är i alla fall av och mina tidigare tillfällen när jag hejdat mig från att rätta dig trots att du har fel för att jag vet att du kommer mötas med omotiverat hat är av. För du har gjort det tydligt att någon ömsesidig respekt finns här inte.
*Text som är kopierad och sparad till mitt arkiv*

Buhu. Är du så kränkt nu? För att du inte kunde härska över mig med din okunskap? För att du inte kunde sitta och kackla om sextonåringar som ammas utan att bli motsagd. Är helt ointresserad av debatt med dig också.
Ditt illa dolda hot är inget jag imponeras av heller. Lite ”passa dig annars…” annars vad? Dina perverterade förvrängningar av mina ord. Ja jag vet att du syftar på att jag försvarar kvinnor som haft sex medan de ammat. Att jag inte tycker att det är farligt eller en big deal. Ingen hemlighet. Jag har också ammat vid ett tillfälle medan vi hade smygsex under täcket. Ops kolla ute i det fria nu, alla kan googla sig till det. Jag har skrivit öppet om det.
Försök få det att betyda att jag tycker amning är sexuellt. Att jag tänder på att amma. Eller vad du försöker antyda. Eller försök hota mig till tystnad eller lydnad eller vad fasiken du nu är ute efter med dina jävla antydningar. Exakt all respekt för dig försvann nu. Fy.

Hmm
Hur tänker du? Din ton och ditt sätt är direkt otrevligt och att blanda ihop sex och amning är helt sjukt! Tänk efter innan du skriver, för allas skull!
LD tack för dina kloka tankar och för att du fortsätter kampen på många arenor!
M

Jag hotar inte. Inget dolt i det jag skriver heller.
Det var att jag poängterade att jag lät bli att dra upp något som du skulle blivit hudflängd för på den bloggen och det är du mycket medveten om. Ett ämne som jag skrev väldigt mycket under både här hos dig och hos Elaine.
Jag försökte få dig att se att jag valde på en elak arena inte vara elak mot dig fast jag kunnat och då i ett änne som jag känner strakt för. Du gjorde raka motsattsen mot mig. Du vet att jag blir anklagad för att googla allt så då var det den brädan du tog till.
Jag skrev ovan för att visa att jag tog the high road vilket var raka motsattsen till vad du valde göra.
Men du tar det som ett HOT! Ja du. Man känner andra som man känner sig själv.
Och kränkt. Oj ja. Du har makten att kränka mig. ☺️
#hybris
Och min respekt försvann när du försöker trycka ner mig genom att ge dig på en punkt som du själv skulle mått dåligt av dvs hur utbildad du inte är. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. En gång ingen gång. Två gånger är hundra för mycket.
Du slog medvetet ett slag som du trodde var under bältet alt skulle golvat dig själv. Och det är ren elakhet.
(Och ja vi säger så. Att det enbart var att du ”förvarade” andra i sex och amma. Att det är allt jag kunde ha skrivit. Visst visst.)
*text är kopierad screen shotad och arkiverad*

Har också tre barn. Två äldre och en (stackars) 1,5åring. Lillen har till skillnad från sina syskon aldrig varit på öppna förskolan. Knappt i nån lekpark. Han har heller aldrig ätit hemmagjorda puréer (inte köpta heller för den delen) glass och fika mutas han med (hade varit otänkbart med äldsta barnet) böcker läser vi inte för honom, och att som med med första barnet sitta två föräldrar och rulla en boll över golvet fram och tillbaka – vilket skämt. Kommer ICKE hända. Lillen har inget eget rum, ingen säng (sover med vuxen/syskon i stor säng) har nog aldrig fått nya kläder och får mest lyssna på ”vuxenmusik” och poddar. Ändå tänker jag att han har det SÅ mycket bättre än första barnet. Liv och rörelse och får vara del i en flock. Djupt och innerligt älskad av hela familjen. Blir omkullknuffad ibland och får inte assistans vid första pip alltid – men får alltid känna sej som en självklar del i en grupp. Så tänker jag.
Förskolan får han börja ett par månader efter tvåårsdagen. Och amma gör vi så länge han o jag vill.
Jag är SANNERLIGEN ingen perfekt mamma, men denna unge har jag inget dåligt samvete mot. Han får så mycket – trots brist på sångsamlingar och grupplek med andra småungar.

Barnens första 2 år behöver dom inte ha någon kontakt med massa människor, dom håller fortfarande på att lära känna sina föräldrar. Att man ska träffa massa andra barn å vuxna för att dom ska lära sig att socialisera är något vi har hittat på. DU lär din son allt det där redan, du är ju en människa eller hur? Din man lär honom allt det också, plus era andra barn.
J lär sig av allt ni gör och säger. Hela tiden. Varje gång ni har en konversation.
Du är en toppenmamma, släng iväg den där ångesten i soporna!

Jag tänker mig att den sociala biten löser sig när J börjar på förskola, likaså att dela saker med andra för där kommer han inte ha något val. Det finns såklart en chans för att det blir jobbigt för honom i början, men det är det nog för de flesta barn, kan jag tänka mig, men jag vet inte. Jag hann bara vara med om en inskolning när jag var barnskötare på förskola och just den pojken klarade av det bra, även om han var blyg i början. Liksom iakttog mest innan han efter två-tre veckor vågade börja leka med andra. Du som också arbetat på förskola borde väl ha bra minnen från barn som inskolats (och inte heller helt säkert varit på ÖF varje dag innan)? Vet att det är svårt att tänka positivt när en har ångest, men ja… Vet inte om detta blev särskilt peppande nu… men jag tror det löser sig, trots bristen på interaktion med jämnåriga innan.

Hmm
Jag är genuint intresserad av vad det är för utbildning/utbildningar du har? Har flera gånger reagerat på att du i LD:s kommentarsfält gett uttryck för att veta väldigt mycket inom flera områden.

Igen. Du känner mig som du känner dig själv. Jag är inte ute efter en medalj.
Jag var ute efter att visa dig vilket rövhål du betedde dig som och genom mitt exempel hur jag valde att göra och således visa dig att man inte borde bete sig så som du gjorde. Fanns ingen anledning. Alls.
Men det var kanske lite för mycket antijante för dig att jag faktiskt är medveten om mina principer och stolt över dem och faktiskt tycker att du har mycket att lära från dem.
Du läser i stort sett dagligen på bloggbevakning. Enoug said om vad du vet och inte vet om vad som utspelas där och vilka smällar som dagligen försöks dela ut till mig. Eller här på din egen blogg för den delen. Ja du, tyvärr har jag gott minne så den gubben går inte. Jag har sett dig skriva på BB och i vilka kommentare och du måste godkänna alla kommentare här.
I vilket fall så är kunskap DIN akilleshäl. Och den gör ont hos dig. Och den drog du dig inte för att använda mot en för dig anonym person, för det är visst allt jag är för dig. 😏 Det som skulle göra ont i dig. Det säger du till en annan. Uppmaningen ; Bilda dig…
Att du avfärdar länken säger ännu mer om dig. Men du kan ju själv googla lite då. Börja med The Guardian. ( Det var ju inte precis så att du lyckades briljera med en egen länk. Men den förklaringen är enkel för det finns ingen så det kunde du inte. Det var pinsam semantik ni sysslade med och inte ens den skulle hålla för närmre granskning. Att amna är de fakto att suga.)
Och gå du vidare lycklig i tron att du vet allt och jag vet inget om amning. För du verkar inte ha mycket annat att vara stolt över.
Inte att behandla andra som du själv skulle vilja bli det isf.
RebeckaL Jag har inget behov av att framhäva min bildning (tydligen tillskillnad från LD.)
Jag tycker att orden som står räcker i sig. Spelar ingen roll om det är jag som skriver dem eller någon annan.
(Jag är dessutom trygg så jag behöver inte basunera ut vem jag är eller vad jag kan eller varför jag kan det.)
Min agenda på nätet har inget med min person att göra. Den är till för att få dig att tänka efter själv. Inte köpa rakt av vad varken jag, LD eller någon professor säger.
Därför kommer jag mest troligt aldrig berätta det varken för dig eller någon annan. För det spelar helt enklet ingen roll och den roll den kan spela är nödvändigtvis inte bra. Inte för det jag är ute efter.
Men i det jag är ute efter ingår synnerligen att inte låta någon försöka köra över varken mig eller någon annan med det ”enkla” knepet att säga att den har tolkningsföreträde för den har ”rätt” bildning. Låt er inte gå på det enkla tricket. Att få er själv att tvivla på er för att någon hävdar att det är mer auktoritära på ett eller annat sätt.
Så där ja. Nu har LD bekräftat mot mig det hon själv säger om sig själv och det är att hon är småsint och elak och inte drar dig för billiga personangrepp och allt detta för att hon inte ville säga högt att även hon har en gräns när hon tycker att det slutar att vara anständigt att offentligt amma ett barn.
Så avslutningsvis så kan vi vara helt eniga om att du har förmågan att ha rätt LD.

Tror inte att du behöver ha dåligt samvete över uteblivna öf-besök eller parkbesök! Jag har tre barn i samma åldrar som dina, alla tre är helt olika i personlighet! Visst är jag olik i föräldrabeteendet mot dom, visst hade jag mer energi med ettan. Trean han kom mitt i min utmattning så mkt gos och filmtittande har det gått bli men ändå är han vårt mest sociala barn om man ser tillbaka på de två andra i samma ålder! Jag tänker att personligheten spelar STOR roll på hur dom blir och agerar, sedan finns vi till för att "forma" barnet likt att man slipar en diamant. Juno kommer att växa upp till den han är tack vare eran genetik och hans uppväxtvillkor. Men att han inte har fått gå på öppna förskolan som bebis kommer knappast att påverka om han blir ett socialt snille😉

Okej, mina vänner tycker det är värt att pendla för att få en bra förskola, kan för mitt liv inte förstå hur du inte kan resonera på det sättet? Du som dessutom jobbar hemma kan alltså inte tänka dig att pendla? För ditt barns skull för att kunna välja den förskolan man vill ha? Faktiskt helt ofattbart. Din man kanske kan tänka sig det då? Ni kanske kan köpa bil o köra?

Uhum. Fast det var ju för det första inte det jag diskuterande utan dit du drog det, och igen nä. Jag hade inte fel ang det heller. Se själv vad nu senast skriver. 😉
Och jag förstår att jag som obetydlig anonym för dig är någon som du skiter i både vad jag tycker och också ifall jag förtjänas att behandlad som du själv skulle vilja bli.
Loud and clear 👌

Så jävla synd att LD inte kan få skriva ett personligt inlägg om sina råa känslor om eventuella tillkortakommanden i sitt föräldraskap utan att folk står redo för att hugga över jugularvenerna! Jag tror du LD är typ 1000 gånger bättre förälder än många utav oss, som inte reflekterar lika objektivt över våra val, att jobba, stanna hemma, etc etc
Vi fick våra två tjejer när vi var lite äldre, och har aldrig orkat leka, bära, amma länge och allt som du beskriver. Nu fick dom dock gå på en underbar liiiiiiten hemliknande förskola med 3-4 barn per pedagog, så det lyckades vi ju få till ok i alla fall. Men vet du varför vi hittade en sån fin förskola; för vi bor i USA och betalade 12 tusen SEK i månaden…MEN förskolan började redan vid 3 mån ålder av samma anledning. Nu är dom tonåringar båda två och är sociala, vältalande, underbara tjejer så det gick det med!
Min man växte upp väldigt fattigt med en outbildad ensamstående mamma i USA och han är en fantastisk människa. Så summa summarum jag tror nature spelar en ganska stor roll, även om jag respekterar och beundrar ditt nurture tänkande. Så länge ungarna har ett tryggt hem att falla tillbaka på verkar det gå bra ändå. Fördelen med mitt tänkande är att det stressar lite mindre i föräldraskapet…he he.

Jesus. Hade inte sett Hmm’s mentala smälthärd här innan jag kommenterade tidigare. Herregud nåt är ju allvarligt fel! Jag är än mer inne på att en blockering vore nåt. Det här är ju över alla mänskliga gränser 😱

Hmm
Du skriver att du inte har något behov av att framhäva din utbildning. Det är dock sedan länge tydligt att du har ett behov av att framhäva ATT du har utbildning.
Jag har noterat ett beteende hos dig under tidigare inlägg som jag annars mest ser hos medelålders män. Och det är att man om man är kunnig och utbildad inom ett ämne tror sig ha mycket kunskap även på andra områden, inte sällan mer kunskap än vad experterna på ett område har.
Jag är därför nyfiken på om det är detta beteende du har eller om du faktiskt är utbildad expert på flertalet områden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *