Kategorier
barn & föräldraskap

Nej barn ska inte vara fenomen på sociala medier

Det var många år sen jag ondgjorde mig över specifika människors föräldraskap men Calle Schulman har verkligen konsekvenstänk och omdöme som en femåring. 
Såg hos Bloggbevakning att han tipsar sina 144 000 följare om sjuåriga dotterns  nystartade youtubekonto. 
(null)

Alltså vill att de som följer honom ska titta och gissningsvis tumma upp och följa det hans lilla barn har för sig på sitt öppna konto på sociala medier.  Inte heller är det första gången han länkar sin dotters sociala mediekonto. Sist var
det hennes musica.ly.
Men han har ju inga betänkligheter när det gäller att exponera sina barn så I am not surprised.
Ska barnen ha sociala medier så ska det vara stängda hemliga konton. Inte öppna. Inte tusen + följare. 
Inte bara pga risk för elaka kommentarer, olämplig kontakt med vuxna osv (vilket är illa!) utan för att vilken förälder med vett i huvudet tycker att det är en bra idé att göra barnet likes-torsk så tidigt som möjligt? Jag fattar verkligen inte. 
N har flera klasskamrater med egna öppna (!) konton på musical.ly, på instagram, på Facebook osv. Alltså de är tio bast. Vem som helst kan följa dem. Vem som helst kan skicka privata meddelanden. Jag undrar hur föräldrarna (som hjälpt dem fixa dessa
konton) tänker?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nej barn ska inte vara fenomen på sociala medier”

Såg en bok riktad till barn hur man gör för att skapa en Youtube kanal. Det stod hur man skulle prata, ha kameran och ljus m.m Boken vände sig till 10-12 åringar om jag inte misstar mig. Det kändes så fel att bläddra i boken.
När jag växte upp så hade vi lektioner i internet säkerhet och vad man skulle akta sig för. Barn har inget på sociala medier att göra med tanke på all skit som händer i dag. Barn och unga i dag mår dåligt pga av vad andra gör på sociala medier. De förstår inte att de bara ser luftslott och det blir en tävling om vem som har mest luft.

Det är verkligen fruktansvärt. Hur tänker människor? Eller kan de vara så att de, vuxna föräldrar alltså, är så like-skadade själva att de på allvar tror att barnen också ”behöver” en massa like?
För min del är det obegripligt att barn under tolv ens har egna iPhones. Men i det absurda samhälle vi lever i är det jag som upplevs som märklig….

Ja var och varannan bloggförälder och okända föräldrar hänger ut sina barn nåfruktansvärt. Allt från en berättelse om att ens sexåring fått stånd till bild på när ungen urinerar. Vissa föräldrar kommer få ett helvete när deras ungar blir tonåringar. Jag kan förstå att man vill visa upp ens ungars egenheter, men till vilket pris?
En undersökning i KP klargjorde att många tweenies inte gillade när deras föräldrar la upp bilder på dem, vilket föräldrarna struntade i. Det är märkliga tider när det pratas mycket om barns integritet som något viktigt och sen i nästa sekund struntar helt i den.

NÄ det finns bra sätt och dåliga sätt. En sak som borde göras är att vuxna bildar något slags nätverk där man engagerar barn att samlas under ordnade former, vilket i och för sig har gjorts kanske, men behövs mer av. Då tänker jag inte på öppna forum som chattar på KIK och andra communitys där unga är helt utlämnade, utan vuxen/föräldrar modererat. Nätet är f*n livsfarligt i mångt och mycket.

Vrickat.
Jag har en 10-åring som har stängda konton på Instagram och Tik Tok. Varje gång hon får en vänförfrågan måste den godkännas av mig eller hennes pappa och hon måste kunna redogöra för vem det är ”tjej i 5:an” eller ”Lisa i fotbollen”.

Jag håller helt med dig, men tror verkligen att föräldrarna inte fattar. Såg för ett tag sedan ett antal förä som var arga över att deras barn inte kunde bli vänner med andra i spelet Pokémon go. När man blir vän med någon kan man skicka presenter till varandra, byta Pokémons med varandra och även se vad den andra gör. Dvs det är väldigt lätt för en vuxen med dåliga avsikter att befrienda ett barn, följa efter osv, locka mm. Men ingen i tråden tog upp det utan alla var överens om att Nintendo bara gör detta för att att de inte vill bli stämda. Tyvärr tror jag att många är så naiva. Nu tillhör jag absolut inte dem som vill vaddera och låsa in mitt barn- hen får röra sig friare än många andra barn i vårt område pga jag tänker att hen måste få ha ett eget liv plus lära sig. Däremot kommer jag att vara noggrannare med nätet och sociala medier, pga riskerna är tyvärr högre att något händer där (liksom högre risk hemma hos grannen än i lekparken osv). Jag tror att föräldrar verkligen skulle behöva lära sig mer om detta. Extra sund om detta barn som inte bara exponerar sig själv på eget bevåg utan får hjälp av sin pappa. Hoppas att pappa åtminstone också tar sig tid att kolla vem som skriver till dottern och gå igenom kommentarerna.

Hemskt. Jag blev våldtagen av en pedofil efter att ha träffat honom på lunarstorm. Det var över 15 år sedan och riskfyllt redan då, de här föräldrarna gör det ännu enklare för vuxna att ta kontakt med barn.

TicToc/Musica.ly är bra på det sättet att du kan vara inloggad från flera enheter samtidigt. Alltså kan du som vuxen person vara inloggad på samma konto som ditt barn och på så vis ha kontroll över det som sker och skrivs. #tips

De ba "mitt barn är så coolt, jag kan inte tänka mig att någon tänker/tycker något annat" och så ignorerar de allt som finns på nätet inkl den pedofila kulturen. Grooming liksom, uppstår det för andra än deras barn? De gör sina barn en rejäl björntjänst och det är så himla hemskt att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *