Kategorier
barn & föräldraskap

Barn måste få kladda

Så här äter Tamlin frukost. Jag hatar att städa och får givetvis fet ångest av att titta på. En liten fläck yoghurt kan man ju ignorera men det här måste jag ju torka upp efteråt. När jag jobbade så hade vi en förälder som berättade att hon blivit matad tills hon var fyra år. Mamman […]

Så här äter Tamlin frukost. Jag hatar att städa och får givetvis fet ångest av att titta på. En liten fläck yoghurt kan man ju ignorera men det här måste jag ju torka upp efteråt.

När jag jobbade så hade vi en förälder som berättade att hon blivit matad tills hon var fyra år. Mamman hatade kladd och ville försäkra sig om att det inte blev nåt. Men fatta, att som fyraåring inte veta hur fan man hanterar bestick. Blir det inte kladdigt ? För att inte tala om den viktiga kladdfasen som barn behöver gå igenom för att utvecklas normalt. Jag har även träffat barn som inte kan äta ordentligt när de är fyra, fem och det är beklämmande. Fan, vi ska ju rusta de små för framtiden. Det kräver en hel del baskunskaper.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

54 svar på ”Barn måste få kladda”

Min pojkvän är snart 23 år och kan varken laga mat eller äta utan att kladda och spilla och klotta över hela halva köket. Jag funderade länge hur det kommer sig att han höll på så här tills hans mamma berättade att hans två bröder är lika dana. Alla tre är adopterade från Etiopien och hon hade en teori om att under deras två första levnadsår i Etiopien fanns det ingen extra mat att kladda med, allt de fick äta så tog de tillvara på för att inte vara hungriga och därför har de inte fått utlopp för sin "kladdperiod". Ganska intressant faktiskt och det sätter ju saker i perspektiv, om han och jag någon gång får barn kommer jag absolut låta barnet kladda och spilla eftersom vi har tillgång till ett överflöd av mat jämfört med vad han växte upp med.

Eftersom jag vet hur många gånger man måste skölja av trasan innan bordet och golvet är rent igen så får jag nästan halvångest över bara bilden. Sådär ser vårat bord ut varje morgon… Skitjobbigt, men jag tillåter det, mer eller mindre. Beror på vilken grad av mogonhumör jag vaknat med… Dåligt eller sämst.

Åh vad jag känner igen de här. Har också en vän som absolut inte låter barnen (3&1) äta själva för hon vill inte "hålla på o tvätta kläder o städa". Och jag har också i mitt stilla sinne undrat hur det ska bli sen… Nu går den stora på dagis och får naturligtvis äta själv där..

Jag undrar om det där är något som barnen slutar med automatiskt? Känner dom en dag att nu är jag färdig med min kladdfas?

Håller med dig! Låt ungarna kladda, och speciellt när de är hemma med sina föräldrar. På förskolan finns det inte lika mycket tid och tålamod till att låta barn ha sina kladdperioder. Jag har själv alltid ogillat kladd. Mina föräldrar har uppmuntrat till det, men jag ville själv aldrig ens måla med fingerfärg om barn…

Jag förstår inte riktigt poängen? Han borde väl lära sig att mat leker man inte med (lite spill hit och dit, fine) för nu ligger ju typ ett halvt paket yoghurt på bordet. Slöseri med mat tycker jag. Sen tycker jag inte att man ska bli matad i all oändlighet, men lite hjälp på traven och tillrättavisning i det här fallet borde inte skada. Aa, förstår inte poängen helt enkelt

Jag håller nog med M här. Förstår inte poängen.

Jag har inget emot kladd, tvärtom, jag brukar uppmuntra, men inte när det gäller mat. Jag anser inte att man leker med mat. Lite respekt för mat/kostnad/att ngn lagat och ansträngt sig tycker jag man bör ha, och har inte barnet det (vilket jag inte förväntar mig att det ska ha) så bör den vuxna ha det.

Dottern får äta med händer och stoppa in det i munnen bäst hon vill men nej, inte leka med det. Kladda får hon göra med fingerfärg, lekdeg, sand, lera ute.

Fast näää, håller med M här. Mina ungar har aldrig kladdat på det viset & de har blivit fullt normala ändå. Visst blir det lite kladdigt när små barn äter själva, det är en sak. Men att barn skulle ha något behov av att fullständigt grisa ner ett helt bord med mat håller jag inte alls med om. Det kladdbehovet kan de få utlopp för i andra sammanhang (med fingerfärg tex) men absolut inte med mat.

ett tips tror jag är att ta bort hakklappen. det gjorde mina föräldrar som en montisorigrej att man ska fatta att när man kladdar så blir man kladdig. funkade jättebra jag äter som bara den idag!

Någon måtta får det allt vara! 😉 Skulle mitt barn vara i Tamlins ålder,skulle jag ta undan skålen om hen inte åt mer,utan bara kladdade!Kladd är okej,men den där bilden är lite over the top hehe.

Men M och s, när annars ska man få tillåtesle att kladda lite obehindrat än som barn? Släpp duktigheten och inse att mat också är rolig att få kladda lite med då och då.

Min unge kladdar också sådär ibland. Inte jämt, då det ibland är supermycket roligare att äta efter bästa förmåga.

Enda gången jag får ångest är när skeden förs upp mot huvudet och håret får sig en stor portion youghurt det också :rolleyes:

måla bordet med mat vet jag inte om det är ok, jag hade gett ungen hederlig fingerfärg och ett stooort papper istället. maten ska ätas! (sen att de spiller och dräller gör ju inget)

Klart man ska få prova på o kladda! Min dotter fick börja prova på tidigt o så matade vi samtidigt så att hon iaf fick i sig lite av maten 😉 Nu är hon 2 år o 4 månader o kladdar knappt.

Det faktum att vi har två hundar har ju gjort att det aldrig funnits så mycket kladd att torka upp härhemma…… De har slagits om att få ligga under dotterns stol vid varje måltid 🙂

Här har det kladdats ordentligt. Barnen har ätit själva från de var runt 8 månader (plockmat is the shit!) Äldsta har nu ätit utan att direkt kladda från förra sommaren då hon var 1,5 och minstingen som nu är 16 mån är snart där också. Enligt mig är det jobbigare att sitta och mata och truga än att torka upp efteråt. Mer äta själv åt barnen 🙂

Maya – vi kör också utan haklapp. Montessori minsann 🙂 det ska jag komma ihåg till nästa gång någon ifrågasätter det 😉 (numer har det mest varit för att jag hatar skitiga haklappar som ligger och dräller = lat morsa igen)

Jag har aldrig träffat en vuxen som inte kan äta normalt så du gör en höna av en fjäder. Ungefär som när folk snackar om att det inte går att utvecklas normalt vid samsovning…

Vad du överdriver… Jag har aldrig träffat en vuxen som inte kan äta normalt. Ungefär som när folk säger att samsovande barn inte skulle utvecklas normalt. Kom igen nu, visa lite respekt för mat.

Lite klet och spill gör väl inget, men ofta när (mina) barn är mätta börjar de lek-kladda med maten, och att smeta ut youghurt över bordet sådär är inte spill som konsekvens av ofärdighet med bestick, så där går gränsen för min del i all fall. Då kan man hellre få kladda med fingerfärg eller lera istället 🙂

Jag förstår inte varför barn måste få kladda med maten på det där uppenbart hejdlösa sättet? Det är för mig att ge barnet för många rättigheter. Att man spiller lite är en sak, hjälper till med fingrarna och tappar något på golvet. Men det där är ju tydligt mer än så. Jag är inte alls intresserad av en matplats som ser ut så där och så ser det aldrig ut hemma när min ett och ett halvtåring äter själv.

Jag förstår vad du menar LD men jag tycker det är skillnad på att kladda med maten och att leka med maten. Maten kladdas ju med för att barnet äter efter sin bästa förmåga, känner på maten, luktar och smakar osv. Men att leka med maten är inte riktigt okej enligt mig.. Det finns mycket annat att leka med som många ovan mig påpekat, ex. fingerfärg. Men jag antar att du tycker att barn skall få leka med mat om de vill? Jag är nyfiken på hur du resonerar kring det utöver att de skall öva på att äta med bestick och få "kladda av sig"

Klart barn ska få kladda och äta själva, men när det blir för mycket att bara leka, hälla ut, osv så brukar jag säga ifrån. Så roligt är det inte att torka, och den kreativiten tror jag barn kan få utlopp för på andra sätt också. Jag brukar inte bli arg dock, bara plocka undan maten efter ett par varningar.

Min mamma brukade alltid säga "Skitiga barn är lyckliga barn" och uppmuntra mig att leva ut min rörlighet och leklust. :love:

En förälder som är tillåtande och uppmuntrande kan uppväga mycket av det tryck man utsätts för som barn. Mammor (föräldrar) FTW!

Kladda är en sak, leka en annan. Tycker inte att det där är ok. Mina barn skulle aldrig få göra så. Försöka pilla i sig maten själv och spilla/äta med fingrarna är helt ok men när det går över till att leka, där drar jag gränsen. Och tänk mina pojkar kan äta ordentligt fast de inte fått göra så där.

Den där bilden är ju helt jävla underbar.

Jag förstår inte vad vissa har emot det. Självklart ska ungarna få uppleva, känna, kladda, lära sig, prova och så vidare, det handlar om motorik och att lära sig att hantera sked händer inte på en dag. Och just den där bilden är klockren. För det kan hända på två röda. Vänder jag mig om för att fylla på kaffekoppen så är det fixat sen. Nu är min marodör lite äldre och kladdar inte längre, men han har alltid haft friheten att lära sig själv. Och jag ÄLSKADE haklapparna. Har man inte tvättmaskin i hemmt utan måste boka en så gör man vad man kan för att minimera det som måste tvättas. Sen har båda mina ungar åkt in x antal ggr i badkaret för att duschas av! 😉 (Och x antal plagg har lagts i blöt och handtvättats rena..) Jag säger dock inte att jag alltid tar det med mitt bästa morgonhumör, jag är en mordisk zombie innan kaffet slagit.

Underbar blogg, btw!

Haha, hjälp! Men ja, det får väl bli så!

Och ja, jag har precis vikat en del på en montisoriförskola, och ingen där har haklapp. Men två-treåringarna kan lägga upp mat på sin tallrik, hälla upp vatten i glaset, äta med besticken osv. Klart de fuskar och tar hjälp av fingrarna ibland, och klart det blir kladd på kläderna ibland. Men då får man väl byta.

E.K – jag tror dock att ett litet barn klet- och upptäckningsklädje går hand i hand med leken. Svårt att säga vart det ena börjar och det andra slutar. Låt barnen få känna på friheten att iaf få testa att kleta med maten ordentligt några gånger. Det lär ju inte skada mer än att någon får tvätta lite mer.

Äh vafan. Jag har en kusin som inte kan skära upp pizzan själv, och han är 12. Otroligt begåvad, särskilt på matte, vinnarskalle, ganska så snäll och har lätt för sig rent allmänt. Men skära upp mat kan han fan inte.

Ja låt barnen få kladda. Här äter Lionel utan kläder och går raka vägen in i duschen efteråt.

Mina stackars svärföräldrar är dock av den sorten att man kladdar inte med maten och tittar med förskräckt min varje gång Lionel äter men jag låter honom hållas. 🙂

Och förövrigt har jag fantastiska svärföräldrar.

Min dotter fick äta själv mer eller mindre från start. Hon fick försöka själv och hon fick kladda. Nu är hon fem år och kladdar fortfarande! Så vet inte riktigt om det stämmer att de äter "finare" om de får gå igenom sin "kladdperiod".

Typ samma sak med toan. Hon hade tygblöjor, jag uppmuntrade pottan och toaletten…men inte fan blev hon torr tidigt för det.

Sålänge de äter gör det mig inget att de kladdas.. Men kladda för kladdandes skull med maten, det går jag inte med på. Här tränar vi även bordsskick!

Kladda får man göra med färg och geggamojja! 🙂

När barn leker med maten anser jag att det visar på saknad av respekt för mat. Det sticker i mina ögon att se barn och framför allt vuxna slösa med mat, genom att leka, vara kräsen, slänga med mera. När vi inte inser hur lyckligt lottade vi är, som ens har mat på bordet. Mat finns för att ätas, och när barn tillåts leka med mat, har maten förlorat värde.

men asså, "respekt för mat"? Han är inte ens två bast, han vet inte vad respekt innebär och kommer inte förstå det konceptet på många år.

Jag tycker det är ok att lustfullt leka och utforska maten. Att tillrättavisa barn som upptäcker och utforskar världen finns inte på min planet.

"men asså, 'respekt för mat'? Han är inte ens två bast, han vet inte vad respekt innebär och kommer inte förstå det konceptet på många år.

Jag tycker det är ok att lustfullt leka och utforska maten. Att tillrättavisa barn som upptäcker och utforskar världen finns inte på min planet."

Jo, han vet vad respekt innebär. Han respekterar sin kropps behov etc.

Barn ska tillrättavisas, det hörs på ordet. Annars hade det varit tillfelvisas.

Så om din pojke åt flugsvamp skulle du inte hindra honom? Utforskade kvicksilver? Anledningen att föräldrar ens har en föräldraroll är att vägleda. I det ingår att inte förslösa livsuppehållande resurser.

Eller är inte det att utforska och upptäcka världen att lära sig sådant? Eller är det bara vissa saker som hör till kategorin "upptäcka och utforska"? Får kunskapen inte komma från vuxna för att räknas dit eller?

Eller är det någon gudomlig esoterisk kunskap som gömmer sig i spilld filmjölk?

Det är med hjälp av vår ackumulerade kunskap vi vägleder barn, inte genom att aktivt undanhålla den.

Varför måste det vara mat han kladdar med? Om han är så pass liten och förståndslös så antar jag att han inte kan åtskilja fil/yoghurt och något substitut i form av annan trögflytande vätska?

Det du sysslar med är magiskt tänkande. Dina idéer är av religiös karaktär, och har inget stöd i empiri. Normalt formulerar man en hypotes och testar den, i syfte att motbevisa den. Först efter detta betraktar man den som sann.

Du borde förkovra dig i vetenskaplig metod.

Man ställer inte upp en hypotes och sedan tror på den utan evidens. Det är religion. Magical thinking.

magnus jag är så pass begåvad att jag förstår skillnaden mellan filmjölk och kvicksilver.

och vetenskap? Det är precis det jag lyssnar till. Vetenskapen om barns utveckling och behov. Barn under 3, 4 saknar utvecklad impulskontroll bland annat. Det spelar liksom ingen roll hur många gånger man "tillrättavisar" små barn för de kan inte låta bli när impulsen kommer. Tror du att du kan få en tvååring att lyda så har du antagligen inga egna barn eller så har du lyckats kuva dem så pass att du dödat deras nyfikenhet.

För några år sedan gick det ett brittiskt program på tv där familjer med olika överkomliga problem stängdes in i något som liknade ett big brother-hus, för att psykologer, beteendevetare osv skulle få en chans att studera dem under några dagar och sedan ge tips och råd om hur de kunde få bukt med problemen. Bland annat var där en liten pojke på 3 år som inte åt annat än knäckebröd och annat som inte kladdade. För gissa vad föräldrarna gjorde medan han åt? De torkade bort varenda liten fläck HELA TIDEN. Väntade inte ens tills han var färdig utan var där och torkade efter varje tugga. Vilket budskap hade pojken fått? Att kladd är FARLIGT!

Du gör givetvis helt rätt LD, som låter barnen kladda och utforska mat!

"Det spelar liksom ingen roll hur många gånger man "tillrättavisar" små barn för de kan inte låta bli när impulsen kommer. Tror du att du kan få en tvååring att lyda så har du antagligen inga egna barn eller så har du lyckats kuva dem så pass att du dödat deras nyfikenhet."

Jag säger inte ifrån för att jag vill eller förväntar mig att hon ska lyda i framtiden. Jag gör det för att jag har en gräns för hur mycket tid jag vill lägga på att göra rent efteråt – och när jag säger stopp plockar jag helt enkelt undan maten, utan forebråelser.

Hon får kladda med maten – till en viss gräns. På samma sätt som hon får riva ut alla böcker ur bokhyllan och slänga dem på golvet, men inte riva sönder dem. Jag tycker det är beundransvärt med folk som har tålamod att torka rent hela köket efter varje måltid, jag har det inte… 🙂

Ahahahah vad roliga folk är som tycker att en unge på två skall "ha respekt för maten", de fattar ju typ ingenting av någonting ändå vid den åldern, skulle lätt kunna kasta sig nedför ett stup trots hur många "tillrättavisningar" som helst.

OCH, jag ser hellre att min unge får kladda av sig med färsk mat än den som kommer ut andra vägen, vilken kan bli en reaktion om man förbjuder dem att kladda…

Alltså. Mina barn har fått äta själva från ca 9 månaders ålder. Dom har slickat från tallriken, ätit med händerna och tappat skeden i golvet. ritat med potatismoset på bordet och klämt det mellan fingrarna. Nu är dom 2 och 3, och 2-åringen äter som man "ska", visst rinner det ner på tröjan ibland och visst missar hon tallriken när hon ska lassa upp mer ris. MEN, 3-åringen är hopplös. Han kan mosa maten för att det är kul, spotta yoggi för att testa hur det låter när det träffar golvet osv. Det tycker jag inte är okej – men det är svårt att hitta gränsen mellan uppenbart "trots" och lärande/utforskning. Hur och när ska man sätta gränsen? När är det inte okej att leka med maten?

Vilken intressant diskussion! Nej, en tvååring kan inte förväntas ha respekt för maten – men det ska väl den vuxna ha? Att plocka bort maten för det barn som ätit klart och känner behov för kladd som inte längre syftar till att äta måste vara den vuxnes ansvar. Precis som många säger så finns det ju så otroligt många andra material att kladda med – och för barnet spelar det ingen roll om det får kladda med färg eller filmjölk.

Jag har också svårt för kladd, men det är bara att tillåta. Dock så är regeln att maten håller sig vid matbordet, för om Connor får för sig att han vill ta med tallriken nån annanstans? NEJ!

Vad underbart att få se en bild på Tamlin när han inte grinar 😉 Han ser äldre ut då tycker jag (från det jag ser av bilder i bloggen, ingen stalker 😛 )

Och på ämnet: kan inte säga om kladd är bra eller anus, har inga barn själv och bryr mig inte så mkt. Men kommentaren om kvicksilver osv tar priset. HAHA! Take a chill pill, det är yoghurt liksom.

Låt ungen kladda eller låt inte ungen kladda. Även om det ena är bättre än det andra så lär ju inte ungen dö av det.

Vårt barns farmor är jättepedantisk och blir helt nervös när det kladdas med maten. Förstå hur nervös hon blev när jag serverade tårta på födelsedagen. Jag bryr mig inte om kladd över huvud taget, så länge vi inte har bråttom och det kladdas mer än vanligt, men annars är det ju bara att torka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *