Kategorier
barn & föräldraskap

Barn ska inte vara hela eller rena!

Nä jag trodde att du var för att låta barn vara,utan att man ska vara där och ”göra om” för att annars så kanske du skäms för att nån tycker hon ser ”konstig ut” – anonym kommentar Jag har fått lite kommentarer kring Ninjans tjusiga klippning och mitt val att rätta till den. En del […]

Nä jag trodde att du var för att låta barn vara,utan att man ska vara där och ”göra om” för att annars så kanske du skäms för att nån tycker hon ser ”konstig ut” – anonym kommentar

Jag har fått lite kommentarer kring Ninjans tjusiga klippning och mitt val att rätta till den.

En del undrar varför jag helt enkelt inte lät det vara och jo, nånstans kan jag hålla med om att jag borde låtit det vara för vad fan spelar det för roll egentligen? Hur hon ser ut menar jag.

Fast lite spelar det ju roll. Inte om man är ful eller fin, men på andra sätt. Hel och ren som man brukar säga, fast det är ju en omöjlighet för små barn. Hon är varken hel eller ren mitt tokiga lilla troll. Det ska man inte vara heller när man är tre.

Jag skäms ALDRIG för min fantastiska unge. […] Hon är coolast i världen och jag är väldigt stolt över henne

Men jag vill inte att hon ska se ovårdad ut. Misskött och bortglömd ut. Hon är busig och smutsig (av lek) och har utslagna fula tänder. En massakerad frisyr gör inte saken bättre. Det är inte fåfänga utan en strategi att inte försvåra mer än nödvändigt för henne.

Att vårda barnet är inte att ”göra om”. Att klippa håret är inte att begå våld på barnets rätt att vara barn. Fast vad vet jag egentligen? Jag kan ha fel. (Även om det inte sker allt för ofta. Höhö)

”Vill du ha kortare lugg?” frågade jag efter att jag slutat skratta (hjärtligt och inte åt henne) och tog med henne in till badrummet där jag gjorde klart för henne att bara mamma och pappa får klippa eftesom man kan göra illa sig på saxen.

Vi får se om jag har mod nog att låta henne bestämma själv nästa gång hon sätter saxen i frisyren. För det kommer bli en nästa gång, det är jag säker på!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

17 svar på ”Barn ska inte vara hela eller rena!”

Nu är jag helt OT här, men jag undrar verkligen om du brukar läsa mycket för Ninjan? Och isåfall vilka böcker? Blir så glad när jag ser böckerna från Olika Förlag och Sagolikt bokförlag, vilka faktiskt fick mig att tänka på dig. Men du har inte skrivit något om det! Vore kul att höra.

/nyfiken

Det där att du inte skulle få klippa hennes hår tycker jag är löjligt. Iallafall i fråga om "men då visar du att det inte är okej att se ut hursomhelst".

Grejen är att alla vill se trevliga ut. Bara man kammar håret på morgonen är ju det en handling för att se trevlig ut.

Sen om Ninja däremot uttryckligen säger att "Jag gillar mitt hår såhär" då är det en helt annan sak.

Personligen tror ju jag att hon testade klippa håret för hon är nyfiken och vill prova göra saker. Det uppmuntras bara genom att man visar att hon kan prova, även om det inte blir helt perfekt i början. Det går ju för det mesta att ordna till.

En gång skulle jag klippa Oskar, trimmern pajade och lämnade en flintig fläck, frisören sa att det enda som fanns att göra var att raka av skiten helt, det var dagen då Oskar fick samma frisyr som robert aschberg. Givetvis så hade jag helt glömt att de hade dagisfotografering två dagar efter. Lyckat.

Men herregud! Det är jävligt mycket åsikter om ingenting ibland. Hade du inte "rättat" till det hade folk undrat hur du kan låta ditt barn gå omkring och se ut hur som helst (TÄNK PÅ MOBBING, TÄNK PÅ DET!!) osv osv.

Med vänliga hälsningar

Operfekt

Allt eller inget verkar vara folks filosofi. Antingen bli man påhoppad för att man inte är sminkad, uppklädd och nyrakad om benen när man går fram och tillbaka till dagis för att lämna barn, eller så blir man kallad utseendefixerad för att man fixar till sitt (eller sitt barns) hår…jag tycker att du gjorde helt rätt!

Som någon skrev: hade ju varit en sak om hon sagt att "jag vill ha det kvar som det är".

Ler för mig själv när du skriver; "'Vill du ha kortare lugg?' frågade jag efter att jag slutat skratta (hjärtligt och inte åt henne) och tog med henne in till badrummet där jag gjorde klart för henne att bara mamma och pappa får klippa eftesom man kan göra illa sig på saxen."

Härligt att du tar så lätt på din dotters "hyss" och gör det bästa av situationen istället för att skälla/straffa henne.

Jag klippte aldrig mitt eget hår som barn, däremot kommer jag väl ihåg när jag som 4-åring klippte av en bit päls från vår hund. När mamma märkte det blev det utskällning, skamvrån och silent treatment i flera dagar.

Jag håller med dig, barn ska inte vara hela och rena, enligt mig är det ett sundhetstecken att barn har små skrubbsår på knäna, blåmärken lite här och där och är sandiga i håret. Lite fläckar på kläderna gör heller inte så mycket. Tycker jag. Då känns det värre att ett barn som är ute sitter helt stilla på en fläck och inte rör sig, vilket håller kläderna rena, men var är livsglädjen?

Mina killar leker, skitar ner sig, klipper av sig håret ibland och busar i allmänhet. Men jag törs lova att de har det bra. För på kvällen blir det ett bad, och under dagen så tvättas ansikte och händer flera gånger, liksom kläderna byts. Varje morgon är det nya fräscha kläder på. ÄNDÅ har jag nu fått en socialanmälan på mig för att min äldsta hade en skitig tröja på skolan en dag. Han hade nämligen gått hemifrån tidigt och hann stanna och gräva lite i någon sandlåda på vägen, han visste att han var tidig. Alltså kom han till skolan i en "smutsig" tröja. Och vips ringde de till soc. Tackar. Känns EVENTUELLT som en felprioritering. Det känns som att skolan tar resurser från de som verkligen har problem och behöver hjälp, mest för att statuera exempel.

Jag förstår mig inte riktigt på hur folk bedömer andras lämplighet egentligen. Om barnen är positiva, glada, friska och har rena kläder så är allt väl. Men om de är positiva, glada, friska och har rena kläder och ett välvårdat yttre i alla lägen, ja då är allting frid och fröjd. Folk är lite trångsynta. Ju renare desto mer misstänkt tycker jag. Å andra sidan behöver man ju inte förvandla sig och sin familj till en sanitär olägenhet heller, det är inte heller bra.

Men folk borde verkligen sluta döma andra för hur det yttre ser ut. Och om du väljer att klippa eller inte klippa Ninjas hår för att stila till det lite så är det väl ditt val.. om du inte hade gjort det så hade det kanske resulterat i trångsynta människors anmälan till soc i värsta fall..(lite långsökt, men ändå, det hade inte varit omöjligt alls.)

Ojsan hoppsan, såg att det blev lite fel i min kommentar.

"Jag förstår mig inte riktigt på hur folk bedömer andras lämplighet egentligen. Om barnen är positiva, glada, friska och har rena kläder så är allt väl. Men om de är positiva, glada, friska och har rena kläder och ett välvårdat yttre i alla lägen, ja då är allting frid och fröjd. "

ska vara följande:

"Om barnen är positiva, glada, framåt och har rena kläder och fina frisyrer så är allt fri och fröjd. Men om de klipper av sig håret och man inte "fixar" det, eller om de skitar ner sig och man inte byter plagg inom fem minuter från det att det hänt, så har barnets välmående ingen roll, då är man en kass förälder som bara skiter i sitt barn."

Jag hoppas att du inte uppfattade min kommentar som om jag tyckte att du inte borde ha klippt till det, bara för att det tydligen innebär att man bryr sig för mycket om andras åsikter.

Det är precis som Yezz Corner här ovanför så fint beskriver; Inte alla människor är lika fria från fördomar som man själv kanske är och det är verkligen onödigt att riskera att folk tror att man missköter sina barn.

Jag förstår inte varför du måste förklara dig och det du gör jämt. Det stör mig att man blir så provoserad över lite hår och beslutet om att uppfostra barn på sitt sätt. Alla har ju olika åsiker om allting hela tiden, men det i sig är ju i och för sig också väldigt provoserande.

I övrigt så tycker jag att din blogg är grym!

Jag tycker du gjorde helt rätt. Att tala om för barn vad man får och inte får göra och att sätta vissa gränser för vad man gör/ser ut är någonting som (tycker jag) Ingår i att vara förälder. Och har ingenting att göra med att man inte låter sina barn vara precis de personer som dom är. Tummen upp för dig tycker jag ^-^

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *