Kategorier
barn & föräldraskap

Bekännelse

Jag ger inte D-droppar. Ninjan fick inte heller några. /dålig mamma (och glömsk)

Jag ger inte D-droppar.

Ninjan fick inte heller några.

/dålig mamma (och glömsk)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

57 svar på ”Bekännelse”

Dumma jävla våp som saknar en hjärnhalva eller två och envisas med att posta reklam eller spam eller annan skit kommer att bli blockerade för all framtid

:question:

jag är på min första unge, vi gav henne flitigt d-dropparna i typ en vecka. sen dess har vi glömt. hon är över 6 månader nu. jag tror, trots tidigare oerfarenhet, att det inte gör nån större skada. ninja har ju klarat sej fint så det gör nog korvas också 🙂

Av vad jag sett i bloggen verkar du vara rätt bra på att vara utomhus med barnen på sommarhalvåret så då får de nog tillräckligt med D-vitamin, iallafall för den perioden av året. 15-30 minuter i solen om dagen rekommenderas (fast såklart inte så man bränner sig).

Jag ger inte min 2-åring heller, har knappt gjort alls mer än precis i början tror jag.

Men faktum är att hans ena revben, längs ner mot magen, är lite deformerat. Och doktorn sa att det berodde på att jag slarvat mycket med dropparna, skelettet blev för mjukt pga det….revbenet pekar liksom lite utåt, antar att det blev så när man bar på honom, vänd framåt, och han liksom hängde på min arm framåtlutad om du förstår vad jag menar….jaja, det går inte att göra nåt åt idag ändå.

Att glömma dem är nog snarare regel än undantag… Vi var duktiga att ge dem i typ tre månader, sen glömdes de bort… Dottern fyller snart 3 och jag kan inte se att hon har tagit skada.

Alla glömmer vi något. Så är det bara. Det finns inga superföräldrar.

Jag tror dock att man ska akta sig för attityden: "min unge har inte fått och hxn är det minsann inget fel på". Det är lite som att skjuta hagel mot folksamlingar – man kan inte veta riktigt vem som tar skada och till vilken utsträckning. Ingen idé att nonchalera det faktumet.

Jag håller med Sanna och Susanna. Någon dålig mamma är du inte för att du glömmer, men det bästa är nog ändå att komma ihåg. Jag har nu gjort två examensarbeten och ett projekt om just vitamin D och cancer och brist på vitamin D, speciellt här i Sverige är inte att leka med.

Vi kommer ihåg dem nästan dagligen. Mest för att vi käkar d-vitamin själva. De allra flesta svenskar har brist på d-vitamin under vinterhalvåret, det är därför folk blir hängiga, nedstämda och extra förkylda. Immunförsvaret kan inte arbeta ordentligt om man har brist på d-vitamin, så det är extra viktigt om man har barn i förskoleålder.

Eftersom jag tycker att det är viktigt så står flaskan framme. Dottern tycker om att får droppar för då får hon leka med skeden efteråt.

(Med detta så menar jag inte att jag tycker att man är dåligt förälder om man glömmer, jag glömmer en himla massa saker. Men just dropparna kämpar jag för att komma ihåg.)

Jag har gett sonen (som är jämngammal med din T) d-droppar 3 gånger. Har inte dåligt samvete även om jag förstår vitsen av att ge nu på vintern. Kanske ska försöka bli bättre. Angående välling så var det något som ratades av vår dotter vilket jag är så glad för nu. Man slipper ta med den där flaskan och pulvret överallt. Ska försöka ge gröt till sonen på kvällen istället, känns dumt att skapa ett flaskberoende.

Jag kom alltid ihåg att ge. Varje jävla dag. Då räcker inte burkarna man får från BVC. "Det här är den sista du får" sa de när ungen var strax över 1 år… Då ledsnade jag och gav bara ibland, vilket i praktiken ledde till att jag glömde det helt. Nu är ungen 2,5 och det finns fortfarande droppar kvar.

Sv; Håller med! Och när plötsligt 10 olika bloggar har ens bakgrund börjar det bli lite störigt. :S Jag gör ändå om min design ganska ofta, fattar inte hur dom orkar ^^

Ja självklart får du det! 😀

Kram

ja headern var jag inte nöjd med från början ens! 😛 Den avr mycket snyggare innan jag bytte till min juldesign som jag hade innan denna.

men jag ska tänka på det du sa! men har varken ork eller tid nu att fixa med min sida! tusen tack för dina tips!

Varför bör man ha bloggsvar längre ner på sidan?

Jag gav flitigt i två-tre dagar efter att jag läst någon artikel i expressen för några månader sen att d-vitaminbrist hos pojkar kunna orsaka schizofreni.

Bvcsköterskan hade aldrig hört talas om det.=)

Men Gud så tragiskt, dåliga-föräldrar-klubben har visst möte igen.

LD: Jag vet att du gillar att få folk att känna sig lite bättre genom att sänka dig själv, men jag gillar i alla fall mer att läsa din blogg när du skriver om sådant man kan bli inspirerad av istället för att prata om alla dina fails! Du är ju snart en Ketchup- eller Radhusmammabloggare du också som du håller på att tjafsa om hur operfekt du är. Kan du inte börja dra upp det här med anknytning, berätta hur du omsätter genusteorin i praktiken, inte öser tillsatser över dina barn och i största allmänhet ger dem allt du kan? Vad det ger att du bär dem så mycket och om Oscar kanske också gör det? Hur gör han för att ta igen den "förlorade" tiden?

Och jo, det kan faktiskt resultera i svåra skelettdeformationer att glömma D-droppar. Behöver jag säga att min unge får dem varje dag, glömmer dem jävligt sällan eftersom både jag och maken håller koll och prickar av i kalendern när sonen fått dem. Här ska inga deformerade revben bildas!

Petra L! Jag hör vad du säger och tar det till mig!

dock vill jag bara påpeka att jag inte tycker att jag sänker mig själv, men förstår att det kan uppfattas så. Jag ser inte mig själv som misslyckad eller en dålig mamma när jag ger ungen ketchup eller snabbmat eller att jag glömmer d-dropparna. 🙂 Det är DET jag försöker förmedla.

Jag har varit mamma i snart två år och har nog kommit ihåg de där jäkla dropparna max tre gånger totalt sett. Lika pinsamt varje gång när MVC-sköterskan frågar om vi inte behöver en ny flaska snart.

LD: Hehe, att du undertecknar inlägget med "/dålig mamma (och glömsk)" får ju dig inte direkt att framstå som att du gillar dig själv och tycker att du är bra… Jag förstår att det är ironiskt menat, men du vet, även saker som sägs på ett skämtsamt sätt sägs ju och gör intryck.

Varför tycker du inte att man är en dålig förälder för det? Jag menar, bra föräldrar ger väl sina barn det som de behöver om de kan, och D-vitamindroppar är en sak som barn faktiskt behöver. Och som man inte direkt behöver vara varken Hulken eller Einstein för att pula i de små parvlarna…

Jag var givetvis ironisk.

för att svara på din fråga: Ingen förälder är perfekt eller gör allt rätt. Om det är kriteriet för att vara en bra förälder så finns det per automatik inga bra föräldrar alls.

BVC vet om att jag inte ger dropparna och har inte uttryckt nån oro. Tvärtom. Om jag trodde att mina barn for illa av att inte få dem skulle jag givetvis ge dem dropparna.

Att barn inte far illa av ketchup eller skräpmat är ganska självklart, såvida man inte föder upp dem på skiten. Jag tycker annat är viktigare; som t.ex att min unge faktiskt ÄTER och lär sig matglädje. (därav ketchupanvändande)

Dom där droppanrna alltså.. tror dottern fick dom i någon månad. Sonens ggr kan jag nog räkna på en hand.

Båda mår utmärkt och har hållt sig friska i flera veckor nu, trots sjuka runt omkring.

LD: Okej, jag fick faktiskt intrycket att du "visste" (tyckte) att dropparna var viktiga men sket i dem av lättja eller bara för att inte göra allting rätt, så att du kunde framstå som lite lagom cool och avslappnad. Det var därför jag blev störd av ditt inlägg. Det kanske är värt att komma ihåg att alla dina läsare (läs: jag) inte känner dig = svårt för dem (läs:mig) att alltid uppfatta ironin 😉

Klart bra föräldraskap inte hänger på D-dropparna, om ni nu äter så mycket ägg som andra LCHF-are jag vet om så är det nog ingen brist på det vitaminet hos er heller… Men kan man inte komma ihåg att ge barn den näring de behöver ens om det är så enkelt som att stoppa i dem fem droppar ur en flaska så vet jag inte om man verkar ha läget under kontroll direkt…

petra – jag skulle ALDRIG skita i mina barn eller riskera i deras hälsa för att verka cool inför främlingar på nätet. Inte för nån förresten. Och jag tar lite illa vid mig när du antyder det.

Jag gör INGET för att verka cool eller vad det nu må vara. Jag är mig själv.

ang. att inte komma ihåg: hade det varit livsviktigt så hade jag kommit ihåg, men eftersom att det inte är det så är det enklare att glömma. Det innebär inte att man tappat kontrollen eller är en kass morsa. Mina barn får i sig det de behöver.

Vi har nog inte riktigt läget under kontroll då, vi kom inte ihåg AD-dropparna (som det var då våra barn var små) speciellt ofta.

Min mamma behövde inte komma ihåg eftersom jag av någon anledning kom åt flaskan med dropparna och drack upp den själv. (dock hela på samma gång..)

Är jag en duktig dotter? 😉

Jag menar alltså exakt det jag skrev – att jag fick det INTRYCKET av det du skrev, inte att jag trodde att det var så, även om jag blev osäker på ironins vara eller icke vara en sekund. Jag har läst för mycket av det du skrivit för att feltolka det så gravt, det var mer menat som feedback på din formulering som kanske kunde tolkas lite så eftersom du skrivit en del i liknande operfekta anda lately. Men jag kanske svamlar, då ber jag om ursäkt. Det var tråkigt att du tog illa vid dig, det var inte menat så, förlåt.

Det senare stycket var egentligen bara en allmänt formulerad tanke, inte riktat till dig. Men det är kul att läsa att du tar bra hand om dina ungar! Och jag står fast vid min uppfattning att om man som många kommentatorer verkar göra – glömma D-dropparna fast de egentligen vet att de är viktiga för barnens hälsa – då har man inte läget under kontroll. För då handlar det inte om att man glömmer att ge ungarna droppar, utan att man inte klarar av att göra en så enkel sak fastän man själv tycker att det är viktigt; det vill säga göra det man tror är bäst för sitt barn. Och tror man att ungarna inte behöver D-vitamin så är man läskigt oinformerad. Det tycker jag faktiskt.

Oj, försök att hitta ett sätt att komma ihåg dem, häng flarran runt halsen som ett halsband eller nåt 😉 vitaminen behövs för att barnet ska kunna tillgodogöra sig kalk och bygga ett starkt skelett. Har man brist på D vitamin så bildas det med tiden missbildningar, det kanske inte uppenbarar sig på en gång så klart men i Sverige som är fattigt på sol bör man inte nonchalera vikten av tillskott av d vitamin.

Sen är du självklart ingen dålig mamma för att du glömmer då och då omedvetet.

Jag glömde också bort de där jävla dropparna titt som tätt, jag prickade kanske in en gång i veckan. Jag bad om en ny flaska på bvc när jag hade använt kanske en tredjedel eftersom att jag var rädd för att tanten skulle komma på mig och bli sur :blush:

Petra L: är du urmodern? Sköter du din familj efter alla konstens regler?

Tror precis att du lyckades klanka ner på mammorna som öppet berättar hur d-droppar handskas i deras familj.

Jag tror och känner själv, att det är rätt skönt när mammor erkänner att allt inte är perfekt hela tiden.

Vilket många mysrosa-bloggar gör sken av HELA tiden!

Sen är det inte frågan om att göra illa sina barn medvetet.

Dom kanske hellre ger barnen fisk eller är ute i solen i stället.

Finns andra sätt än D-droppar!

Sarasahara: Jag har en uppfattning om vad som är bra föräldraskap och vad som är bra för barn och inte. Och gör allt jag kan för att göra det som jag tror är bäst för mitt barn, det som sätter stopp är min förmåga inte min lättja det kan jag lova.

Om du läser kommentatorerna som pratar om att glömma D-droppar ovan så ser du att de flesta inte verkar veta att D-vitamin är viktigt för skelettuppbyggnaden och hur man lyckats missa en så trivial sak är för mig en gåta. Man kan betala sina räkningar och köpa leksaker men inte googla "Varför D-vitamin åt bebisar?" liksom. De kanske förtjänar att klankas ner på.

Har tanken någonsin slagit dig att det kanske faktiskt finns föräldrar som lyckas med du du etiketterar som perfekt, det kanske inte alltid är en yta? Många förstagångsföräldrar har höga ambitioner och massor av vilja att sätta bakom om dem, precis som LD beskriver att hon var med Ninja, och det är fan positivt! Trösta dig du med att det finns andra som är lika "dåliga" som du själv, men jag inspireras hellre av de goda exemplen!

Oj, jag blir förvånad. D-vitamin är viktig för barn. Berättar de inte det på bvc? Vi har helt enkelt för lite sol ca ett halvår om året. Och babybarn kan inte äta maten som skulle kunna ge dem det. Rakitis, dålig uppyggnad av skelett och tänder är följden av D-vitaminbrist.

Vad många det är som inte ger sina barn D-droppar- förvånande tycker jag! Mina barn har fått D-droppar (nästan) varje dag i två år var! Antagligen spelar de ingen större roll men man får dem ju ändå av en anledning så ngt bra lär de ju göra! Jag tycker det känns jättebra att veta att mina barn fått dem!

Ha en fin söndagkväll!

Kram

MammaMorran- funderar på livet & Barn med ADHD/Autism

Har aldrig någonsin kommit ihåg dessa sabla droppar…och tror inte det spelar så sablarns stor roll heller faktiskt.

Med tanke på hur USLA matvanor majoriteten av den svenska befoljningen har så tror jag nogde flesta prettomorsorna här borde knipa.

Min son på snart 17 månader får fortfarande sina D-droppar dagligen. Visst har jag glömt det någon gång. Men som nu på vintern när solen ibland inte tittar fram alls så är det ju faktiskt viktigt. Konstigt att så många "glömmer" (skiter) i det…

Jag har också haft jätte lätt för att glömma att ge D-dropparna. Men jag har kommit på att när jag gör storkok med barnmat så droppar jag i direkt där. Enkelt. Bara man tänker på att inte droppa i all mat så ungen får flera gånger perr dygn. 🙂

Min mans morbror är överläkare/forskare och menar att majoriteten av alla svenskra har brist på D-vitamin. Alla borde äta mer av det. Jag kommer ge mina barn även efter de har fyllt två. En flaska på apoteket kostar 40 spänn. Sedan glömmer man ju de där förbannade dropparna trötta morgnar. Men jag känner att det är bättre att de får det tre gånger i veckan än inte alls.

Kanske lika bra det, senast jag kollade innehöll konserveringsmedlet i dom där dropparna cancerogena ämnen. Min son har aldrig fått D-droppar, han är nu 1,5 år och har aldrig varit sjuk.

Haha, pappa kom på att kalla de där dropparna för "supen" av något skäl, och när vi började dagis pratatde vi tydligen alltid om den där supen som vi brukade få hemma på kvällen, haha!

Inte undra på att de blev oroliga och frågade ut pappa när jag kallade mammas mineralvatten för "mammas starkvatten", som hon ju drack så mycket av…

Undrar vad de tyckte om oss på dagis egentligen, jag var en sån där busunge som alltid sprang omkring i pojkkläder och geggade ner mig 😀

Oj, vad mycket prat det blev om mig själv nu. :rolleyes:

Om du undrar varför jag kommenterar på ett så gammalt inlägg är det för att jag läser igenom ditt arkiv då och då, och hittade en månad som jag inte hade läst än och blev glad och tydligen väldigt pratglad.

Äsch vafan, nu ska jag sluta babbla.;-P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *