Kategorier
barn & föräldraskap

Därför är SHN värre än 5mm

En psykolog skulle säkert ta fasta på det faktum att min familj plötsligt upplöstes en dag när jag var nio år. Hem och mor och bror och allt bara försvann åt olika håll. Och jag parkerades på internatskola. Där lärde jag mig snart att gråta under täcket, att vagga mig själv till ro. Jag blev […]

En psykolog skulle säkert ta fasta på det faktum att min familj plötsligt upplöstes en dag när jag var nio år. Hem och mor och bror och allt bara försvann åt olika håll. Och jag parkerades på internatskola. Där lärde jag mig snart att gråta under täcket, att vagga mig själv till ro. Jag blev stark tidigt, förstod att här gällde det att klara sig själv, inte visa hur rädd man var, att kunna slåss.

– Anna Wahlgren

Föräldrar som förkastar femminutersmetoden men funderar på Anna Wahlgrens ”Sova Hela Natten” och tror att den är skonsam och mjuk bör tänka om. Metoden är inte ett dugg bättre, faktum är att jag till och med vågar påstå att femminutersmetoden är snäppet snällare. Där går man in i allafall var femte minut för att bekräfta att ”Jag finns här” medans man i SHN använder våld för att tysta barnet samt reducerar barnets förtvivlan till ”frågor” som man sen resolut ignorerar och förminskar. I timmar om så behövs.

Anna Wahlgren tror nämligen att man gör barn trygga genom att man strunta i deras rop på hjälp. Hon tror även att barn blir trygga av att lämnas ensamma i mörkret med sin rädsla. Eller så kanske hon helt enkelt skiter i om de är trygga, bara de är tysta. Vad vet jag egentligen? Jag kanske har för höga tankar om människan.

Ur AW’s krönika ”ett litet AP-barn får sova”:

2.46 Han får en gladare och mindre söt, hurtigare påminnelse x6 som säger att det INTE är särskilt synd om honom! Varpå han helt enligt skolboken försöker bli ARG (à la Missförstådd Man) men det är han för trött för. Försöker svära/klaga samtidigt. Be my guest. Olycklig är han inte.

2.50 Ylar och försöker ropa. Jag går nu till dörren efter att JAG fått nog och ger småarg ramsa, s k pangramsa x4, han halvtystnar och jag mjuknar som till bekräftelse på de sista 2, men då gapas det genast argt/trött. Sätter på musik och gör ljud.

2.55 Hurtig ramsa x4, han lyssnar men VILL inte lyssna, hostar och klagar, försöker tydligen kräkas eller låta så; VÄLDIGT synd om. Tycker inte jag. Och det är det han behöver förstå – att det är trevligare att ligga skönt och sova så gott. Ska kolla honom (gå in) nästa gång, men då blir det raskt, tyst och effektivt. Och då blev det tyst! (Typiskt.)

2.57 Bekräftelseramsa x4 – som han tar emot, helt tyst. Ska lägga rätt om 10 min.

3.05 Dit hann vi inte! Plötslig protest/fråga, ramsa x4 både hurtig, glad och bestämd. Han hojtar under den men tystnar efteråt… Smågnäller lite svagt nu.

3.06 Får en bekräftelse som han tar emot, helt tyst.

3.08 Ny sur fråga/protest. Nu får han vara i fred, han vet vad som gäller nu – att han INTE kommer upp och ingen kommer in (”på natten händer ingenting”). Åter väntar jag tills JAG fått nog, om han alltså envisas här.

Den här lille älsklingen är inte rädd och inte förtvivlad. Han är bara ”räddad” femtioelva gånger för mycket och tror att han inte KAN – någonting!

3.14 Får en ramsa i rätt likgiltig ton x4 medan jag är på väg till de andra 17 bebisarna, alltså inte i dörrspringan utan i förbifarten. Tystnar genast och är tyst hela ramsan, ungefär som om han tänkte: ”Jaja, bättre än inget.” Men nu är vi inte i underhållningsbranschen! Resten får han gnöla ur sig bäst han ids. Av och till försöker han ”prata” respektive är tyst respektive smågnölar, mycket svagt nu. Tystnar, han får ingen bekräftelse här, det fick han nyss. Väntar 10 min…”

2a natten:

”3.55 fick han den – och lyssnade med hoppfulla underhållningsöron! I tystnaden efteråt hördes tydligt hans besvikelse att det inte blev mer! Nu har jag dragit lite i lådor och satt på nyårkonserten (2001) som han gillar. Den får han sova till vare sig han vill eller ej… Dvs JAG är vaken men har mitt liv i gång (”bössan laddad”) men HANS morgon har inte kommit än. Vill han ligga vaken och ha tråkigt är det hans problem. Ingen ”hör”, ingen räddar, ingen tycker synd om honom, han har det ju underbart! (Förmodligen sitter han upp. Jag aktar mig för att se efter så länge han är vaken.) Musiken är så hög att han verkligen ska fatta (tro!) att ingen ändå hör honom. Han klagar av och till men det är inget ledset över det, bara surt/trött yl. Här SKA han somna om själv, och det får ta den tid det tar. Han växlar mellan yl och tystnad. Under andra låten, en wienerpolka, är han tyst längre och längre mellan de små ylandena som jag tjuvlyssnar till utifrån verandan, vid hans öppna fönster… Han är mycket trött och svag i sina protester som mest låter som för sakens skull. Förmodligen står han upp nu, så länge han orkar. Men han kan sätta och lägga sig själv. Han behöver lösa denna sin lilla livskris själv. Så jag ska verkligen sluta koncentrera mig på honom och återgå till datorn i stället! Behöver han verkligen hjälp lär jag höra det! ”

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

66 svar på ”Därför är SHN värre än 5mm”

Wienerpolska på hög volym och arga ramsor mitt i natten, konstigt att ungen inte kan sova och gnäller och härjar hela natten?

Varför inte ge barnet det de vill ha istället? Närhet och trygghet av mamma/pappa i mörk tyst miljö så att alla kan somna om snabbt istället för att vara uppe och gå och greja mitt i natten?

Och föräldrar går på det här för att det ska vara enkelt eller vad?

Det är ju helt sjukt att någon vill utsätta sitt barn för det här, jag är övertygad om att föräldrar som gladeligen gör så här mot sitt barn har seriösa anknytningsproblem.

Varför är det så många som gör det svårare än vad det behöver vara?

Känns det verkligen bra i hjärtat när en hör sitt lilla barn gråta och skrika?

Hur fan klarar dessa människor av att stå och dra en jävla ramsa om och om igen istället för att ta upp och trösta?

Så många frågor och så dumma svar.. Jag blir matt. Och ledsen för alla stackars små barn som bara behöver närhet men blir så brutalt nekade.

Fy fan.

"Hurtig ramsa x4, han lyssnar men VILL inte lyssna, hostar och klagar, försöker tydligen kräkas eller låta så; VÄLDIGT synd om"

Vad är det för människor som tror att barn försöker manipulera när de "hulkgråter"?? Herregud, denna text varverkligen hemsk att läsa.

När det gäller de här sovmetoderna (shn känner jag inte till, men 5-minutersmetoden blev jag tom rekommenderad på bvc en gång) så tycker jag ändå man inte helt rakt av ska fördöma alla som någonsin använt dem. Inte för ett "vanligt" barn men för barn med extrema sömnproblem kan de nog ha sin funktion.

Har själv en son som inte sov en hel natt någonsin förrän han var nästan fyra år. Han sov bara i korta intervall & vaknade 5-15 gånger varje natt. Och jag kan inte ens beskriva vilka påfrestningar det innebär både för föräldrarna (att aldrig, aldrig få sova) och barnet självt. Vi använde aldrig någon "metod" ens i våra mest desperata stunder, men jag skulle aldrig fördöma en förälder i samma situation som gjort det. Kanske är det "misshandel" på sätt och vis, men jag tror också det kan vara en lösning i en desperat situation när helt enkelt ingen i familjen orkar mer. I en annars fungerande, kärleksfull familj, så tror jag faktiskt inte 5-minutersmetoden är en katastrof.

Jag älskar hur du lyfter fram detta!

Jag blir så arg och äcklad av att hennes metoder anses som okej, av vissa! Personligen ser jag det som barnmisshandel och jag tror inte att man varken som vuxen eller barn vill utsättas för det hon förespråkar. Ush…

Det BVC jag går till med mina barn varnar för AW och hennes metoder och dessutom sitter det uppe lappar från läkarförbundet eller liknande där de starkt avråder föräldrar från att använda sig av dessa metoder pga att det kan vara skadligt.

Den där AW verkar vara liiiiteee…eh… sjuk?

Nu har hon ju även gått på Marcus Birro:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14222238.ab

Jag orkar inte ens läsa igenom det hon skrivit, jag mår för dåligt. HUR kan människor lyssna på det här? Hur ser man inte grymheten i att ignorera och förminska barn på det där sättet?

bebisen VILL inte lyssna och FÖRSÖKER kräkas!?!?!?!

Sen när har en liten bebis någon som helst förmåga att reagera på något annat sätt än rent instinktivt? Aldrig i livet att de har den kognitiva förmågan att vara så manipulativa som AW vill få det till. Det är ju helt befängt!

Att AW blev övergiven som barn och tvingades växa upp för snabbt, sorgligt ja, men det borde fan ha fått henne att fatta att det inte borde vara så. Hon försöker ju nästan få det till att barn bara är vuxna i mindre kroppar som mest försöker jävlas. Hjälp.

Vänta lite… hon spelar musik för att barnet ska förstå att ingen bryr sig om när han klagar?

Jag minns bara att jag hade problem när jag skulle sova, ville sova, eftersom min pappa var full och spelade hög musik fast jag bad honom sänka om och om igen, på pin kiv fortsatte han och höjde till och med, så långt att jag grät mig själv till sömns av utmattning för att min pappa var så elak mot mig.

Då blev jag ju också tyst, men det är psykisk misshandel. Jag ser inte mycket skillnad på den här situationen mer än att det är av ett uttalat "uppfostringssyfte".

Hon vill att ungen ska lära sig att hålla käft och gör detta genom att spela hög musik för att visa att ingen hör, ingen bryr sig… min pappa ville att jag skulle hålla käft (så han fick vara ifred och göra precis som han ville) och gjorde det genom att höja musiken så jag skulle lära mig att jag inte har något att säga till om och lära mig att hålla käft. Eller, vad han tänkte kan jag ju bara gissa… men just då var det definitivt meningen.

Blev jag stark? Det beror på hur man ser det. Jag blev väldigt övertygad om att jag bara har mig själv att lita på här i livet (men livet har också lärt mig att ensam INTE är stark, även om han lärde mig att man inte kan lita på att folk man "ska" kunna lita på går att lita på heller…) men det gjorde mig också svag, osäker, jag fick svårt att lita på människor, fick kontrollbehov och ångest som håller i sig fortfarande. Min relation till min pappa är också förstörd och varje gång han ens tar en öl så exploderar mina känslor som jag haft alla de där nätterna som liten och även om han inte beter sig som då spelar det ingen roll. För det sitter så hårt. Går inte att tvätta bort efter 20 år av skit lixom.

Jag berättar det här för att folk borde förstå att sånt här beteende allvarligt skadar inte bara relationen mellan förälder och barn utan definitivt skapar skadade unga och vuxna individer. Jag mår dåligt när jag läser citat ur den här jävla boken och den här kvinnan borde hamnat i fängelse om det som står om henne faktiskt stämmer (dvs. om hon faktiskt använt sig av såna här metoder).

Jag förstår om föräldrar använder metoder på sina barn. Snälla schyssta metoder kan jag acceptera. Metoder som handlar om att barnet ska sova bättre, få mer sömn, orka mer. Inte metoder som handlar om att föräldrarna ska få lugn och ro. Och ffa så uppskattar jag inte när föräldrar börjar med metoder utan att barnets sömnstörning är medicinskt och psykologiskt utrett. Och med detta menar jag inte ett tiominutersbesök på BVC utan att läkare och psykolog har kartlagt svårigheterna och coachat föräldrarna. Det är oansvarigt av BVC att bara sticka en 5MM-broschyr i händer på föräldrar som ber om hjälp. Det är synnerligen tveksamt och det ingår i vetenskap och beprövad erfarenhet.

Och det är fan kvacksalveri att bedriva SHN, en metod utarbetad av någon som inte bygger den på någon slags vetenskap, särskilt inte den vetenskap som idag finns inom utvecklingspsykologisk forskning och som så gott som samstämmigt anser att anknytningsteorierna är just teorier. (I vetenskapssammanhang innebär ordet teori något som är så starkt bevisat som det bara är möjligt. Inte något som någon bara tycker.)

Jag blir väldigt illa berörd av de här citaten och jag är benägen att hålla med dig, Lady D, att 5MM är en skonsammare metod än SHN.

@ Anonym: Fast grejen är ju att barn med riktigt extrema sömnproblem bör utredas och få hjälp av vården. Inte minst för att utesluta att det ligger ngt allvarligt problem bakom. Inte buffas/knuffas/ramsas/kräkas/tryckpressas/kallas "missförstådd man" och annat som en arg tant funderat ut för att tukta barn..

Alla barn vill inte samsova, mitt barn vill det då inte. Han sover bara korta perioder då och blir en sur och gnällig på dagarna. När han sover i egen säng i sitt eget rum sover han 10-12 timmar varje natt och vaknar glad och lycklig.

Jag tycker inte att 5mm är ett problem, men som med alla metoder så får man ta dem med en nypa salt och sunt förnuft. Och de som har problem med barnets sömn hoppas jag finner en lösning eller får hjälp att göra det på det sättet som passar den familjen bäst. Men jag tror inte att samsovningen är den gyllene lösningen på alla problem.

hej, jag söker en kunnig människa angående bärsjalar, och det anser jag du vara =)

(har för mej att du skrivit om bärsjalar innan, hittar dock inte inlägget)

tänkte om du kunde hjälpa mig i valet av sjal, vilken du anser vara lättast och prisvärdast? jag har läst runt men blir inget smartare 🙂 har ingen i min omgivning som använt/använder sjal.

hjälp en snurrig 2barns mamma to be 😉

Fan, alltså den där gjorde ont att läsa. Jag vet inte vad jag ska göra av det… förbannat rubbad syn på barn.

Fösta barnet älskade att samsova och ibland sov han i sin vagn första tiden. Nr 2 vill inte samsova alls så han sov också i sin barnvagn första tiden och nu i sin spjälsäng. (Jag personligen får pippi av att samsova så det har varit mest min bättre hälft som samsovit och jag har rätt ofta placerat mig på soffan).

Det är ju inte så att det antingen är samsovning eller någon "skrika-sig-till-sömns-metod". Liten äter sin ersättning i spjälsängen sen sitter någon av oss där och klappar lite på honom tills han somnar. Lugnt, mysigt och utan gråt.

Är jag helt bakom flötet som inte förstår vad hon menar med "ramsa"? Vad säger/gör hon då? Fattar inte…

Förutom det verkar den här metoden ju helt sjuk… Jag vill bara slå någon på käften. >:C

Fyyy Var hittar du dessa hemska historier och hur ar folk funtade? :-O

Jag korde 5 mm med min 1a och det var jatte latt den metoden funkade pa honom han var ett textboks exemplar och jag tror att om man har ett sadant barn som kan sova sjalv, tycker om vagnen etc sa funkar nog AW SHN valdigt latt. Och da tanker man ju som foralder att "ja ja det var ju inte sa farligt som folk sager, dom ar nog bara lite blodiga" For sa tankte jag nar det funkade sa latt med min 1a, jag rekomenderade den till hoger och vanster.

Det skulle jag nog inte gjort for nar 2an kom sa var det en total motsatts, vill inte ligga sjalv, sov bara 20/30min, skrek som en stucken gris om pappa holl henne pa natten och jag forsokte trosta 1an som ocksa ville ha sin mamma ;-( Nagon 5mm vart det inte talan om hon kraktes valdigt latt om hon grat aven om man holl henne…. Da fattade jag att min kompis var inte blodig och hon var den enda som fattade vad jag gick igenom. Vi fick med samsovning och mjuka steg in henne i egen sang och nu ar hon 2 och sover ibland hela natten men det ar iaf battre.

Barn ar valdigt olika och har olika behov, vad som beskrivs har ovan ar enligt mig tortyr!

Läste boken 'Hemligheten' för ett tag sen och associerar direkt till en typ av otrygg anknytning som kallas 'undvikande' när jag läser detta. Har man inte fått sina behov tillgodosedda, och lärt sig att man bara får kärlek eller bekräftelse när man är glad och snäll, kommer man lära sig att det inte lönar sig att uttrycka känslor. Som vuxen kan det resultera i problem med närhet och tillit i relationer.

En person som anser att en 11 månader gammal bebis FÖRSÖKER bli arg "a la missförstådd man" är det fan fel på. Jag mår illa när jag tänker på det barnet, och många andra, lämnade ensamma, utan föräldrar, förtvivlat försöker kommunicera sin rädsla med denna för dem okända människa som bara skiter i deras känslor.

Jag försöker alltid förstå och förklara och vill helst inte döma, men när jag läser det här dyker orden "känslokall kärring" upp i huvudet hela tiden!

Och hennes jävla raljerande! Undrar hur pojkens föräldrar kände när de läste det här? (med tanke på att devarit inne på AP får man anta att de haft lite koll på anknytning och närhet och i ren sömnbristsdesperation låtit sig duperas – eller vad tror ni andra?)

Jag tror säkert SHN kan vara ett bra lära-sova-själv-verktyg, om det utförs av empatiska och vettiga föräldrar som kan tänka själva, på rätt sorts barn. Men så som gurun själv beskriver det här… ser rött

Alltså, jag mår riktigt ILLA när hon kallar barnen för "den lilla älsklingen" samtidigt som hon "ramsar småargt x4". Den passiva aggressiviteten är så tydlig att den inte går att missa. Vilken normalt funtad förälder överlämnar frivilligt sitt barn i händerna på sådan människa???

Fruktansvärd läsning!

Men jag håller med blixa och Hanna om att samsovning inte är de enda alternativet. Min lilla kille på 1,3 har sovit i sin säng i sitt rum sen han var två månader. Har funkat jätte bra. Ligger vägg i vägg så vaknar han hör vi det på en gång så han behöver aldrig ligga och känna sig ensam.

Men ingen har väl sagt att samsovning är det enda rätta? Det enda som har sagts är att det är helt och hållet vidrigt att låta små barn ligga ensamma i ett mörkt rum och skrika nätterna i ända.

Skitbra att du skriver om detta! Jag hoppas att fler får upp ögonen för det AW håller på med och att nyblivna föräldrar drar örona åt sig när de hör hennes namn. Barn ska ha kärlek, närhet, trygghet inte bli nedtryckta i madrassen och ramsad till!

johanna: Appropå sjalköp, jag gillar storchenwiege, girasol, dolcino, natibaby och bebina starsign. De är alla väldigt lättknutna, gosiga och har sneskurna ändar. Om du går in på forumet på sjalbarn.se så hittar du en massa recensioner där. Lycka till med sjalen (eller om vi ska vara ärliga, sjalarna 😎 )!

JOHANNA den absolut bästa nybörjarsjalen är MamEco. Utan tvekan. Stretchig men inte lika svajjig som trikåsjalar. Fastare och tunnare men stadig.

När man avancerat så är storchenwiege en favorit.

Jag har prövat både 5-mintuers metoden och SHN.

Jag måste säga att jag ALDRIG har uppfattat det som "misshandel" eller att jag "ignorerar" mitt barn.

Det handlar ju (som jag tolkat det) om att dom ska få möjligheten att kunna somna om själva. För det är ju som bekant så att som ett barn somnar vill det också vakna.

Det här med "buffandet" sker ju bara under en natt och jag tycker inte att det handlar om någon misshandel. Det är ju ett sätt att " vagga" barnet på. Likadant som att du skulle hålla det i famnen och "vyssja" det. Iallafall jag, "slog" min lilla M i rumpan när M var liten och jag försökte få M att somna i famnen.

Jag kan heller påstå att jag tycker att man ska springa in till barnet varje gång det gnäller till. Tro mig, det gjorde jag på vårt första barn och jag var totalt sömnlös i 2 år!

Att sova i ett mörkt rum är väl heller inte hemskt?! Hur mycket lampor är det i magen?

Vår lilla M är 8 månader och hon lärde sig somna själv på bara någon dag och sover nu i 12 timmar i sträck.

Man hör ju också på barnets skrik när det skriker för att det är argt eller ledsen. Ett argt skrik kan ju vara i 3 sekunder. Är barnet däremot ledsen så är det ju en helt annan sak.

Jag försvarar absolut inte Annas påstådda agerande gentemot sina barn (eller barn i allmänhet) på något sätt men jag kan inte hålla med om att SHN är misshandel. Iallafall inte som jag tolkat boken eller som jag utfört "kuren".

Det var med mycket kärlek jag utförde kuren och jag har ALDRIG lämnat mitt barn skrikandes i flera minuter. Gnällt har M gjort men aldrig legat och skrikit (förutom när jag provade 5-min metoden)

Här hemma är det en MYCKET mer harmonisk mamma som har mer ork och lust att vara med sina 2 barn.

En mamma (och en pappa med för den delen) som fått sova på nätterna.

Vad rekomenderar NI som är emot SHN och 5 minuters metoden föräldrar som har barn som inte vill samsova, ammas till sömns, vaggas till sömns, åka vagn till sömns, se på TV till sömns?

*************

Vad långt det här blev. Sorry för det.

Men jag är bara så tacksam att jag fått mitt barn sova på nätterna på ett sätt som jag har tyckt varit harmoniskt. Kanske jag tolkat boken på ett annat sätt än er.

Det jag läser här låter som vanvård. Man behandlar inte en liten varelse så, inte ens för en natt. Hade det varit meningen att ungar ska ta hand om och trösta sig själva så hade de fötts med huggtänder och klor.

Av någon outgrundlig anledning tänker jag på "Pojken som kallades det"-böckerna när jag läser om Anna Wahlgrens metoder..

Sara tycker du den traden som LD har kopierat later vattig?? Skulle du ha forsatt kura om ditt barn reagerat sa?

Jag tror sakert att AW SHN funkar jatte latt pa vissa barn och att dom inte grater och darfor inte ar tortyr for barn ar olika, de utvecklas olika och darfor AW ar sa "popular". Och jag tror och vet att det basta for alla parter ar att sova och mycket battre mamma man ar nar man har fatt sova.

@Hells

Jag har ju läst hennes bok SHN och liksom lärt mig henne jargong. Så för mig låter det inte helt sjukt.

Jag kan läsa lite mellan raderna och förstår på något konstigt sätt vad hon menar.

Men jag förstår att det kan låta hårt och konstigt om man inte riktigt är insatt i hennes jargong.

Visst undrade mitt barn också vad jag höll på med när jag började kuren med att lägga M på magen. (så hade M ju aldrig legat) och skulle jag då översätta hennes gnäll/småskrik till text kanske det skulle blivit likt.

Jag måste ju tillägga att jag är extremt känslig för barnskrik. Alltså mitt hjärta går sönder när jag hör mina (andras med för den delen) barn skrika.

Jag vill verkligen (för min egen skull 😉 ) förtydliga att jag ALDRIG skulle låta mitt barn ligga och gallskrika i flera minuter! 30 sek kanske sen pallar jag inte mer.

Men absolut är det som du säger, alla barn är olika.

Vissa barn behöver kanske mer närhet än andra.

Ju mer jag läser om AW, desto mer får jag uppfattningen att det är egoistiska föräldrar som använder sig av hennes metoder.

Deras välmående är uppenbarligen det viktigaste inte barnets. Det ska förnekas kärlek eller utvecklingsfaser ska kuvas så att föräldrarnas vardag behöver påverkas så lite som möjligt.

Min man som jobbar inom psykiatrin tackar er AW föräldrar för alla framtida patienter.

Det är för jävla vidrigt det AW håller på med och dessutom förmedla r till andra föräldrar att agera efter. Jag mår illa av det kontrollbehov och maktutövande hon främjar och låter folk tro att små barn faktiskt har de tankar hon skriver. Barn under ett år som inte ens kan använda mer än en hjärnhalva!!

Lady D jag är så tacksam över att du tar upp detta problem och sprider vidare budskapen om AW. Snart kanske folk äntligen slutar lyssna på en outbildad missbrukare och barnmisshandlare. Vi är med i samma FB-grupp så vi ses där. 🙂

AMY: I tidigare diskussioner här inne har det varit att barnet bli tryggast om man samsover och jag vet inte hur LD ställer sig men andra som skriver i "ordet är ditt" har deklarerat att samsovning är det enda rätta.

Hur tänker då alla föräldrar som tar till såna här sjuka metoder för att dom själva måste få sova. Det verkar aldrig vara en tanke på barnet i fråga.

Det finns nog mycket lättare svar på sömnproblemet. Man behöver heller inte följa BVC rekommendationer till punkt och pricka. Bebisar behöver inte äta på nätter efter 6månader.? Tss.

Metoder alltså. Kör på magkänslan. Stressa inte upp er. Barnet känner det. Är du lugn så blir barnet lugnt. 4-5månader ammades min son till sömns. Efter det gick vi över till att bära runt på han med sitt huvud på vår axel. Så somnade han. "jag skulle då aldrig göra så" säger vissa. Skiter jag i, min son tycker om närhet och ligga och kramas och gosa in sig. Det skulle jag aldrig neka honom!!

Jag kräks. Vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Mitt barn sov inte när hon var liten (hon är 17 månader nu och vaknar fortfarande ibland på nätterna) så jag läste på om alla kurer som fanns. Jag läste hennes shn-bok och jag bara gapade. Aldrig skulle jag utsätta mitt barn för något så vidrigt.

Det fanns någon metod som hette "somna utan gråt" tror jag, och den var väldigt snäll och gick ut på att låta det ta den tid det tar osv. Jag insåg väldigt fort att jag kommer inte få sova. Men när jag valde att skaffa barn trodde jag inte heller att jag skulle få göra det. I snitt vaknar barn på nätterna tills de fyller 3 år (bvc berättade det) så varför ska man skynda på det?

Alltså hennes sätt litar jag inte till ett skit. Och jag skulle aldrig lämna min unge till henne. MEN. Jag tror att det i grund och botten är en metod som funkar. Beror HELT på hur man gör det.

Vagna/Buffa till ungen har kommit till ro. Sen slutar man (syftet är trots allt att lära ungen att kunna somna själv.) Börjar hen gnöla så vagnar/buffar man eller ramsar beroende på varför hen gnölar. Jag tror inte ett skit på att man ska låta arg. Syftet med att ramsa är att bekräfta att man är där. och att det är just en ramsa är för att man ska säga samma sak hela tiden för att visa att syftet inte är vad man säger utan att man är där för henom. Visst kanske det kan funka med bara ett ljud osv men jag tror att rytmen i en ramsa ändå kan vara positivt.

Att kura 18 barn samtidigt känns weird. Jag kurade ett och lämnade aldrig rummet (utom när han sov, och då för att gå på toa eller hämta nåt typ) när han vaknade prövade jag att ramsa tystnade han så lät jag honom somna om själv. Tystnade han inte vagnade jag honom tills han var tyst- Givetvis inga superryck utan bara lagom för att få till en rytm.

Tror det tog 2 eller 3 dagar. Sen sov han själv. typ hela natten. Och han led inte och kände sig inte övergiven ensam i ett mörkt rum.

Jag tror inte det är grundmetoden det är fel på. Utan vem som utför den och hur hen gör. Och en viss person har fått hela metoden om bakfoten. Vet inte om hon kom på den själv eller lärde sig den fel…

När jag läser detta så blir jag så upprörd att det är svårt att hålla tårarna tillbaka….;-(

Jag hoppas dagens föräldrar är lite vettigare än att lyssna på hennes råd!

Med vår dotter som är äldst försökte vi oss på 5 minuters mtoden för det sas att barnen ska minsann sova själva…det gick knappt 1 min sen klarade varken jag eller min sambo med hennes gråt från sin säng…hon ville ha oss brediv sig när hon skulle sova och det fick hon..varför skulle det vara så farligt? när vi sen fick vår son så somnade han först i sin vagn och sn bar vi in honom till sängen där jag ocg barnen sover. (pappa är utvisad till soffan då han snarkar 🙂 nu får de somna i vår säng och sova där hela natten och vad gör det?tror inte dom kommer fortsätta med det när dom är äldre..och jag störs inte av det utan tycker det är mysigt… 🙂

Det är så hemskt att föräldrar blir så desperata när de upptäcker att de inte får sova hela nätter när de har barn att de vänder sig till sådana här metoder! Det är BARN vi pratar om! Ta dom i famn och älska dom! Lyssna till ert mammahjärta som talar om för er att barn sover inte hela natten och förstå att gråten uttrycker ett behov!

Varje gång jag läser utdragen om AW så blir jag uppbruten och vet inte hur jag ska kanalisera allt som bara väller upp. Tror inte det finns fula ord som riktigt räcker…

Klart SHN funkar!

Man kan få en bebis/ett barn att göra precis som man vill genom att ignorera dem tillräckligt länge. I SHN görs det genom en massa bullshit som att ex intala sig själv att bebisen ställer frågor när hen uttrycker sina grundläggande mänskliga behov och då bemöta det med ignorans som att slamra ute i köket, dammsuga eller sätta på musik osv och detta är inget annat än psykisk misshandel.

Att ignorera något så fundamentalt som en bebis gråt/skrik tillräckligt länge 'utvecklar' en bebis som ger upp, tystnar, fogar sig( en del gör det ganska omgående, en del tar det veckor, månader för.

Att försöka hävda att en bebis måste lära sig att somna/somna om själv och dessutom sova i 12-15 timmar i sträck visar bara på enorm brist på kunskap om bebisars mänskliga behov. Och föräldrar som gör som i exemplet ovan måste även ignorera sin egen empati-förmåga för att kunna genomföra det hela (eller så är det en bristvara redan från början) Att få 'hejjar-rop' varje gång man 'lyckas' ignorera barnet 'hjälper' till att tränga undan empatin. Och att få elaka bannor vid sviktande tro på om man verkligen gör rätt när barnet gallskriker tills hen kräks eller på andra helt naturliga sätt försöker visa att hens behov behöver uppfyllas, knäcker lätt en osäker, trött förälder som då vid fortsatt ignorans av barnet genast får peppande hejjar-rop igen.

HERRE GUD! Anna Wahlgren måste stoppas! VARFÖR har hon fått misshandla och FORTSÄTTER att misshandla små barn??? Människan är ju helt vettlös!!!

På vilket sätt är det misshandel? Jag förstår inte riktigt? Metoden har inga inslag av våld?

Själv fick jag hjälp av metoden, också om jag inte följde den exakt och mitt första barn gick från att sova dåligt eller inte sova alss till att sova 12 timmar per natt, och vi mådde mycket bättre hela familjen.

Jag håller inte med om allt hon skriver men jag har tagit ut rejäla godbitar som funkar, tex hennes amningsråd-många spädbarn är hungriga fast vi tror det är något annat som felas-så var det med mitt första barn-trots att han diade som sjutton så behövde han ännu mer-och det bidrog också till att han sov bra så klart.

Hemskt.

Jag blir också sjukt irriterad på folk som påstår att små barn som inte vill sova själv i eget rum gör så för att de ska "testa" föräldrarna. Att barn inte vill befinna sig ensamma i mörker är en INSTINKT från den tiden då vi människor sov ute på savannen i flock och ett ensamt barn i natten utan sin beskyddande flock var lätt lejonmat. Tigern under sängen har faktiskt varit verklig back in the days.

Sen så är det bara vi i väst som överhuvudtaget tycker det är OK att små barn sover själv. De flesta folk i tex Indien och Afrika skulle aldrig låta små barn sova ensamma utan en förälder eller ett äldre syskon.

Sara och Leah – jag håller med er. SHN hjälpte även oss med sonen. Dottern har sovit bra från start och jag är helt övertygad om att det är för att hon har fått sova så mycket hon vill/behöver även på dagarna.

Ang detta med att ramsan är vansinnig. Alltså, ramsar inte alla på ett eller annat sätt? "Godnatt, sov så gott". När jag va liten hade jag tom min egen ramsa som jag sa till min mamma innan jag somnade. Å hur tror ni det funkar på dagis? Barnet läggs på deras sovplats (tror AW kallar det för tillrättaläggande) och sen ramsar de (sov så gott).

Urk.. Jag har en kompis i min ålder (25) som nyligen har fått barn med en äldre man och hon klagar över de ständiga bråken om barnet ska tröstas eller inte. Hon säger att alla instinkter säger åt henne att trösta och då gör hon det.

Han säger att barnet mår bra av att vara lite självständig.

(inget ont om äldre män, menar bara att han har fått lära sig när hans tidigare barn var små av barnmorskor att barn blir bortskämda när de plockas upp. För tydligen var det så "vetare" tyckte under nittiotalet)

Va fan? Hur kan man vara självständig när man är två månader gammal!?

Och dessutom är alla barn olika, en del behöver lite mer trygghet än andra. Jag tror jag har skrivit förut i ett inlägg om barn och sömn att jag hade nattskräck när jag var liten.

Mamma berättade att jag skrek i sömnen och hon fick väcka mig för att jag skulle sluta vara hysterisk och sen somna om och sova tryggt.

Nu finns det folk som rekommendera att man ska låta barn med nattskräck fortsätta skrika eftersom de "ändå inte är vakna, utan drömmer". Men det känns så jävla onödigt, vad är det för fel med att lugna barnet?

Egentligen?

Barnet får en bättre kvalité på sömnen och föräldrarna slipper höra hjärtskärande skrik.

Win-win?

Nu har jag inte bott och verkat i Sverige på många år och vet inte vem Wahlgren är. Men det jag nu läser, det är sjukt, så sjukt, helt klart.

Vad tråkigt det är med trådar som denna. Att personer som inte är insatta i en metod lägger ut ett utdrag som helt tagits ur sitt sammanhang.

Anna Wahlgren verkar inte vara den bästa modern själv men hennes metod där man gör banet tryggt genom att via en ramsa, som man själv bestämmer, visa att man finns där för barnet. Är barnet riktigt argt visar man detta varje minut om det så behövs och är det kris så går man in till barnet och gör det lugnt. Barn ska aldrig vara ledsna när de försöker somna enligt denna metod! Läs boken och jag tror ni ändrat uppfattning!!

Det vikiga oavsett hur vi får våra barn att sova är sätta barnets bästa i fokus!

Öppet mål att hacka på AW… Kom igen liksom. Läs boken/böckerna istället för att raljera över lösryckta citat. Suck.

Har du ens läst SHN boken? Jag tyckte den var väldigt vettig och fastnade för den direkt. Buffningen sker bara första natten, och det är INTE att "slå" barnet! Det är som att vagga! Faktum är att barnet tycker det är jätteskönt att bli buffad, därför ska sedan ramsan ta över helt så att man inte fastnar i "buffningsträsket". SHN går ut på att lugna barnet där det ligger, vilket INTE 5 minuters metoden gör. För man gå ju in efter 5 min och då har ju lilla bebisen hunnit skrikit upp sig rejält. Jag föreslår att du läser hela SHN boken innan du fördömer.

Svar:
Jag har full koll på vad SNH innbär.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Okej så då har du läst boken? Det är så mycket mer SNH är än vad man kan få reda på ur AWs krönika som du har lagt upp här. Det blir då lätt en missuppfattning för alla dem läsare som inte alls har läst SHN boken. Jag tycker i alla fall att AW lägger en bra grund på hur man kan gå tillväga, och utifrån den grunden kan så kan man ändra lite hur man vill och känner själv. Som jag, ibland ramsar inte alltid jag ifall mitt barn skulle vakna upp mitt i natten, eller mycket tidigare än han ska upp. Utan då brukar jag gå in, lägga på han täcket, pussa han på pannan och gå ut, och så somnar han om. Om han nu skulle vakna upp ytterligare en gång till så brukar det oftast vara något som inte stämmer, då kollar jag så att han inte har en jätteissig blöja, eller har bajsat, har feber osv..och jag utesluter alltid att han har fått sina grundläggande behov tillfredsställda, alltså att han har fått vara ute tillräckligt, att man har passat hans matrutiner och sovrutiner någorlunda och han har fått varit med i den sociala delaktigheten. Så om jag då utesluter att jag har gett allt han behöver och han fortfarande vaknar upp, då ramsar jag först upprymmande och glatt. Om han fortfarande inte var nöjd så skulle jag ramsa glatt och upprymmande igen..och om det inte heller funkar så ramsar jag en mer upplysande ramsa med attityden "nu ska du faktiskt sova" och om det heller inte skulle funka så skulle jag ramsa mer bestämt…och nyckeln är att ALLTID vara lugn, för om man inte är lugn så märker ju barnet såklart det och då funkar det inte alls. Nu så händer det aldrig att mitt barn vaknar upp på natten men om han skulle göra det så är det såhär jag gör. Och oftast räcker det med att jag bara går in, pussar han på pannan och går ut, och han somnar om.

Jag vill tillägga ännu en sak att det är väl klart att barnet protesterar jättemycket när det helt plötsligt händer andra saker än det som man var van vid tidigare. Som man kan se här på AWs krönika du har lagt upp så är det ju första natten.

Man svarar ju på varenda fråga, man finns där hela tiden och man ska aldrig låta barnet bli ledsen.

Jag sov med Leon fram till han var 9 månader, då jag började kura honom. Han kunde vakna upp till 5 ggr på nätterna, han vakande upp minst 2-3 ggr varje natt och sov inte så länge som han borde ha gjort. Både han och jag gick i sömnbrist.

Och när jag började läsa boken så kändes det som att alla bitarna höll på att falla på plats. Speciellt när ja läste kapitlett "safarin" ur ett vuxet perspektiv.

Jag tycker 5-minuters metoden är HEMSK rent ut sagt. DÄr lägger man ju ansvaret på barnet och inte på föräldrarna vilket jag tycker SHN gör. På 5 minuter kan barnet bli, riktigt riktigt ledsen, den kan t.o.m kräkas av att han/hon har hunnit skrika upp sig så. 5 min är lång tid för ett barn att ligga och skrika och vara ledsen. Om barnet till exempel blir ledsen i SHN ja då går man ju in självklart och inte ramsar för det handlar ju om att man ska höra vad det är för skrik, vilket kan vara svårt att höra till en början, speciellt för mig, för jag hade knappt hör Leon skrika, för så fort han skrek ja då tog jag till tutten för att jag var orolig över vad folk skulle tro, ja jag vet det låter nu helt sjukt att jag tänkte så. Men tillslut så lärde jag mig och det var inte alls speciellt svårt att höra. Vilken bättre gåva kan man ge sitt barn, egentligen, än att få den sömn barnet faktiskt behöver? Det handlar ju inte alls om att det ska bli "enkelt" för föräldrarna, för det blir det inte, om man inte gör det rätt. T.ex har inte varit ute så mycket med barnet, eller det har inte funnits någon social delaktighet m.m. ja då är det ju klart att barnet inte kan sova, för han/hon har inte blivit så värst stimulerad..det är det här också som jag menar på föregående inlägg att SHN är så mycket mer än vad man kan få reda på genom AWs krönika du har lagt upp, vilket i sin tur blir väldigt vilseledande. Men å andra sidan så säger det väl mer om dem människorna som lägger dit en åsikt om det här som inte alls vet vad det innebär. Men ah det här är så jobbigt ibland, jag försöker ju alltid lära mig att tänka om, vara öppen, se från alla håll och kanter och inte stirra mig blind. SÅ jag vet inte, den här metoden kanske inte är så bra, varför jag så gärna vill tro på den är för att det har funkat så himla bra för oss och jag har känt att hennes perspektiv har verkat varit vettiga. VAD VET JAG!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *