Kategorier
barn & föräldraskap

Den lastgamla tantmamman orkar visst!

Jag förbereder Ninjans födelsedagskalas. Ba så ni vet. En annan tanke jag har just nu spontant (efter att läst kommentarerna i mitt senaste inlägg) är det här med ålder och barnafödande. Ett vanligt argument man ofta möter när man diskuterar föräldraskap efter 35-40 (eller vad det nu är för ålder… pratar man med snorvalpar i […]

Jag förbereder Ninjans födelsedagskalas. Ba så ni vet.

En annan tanke jag har just nu spontant (efter att läst kommentarerna i mitt senaste inlägg) är det här med ålder och barnafödande.

Ett vanligt argument man ofta möter när man diskuterar föräldraskap efter 35-40 (eller vad det nu är för ålder… pratar man med snorvalpar i 18årsåldern så brukar det ju låta att man är en gammal mamma om man är 30) …

Var var jag nu? Jo – ett vanligt argument är ju; ”Man har mer ork när man är yngre” och ja ba känner inte igen mig för fem öre. Mellan 15 – 25 så var jag världens tröttaste ungdom. Fick jag inte minst 10 timmars oavbruten sömn så lallade jag omkring som en Zombie. Och jag vet att de flesta av mina jämnåriga vänner kan vittna om detsamma.

Lat som fan var man också. Iddes inte göra ett jota. Slappa och hänga med polarna typ. Utöver jobbet menar jag.

Som lastgammal tantmamma har jag dock märkt en otrolig skillnad. En rush av energi och ork och framförallt tålamod, som jag inte hade som yngre… och som även har förbättrats i och med mitt föräldraskap. Ungar är krävande men de ger energi också.

Så nej, det där argumentet känner jag inte igen mig i. Trettio-fyrtio-femtioåringar är inte redo för hemmet. De är ofta i better shape än vad många unga är idag.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

40 svar på ”Den lastgamla tantmamman orkar visst!”

Beredd att hålla med här, var hur lat som helst som 17-20åring. Hade ju inga ansvar, inget annat än skola + hänga med vänner, sova gjorde man dygnet runt också… nej, det argumente om att man är piggare som ung håller inte.

Jag antar att det var mina kommentarer du syftade på och det där med att man inte har någon ork alls skrev jag ju aldrig, eller att man var redo för hemmet när man är 40-50. Tålamod tror jag säkert att man har mängder av när man blir äldre. Det jag skrev var bara att jag har svårare att se en 40-årig mamma springa runt och leka och busa än en 25-årig mamma.

Tror att det är väldigt individuellt! Jag har aldrig varit nån slö tonåring, var hästtjej så på helgerna gick jag upp minst lika tidigt som på vardagarna. Har alltid känt mig äcklig om jag legat i sängen längre än till 8..

Blev mamma vid 22, hade liksom inget mer att uträtta innan jag skaffade barn. Och om jag kommer på att jag missat nåt här i livet, så har jag (förhoppningsvis) mycket tid när barnen är utflugna, då kommer jag vara sådär 42-45.

Man får nog se till sig själv och känna när man är redo för det där med barn. Men så länge man finns där för sina barn och gör sitt yttersta att vara en bra förälder, tycker jag inte att åldern spelar någon roll.

Min mamma var närmre 41 när jag föddes och som jag har förstått det var hon mycket mindre överspänd som min mor än som min 18 år äldre systers mor. Kanske hade hon blivit härdad genom livet och erfarenheter av de 5 tidigare barnen, eller så blev hon helt enkelt mer laid back som äldre. Nått vidare tålamod har hon dock aldrig haft, men det beror nog mer på hennes personlighet.

Kan även tillägga att hon aldrig sprungit runt och lekt med något av sina barn och då har hon haft småbarn både i 20-,30- och 40-årsåldern. Det är inget jag saknat heller för jag har haft jämnåriga kompisar som jag lekt med. Antagligen kommer jag inte heller att bli någon lekmorsa som busar med mina barn den dan jag bestämmer mig för att skaffa sådana, för jag är bara inte lagd åt det hållet. Jag gillar helt enkelt inte att leka längre!

Så länge man inte är för gammal, dvs att man själv är pensionär innan barnen flyttar ut spelar det väl inte så stor roll.

Egentligen håller jag med dig, som följt min syster som 18 årig mamma och 41 årig mamma, men du vet faktiskt inte hurdan mamma just du hade blivit som 20 åring. Så bara för att du var en lat slöhög då som barnlös betyder inte per automatik att du skulle varit det om du haft barn.

Jag är 21 och tvåbarns mamma och jag har varken brist på energi eller tålamod. Jag kan erkänna att jag har mer tålamod nu. Börjar sonen gråta och skrika så tar jag det lugna. Men det handlar om erfarenhet. När jag fick mitt första barn så var jag mer osäker. Jag var ju nybörjare, som alla är när de får sitt första barn.

Jag är övertygad om att det beror på personligheten.

jag fick mina barn när jag var 23 och 25, och jag är glad för det, för nu vid 35 känner jag mig trött och lat som fan 😉

en kompis fick två barn när hon var mellan 20 och 25 och en till nu när hon är 34, och hon säger att hon har svårare med nattvak och att hålla sig pigg hela dagarna nu… men det är nog väldigt individuellt.

man förändras ju när man får barn, en trött och lat 20-åring som får barn fortsätter nog inte vara en trött lat zombie 🙂

Jag håller fullständigt med. Jag och mina kompisar brukar ofta skratta åt oss själva, hur lite vi ungdomar egentligen orkar. "Festa, skita, sexa" ungefär? Ok, jag ska inte generalisera för mycket, jag hör nämligen till skaran som bara orkar "plugga, äta, sova" 😉

Ungefär vad jag har försökt förklara för de unga mammor, både på FL och verkligheten, som attackerar mig för att jag är äldre och skaffar barn!

Som 20-åring hade jag inte klarat av det som jag gör idag, vara tokgravid och klara av 3 barn på 6 år och yngre.

Under 3½ år var jag ensam hemma med barnen på veckorna, såg min man ungefär 30 timmar i veckan och skötte barn, hem, hus och djur utan problem. Som 20-åring orkade jag knappt hålla rent i min lägenhet…

Man blir varken tröttare eller glömskare som 40-åring än som 20-åring, jag minns t ex min tonår med färskt minne fortfarande och kan relatera till händelser/känslor jag hade som barn "fast" jag är 40 år.

Skrev nåt om det hela för ett par år sedan

http://tesked.blogspot.com/2008/01/har-du-frdomar-ldre-mammor.html

Jag var 19 när jag fick mina barn förra året ( tvillingar ) Jag var en trött och lat jävel men har förändrats väldigt mycket. Tar hand om två bebisar under veckodagarna och gör det bra! Fick dem i v24+4 och gått igenom en massa.

Man förändras när man får barn och du hade nog också gjort det om du fått barn som 20åring.

Och varför måste du attakera " snorvalpar i 18årsåldern " ? Du kanske hade tänkt och tyckt annorlunda om du fått barn i den åldern..

Jag är 30 år och väntar mitt första barn nu. Ork har jag typ aldrig haft, men har mycket större tålamod numera och är mer stabil i mig själv. Det tror jag spelar stor roll för hur man blir som mamma 🙂

Jag är 19, snart 20, och jag funderar alltid över hur man ORKAR ha barn, seriöst, hur orkar man sova så lite, hur orkar man dagligen sköta tvätt, matlagning, jobb, ta hand om sig själv OCH ett barn som kräver serivice 24/7, så din tes stämmer nog.

Jag vet inte om man har mer ork när man är i någon speciell ålder, det är väl väldigt individuellt, men att tonåringar är trötta är ju i och för sig sant. "Vi orkar mer-argumentet" är ju något som unga mammor brukar köra med. Jag är 20, fick barn när jag var 18, och jag upplever mig själv som precis lika trött som äldre mammor, om inte, som sagt, tröttare ibland, så jag tror ändå att det ligger mycket sanning i det du skriver här.

Åhh gud, vad jag håller med! Jag är 23 och har varit rädd att jag aldrig kommer att bli piggare än såhär (läs:mindre zombie-like än såhär). Det känns bra att du skriver att du får mer energi av Ninja, än finns det hopp för mig (i framtiden…). Jag menar, jag är EXAKT som du beskriver. Orkar inte göra ett skit. Lägenheten ser ut som crap, orkar inte lägga undan tvätten ens, för det är så jobbiiiiiiiigt! Åhh, gud, jag vill bara ligga i soffan och kolla på Quality Shit TV hela dagen. Allt annat är för jobbigt. Borde göra skolarbete också, men det är så jobbiiiiiiigt! Vill inte. Jeez, I need a nap.

Det här inlägget gjorde min dag! Jag är 37 och planerar barn först nu. Men med alla argument mot mig börjar jag nästan själv tvivla. Tack :love:

Jag är inte så gammal själv men skäms ihjäl varje gång andra "unga" mammor börjar argumentera varför det är bättre att vara just en ung mamma än en "äldre". Argumenten som de använder, bland annat det om att man är piggare och leker mer med sina barn är så löjligt, för i den frågan handlar det mer om inställning än om ålder.

Ja, jag tror också att det är individuellt. Dock blir jag sjukt less på dessa "unga mödrar" som just framhåller att det är så bra att vara ung "för då orkar man ju leka med barnen". Som om det skulle vara ett avgörande argument. och inte att förglömma. En artonåring har ingen aning om hur det är att vara trettio. En trettioåring kan dock relatera till hur det var att vara arton…

Jag har aldrig fattat tjatet om ork till lek alls, är leka bara att spela fotboll, jogga, klätra och springa? För det gör jag aldrig. På riktigt alltså, jag springer eller klättrat ALDRIG. Jag bygger pärlplattor, ser på film sitter och bygger sandslott och sånt, jag är lat.

Citat från Malin "En artonåring har ingen aning om hur det är att vara trettio. En trettioåring kan dock relatera till hur det var att vara arton…"

Ja visst vet man hur det är att vara 18, men kanske inte hur det är att vara 18år MED barn. Hade jag inte haft barn hade jag inte varit den jag är idag.

Jag tror inte alls att man är piggare nu och skulle aldrig få för mig att säga att jag är en piggare mamma än en 30-35 åring. Men jag tycker inte att de som är 35 ska säga att de är bättre att vara mamma i den åldern och inte i 20års åldern om de inte har haft barn då.

Det finns så många olika personligheter och de förändras från den situationen man är i.

Håller med sunkissed, det är (förhoppningsvis) en väldigt stor skillnad på en "vanlig" 18-20 åring och en i samma ålder som dessutom är förälder. Har man ingen anledning att ta tag i sin lathet så gör man säkert inte det heller men har man barn har man ju verkligen en anledning.

anonym – jag kommer vara knappt 50 bast när Ninja är 18. Som sagt – som femtioåring är man INTE redo för hemmet.

Jag kan inte hålla med mer faktiskt. Tror kanske att man håller sig ung och pigg längre om man har yngre barn senare, eftersom man är tvungen att hänga med. Ibland undrar jag vilka soffpotatisar som folk har i sin omgivning. Min man är t.ex. 44 år och springer med enkelhet två mil, men orka leka med barnen det gör man inte i den åldern per automatik eller?

Hahaha signaturen Lovisa låter så härligt skön och avspänd och trygg i sin mammaroll.Blev så glad av din kommentar:-)

Vad är problemet egentligen?Man får väl föda när man är 20 ellr 45.det ska väl omgivningen skita i.Är man nöjd med sina egna val så varför stör man sig på andras?

Det där med att man som äldre inte skulle ha något gemensamt med sina barn skrattade jag mycket åt.Dom skulle träffa vår familj.Vi älskar Bruce Springsteen och drar iväg hela familjen med tält och sovsäck och köar i dagar inför biljettsläpp och konserter,vi gillar samma filmer,böcker,serier och är verkligen kompisar.Dom där unga på FL låter oerhört fördomsfulla konservativa och gammaldags.

Det finns hopp.Vi lever i genomsnitt 80 år och dom sista 40 åren kan man göra lite mer än att bara invänta döden

Få barn t.ex……om man vill och vill man inte så behöver man inte

Kom på det sen att Lovisa kanske inte fått barn ännu men säg trygg i sin blivande mammaroll då:-)

Trygg och prestigelös för jag tror det är det som det handlar om.Varför måste mammor tävla med varandra om vem som är bäst,yngre eller äldre.

Varför kan man inte nöja sig med vetskapen att man 'är världens bästa mamma till sina barn

Jag är 22 år och mamma till 1,5 åring, min sambo/hennes pappa är 35 och på oss är det iallafall ingen större skillnad vad gäller ork osv.

Tycker inte att det finns någon anledning att klanka ner på yngre mammor heller ld. Du är säkert den bästa mamman för ninja, precis som jag är bästa mamman för min dotter.

Klart att man är latare utan barn, man har ju ingen annan i sitt liv som är viktigare än en själv. Vet ingen av mina "äldre" vänner som inte har barn som säger att de skulle orka med nattvak osv. Det är ju något som kommer naturligt med föräldrskapet.

nej.. du är inte redo för hemmet när du är 50 bast, men du är förmodligen piggare nu än vad du kommer vara då..

Min mamma fick sitt första barn när hon var 30 (definitivt lastgammal på den tiden alltså) och mig när hon var 32, pappa var 38 respektive 40. Jag upplevde alltid att mina föräldrar hade lite svårt att minnas hur det var att vara barn, de hade liksom lite svårt att relatera. Å andra sidan var de stabila och självsäkra när väl barnen kom och hade livserfarenheten och klokheten under bältet.

Själv har jag alltid velat ha barn innan 30 (åtminstone det första), mest av hälsofördelarna samt att jag har många minnen av känslor från barndomen som jag är lite rädd ska växa bort med tiden. Men jag har också haft tålamod nog att vänta tills jag känt att jag inte har något jag måste hinna med först.

Jag tror som alla andra att det inte finns någon ultimat ålder att bli förälder, det beror så mycket på en själv.

Däremot så tror jag att det kan vara till fördel att VILJA ha barn en längre period innan man skaffar dem. Då hinner man fundera över hur man vill göra, vilken sorts förälder man vill vara både teoretiskt och praktiskt. Sen om den perioden infaller när man är 17 eller när man är 37 det spelar ingen roll.

Håller med! Jag e SJUKT morgontrött… och jag kan faktiskt säga helt ärligt att det är en av grejerna som får mig att vänta lite med att skaffa barn… ok, jag är bara 23, men jag kommer vänta tills jag inte känner samma sömnbehov längre. Det verkar ju faktiskt som att äldre människor sover mycket mindre, min mamma kan gå och lägga sig samma tid som mig (kl 12 osv), men ändå är hon uppe och är skitpigg kl. 8-9… medan jag är helt död om jag inte får sova till minst 11 ;D hehe

Alltså, måste bara säga att kanske skulle 30+ mammor ge råd på ett bättre sätt bara. Klart man blir förbannad när man redan ligger i underläge antar jag yngre mammor känner och någon skakar på huvudet o viftar med fingret och berättar hur man egentligen ska göra. Chillar 30+ mammor lite mer och ger råden på ett bättre sätt och om yngre mammor släpper lite på att försvara sig hela tiden, så behövs det nog inte något "krig" emellan. (taffligt skrivet men fan, jag är trött och har jobbat. hoppas min mening förstås iaf).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *