Kategorier
barn & föräldraskap

Fast jag vill inte ha lydiga barn

Min föräldrafilosofi är ”undvik konflikter”. Det är regel nummer ett. Det innebär att jag ofta låter ungen få som hon vill. Fast innan hon vet att det är vad hon vill liksom. (framförhållning vettni) Och framförallt innan det blir en maktkamp. (För då är det kört nästa gång du försöker säga nej) Om jag t.ex vet med […]

Min föräldrafilosofi är ”undvik konflikter”. Det är regel nummer ett. Det innebär att jag ofta låter ungen få som hon vill. Fast innan hon vet att det är vad hon vill liksom. (framförhållning vettni) Och framförallt innan det blir en maktkamp. (För då är det kört nästa gång du försöker säga nej)

Om jag t.ex vet med mig att idag kommer det bli bråk när vi ska handla så kan jag i förväg föreslå att vi ska köpa något gott eller roligt. (istället för att vänta tills bråket är ett faktum och då muta ungen till tystnad. För DET gör jag inte.)

osv.

Jag möter ofta åsikten att man som förälder måste vara så himla fast och aktoritär. Annars lär sig inte barnen. Annars curlar man. (haha) Annars får man vilda ungar som inte vet rätt och fel och som tror de kan bete sig hur som helst.

Men jag upplever att det är tvärtom. Min unge har liksom inget att rebella mot. I situationer som många andra tycker är stressande så är min unge fantastiskt lyhörd och ja, lydig om man vill. (Fast jag vill inte ha lydiga barn.) I de situationer hon beter sig som en ohyfsad babian så är det utan undantag alltid jag som är orsaken.

Jo, idag fick hon faktiskt chips till frukost. Mamman har feber. Chipsen låg framme (dumma pappa) och ungen tilläts känna sig lite busig. Hoppsan!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

27 svar på ”Fast jag vill inte ha lydiga barn”

Fast jag håller inte riktigt med dig. Jag vill att mina barn ska vara "diciplinerade när situationen kräver", man kan inte få allt. Alltid.

Jag (vi) vill inte ha barn som gallskriker, lever rövare, vägrar lyssna, och inte går att kontrollera. Ibland måste man kunna kontrollera dem. Man springer och leker inte fritt, vilt och okontrollerat på t-bane/pendeltågsperronger, tex. Inte för att jag vill kväva deras rätt att leka. Att vara. Men för att det är FARLIGT. Då ska de veta vem som bestämmer.

skrotmamma det var det som var min poäng. Min dotter är disciplinerad (nåja, så gott som det går för en treåring) när situationen kräver. Hon får absolut inte alltid som hon vill i alla situationer.

LD – jag tänkte nämligen att jag anser mig vara fast (kanske inte så aktoritär) men bestämd och "hård men rättvis"

Våra barn vet vad som gäller och vi säger ifrån. Rakt och direkt. Min storasyster muttrade lite åt mig när jag sa till dottern (på skarpen) att hon inte får hoppa i soffan, vilket hon VET, just för att hon kan skada sig. Man SITTER i soffan.

Då muttrade syrran att "hon äääääär ju bara 1,5 år". Men hon lyssnar. Klart att hon testar och provocerar. Det hör till. Men jag försöker hålla samma linje rakt igenom.

Och jag vill att mina barn ska lyda. När det krävs. Men de ska inte vara robotar och inte få testa och göra själva…

Skrotmamma åh, jag kan ta i när det krävs. Jag daltar inte. Jag ryter om det behövs! 😉

cilla det hör faktiskt till ovanligheterna att hon får nåt när vi handlar, så det rör sig absolut inte om "varje" gång. 🙂

Som jag skrev i inlägget så är det i situationer jag kan förutspå kommer bli bråkiga.

Ninja har ALDRIG fått ett utbrott i affären – även om jag säger nej.

Haha, jag fick utbrott på affären EN enda gång när jag var liten (ca 2-3 år gammal har jag för mig). Ville ha godis, mamma se nej, jag svarade med raseriutbrott och gallskrek.

Min mammas lösning? Hon lyfte upp mig och gick ut och satte mig i bilen. Sen gick hon in och handlade färdigt. Det kan även nämnas att här vart vi bor (norr om polcirkeln) så är det mörkt nästan dygnet runt om vintern, och detta hände just under vinterhalvåret. Det vill säga; det var bäcksvart ute. Haha.

Behöver jag säga att jag aldrig bråkade när vi var på affären igen?

Jag har en fråga… hur rebellisk ska jag vara mot mina föräldar som absolut inte vill se mig göra en septum piercing? Jag har flyttat till en stad för att gå gymnasiet vilket gör att de egentligen inte kan stoppa mig och jag är 16 år, dock far jag hem nästan varje helg. Har du något bra förslag om vad jag ska göra?

Och du som har septum piercing, har du haft något problem med den? Ge mig bra argument att använda!!

Hoppas du kan svara, hejj!! :-d

Mina barn får inte utbrott i affären heller, trots att vi aldrig köper något "kul". Dom sköter sig ute också. Det som kan få igång dom är varann! Men jag säger åt dom på skarpen oavsett, man beter sig ordentligt! Leka apa kan man göra hemma på rummet.

Jag tror inte det är bra att ha överdrivet mkt regler och principer. Jag vet de som har haft föräldrar som haft det, de har typ ballat ur. Jag har aldrig haft några uttalade regler och mina föräldrar har aldrig utfärdat bestraffningar. Ändå har jag alltid varit duktig, ganska lugn och icke-rebellisk. Alltså menar jag att jag respekterar mina föräldrar inte att jag är kuvad.

Åh, Ninjan verkar så himla härlig! Hennes ögon är helt fantastiska, hon ser verkligen klok ut med sin allvarsamma, reflekterande blick. Hon kommer nog vara världens skönaste person då hon är äldre också.

Karin: Gör piercingen! Passa på nu då du är ung och "bara" pluggar, och i septum syns inga ärr om du ångrar dig. Antingen så vänjer sig dina föräldrar eller så kan du ju skaffa en hästsko-ring som du bara vänder upp i näsan så den inte syns då du är hemma.

Mina ungar sköter sig exemplariskt när vi är ute, thank god. Men det är skillnad på vilken "metod" som fungerar bäst på de två; de är ju två individer och jag tror inte att det finns någon universallösning som fungerar på alla barn 🙂

Jag vill inte heller ha barn som lyder för lydandets skull.

Många konflikter går säkert att undvika genom planering. T.ex. kommer jag försöka undvika att handla med barnen precis efter dagis. Det har man ju märkt på ICA inte är en hit direkt 😉

Karin

Prova att respektera att dina föräldrar inte låter dig göra denna piercing, i stället för att vara rebellisk – det vinner du ingenting på. Det är dessutom 18 års gräns att pierca sig, så om dina föräldrar inte godkänner det hela så kan du tyvärr inte göra någon om det är en seriös piercare.

Och jag förutsätter att du är en klok 16-åring och inte gör piercingen hos en oseriös utövare…den piercare som skiter i åldersgränsen, skiter förmodligen i mycket annat också, som att sterilisera och vara noggrann och veta VAR man ska göra div 'hål'. Du kan få skador för livet om du går till en oseriös…

Hur gärna man än vill tro att man är vuxen och väldigt mogen när man är 16 år så är man inte det och därav att det finns en 18-årsgräns.

Det är ju bara 2 år innan du blir 18 och då kan du göra hur många du vill….men då är det inte säkert att du ens vill längre….

Mina barn får inga utbrott trots att de inte får något. Just för att jag säger till innan vi går in i butiken att idag blir det inget gott. De få ggr som det har hänt att min 5åring fått utbrott, oftast pga trötthet, så går vi ut ur butiken och handlandet får helt enkelt vänta. Det funkar det med.

Guuud vad lika vi tänker (och gör) angående detta. Å det bästa är att det funkar ju så himla bra!! Vi råkar VÄLDIGT sällan ut för gap o skrik i affärer, på fik, hemma hos folk osv samtidigt som dom faktiskt är "ordentliga" 🙂

Jag känner mig alltid lika smart när jag förutspått och förhindrat ett anfall, haha ;D

Jag har också märkt att det går mycket lättare om man föregår problemet. Mitt trick brukar vara att säga att vi ska köpa äpplen, sen får hon plocka några äpplen och gå och hålla i påsen så får jag handla ifred.

Sen tror jag att många föräldrar är på sina barn för att de inte vill att andra ska titta snett på dem. Jag kan tycka att när min dotter sliter av sig vantarna för sjuttiofemte gången så får hon väl gå utan vantar och se hur skönt det är, men sen kommer någon tant och tittar anklagande på ungen som går utan vantar….

För mig är det så viktigt att sötsaker inte blir en muta eller en del av något slags belöningssystem att jag aldrig använder mig av mat som förhandlingsmedel. I det här fallet gör jag på sätt och vis tvärtemot dig – jag förutsätter att min son inte ska skrika eller på annat sätt bete sig illa när vi är och handlar/är bortbjudna/åker buss och det har han heller aldrig gjort. Att handla är en nödvändig och ibland tråkig del av vardagen och jag har aldrig upplevt att jag måste varken hota eller muta för att undvika konflikter i dylika situationer. Sonen går inte alltid omkring på ICA med ett stort leende på läpparna, men han är medveten om att det är ett måste som avklaras ganska fort.

I andra situationer är jag däremot helt med på din linje – ser jag tex att sonen är på apdåligt humör när jag hämtar på förskolan och jag gissar att han kommer att vägra gå hem, då kan jag möta honom med ett jätteflin på läpparna och överentusiastiskt ropa "Åh, idag skulle jag så gärna vilja bära dig hem, får jag det?". Sonen blir jätteglad, glömmer bort att han tänkt vara sur och tvär och jag får en mysig kramstund på vägen hem i stället för ett tredje världskrig där sonen skriker "Dumma mamma!" medan han slänger in sina gummistövlar i första bästa buske på vägen hem.

H ah, men nu läste du nog inte noggrant! Jag mutar inte Ninja med godis för att hon ska vara snäll ch hon får inga belöningar när vi går i affären. Jag FÖREKOMMER henne och föreslår att vi köper nåt INNAN hon ber om det eller innan hon beter sig illa.

Kunde inte låta bli att läsa. har "haft" tre barn nu 31 30 och 22 dom var inte disiplinerade när dom växte upp. Jag känner jag jag tänkte som dig. Vi åt färgad pannkaka i klädkammaren o hittade på bus.

Konstigt nog går det bra för dom i livet.

tror på dig kramar

jag minns fortfarande bittert när mamma bara sa blankt nej eller gav mig skäll för något. och jag fattade liksom inte varför, och blev skitsur. styvpappa däremot förklarade varför jag inte fick göra saker eller kunde få godis i affären eller vad det nu kunde göra. och det var såååå mycket lättare att respektera än ett surt NEJ!

min poäng? keep up the good work antar jag 😀

det låter klyschigt (stavning?),men kan du inte skriva en bok? (om inte annat kan du väl skriva ut ett par a4 åt bara mig).. 😉

Hehe, när min make var liten och fick ett utbrott i affären så la hans pappa sig ner på golvet och skrek han också. Ungen blev så chockad att han aldrig mer gjorde om det. Så kan man också göra. 😉

Jag tillhör dem som har solklara regler, lär barnen konsekvens av sitt handlande och öser kärlek över dem… Samtidigt som jag nog kan räknas som sträng i deras samspel med andra människor. De ska veta vad som är ok/inte ok när det gäller allmänt hyfs mot andra människor.

Sedan håller jag med dig att man ska förekomma konflikterna… min äldsta son ville ha gummistövlar till dagis i 32 gradig sommarvärme, nåja, ner med sandaler i väskan och när han somnat på kvällen gömde jag gummistövlarna – ingen konflikt någonstans…

Jag genomför veckohandling med 4 barn, på 45 min min. Bebis åker i bebissitsen, 3½-årig-klåfingrig-typisk-3½åring åker i barnsitsen, 5-åringen kör minikundvagn och 7-åring sköter scannern. Alla barn är engagerade eller lagom fastsatta 😉 Sedan är de alltid fullmatade på Max innan, de gånger jag måste ha dem med i affären, värdelöst att gå till affären med hungriga barn.

Jag har aldrig heller haft skrikande barn i affären och här har betats av iaf 6 st ungar…..

Så länge ungarna visar hänsyn till varandra och andras ägodelar så är de nog ganska "fria" att göra som de vill….

Haha! Känner igen det där med att handla på affären och hur man kan se att det kan barka åt skogen. Då brukar jag också föreslå för Freja att vi ska köpa nåt INNAN utbrottet/släppet kommer. Det kan vara en god frukt, pixiebok, festis. Men det händer som tur var inte så ofta 🙂 .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *