Kategorier
barn & föräldraskap

Frisyr à la Troll

Jag får ofta kommentarer om Ninjas hår. Flera undrar varför hon inte har långt hår som om det vore nån jävla skyldighet av mig att tillhandahålla bara för att hon har en snippa mellan benen.  Mitt barn är inte min docka att klä upp, fläta håret på eller på annat sätt spöka ut. Och det är lite […]

Jag får ofta kommentarer om Ninjas hår. Flera undrar varför hon inte har långt hår som om det vore nån jävla skyldighet av mig att tillhandahålla bara för att hon har en snippa mellan benen. 

Mitt barn är inte min docka att klä upp, fläta håret på eller på annat sätt spöka ut.

Och det är lite intressant det där hur vissa ofta tycker så jävla synd om just pojkar i långt hår. För det är tydligen för varmt, för mycket i vägen, för jobbigt för barnet. Som om deras hår var ett större problem än flickornas. Om jag ska vara ärlig så har jag noll förståelse för föräldrar som väljer långt hår åt sina små barn. Oavsett kön. Snacka om opraktiskt. 

Det finns liksom inga goda argument alls. (såvida de inte själva uttrycker en önskan om det samt klarar av att hantera konsekvenserna av att ha långt!)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

47 svar på ”Frisyr à la Troll”

Du har så rätt! Jag håller med till fullo.:thumbup:

När jag får barn, så tänker jag hålla mig till ungefär samma frilla som bloggaren Ketchpmammans Ellinor har. Alltså kortkort lugg, och något längre i nacken/på sidorna. Det är ju en superpraktisk och jättecharmig frilla som passar perfa, oavsett kön på ungen.

Och vill de lattja med toffsar? Ja, då går det alldeles utmärkt det också, men det behövs inte.

(Tänker nu på alla med döttrar som har kilometer långt hår som MÅSTE sättas upp för att de inte ska få hår i ögonen eller svettas)

Helt rätt, långt hår komplicerar rejält.

Själv hade jag hår ner till baken när jag var runt 3-5 år och det begränsade mig. Man trasslade in sig i saker, fick tovor och det var allmänt i vägen. En dag tog mamma mig till frisören och klippte av skiten. Vilken frihet! Slapp dessutom sitta och gråta varje gång håret skulle borstas. Lite traumatiserad sådär i efterhand, sätter knappt en borste i håret i dagens läge 🙂

Jag tar trimmern på min ena dotter medans min 5-åriga son prompt ska ha långt… Smaken är som baken och jag personligen skulle föredra alla mina barn med kort hår 🙂 Enklast så iom tovor och annat elände..

Så jäkla sant. Min mellanpojke som är 2 år hade aldrig klippts, förutom luggen då. Håret var till halva ryggen (han misstogs ofta för att vara flicka) och alla ojade sig om hur jobbigt det måste vara och usch och fy, det där måste ju vara jobbigt. Tills jag började fläta håret, då var det inte ett pip om hur jobbigt det måste vara.

Ställde frågan varje gång; "Hade du kommenterat håret öht om det hade varit en flicka?", och folk blev stumma.

Dock så klippte vi av det mesta nyligen just för att det slutade vara praktiskt, sonen drog ur tofsarna, håret var i ansiktet och hamnade i maten.. men nu jäklar ska det få växa ut igen.

Det där har jag tänkt på. Har flera i min närhet vars småtjejer har jättelångt och fint hår… tills dom rör på sig. Då blir det en stor tova som måste redas ut under gråt. Verkligen praktiskt.

Själv tog jag saken i egna händer och klippte av det på dagis. Mamma fick ta fram rakapparaten. Hon grät. Jag tyckte det var jättesnyggt.

Man blir liksom galen på allt motsägelsefullt som hela tiden sägs! Varför inte bara erkänna att man gillar könsroller? För de som förespråkar rosa klänningar och långt hår på tjejer vill ofta hävda att det är sååå bra på alla sätt, men å det närmaste skadligt för pojkar. Hur var det nu?!

Min son har hårkvalité ala prinsessa, tjockt och lockigt och jag skulle er än gärna låta hans hår växa ut, inte hårsvanslångt en rufskalufslångt, och han självv älskar att tvinna håret mellan fingrarna. Men tyvär är jag hans far inte ense och därmed blir det trimmern med jämna mellarum.

Dotterns hår kommer jag låta växa ut efter vad hennes kvalité passar för. Om det ändå är som det är nu, tuns och flygit så komemr det bara tova sig och bli jobbigt. Men får hon lika fint hår som sin bror kommer jag definitivt låta hon få ha flätor. Själv hade jag långt hår som liten och minns inte att jag tyckte att det avr jobbigt, annat än när min hårdhänta dagmamma skulle borsta det, håröm som jag är var det en traumatisk upplevelse.

Smaken är som baken. Mina barn kommer troligtvis inte vara korthåriga då varken jag eller sambon tycker att det är snyggt, vi har båda haft midjelångt hår. Han blev dock tvångsklippt av sina föräldrar vilket han inte minns med glädje. Det var när de inte längre kunde övermanna honom som han äntligen fick sitt långa hår.

Jag fick låta mitt hår växa när jag var liten eftersom jag ville det då mina systrar och tonårsbröder hade långt hår så jag hade midejlångt hår från jag var 2,5 år till jag skulle börja gymnasiet. Jag har inga minnen av att det var några problem, förutom alla de avundsjuka "kompisarna" som försökte klippa håret av mig.

Bara för att man har långt hår betyder det ju inte att man måste ha det hängande och asande. Jag har nästan midjelångt hår nu igen och har det nästan aldrig utsläppt och det hade jag inte som barn heller.

Helt rätt! Jag har alltid sagt att om jag får en flicka ska hon ha kort hår. I alla fall fram tills hon själv förstår konsekvenserna av att inte sköta det. Orka springa runt och borsta håret på en skrikande unge bara för att jag som förälder "tycker att hon ska ha långt hår". Nej. Inte en chans. Nu har jag ju två pojkar och behöver ju inte bry mig om vad "folk tycker". Det är ju helt accepterat att pojkar inte har långt hår. Men hade det inte vart det, hade mina pojkar vart korthåriga i alla fall. 😛

Vi låter vår 2,5 åriga son ha långt hår, men mest för att han har helt ljuvligt blondt hår med svallande korkskruvar 🙂 Och han borstar sitt hår själv med hemmagjort balsamspray och vi har inga som helst problem med att det skulle vara i vägen eller så.

Men på sommaren kortar vi ner då det faktiskt blir väldigt varmt 🙂

Det här har som inte med ditt inlägg att göra men nästan ändå..

Jag fick en dotter för fem veckor sedan och hur fasiken ska man kunna säga att man inte vill ha klänningar åt henne eller andra typiska flickkläder?

Jag är oerhört konflikträdd och blir nervös bara av tanken på att säga det, känns som att jag då förväntar mig att få kläder till henne vilket jag inte gör.

Även fast jag vet att det inte är farligt (i brist på bättre ord) så har jag så svårt att få ut det ur min mun, när vi har fått en klänning så pressar jag som fram ett konstigt ljud och ler lite utan att kommentera det bara för att slippa prata om det.

Jag är helt enkelt för rädd för att någon ska ifrågasätta vårat val och att jag då inte har något att säga tillbaka för jag är verkligen sämst på sånt, även om jag nu i min ensamhet har svar på tal så kommer det aldrig då utan jag vet att jag bara sitter tyst och inte får fram något.

Huga vilket I-landsproblem haha

Haha, dotra min har ungefär samma frisyr som ninja och det är ett evigt blötkammande av det där ruffset som återkommer varenda morgon.

Håller för övrigt med.

Jag vill inte minnas att det var jobbigt att ha långt hår som liten. Visst blir det tovor, men det finns ju borste till sånt.

Men jag anser att det är fjantigt av andra att påpeka att Ninja har kort hår. Än sen? Det ska vara okej att ha långt som kort hår vare sig man har penis mellan benen eller inte.

Jag önskar personligen att min dotter hade velat ha kort hår eftersom hon är så pass hår öm.

Jag håller med om att det är opraktiskt som bara fan med långt hår på ungar.

Minou hade ju samma frilla som Ninja har (jag snaggade henne ett par gånger under den tiden) ända tills hon blev 3 år ungefär då det helt plötsligt började växa utan att det skavdes av. Och då sa hon att hon absolut INTE ville klippa sig utan hon tänkte ha långt hår. Och jag tänker inte tvångsklippa henne (även fast jag vill hehe). Men satan vad det är ett helvete att ta hand om – hon har supertunna hårstrån som trasslar ihop sig till skatbon hela tiden. Jag föreslår med jämna mellanrum "ska vi inte gå till frisören och klippa en skön och kort frisyr så du slipper få så många jobbiga knutar?" men hitills har jag fått nobben… Så jag har börjat sätta upp hennes hår i en Lilla My-knut när hon ska till dagis :-d Det funkar skitbra. :thumbup:

Ville snaggar jag av bekvämlighetsskäl då hans hår till skillnad från sin systers växer som ogräs. Men det skulle vara kul att se honom nån gång i längre hår – men det får jag vänta med tills han bli lite äldre då det är helt omöjligt att klippa någon slags lugg eller frisyr på honom för han kan inte sitta still. Och så får jag hoppas på att han är sugen på att prova det också då givetvis. ;-P

Men jösses. Orkar folk verkligen kommentera hennes HÅR? Alla härliga hårdrockskarlar med långt hårsvall och alla vackra kvinnor med kortklippt då? Finns det verkligen inget utrymme i folks sinnen för olikheter?! Blir lika chockad varje gång.

För övrigt är det väl inte alla barn som ens har fått så långt hår, vare sig man är flicka eller pojke. Genetiskt tar det längre tid för en del. Ossian som snart är två har knappt mer än bebisfjun på sitt huvud. Tror knappast det hade skiljt sig om han hade varit tjej istället, med tanke på de gener han tilldelats från mig och hans far…

Nä jag fattar inte problemet med att hon har kort hår, det måste ju föräldrarna bestämma i alla fall tills hon själv uttrycker en annan preferens, då skulle jag göra som barnet ville. Däremot så är inte alltid långt hår mer besvärligt än kort. När jag har kort hår ser mitt ut som Ninjas, när det är långt trasslar det mindre. Dock är mitt hår tunt så det blir av naturen aldrig extremt långt. Precis under skulderbladen är det allra längsta jag har haft.

Härlig trollfrisyr.

Jag håller med dig på sätt och vis. Dels så är det alltid i vägen och det hänger i ögonen och sådär, det trasslar sig och blir knepigt. Min son vill ha långt hår och har haft axellånga frisyrer emellanåt. Just nu har han en Justin Bieber-frisyr som vi kallar den för den är mer lätthanterlig men fortfarande lite lång… (ungefär samma som Ninja just nu.)

Han har kommit hemifrån sin farmor och farfar och haft rakat hår och då ser han ut som min pappa. Det är så man blir rädd. Dessutom passar han inte i det överhuvudtaget. Det är riktigt asfult på han. Därför har vi valt att ta striden med lite längre hår på den pojken… Ja och för att han vill också såklart. Jag tvingar han ju inte att bli långhårig bara för att jag vill det. Det är helt och hållet hans val såklart. Väldigt praktiskt också när han var Lucia i Luciatåget i december. Då var han så fin i sin krona tillsammans med de andra tjejerna som också var Lucior. Så stolt han var. 🙂

Haha, sådär såg jag också ut som barn! Hade kort och praktisk frisyr eftersom jag vägrade kamma mig (har jag fått höra). Dock var den inte lika söt som Ninjas frisyr, utan en för tidpunkten moderiktig pottfrilla…the horror…

Ninja passar ju jättebra i sin korta frisyr.

Minns fortfarande hår ont det gjorde att borsta håret håröm som jag var som barn, och då fick jag inte ha längre hår än en page. Tog igen det senare med midjelångt hår, men det är ju inte ens lite praktiskt… skulle aldrig komma på tanken att ha det på ett litet barn.

min stora tjej på 6 år har hår ner till axlarna ungefär.

men nu väljer hon själv om hon vill ha kort eller långt.

men vi brukar klippa det i en snygg page till sommaren, för hon har så tjockt hår, så det blir för varmt.

men skulle vilja se henne i en frisyr som typ mia farrow, så otroligt fint!

men som sagt är hon så pass gammal så hon får bestämma lite själv.

min andra tjej på 2 år får bara sin lugg klippt. det har inte blivit sådär jättelångt än.

men jag hoppas att jag kommer kunna ha två kortklippta tjejer sen, för det var jag och min syrra jämt när vi var små.

en frisyr ala cleopatra 🙂

Jag ÖNSKAR att min snart femåring ville ha kort frisyr, hon är så otroligt håröm och jag föreslår kort frisyr, men hon vill absolut ha långt !

Jag gillar Ninjas frilla !:-)

När jag tänker efter så här i efterhand så var min mamma skapligt könsneutral när jag var liten. Bl.a. hade jag kort hår och var extremt lik emil i lönneberga som fyra-femåring. Min bästa vän och granne var även en kille. Jag fick låta håret växa när jag var gammal nog att säga att jag ville det själv. Som 18åring idag så blev jag ganska normal ändå skulle jag vilja säga (tro det eller ej va?!). Jag vet inte om det beror på min uppfostran men jag är bra på att stå upp och argumentera för min sak och är en jävel på att jobba för det jag vill ha. Genus är BRA och att lära sina småtjejer att de ska vara tysta och fina små flickor är frukansvärt. Enligt din blogg så verkar du vara en skitbra mamma så fortsätt med det du gör! 🙂

Jag håller fullständigt med dig LD! Det är så sjukt jävla sorgligt att föräldrar väljer utseende åt sina barn så att de passa föräldrarnas utseendesmak! Det finns ju massor av andra kriterier än graden av finhet att gå efter när man väljer frisyr åt ungen… typ praktiskhet som så många varit inne på. Eller genuskompensatoriska aspekter.

Vår äldsta dotter ska snart fylla fem, och har sedan i somras tjatat om kort frisyr. Hon har haft samma "kort lugg med axellångt resten"-frisyr sedan hon var 2½. I somras började hon fråga om "samma frisyr som pappa", alltså snaggad på sidorna med typ 2 cm långt uppe på huvudet 🙂

Igår tog jag henne till frisören. Efter att ha kämpat med toffsar, spännen, hårtvätt och borstning i drygt ett halvår, fick det vara dags. Jag sa till frisören att dottern ville ha kort frisyr, det är helt oki, jag vill bara att hon har lugg, fast kort. Ungen var så nöjd och stolt när det var färdigt! Hon skuttade hem för att visa upp sig, och idag blev jag skickad till att köpa "färg" att ha i håret till kalaset med familjen imon.

Största anledningen till att hon inte fick klippa kort så fort hon bad om det, var helt enkelt att vi var rädda att hon skulle ångra sig. Men hon stod på sig, och nöjdare har hon nog aldrig varit.

Imorgon väntar uppvisningen för familjen 😀

Jag klipper också min dotters hår kort (sonens också för den delen). Funkar inte med långt hår, bli tovigt, hamnar i ögonen och sedan vägrar hon kamma håret.

Lacka tillslut och klippte av det. Skitskönt. Och vadå tjejer kan inte ha kort hår, finns jättemånga tjejer med kort hår.

Förvånas mest över att folk överhuvudtaget påpekar det! Min stora tjej var nog 6 år innan hon hade kvalitet nog att kunna ha långt hår. Innan det så såg hon ut som Ninja.

Och det verkar som att lilla tjejen får samma kalufs…

Men ÄNTLIGEN! Det är alltså inte bara min dotter som ser ut som en trassel boll i håret! Jag har dock ett till litet problem, jag får inte borsta hennes hår. Ungen är som en orm och bara slingrar sig ur. Vill inte gärna jaga henne med borsten, men någon gång måste jag ju få trassla ut håret så det inte blir dredds av lintotten. 🙂

Måste bara vara lite motvalskärring här en sväng när det gäller håret..

Jag har aldrig begränsats av mitt långa hår, å jag har aldrig varit någon pysslig stillasittande tjej..

mina söner har aldrig begränsats av att varit långhåriga, min yngste son har hår nästan ner till arslet, helt frivilligt å det funkar bättre än en kort längd som kräver att man håller efter om det inte ska hänga ner i ögonen efter bara några veckor. Inte har deras hår trasslat sig heller när det varit långt. Ninja är jättefin i sin frisyr men just den längden är ju verkligen trasslig..är det kortare så trasslar det inte och är det längre är det lättare att bara sno upp det i en tofs när det behöver undan.

Jag blir snabbare klar med att fixa mitt hår än de killar jag känner som inte är helt snaggade men inte heller långhåriga.

Däremot så tycker jag att både killar och tjejer kan ha både långt å kort hår. Vilka färger/mönster som helst på kläderna, opraktiska plagg går bort, kjol och stumpbyxor har jag inte haft på mina killar för att det var något av det värsta jag själv visste när jag var liten..det om något var begränsande och slutade oftast med att jag slet av mig kläderna, så föräldrarna lärde sig tillslut;-)

Nån kommentar har jag fått när barnen var mindre och långhåriga och tex hade en syrenlila tröja med blommor å nån häst på..funderar på om det blivit värre med det motsträvande genustänket nu än då…

Jag låter mina flickors hår växa, klipper bara luggen kort. Toppar enbart håret på dom. Anledningen är deras ljust blonda hår med massor av korkskruvslockar. 🙂 Jag kan bara inte klippa bort det (har gjort det ett par gånger på äldsta men låtit växa ut igen). Jag hade gjort exakt likadant om jag hade en pojke, tycker det är lika fint med långt hår på pojkar.

Jag hade kort hår tills jag var 8 år, för min mamma orkade inte med mitt trassliga fjuniga hår.

Sen fick jag själv ta ansvar,och sen dess har jag kämpat och rent av brytit av pinnar på kammen för att det blir såna eländiga tovor 😉

Ibland klipper jag page, det är skönt på sommaren.

Fast till vintern får det växa ut igen.

Du har så rätt!

När jag jobbade på dagis hade vi en söt liten kille där, men långa lockar på huvudet. Personalen tyckte så synd om honom, i smyg och bakom ryggen på föräldrarna. Det var "varmt och i vägen", precis som du skriver. De små tjejerna som sprang unt med sina ännu längre kalufser var det dock ingen fröken som tyckte synd om – de var ju så "fiiina i håret"…!

Äh! Både jag o sambon har långt, tjockt, oömt hår o våra ungar kommer att se likadana ut. Vi går o klipper oss kanske en gång om året haha! Hår i ögonen fixar man lätt med klämmor o tofsar. 🙂

Jag tror inte att långt hår är ett så stort hinder. Jag tror att om man sätter upp eller flätar ungens hår så kan hen leka precis lika obehindrat som en som har kort hår. Jag var korthårig hela min barndom och har aldrig kunnat spara ut håret långt sedan dess. Jag hade hellre sett att jag fick ha långt hår och sedan hade kunnat välja själv vilken längd jag ville ha när jag blev äldre. Det är tyvärr inget alternativ nu eftersom hårhelvetet vägrar växa förbi axellängd.

Ointressant grej: Min Arvid har likadan tröja som Ninjan igen 🙂 (Tack för tipset, dom är verkligen underbara)

Och about the hair. Håller helt och fullt med dig. Arvid har visserligen ganska långt men det är inte ivägen än, ska klippa det lite till sommarn. Ylva ska ha kort så länge jag får bestämma. Praktiskt och lekvänligt!

Tips på hur man klär på en unge som VÄGRAR trots alla pedagogiska försök jag kan komma på?

Men vafan! Kort hår hade jag med som barn, det var mycket skönare och lättare att busa omkring med, aldrig i vägen eller någonting. Vet att min mamma försökte spara ut det ibland på mig men slutade alltid med att jag kladdade tuggummi i det eller att det blev offer för hårfrisör-lekar

Hehe jag fick långt hår som barn för att jag vägrade sitta still när mamma klippte mig. Hon gav upp till slut 😛 Och nu är jag en sån där tok med meterlångt hår och känner mig stympad om det inte hänger nedanför midjan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *