Kategorier
barn & föräldraskap

Glorifiering av mobbning?

Jag undrar lite över hur man tänker som förälder när man låter sina barn se program som Big Brother eller Idol osv. Oroar man sig inte för vilket slags budskap man sänder ungarna? Idag är mobbning underhållning. Att vara elak är roligt och eftersträvansvärt. Inte konstigt att det ser ut som det gör i de svenska skolorna. […]

Jag undrar lite över hur man tänker som förälder när man låter sina barn se program som Big Brother eller Idol osv. Oroar man sig inte för vilket slags budskap man sänder ungarna?

Idag är mobbning underhållning. Att vara elak är roligt och eftersträvansvärt.

Inte konstigt att det ser ut som det gör i de svenska skolorna. *skakar på huvudet* Vart är ansvarskänslan?

/förskräckt tant

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

21 svar på ”Glorifiering av mobbning?”

att hacka på de som står lägre har alltid pågått, så långt håller jag med.

Men det är en jävla skillnad på klimatet i skolor och dagis idag och hur det var förr.

Att tro att barn inte påverkas av TV och de värderingar vi ger dem är inte bara naivt utan farligt.

Och nu var inte frågan huruvida mobbing alltid funnits eller ej.

Men Big Brother har inte gått på tv på flera år… Idol är väl knappast mobbingtv? Folk ställer ju själva upp på att gå på audition, ingen som tvingar dom. Och juryn är ju bara ärliga.

Jag säger inte att det är utbildningstv precis, men att kalla det mobbing är lite väl hårt. MEN det är inga barnprogram. =)

"du är tjock ful och en glasögonorm! … nejmen vadå? jag är ju bara ärlig!!"

nej du, det köper jag inte. Idol är elakt. Det är mobbing. jag skiter i om de ställer upp frivilligt för barn kan inte skilja på det. De ser att vuxna är elaka, att det är ok och att det är nåt att skratta åt.

Vi har blivit så avtrubbade. Det är sorgligt.

Jovisst kan jag hålla med om att juryn har vid flera tillfällen varit elaka, men det är enligt mig inte ett överlag elakt program med mobbing.

Sen är det sällan de faktiskt kallar någon för öknamn ang deras utseende när det handlar om deras sång. (När vi pratar om Idol)

Men som jag skrev ovan så håller jag ju med om att det inte är ett barnprogram. Däremot så anser jag det kan vara ett underhållningsprogram för familjen när det kommit så långt i serien att de uppträder varje fredag…

det finns olika sätt att leverera kritik på och sättet som idoljuryn levererar sin på är inte ok. Det är med syfte att – på andras bekostnad – vara rolig.

När jag var liten och tittade på Björne tyckte jag att han var elak, samma sak med Karlsson på taket. Nu när jag är vuxen så ser jag samma sak. Mobbning har alltid varit en del av människans kultur, tyvärr. :thumbdown:

Flummo

Björne – elak?? :bigeyes:

Får man fråga vad han har gjort??

Karlsson på taket tycker jag däremot inteom… känns lite guddsjukt med en karl som har propeller på ryggen och lurar barn med geléhallon 😐

nu beror det ju på vilken ålder på barn vi pratar om, men om Einar som 12-åring vill kolla på Idol så skulle han få det. men jag skulle nogsamt påpeka att de flesta i programmet är idioter. samma med andra program där de beter sig bedrövligt. jag anser att jag gör mitt barn en större otjänst om jag förbjuder vissa program, det är bättre att låta barnet se men med kritiska ögon. och dessutom, vill ungen se på skitprogram gör han ju det hos kompisar ändå, eller på datorn när jag inte är med.

tessan – det är lite skillnad på t.ex en fyra, femåring och en tolvåring.

Däremot håller jag inte med om det du säger när du säger att skit kan de se ändå när du inte är med. Jag tror nämligen att det är en väsentlig skillnad om man som förälder godkänner olika beteenden eller inte. Jag vet ju t.ex att min dotter kommer supa sig full när hon blir tonåring, men jag kommmer ändå inte tillåta att hon dricker hemma. Om du förstår hur jag tänker?

Man måste som förälder sätta gränser. Det är mycket jag kommer att förbjuda. Jag tror tvärtom att jag gör barnen en björntjänst om jag tillåter vad som helst.

Kommer du även låta din son se t.ex våldsfilmer? Porr? Skräck?

(och nu blev jag inspirerad till ett nytt inlägg)

LD

precis, jag inledde med att skriva att det beror ju på ålder. självklart skulle jag inte låta min 4-åring se på vuxenprogram. och absolut inte våldsfilm. verkade det så på mitt inlägg? :bigeyes:

mina föräldrar förbjöd mycket när jag var liten, vilket gjorde att jag kände mig väldigt utanför när klasskompisarna pratade om V & Hulken. bättre att titta tillsammans med sina barn, & så får barnen välja om de tycker det är för läskigt. nu pratar jag alltså om att t ex Einar 10 år vill se en film med 11-årsgräns. men övriga kategorier av filmer, t ex våldsfilmer, får vänta tills barnet inte längre är ett barn. självklart.

ditt inlägg var ganska "överliberalt" – men jag har högre tankar om dig än så. 😉 dessutom skumläste jag med en vrålande unge i famnen så vi skyller på det. 😛

Det värsta är dock föräldrarna som "uppmuntrar" sina barn till mobbning… Min dotter bla är utsatt.. Att de snackar skit om mig, det kan de roa sig med, men att göra detsamma med min dotter & sen tycka att det är okej att deras barn mobbar & bråkar med min unge, för "hon är ju stöddig", det är förjävligt…

Skrev om ett mordhot från en förälder, som min dotter blev utsatt för för några dagar sen, i min blogg…

mja, jag är nog rätt liberal när det gäller vissa saker. tror inte man kan skydda mot allt utan att det är bättre att rusta barnet med en sund inställning. med mig & min sambo som mycket delaktiga föräldrar.

En sak som är värd att notera är att barn och vuxna sällan tolkar saker på samma sätt(barn är mer oskyldiga). När min familj följde Expedition Robinson när jag var liten såg jag människor som försökte överleva på en öde ö. Jag tyckte att det var döhäftigt att de var ute i djungeln, byggde vindskydd och livnärde sig på palmhjärta. Att de mobbade varandra råkade jag liksom missa (men idag ser jag det).

Det viktiga är nog att föräldrarna finns där som stöd och kan himla med ögonen ibland. Ingen förälder kan detaljundersöka varenda film barnen ser för att se till att dåliga värderingar inte slinker med (det gör de! jätteofta!) Men sitter mamma eller pappa där och reagerar(!) när sånt dyker upp kan det dåliga vändas till något positivt – barnet blir medveten om att föräldrarna INTE accepterar det där dåliga som visas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *