Kategorier
barn & föräldraskap

gör som jag säger…

Jag kan verkligen vara full av skit ibland; ”Amen herregud, det minsta man kan begära av en förälder är väl att de ska orka laga riktig mat till barnen! En vecka senare: ”Men orka laga mat nuuuu, ge na en burk Napoli Rigatoni istället!”

Jag kan verkligen vara full av skit ibland;

”Amen herregud, det minsta man kan begära av en förälder är väl att de ska orka laga riktig mat till barnen!

En vecka senare:

”Men orka laga mat nuuuu, ge na en burk Napoli Rigatoni istället!”

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

9 svar på ”gör som jag säger…”

haha.. men vafan, du är duktigare än de allra flesta på det där. vår son är mer eller mindre uppfödd på burk-käk! nu har han dock blivit som förbytt (iofs har han väl aldrig älskat burkmaten..förutom pastasnäckor i tomatsås) och proppar i sig ugnspannkaka, köttfärssås med MASSOR vitlök i, och sådant som vi äter. haha.. =)

Förlåt men jag fattar inte det här med burkmatshysteri.

Jag läser nu på min dotters burkar och det enda "onaturliga" eller "konstiga" jag kan se däri är skummjölk.

Visst, inget är som hemlagat, men, vad är det för fel med burkar?

Jag ORKAR inte laga speciell mat till henne varje dag. När hon kan äta salt så får hon förstås inte burkar längre utan samma som vi, men tills dess så måste man ju stå där med mixerstaven och förlåt men jag har varken tid eller ork.

Tack till den person som uppfann burkmaten säger jag bara!

Jag är en "hemlagatfacist". Jag har gett mitt barn burk en gång och då satt han och kväljdes.

Jag tror på att ge barnen en sund inställning till mat och att erbjuda alla smaker.

Jag har ett exempel från vår bekantskapskrets där det finns en ett och halvtåring som endast äter tre olika matburkar. Aldrig hemlagad mat för att "hon tycker inte om det". Tacka fan för det när hon aldrig fått smaka!

Vi har gett vår unge smakprov på det mesta: Jansons frestelse, parmesan ost osv. Det enda vi inte gett honom och som vi nog väntar ett tag till med är korv.

Han älskar vegomat. Med massor av kryddor. Precis som vår vanliga mat.

Naturligtvis saltar vi mindre nu, det är bra både för oss och vår unge.

Jag går inte på folk som säger: "Det tar så lång tiiiid att laga barnmat" Nope, det gör inte det!

Jag gör en stor sats mat till sonen på 25 minuter.

DETTA är nåt som upprör MIG!

icka — rent principiellt så är jag det också.

Men om vi bortser från min egen lathet (man får faktiskt vara lite lat ibland) som ibland drabbar mig (och då orkar jag knappt micra burkmaten. haha) så känner jag massvis med föräldrar som kämpat på med sina små i månader – med just hemlagad mat – med allt vad det innebär (viktnedgång osv) och som när de till slut ger upp och provar burkmat, ja DÅ slukar ungen allt. Vad gör man då liksom?

Jag känner som så att huvudsaken är ju att ungen börjar äta mat!

Min unge äter nästan ALLT, så jag är bortskämd med att kunna servera vad som helst. Men jag är ju ödmjuk nog att fatta att inte alla ungar funkar som min.

Lathetsargumentet går jag med på.

Men inte matvägransargumentet. Gus har totalvägrat mat i perioder. Då har han fått leva på frukt och välling och smörgås. Det gick det också.

Matvägran handlar sällan om att dom inte gillar maten utan att dom vill styra nåt. Det finns ju inte så mycket dom kan bestämma över, mat och när dom ska sova är ju de två saker barn oftast krånglar med.

Bara för att dom vill styra nåt.

Det tror jag på.

Nu äter han också vad som helst. Mest den maten som ligger på min eller hans pappas tallrik.

Det går bra det också. Han är ju stor nu (fyller 1 den första maj)så han ska ju äta den mat vi äter.

jag tänker också vad krångligt det blir när dom som är uppfödda på burkmat ska gå över till vanlig mat. Konsistensen blir ju aldrig densamma, smakerna blir ju heeeelt annorlunda (för visst smakar din hemlagade MYCKET bättre…?) så det måste bli en himla omställning.

Nå ja, jag vet att jag är fascist när det gäller detta. Nåt måste man väl ha som hjärtefråga???

Och jag är INTE ett dugg ödmjuk utan tycker att ALLA ska göra som jag! Moahahaha!!!!

Icka – det kanske är krångligt för vissa, och för en del blir det ju så att ungen bara äter burkmat i flera år (eller ja ett och ett halvt eller två typ).

Men om jag får tala utifrån oss själva, så är mina två äldsta NÄSTAN uppfödda på burkmat, men i samma sekund som det är ok för dem att äta salt så har de fått äta samma som vi. Och de har ätit det precis lika bra. Då är inte vår hemlagade mat smaklös – tvärtom – det är en jävla massa kryddor och STARKT, men de har slukat det.

Men det är dem det… det är väl tur för oss att vi fått allätare till barn. Bara potatismos som inte går hem. Det kunde ju varit värre.

Med närmare eftertanke så har vi faktiskt tillsatt andra kryddor i burkmaten många gånger bara för att de ska vänja sig, just för att vår mat alltid innehåller massa kryddor. De har också fått smaka småbitar från "spisen" (med salt i! hjälp!). Så det kanske inte är så konstigt då.

Elisabet: Men då har du ju tillsatt kryddor, så då känner barnen igen smakerna.

Jag tycker mest det är sorgligt att vissa barn inte får prova hemlagad mat.

Jag älskar mat själv (nähä?!) så att ge Gus burkar skulle vara mycket märkligt för mig.

Det handlar ju inte bara om att burkmaten inte ska innehålla massa dåligt, det handlar ju om att den inte innehåller så mycket bra! Vatten är huvudingrediensen i burkmat, i en middagsburk (thaigryta) så är huvudingrediensen vatten och andreingrediensen ananas!!! Det är ju skandal!

Jag lagar i stort sett all mat åt mitt barn men hon får då och då en burk pasta rigatoni napoli (hon är vegetarian, det är ju typ det enda som finns) pga tidsbrist, lathet eller whatever. Att det händer då och då tycker jag inte är någon fara men att ge mitt barn sådan mat varje dag… jag ryser vid tanken.

Däremot så är hon nu inne i en period där min hemlagade mat ratas helt medan burkmaten slukas, precis som pulvergröten och ersättningen och frukt. Så då får hon burkmat en gång om dagen för om hon inte äter så äter hon ersättning på natten och det är inte bättre för någon av oss. De andra målen får hon dock som vanligt och då får hon äta dåligt då, men jag tror det är bra att hålla uppe vanan. Jag tror burkmaten går ner istället för min för att det är enklare smaker, mjukare, geggigare, lättare helt enkelt, precis som gröten.

Om man bara ger burkmat så kan man inte förvänta sig att barnen ska gilla ens matlagning direkt när de börjar "tåla" salt, det är bättre att åtminstone ge sitt barn NÅGOT hemlagat varje dag eller åtminstone varje vecka! Och att minska på salt kan alla behöva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *