Kategorier
barn & föräldraskap

Grattis! Du lyckades bryta ner ditt barn! Lydig och fogsam är ledorden!

Jag kritiserar ofta och gärna femminutersmetoder, nannyaktoritär barndressyr och time-out. Men det här tar fan priset. Inlägg 152. Här har vi en mamma (?) som tycker det är helt i sin ordning att tvinga sin lilla ett och ett halvtåring att sitta kvar vid bordet i en och en halv timma, för att hon ska lära […]

Jag kritiserar ofta och gärna femminutersmetoder, nannyaktoritär barndressyr och time-out. Men det här tar fan priset. Inlägg 152.

Här har vi en mamma (?) som tycker det är helt i sin ordning att tvinga sin lilla ett och ett halvtåring att sitta kvar vid bordet i en och en halv timma, för att hon ska lära sig säga tack för maten.

Vad säger man? Grattis! Det tog bara en och en halv timme för dig att totalt knäcka och bryta ner din lilla!

du funderade om jag hadde haft min dotter att sitta vid matbordet 1 1/2 h för att hon inte villa säga tack för maten. Ja det har jag, för hos oss hör det till uppfostran att ett barn/vuxen säger tack för maten (vilket hon började med då hon lärde sig säga tack , typ vid 1 års ålder).

Vanligtvis sa hon /säger hon alltid tack innan hon går från bordet, men skulle testa vad som händer om man inte säger tack. Hon lärde sig med en gång att det löns att säga tack för maten 1 1/2 h tog det.

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

49 svar på ”Grattis! Du lyckades bryta ner ditt barn! Lydig och fogsam är ledorden!”

Hej du Lady. Jag älskar verkligen dina designer osv. Men när jag skriver kursiv text så blir den ju lila. Vet du hur jag kan ändra det? (du kan bara säga vart jag ska ändra i stilmallen osv.) btw. Vil inte tjata 😎

Oh, shit pommes frites! Simon säger tack ibland när han har ätit eller när han får saker, men det ser vi som något gulligt att han gör på eget bevåg, absolut inte något han MÅSTE säga!

Blir ju skitbra sen…. om man nu tänker på att barn gör som man gör och inte som man säger. Jag kan verkligen se hur barnet ifråga i framtiden tvingar sin gamla mamma att sitta kvar tills hon säger tack efter maten när mamman är gammal nog att sitta på ett hem.

Dumheter.

Sådana här saker, som att säga tack, varsågod, att ha bra bordskick osv, kommer med tiden, och är något barn tar efter. Barn gör som du gör, inte som du säger.

Fy fan, det där låter bekant med någonting jag upplevde på mitt psykopatdagis när jag var liten.

Var i 4-5 års åldern och ville inte äta upp gröten för jag hatar gröt. Fick sitta vid bordet i säkert en timme medan personalen glodde och sa att jag fick gå när jag åt upp. När jag ändå inte kunde eller ville fick jag sitta en timme i en spjälsäng. :thumbdown: Underbar pedagogik.

Usch fyfan!

Vore jättesnällt om du vill ge lite tips på hur man får barn att förstå när ett "tack" eller ett "förlåt" kan vara på sin plats. Jag menar att de uttrycker detta då de känner tacksamhet eller vill säga förlåt. Hur man liksom kan föra in det pedagogiskt och inte forcerat.

Ja för världen går ju under om ungen inte säger tack en endaste gång vid matobordet. se mellan fingrarna på en sådan simpel sak. det är väll viktigare att barnet känner trygghet och inte får matångest.

Men jösses skulle aldrig falla mig in. Jag rätt noga med att man säger tack när man får något i allmänhet. Samma med att hälsa om nån säger hej. Men att tvinga en sån liten att sitta där så länge finns det ju ingen som helst poäng med!

Knappt så jag alltid kan få min barn att säga tack för maten. Och mina är 4 och 7!! Inte tvingar jag dem att stanna vid bordet tills dem sagt tack. Dem skulle bara vägra ännu mer om jag gjorde så.

Om man straffar ungen med att sitta vid bordet i 1 1/2 timme i väntan på ett tack för maten…Vad använder man för uppfostringsmetoder i större konflikter då tro? Jag blir fan rädd.

M – enklast är faktiskt bara att vara ett gott föredöme! Var själv noga med att alltid säga tack och förlåt. Då kommer det naturligt. Och när det väl kommer – visa att du uppskattar det. 🙂 :thumbup:

ich – exakt. Timeout-metoden går ju ut på att ungen får sitta still i så många minuter som denne är gammal. En snart tvååring skulle alltså inte sitta längre än TVÅ minuter – och den metoden är fruktansvärt kritiserad av barnpsykologer.

jag undrar vad de skulle säga om nästan 2 timmars fucking tortyr? :thumbdown:

det låter ju precis som att hon ska till och dressera en hund! för med hundar är det ju sådär. deras flocker formas genom hierarki och den som "vinner" sådana där kamper blir ledarhanen. därför ska man ju inte ge sig när man till exempel ska klippa klor och så vidare. men jag visste inte att hierarkisk uppfostran gällde även barn?

Aj vad jag får ont i magen 🙁 Hemskt att folk är så totalt okunniga att de skadar sina barn på det viset.

Människan skulle bli helt chockad om hon kom hem till mig där 4åringen inte alltid tackar för maten och vi säger inte ens åt honom. Vi glömmer nämligen själva att tacka varandra ibland, och då känns det som hyckleri att han alltid ska tacka. Barn gör ju som man gör, inte som man säger…

Jag blir inte förvånad över något folk gör. De flesta i världen är sinnesslöa vilket i sin tur leder till sinnesslött beteende. Det främsta beviset på att den här kvinnan inte har alla hönsen hemma är hennes stavning. Hadde? HADDE? Jag har dyslektiska elever som har bättre grepp om språket än så. Dessutom verkar syntaxen i inlägget också vara helt åt helvete…

USCH! Vilka människor (läs monster) det finns!

Jag är absolut för disciplin och regler i uppfostran men det finns gränser. Jag skulle aldrig göra så mot ett barn.

Det är klart barnet ska säga tack. Men det är också klart att barnet testar gränser. Men att inte säga tack, är det verkligen proportionerligt att straffa med en och en halv timme för det? Och är det verkligen straff som är rätt eller ska man förklara för barnet varför det är viktigt att säga tack istället? Det enda barnet lär sig av sånt är ju att vara rädd och att aldrig ifrågasätta!

USCH!

Och jag håller med dig Lady D om att gott föredömme är superviktigt. Jag passar barn regelbundet och jag är jättenoga med att alltid tacka (bland mycket annat). Just för att visa dem att det är så man gör!

jag känner att tack, hej, förlåt, hej då osv är sådant som ska komma ärligt. Från hjärtat Inte av farten, av rutin, för att man "ska" osv.

jag kommer aldrig insistera eller tjata fram det, men jag kommer glädjas och uppmuntra när det väl kommer! :thumbup:

Jag är övertygad om att det är därför barn hatar att säga tack tills dom blir såpass stora så det kommer naturligt, för att dom blir tvingade.

Samma sak med 'förlåt', som många barn tvingas att säga fast dom inte har någon aning om vad det betyder, och det har dom flesta svårt att säga hela livet sen..

Absolut ska det vara ärligt och komma från hjärtat. Jag tror framförallt att det är viktigt att man förklarar varför man säger tack, att man betonar att det är för att man blir glad när någon gör något för en och för att det är snällt att visa det. Typ.

Också såklart av artighetsskäl, men inte utan kopplingen till varför!

Vilket jävla as!!

Våld är fel men såna där föräldrar vill jag bara slå på käften (sorry alltså, man allvarligt) Jag vet hur det känns att bli behandlad så som hon skriver, min dagmamma tvingade mig att äta blodpudding, det var så jävla äckligt att jag ville spy och jag ville inte svälja det ens så jag satt med munnen full tills jag fick chansen och gå på toa och spotta ut det, man känner sig väldigt ledsen och maktlös när man blir behandlad på det sättet av vuxna när man är liten och inte kan göra något åt saken.

Det är äckligt att höra och se hur vissa föräldrar missbrukar sin makt. Btw, på tal om att Ninja bara är 2 år, Oskar är 6 och jag har ALDRIG tagit till med såna metoder som den åsnan skriver om, det finns inget behov av det, förutom att det kanske finns en lätt sadistisk förälder som kanske behöver stilla sitt behov av att förnedra och göra ned sina egna barn.

Jag får samma vibbar som när mina föräldrar tvingade mig att sitta kvar vid matbordet tills jag ätit upp. De satt på tv:n med barnprogram i vardagsrummet medan jag fick sitta i köket framför den kalla maten. Än idag äter jag inte ex potatisbullar och gröt ryser

När jag gick på dagis hade vi en såndär pimpinett 80 tals-ragata. Dom där med blå/grön ögonskugga upp till ögonbrynen, spetsigt högklackat, kjol och sönderpermanentat uppklippt brunrött färgat hår.

Jag kan väl ha varit 4 år eller så?

Iallafall den dagen var det pizzasallad till maten. Jag provsmakade, men tyckte det smakade riktigt riktigt illa, så att jag mådde illa av ara smaken i munnen. Jag sa såklart att jag inte tyckte om det och inte ville ha den salladen.

Icke att jag slapp TROTS att jag provsmakat.

( Och jag var INTE petig med maten, pappa har alltid kallat mig soptunnan)

Denna djävulskvinna satt också hur länge som helst, spände sina elaka grisögon i mig och försökte tvinga mig att äta.

Till slut satte hon mig i en BARNSTOL varifrån jag inte kunde komma loss, och tvångsmatade mig med skiten. Tills jag kräktes, varvid jag såklart fick skäll.

Jag äter fortfarande inte någon jävla pizzasallad.

Däremot får jag fortfarande en hemsk känsla i magen när jag tänker på händelsen.

Pedagogik, my ass!

Samma kvinna utspelade sig följande incident med, också enormt "pedagogisk"

Vi 70-80 tals barn minns kanske hur dagisen såg ut då.

Tandborstar på rad, alla hade vars en kopp med namnlapp på "toaletten", toabåsen på rad, och vaskar på rad ( påminde lite om militär-lokaler)

Dagisets egna Regn/galonbyxor med hängslen till alla barnen i samma fabrikat, bara 2-3 olika färger och storlekar.

Oavsett väderlek ska barn ut såklart.Hela avdelningen barn stod i det helkaklade rummet, under överblick av 2 dagisfröknas och kränge på sig galonbrallor för att sedan springa ut och leka loss.

Jag är och var ett vattenbarn, och satte mig såklart alltid i största bästa vattenpöl.

Alla som haft att göra med ett barn i mer än 30 minuter vet att kläder, oavsett hur högt upp de går och hur mkt hängslen man sätter på kidsen, kan inte hålla vatten utanför några galonbrallor.

Jag fick vatten i brallorna, så byxorna under blev våta i baken.

Nåväl. uterasten tog slut, in med alla ungar, av med alla kläder, och ve och fasa, en av ungarna har blöta kläder!!!

Permanentade grisögonkvinnan skäller ut mig efter noter, och pekar ut mig framför alla barnen så jag riktigt ska SKÄMMAS. DU HAR KISSAT PÅ DIG!!!!!

jag sa nej, det är vatten, att jag lekt.

Hon fortsatte tjata framför alla barnen att jag kissat på mig, titta hon har kissat på sig!

Att jag borde skämmas med mera. Kissunge och fan vet vad. Förbannad var hon iallafall. Och arg och ledsen blev jag för att inte bli trodd.

Jag tror den andra dagisfröken kom till min "räddning" men minns inte så noga.

Jag tror aldrig jag har varit inne på fl förut men nu var jag bara tvungen att läsa hela tråden från början till slut. Jag blir helt matt både på resonemanget om att tvååringar skulle förstå konsekvensen av sitt impulshandlande och på tanken på det stackars barnet som fick sitta vid matbordet.

Jag hoppas verkligen att det är ytterst få föräldrar som resonerar på det viset.

Tack för att du orkar tjöta emot!

Jag tror på att barn gör inte som man säger, utan hur man agerar.

Hoppas på att du ska sitta mer vid datorn än vad du redan gör, vill se att du får samma/högre statistik än Kissie! Förstår dock att du är mamma och sambo och har massa saker att göra, men man får väl ändå önska? ;D

Gillar dig mer och mer för varje inlägg jag läser, även om jag inte håller med i allt du skriver så har du ett sätt att skriva som gör en inspirerad att till och med sluta med schampo! Min kille tycker dock att jag är tokig som släpar in honung, bikarbonat och ÄCV i duschen;)

Jag vill nog nite gå in i tråden och läsa, men jag antar att den anonymna föräldern inte ansåg att det hos dem ingår i uppfostran att man säger förlåt när man misshandlat en familjemedlem…

En kollega till mig tvingar barnen att säga "

kan du ge mig mjölken tack"

Om de säger

"kan jag få mjölken"

Så får de ingen mjölk förrän de sagt rätt. Vi hade en jättediskussion om det då jag tycker att det är lika trevligt att bara säga

"kan jag få mjölken"

Det roliga är att denna kollega själv kan säga

"Lisa mjölken"

Då började jag som henne och sa åt henne att hon fick ingen mjölk förrän hon sagt rätt, då kom det som var ännu värre hon var ju vuxen o då behövde man ju inte säga så för hon visste ju ändå vad som var rätt att säga.

Vi alla har ju saker som kanske förbluffar någon annan om hur vi uppfostrar våra ungar..

Och ja vid 1 års ålder var det väl lite väl, men om det är så viktigt för dom så jaja.. det är väl kanske inte helt fel det heller…

jag tycker inte det finns så mycket rätt och fel vad gäller uppfostran såvida man inte göra illa /såra dom.. det är ALLTID fel oavsett om det är mot ens egna barn eller någon annan individ.

Men visst jag kan hålla med dig om att en unge som är 1 år inte ska sitta vid matbordet i 1 och en halv timme.

Men gud.. sysslar folk fortfarande med den typen av uppfostran? Kan inget annat än att hålla med dig, har själv en 1½ åring och för mig så existerar det inte såna former av uppfostran. Ett sådant starkt behov av att hålla sitt barn i järngrepp för att sedan skylla på att barnet måste lyda i farliga situationer – wtf?

Vad hände med uppmuntran, vägledning och den fria viljan? Har en snart 8åring och en 6½åring som är så sjukt artiga och lydiga men inte genom att ha blivit "robotiserade" utan för att vi har kommunikation och respekt för varandra som individer samt gränser. Jag kan be min 1½-åring att snällt vänta bredvid mig medans jag plockar ut något ur vagnen, jag kan se hur hon är nyfiken på omgivningen och att det "kiar" i benen på henne men genom att upprepade ggr förklara för henne om omgivningen och att hon får gärna "stampa" med benen om det är så att hon har myror i benen fram tills jag är färdig – i såna lägen så skulle jag aldrig vilja ha henne i järngrepp och bete mig som någon diktator och förvänta mig total undergivenhet, herregud!

Jag skulle aldrig tänka mig kränka mitt barn på ett sådant sätt och jag tror nog många föräldrar håller med, men att hon fortf står fast vid att det hon gör är rätt är bara tragedi för barnet/barnen ifråga. Vilken bubbla hon måste leva i. :bigeyes:

Påminner mig om en vän, nej, F.D vän som smällde sin 10 månaders son med handflatan i huvudet för att han tittade ner på golvet från sin matstol, när han började bli mätt men det fanns mat kvar… 🙁

Usch påminner om en fröken jag hade när jag gick på dagis (nu ca 19 år sedan). Jag vägrade tacka för maten för den var inte god och blev då insatt i ett rum och fick sitta där tills jag skulle säga tack. Fick inget mellanmål och kom ut först när mamma kom och hämtade..

Jag tänker lite på hur vi vuxna i familjen gör, jag tackar knappt alls för maten inte heller min man. men är det en riktigt god middag utbrister vi å vad gott tack för maten, och samma sak gör våra barn. Varför kräver man att barnen ska tacka för maten varje gång när man inte gör det själv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *