Kategorier
barn & föräldraskap

”Håll ungen vid liv” är mitt enda motto och utöver det så är det lite mer ”anything goes” som gäller.

För att vara en on-occasion-hönsmamma så är jag ovanligt onojjig. Till skillnad från min make så hetsar jag inte upp mig över småsaker. Inte så att jag inte bryr mig om mina barn för det gör jag ju i högsta grad, men jag försöker ha lite perspektiv. Ungen får käka smutsig snö, gräva i gegga, […]

För att vara en on-occasion-hönsmamma så är jag ovanligt onojjig. Till skillnad från min make så hetsar jag inte upp mig över småsaker. Inte så att jag inte bryr mig om mina barn för det gör jag ju i högsta grad, men jag försöker ha lite perspektiv. Ungen får käka smutsig snö, gräva i gegga, samla glasbitar och plocka skräp. Hon får gå utan jacka om hon vill och i övrigt har vi ganska lite regler och principer.

”Håll ungen vid liv” är mitt enda motto och utöver det så är det lite mer ”anything goes” som gäller. Ja förutom att slåss och göra sånt som faktiskt är livsfarligt och nej, det ÄR inte livsfarligt att äta snö eller lera eller slicka på stolpen på tunnelbanan eller äta godis direkt från backen. Äckligt ja. Farligt nej. Perspektiv är viktigt när man är förälder för konflikter kommer i flock och minskad friktion är ett billigt sätt att skapa ett lugnare föräldraskap.

Det är lite lustigt det där, för många har fått för sig att mitt föräldraskap går ut på en massa förbud och regler när det egentligen är tvärtom. Jag är ju den där morsan som andra morsor rullar ögonen åt. Ni vet den där jobbiga föräldern som låter ungarna göra lite som de vill (nej, det är inte synonymt med ouppfostran. Jag lovar.) medan deras ungar gnäller ”men Ninja får ju!!!!”

Ni som kanske oroar er över vassa glasbitar: det finns ju plåster! Det är ingen fara!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

48 svar på ””Håll ungen vid liv” är mitt enda motto och utöver det så är det lite mer ”anything goes” som gäller.”

Undrar mest bara rent allmänt hur du tänker i framtiden när barnen är ca. 15-16 (om du inte planerar att ta det då osv) Ska de få vara ute hur länge de vill bara de inte använder droger eller skulle du sätta tider de ska vara hemma på helgerna osv? (Är nämligen i den åldern själv och tror stenhårt på nolltolerans mot alkohol/droger men fri utgång.)

carolina jag tror inte på förbud i den åldern heller. min erfarenhet säger mig att det bara gör ungarna till lögnare. Jag tror hellre på en konstant dialog som börjar NU och fortgår hela livet. Tonåringar dricker. Det är svårt att förhindra utan att begå våld på deras integritet och tillit. Däremot kan man uppmuntra andra val samt försvåra supandet. Jag vill att mina ungar ska våga komma hem om de blir för fulla (eller höga). Inte som mina vänner när vi var yngre, som var rädda för skäll och hellre sov på en parkbänk eller hemma hos nån okänd kille.

Nolltolerans när det gäller köpa ut samt bjuda omyndiga på alkohol, DET tror jag däremot stenhårt på.

Klockrent! Skönt att se att jag inte är ensam. Känner mig lite "slapp" bland andra men jag har lite samma tänk där..är det inte direkt farligt så varför måste jag liksom banna av gamla innötta (o)vanor? Barn mår gott av att få utforska och upptäcka så mycket som möjligt utan en massa tillrättavisningar och nekanden.

Vad härligt!

Jag hoppas verkligen att jag klarar av att vara så när bebis kommer. Jag har en vän som är så avslappnad och jag älskar hennes ungar. De är hur självständiga och coola som helst.

Låter lite som Anna Wahlgren faktiskt 🙂

Så länge det inte är livsfarligt bör man låta barnen prova och undersöka säger hon. Oftast stillas nyfikenheten och det är inte alls lika intressant längre.

Jag håller Lady Dahmer på det där med att man faktiskt inte kan förbjuda tonåringar att inte röka, dricka, knarka ect. Det skapar lögnare. En vän till mig berättade att hon inte fick komma hem full när hon var tonåring så hon sov istället hos random personer som hon träffat på fest osv. DET skulle vara min värsta mardröm, att mina barn inte skulle våga komma hem och istället eventuellt utsätta sig för att bli våldtagen eller misshandlad.

Min mamma var väldigt liberal, hennes krav var att hon inte köpte cigg eller sprit men jag fick röka framför henne och om jag blev för full skulle jag ringa så kom hon och hämta mig. Så jag kom alltid hem tryggt.

Haha jag tänkte, precis som apan, på hepatit.. men i det stora hela håller jag med dig!

Min moster säger nej och sätter upp märkliga regler hela tiden, regler som hon sen själv bortser från. Typ idag (väldigt liten grej men ändå, det är såna saker jämt) "Nej man får bara dricka en kopp varm choklad så du får inte ta en till. Nej. Nej nej nej, en kopp räcker." så går han och tar en kopp och hon upprepar ordet nej men låter honom ändå göra det. Liksom.. om man nu ändå säger nej och sätter upp regler får man väl fan hålla sig till dom?!

Jag försöker också tänka så.

Men det är svårt när ungen har en pappa som gärna säger nej åt allt.. Då känner man sig bara lat. För han tror ju att det handlar om att uppfostra ungen rätt.

Men i en sak vet jag inte hur jag ska göra.

Ungen, 3 år kastar ALLT på golvet. HELA tiden!

Sina saker, kuddar, täcken, filtar, häller ut hela min garderob (som är en öppen elfa

Inte fick jag skriva klart heller..

Elfa-hylla, saker på bord osv osv.

Hela hans rum är varje dag en katastrof. Även om jag tagit bort mycket så hamnar det kvarvarande på golvet.

Och ibland blir jag så galen på detta att jag skriker åt honom.. 🙁 men inte så ofta som tur är.

Jag försöker lära honom att sakerna går sönder, blir smutsiga, man snubblar på dom. Och visar att det känns mycket bättre när det inte är massa saker på golvet.

Men det hjälper endast ibland..

Tror också på att dialog funkar bättre än förbud. På tal om något helt annat såg jag att Tjejliv ska lägga ner. Så himla tråkigt för den var verkligen jättebra. Älskade dina krönikor och allt det andra. Det behövs så mycket! 🙁

Tror också på att dialog funkar bättre än förbud. På tal om något helt annat såg jag att Tjejliv ska lägga ner. Så himla tråkigt för den var verkligen jättebra. Älskade dina krönikor och allt det andra. Det behövs så mycket! 🙁

jag tänker alltid på hur jag själv tänkte när jag var i femårsåldern när jag läser sådana här inlägg. plocka med glas älskade jag, särskilt när glaset var i olika färger. då sa mamma kort och gott "var försiktig med de vassa kanterna, och gör rent bitarna noga", samt informerade om att det gula i snön var hundarnas kiss etc. när jag blev tonåring bad de mig ringa om jag eller någon annan mådde dåligt, och lade alltid till "i vilket tillstånd ni än är i"; just detta hjälpte mig något enormt,många av mina vänner åkte istället hem till någon okänd för att de inte vågade komma hem onyktra.

jag är 22 nu, och pappa skjutsar fortfarande alltid hem mig från krogen/efterfesten när jag frågar, och jag har alltid blivit uppmuntrad att ringa vilken tid på dygnet som helst. helt ovärderligt i tonåren, även om jag inte alltid uppskattade det just då. vetskapen att det är okej att komma hem onykter(fylla var inte på något sätt uppmuntrat, det viktiga var att komma hem) var och är för mig en otrolig trygghet.

I teorin är jag helt med dig, jag hoppas bara att jag kommer kunna klara av det när jag får egna ungar 😛 När jag har vikat på förskola har jag märkt att jag många gånger tycker att det är lättare att förbjuda ungen än hantera vad som nu kommer efter, så jag tränar på låta dem bli lite skitiga och testa nya grejer. Som sagt, vad är det egentligen som kan hända?

Nu är det ju en liten annan grej när man hanterar andras barn, men ändå. Jag tränar på tankesättet:P

Jag jobbar på att bli mer "anything goes". Jag är kanske inte den hönsigaste mamman på lekplatsen nu heller men jag är så in i bomben less på att hela tiden förmana mitt barn för små saker.

Vad stor hon har blivit!

Och på tal om nolltolerans mot alkoholservering till minderåriga; kommer du försöka se till att de inte får tag på alkoholen på annat sätt? T.ex. via langare.

Jag köper hellre alkohol till min tonåring än lämnar ut henne till langare som ger henne kanske hemtillverkat och farligt dricka. För övrigt så tror jag på tilltro men även på gränser och på att jag som vuxen har ett ansvar för att guida min tonåring som saknar ordentligt konsekvenstänkande.

Åååh minns att jag verkligen älskade att följa med mamma till tvättstugan när jag var liten för att "hjälpa till". Den riktiga anledningen var ju att bakom tvättstugan fanns det en backa som var som en skattkista. Glas i alla möjliga färger som väntade på att få bli upplockade av mig. Sen fanns det även hallonbuskar och gungor. Inget av dem grejerna är dock kvar idag – Riktigt synd!

Håller med Lady D om det du sa om alkohol och sådant. Mina föräldrar hade aldrig någon öppen dialog om det, utan sa mer att om du inte gör det betalar vi ditt körkort, och det är väldigt dåligt så gör det inte. Det var ungefär slutet på den diskussionen. Så det som hände var ju bara att jag blev väldigt nyfiken på allting så istället för att prata med min mamma så köpte jag och några kompisar ut på annat håll. Vilket slutade med att jag fick min första fylla. Håller med om att det var omoget gjort, men samtidigt var jag tonåring och att bara höra att jag inte skulle göra det var inte bra nog. Dock känns det alltid bra att veta att föräldrarna finns där om man behöver dem, att man kan ringa om något går snett. Nu är jag ju bara 19 så kommer nog ändra min åsikt men jag skulle inte ha någon nolltolerans emot alkohol eftersom att man då bara går ut och festar hos någon annan så jag tror inte att det hjälper, men samtidigt anser jag att minderåriga inte ska få alkohol. Tycker att man ska ha någon form av mellangräns mellan dem två sakerna.

Kommentarerna och ungdomar och alkohol är jätteintressanta, kan du inte skriva mer om det? Jag är intresserad av och läser alla dina inlägg, även fast det är långt kvar till att jag ska ha barn själv, men det skulle vara helt underbart med lite inlägg om ungdomar också!

anonym så resonerade min mamma också. Jag drack både spriten hon köpte och den jag fick av langare. Nej tack. Kommer inte köpa ut åt mina barn.

Blir glad av att läsa att du inte tänker köpa ut alkohol till dina barn när de blir tonåringar. Jag är så trött på den förbannade naiva tron om att barnen bara dricker det föräldrarna köper ut till dem. Sedan visar ju massa forskning på att de ungdomar vars föräldrar köper ut till dem har en tidigare alkoholdebut oc dessutom löper större risk för att i framtiden hamna i ett beroende.

Fan… känner när jag läser det här hur jag börjat tappa bort mig som förälder lite grann. Det är ju sådär jag vill vara, och stundvis lyckas vara. Men just nu så är jag en såndär Ajabaja/akta/försiktig…

Dags att tänka om!

Hmm.. Köpa ut för att ungarna inte ska dricka fulsprit? ALLA de vänner jag hade vars föräldrar köpte ut gjorde precis som LD berättar, drack den utköpta + den hembrända. Sen gillar jag bilden föräldrar har av hur "lätt" det är att få tag på hembränt/langare osv? Det va skitsvårt att få tag på sprit när jag va tonåring (i Uppsala), faktum är att det vi fick tag på va i regel utköpt av "oroliga" föräldrar eller folköl från kvarterskiosken.

Bara för att man inte hört om någon som blivit smittad på det viset kanske man inte ska nonchalera att risken faktiskt finns (även om jag håller med om att den säkerligen är minimal)?

Samlade själv glasbitar när jag var liten men vi bodde ute i skogen så jag tvivlar på att glasbitarna där kunde bära med sig hepatit från nån knarkare. Kanske värre som ni bor.

På tal om tonåringar. Ingen kan veta eller förutspå hur barnen blir som tonåringar och hur man själv kommer att bete sig då.

Ingen bot mot hepatit C.

jag håller med om att man ska ha få och enkla regler. Men däremot inte störa andra hela tiden. gapa, skrika, klättra, typ på tåget. då har jag mest lust att klippa till mamma eller pappan. hatar ungar som inte kan bete sig i offentlig miljö. och det är aldrig barnens fel. men äta glasbitar eller hundbajs till frukost skiter jag fullständigt i.

ML att släppa ut ungarna utanför dörren är förenat med fler risker. När Ninja klättrar så finns risken att hon ramlar och faktiskt slår ihjäl sig. När hon äter äpple så finns risken att hon kvävs. Har hon en barnvakt så finns risken att hon utsätts för övergrepp. Det här är sånt som händer bra mycket oftare än att man smittas av hepatit för att man plockat skräp på marken. PERSPEKTIV.

Vad underbart befriande att läsa! Vid varje dags slut sitter jag och min man och summerar dagen ungefär såhär; om bägge pojkarna är hela och rena och dessutom mätta så har vi genomfört ett underverk! Jag orkar inte med alla perfekta mammor som bara får kramar och kärlek av sina barn jämt. Dessutom gärna poserandes med barnen i märkeskläder. Nä, fram med skitiga barn, tårar och snor som sprutar och vardagsmiddagskaos. Mitt i allt finns det mycket kärlek=)

Tack för en härlig blogg!

http://isabitensblogg.blogspot.se/

Och just när man inte gör alkohol till en spännande och förbjuden grej ("det kan hända vad som helst om man blir för full, du kanske gör saker du inte annars skulle göra" brukar de flesta tonåringar inte tolka som "okej, då borde jag inte dricka" utan mer "wow, borde prova") så kanske ens barn eller vilka de nu är inte heller blir så intresserade utav att dricka. En del dricker ju också just för att de inte får det, vill visa att de bestämmer och styr och ställer och gör uppror osv.

Angående tonåringsfasen, när jag var tonåring så fick jag fria tyglar, det tog liksom udden av det där att trotsa och göra vilda grejer.

Mamma och pappa ville att jag alltid skulle känna att jag kunde komma hem, även om jag råkat dricka för mycket eller så. Hellre det än att jag sov någonstans och de inte visste vad som kunde hända.

Det slutade med att mina kompisar som var hårt kontrollerade sov över ofta hemma hos mig för de kunde inte komma hem om de druckit.

Man måste få göra misstag och lära sig själv, även som tonåring.

Jag har två härligt vilda ungar som flera gånger gjort illa sig på glasbitar så för dem är det numera inte tillåtet. Tyvärr. Otäcka infekterade sår har de haft eftersom de inte kunnat låta bli att gräva i jord trots såren och allt vårt tvättande av såren har inte räckt.

Eftersom jag själv har jobbat med missbrukare i många år så råder ett generellt plocka-upp-småsaker-förbud i vissa parker och på vissa platser. Detta är då grundat på att jag vet var missbrukarna hänger och var de kan tänkas gömma använda sprutor för att hämta dem senare. Precis på såna ställen där barn kan hitta dem. Men oftast låter vi ju så klart bli att vara på de platserna och då får de pyssla på bäst de vill. Jag fick en (iofs torkad) kattbajskorv av mitt ena barn igår. Mysigt.

kristinmandarin jag tror barn gör som vi gör. de märker att ingen annan slickar till slut. dock så kan man påpeka att det kan finnas kiss och bajs på dem.

Jag tycker du har så bra attityd gällande föräldraskap. Jätteintressant att läsa hur du tänker kring sådant här, precis som när du skriver om att inte slentrianmässigt säga "vad duktig, vad fint, vad bra" till barn utan faktiskt prata med dem om vad de gör. Tankeväckande – tack för det!

Nu är jag bara 19 år gammal, och har inga barn, men jag jobbar på förskolorna runt i mitt lilla samhälle en del. Visst, vi tillåter inte att de är elaka mot varanade, men att de rullar runt på den leriga marken, att de samlar stenar, skräp, klättrar i ribbstolarna liite högre än man tror att de klarar av. Det gör inget! Jag fattar verkligen inte vad alla pjoskar så mycket om! Visst, vi har ett element precis bredvid våra ribbstolar som sitter riktigt dumt, men då får man ju stå där och se till att de inte ramlar och slår i huvudet där! egentligen 😛

Det där med att köpa sprit till sina ungar låter väldigt dumt. Om jag, som är 16 år, fick för mig att dricka, och fick sprit av mina föräldrar, skulle jag se det som ett tecken på att de tyckte att det var okej att jag drack. Plus att hade jag fått sprit hade jag ju mer pengar till att köpa mer av… O hur jävla bra är det?

Angående Hepatit, så NEJ det kan inte smittas via en lyktstolpe. Verken A, B eller C.

Hepatit smittar via avföring, mat eller förorenat avloppsvatten. Det kan också smitta med mycket nära kontakt, tex har utbrott skett i familjer där man bor tätt tillsammans. Sex och blodtransfusion kan också smitta.

Men med tanke på att det är ett virus och virus kräver en värd för att överleva, så även om en hepatitsjuk människa skulle ha avföring på sin hand, ta på lyktsolpen så skulle alltså barnet behöva slicka där nästan direkt för att "lyckas" bli sjuk. En ganska orimlig tanke.

jag är vuxen och jag brukar inte ens ta på glas. Det är lite så jag tänker, vi har vettet men dom har inte det i samma utsträckning. Detta med hepC är ju rätt så löjligt.

och man kan ju föreslå annat, att dom ska leka med pinnar eller kottar. Så nä, jag förstår resonemanget men ändå inte värdet i att dom får göra såhär. Göra illa sig hinner dom göra på annat, garanterat.

Hur gör ni med TV/dator då? Jag håller med om det där att få utforska men min dotter (3,5 år) vill titta på barnprogram dygnet runt om hon fick. Det är ju inte direkt livsfarligt men oftast blir det från att hon kommer hem från dagis till läggdags. Känns rätt trist och vi försöker begränsa det men hon får ofta spel om vi stänger av (trots försök att kompromissa) och det känns inte heller så konstruktivt.

Va skönt att det finns fler där ute som inte bara går efter regler som man ska göra som dom flesta i våran närhet säger åt oss att gör. Barnen ska vara i säng 19 för dom får den bästa sömnen barnen måste gå på dagis dom missar så mycket annars och våra barn hade vi hemma längre än våra vänner haft och kan säga att vilket liv det blev dom skulle anmäla oss och så vidare. Jag kommer fortsätta läsa din blogg den är intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *