Kategorier
barn & föräldraskap

Hej, det är jag som är mamman till det dåligt klädda barnet!

Så här såg det ut idag när jag lämnade Ninjan på förskolan.      (notera att alla andra barn är klädda för regn och rusk)   Ja. Fattar ni hur mycket det antagligen blängs på mig bakom ryggen? Och möjligtvis viskas? Närå, nu ska jag inte vara sån där som ANTAR att alla bara snackar […]

Så här såg det ut idag när jag lämnade Ninjan på förskolan. 
 
 
(notera att alla andra barn är klädda för regn och rusk)
 
Ja. Fattar ni hur mycket det antagligen blängs på mig bakom ryggen? Och möjligtvis viskas? Närå, nu ska jag inte vara sån där som ANTAR att alla bara snackar skit för det är ju inte sant, men om man ska tro familjelivsmorsorna så gör jag mig skyldig till både det ena och det andra som låter mina stackars barn gå oklädda i dåligt väder. (herregud ring soc!) (nån har säkert startat en tråd idag) Och så minns jag ju de chockerade kommentarerna i höstas när ungen envisades att gå utan jacka. Javadskamangöra.
 
Jag får dock ett sådant behov av att förklara mig att jag ängsligt stammar fram till alla som vill lyssna att: ”Jo men hon insisterade ja ni vet hur barn är ehehehehe (nervöst skratt) de fattar inte att det är kallt jamen hon får ju känna efter själv om hon fryser… ehehehe”
 
Typ. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

43 svar på ”Hej, det är jag som är mamman till det dåligt klädda barnet!”

Haha, ja klädkrigen har vi aldrig ens försökt oss på. Ludvig har åkt i pyjamas till fsk, so what?! Idag satt han i regnställ och stövlar då dom andra sprang omkring i tunntröjor och joggingar. (Även fsk har insett att det är enklare för alla att han får bestämma)

Jag tycker det är klokt tänkt, att barnen får känna efter själva. Jag jobbar däremot i skolan (lågstadiet) och där har det blivit status bland barnen att ha så lite kläder som möjligt på sig. Typ kortärmat vid -10 (nej, jag överdriver inte) då blir det snarare en maktkamp där den som plågar sig mest ’vinner’. I det läget måste man ta ett vuxenansvar och jag kör på kollektiv påklädande när det behövs, typ "idag har ALLA barn i klassen på sig jacka och stövlar". Men i en perfekt värld skulle jag gärna göra som

du. Barn är kloka små varelser (ibland iaf ;))

Men vad kan hända om det är lite kallt då? Att hon fryser ihjäl? Nej, som mest blir hon nog bara lite snorig om näsan. Herregud världen går under!

Haha det får mig att tänka på alla nervösa, anala föräldrar som har bestämt sig för att saker och ting är på ett visst sätt (t ex klädval) medan man kan göra på så ofantligt många fler sätt. Om jag inte minns fel så sa du något i stil med "så länge jag håller ungarna vid liv och de verkar tillfreds så är det väl inte så mycket mer än så?". Det skapar mindre friktion mellan förälder-barn för jag menar barn är logiska (mer än vuxna) och jag kan inte på något sätt logiskt motivera att man måste ha mer kläder på sig om man inte fryser! Passar på att ryggdunka lite och säger att du driver en jäkligt bra blogg!

Men jag förstår inte hur folk orkar. Så länge man har med en jacka till barnet sen när det inser hur kallt det är så är det väl inget fel i att låta en tvååring eller större bestämma själv vad dom ska ha på sig?!

Haha, ja, familjelivsmorsorna, vilka är dom egentligen?

Finns dom på riktigt?

Alltså. För min och min dotters del så försöker jag begränsa hennes valmöjligheter (förstå mig rätt), hon kan alltså få välja mellan tre tröjor. Inte tjugo.

Barn/människor mår bra av gränser, barn/människor har ibland svårt att välja. Och vissa dagar kanske dom fixar att välja, andra dagar inte. Jag tycker man kan göra olika, livet är olika. Barn är olika.

Jag säger nog såhär: är klockan 07:48 och vi har tid på förskolan 08:00 så bestämmer jag, av praktiska skäl, är vi lediga kan hon få byta kläder hundra gånger om dagen, bara hon sköter det själv.

Äh vi är likadana, smuts kan man tvätta bort och kläder torkar. Soc vill man ju ringa när man ser svetten drypa på ungstackarna som har fleece och mössa i mitten på maj och sitter på fårskinn i sulkyn. Vi har lärt oss att NÄR vårt barn fryser (hon är 2) då säger hon till OCH man blir INTE sjuk av kyla!

Men klart barnen fattar själv om de fryser! Det är bättre åt det håller än att slänga på en massa kläder och sedan ha ett svettigt barn springandes omkring för att hen var för påklädd. Jag gick omkring i shorts tills snön kom när jag var liten och var aldrig sjuk.

Jag känner igen mig, även om jag har lite det motsatta problemet. Min son är den enda som har tröja, skaljacka och vantar (om han hittar dem). Alla andra går i t-shirt och shorts… och det är personalen på förskolan som ursäktar sig inför oss. Men jag förebrår ingen för jag vet hur envis han är.

Dock har vi hittat en väg till att vara någorlunda klädd efter vädret: när vi kommer till förskolan så ser vi hur de andra barnen på förskolan är klädda (jag lämnar oftast barnen på gården) och om de har regnkläder så tar sonen på sig det också.

Bland de vettigare grejer man gör som förälder är att välja sina strider, för tro mig, man orkar inte alla i längden! Strid om det som är viktigt, för som sagt, barn är så kloka om de får chansen att vara det. Och, om du mot förmodan är en sån människa som orkar ta varje strid, så tycker jag j-vligt synd om ditt barn.

Kollar igenom mina barnbilder. Härregud. Mamma hade inget att säga till om (möjligen skolfoton) men annars nej. Och kollar man på bäbisbilderna ser alla barnen ut att vara från 70talet. Älskar det.

Kollar igenom mina barnbilder. Härregud. Mamma hade inget att säga till om (möjligen skolfoton) men annars nej. Och kollar man på bäbisbilderna ser alla barnen ut att vara från 70talet. Älskar det.

Jag stör mig mycket mer på morsor som klär på små barn enorma mängder kläder sommartid än någon som har lite för lite kläder. Ninja är stor nog att kunna säga till om hon fryser så där bryr jag mig inte alls.

Någon av dina kommentatorer störde sig dock på fårskinn men det är ett bra alternativ för det är temperaturreglerande och blir inte för varmt utan håller lagom temperatur vare sig barnet är kallt eller varmt. Jag sitter själv gärna på ett fårskinn i soffan både vinter och sommar av den anledningen.

Tänkte inflika på någons kommentar ovan om att "världen inte får under av en liten förkylning"- med att JO, nästan. Här hemma är ytterkläderna obligatoriska här när vi ska ut. Den rutinen är så pass etablerad att det aldrig varit något ifrågasättande kring den. Och det är nog med vabbande som det är än att det ska finnas utrymme till att känna efter själva.

förstår precis hur du tänker – och självklart tror man att alla pratar (för det kanske man själv innerst inne skulle ha gjort om man sett något liknande, eller vad vet jag?) men i allla fall så är det helt klart så som någon ovan skriver – att man får välja sina strider och att barnen faktiskt oftast kan säga till/visa att de fryser och då hoppas man att det finns vettiga och tillmötesgående pedagoger som ser till att kläder åker på (eller av).

Kan ju börja med att säga att jag själv inte har kiddos. (: Men. Jag tror på din metod Lady D! Jag menar, informera ungen om att det är kallt ute, vill de prompt ha kortbyxor och ingen jacka (som exempel) ja men packa en väska med extrakläder (brukar barn väll ha med sig på förskolan och i de lägre klasserna?) och sedan kommer de säkert att märka "ja men vad var det mor sa.." "hon hade ju rätt" etc. Nästa gång kanske de lyssnar. Jag tror att det är bra, det är liksom Learning By Doing.

Men hallå, ni glömmer den viktigaste anledningen till att Ninja ska slippa om hon inte vill.

Sätt på er ett regnställ själva och spring och rör er i en halvtimme så tycker nog de flesta att det är ganska varmt och jobbigt..

Själv hatar jag regnkläder och har det bara i yttersta nödfall när hunden måste ut i regnet.. Så jag hejar på Ninja.

Hon har ju kläder på sig i alla fall. Min son vill gå nakenfis JÄMT! I affären, lekparken, öppna förskolan. Ibland bråkar vi om det, men det slutar oftast med att han får som han vill ändå.

Tänkte bara inflika att man inte får förkylning av att ha för lite kläder på sig. Visst man kan börja frysa, men förkylningar orsakas av virus och om det inte finns ett virus så kan du inte bli förkyld oavsett hur lite kläder du har på dig. Så det här med "klä på dig så du inte blir förkyld" är inte sant.

Du kan iofs få nedsatt immunförsvar av att vara kall och det i sig ökar ju risken för att bli sjuk men då snackar vi kall som i nästan medvetslös och då är nog förkylning det minsta problemet man har.

hej! undrar bara varför du har jeffrey dahmer längst ner på din blogg?

Svar:
Jag heter ju Lady Dahmer. 😉 (klicka på kategorin "serial killers" så får du mer info om varför jag heter så och hur jeff kommer in i bilden)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

haha, sådär är ja med.

Jag brukar säga åt personalen att Jamie blir lätt för varm! (Det hjälper inte) och Bus springer oftast med "för lite" kläder.

Men va fan. Om jag har foppisar å linne, ska då ungen ha jacka å stövlar? Nej, hon är också en människa.

🙂 Mina ungar har konsekvent haft fel kläder hela uppväxten. Shorts & sandaler när andra kommit i fleece & regnställ. Fleece & regnställ när alla andra svävat omkring i shorts & små linnen. Suck. Och det är inte ens ungarnas fel – bara deras mammas totala inkompetens att förutse väder…

Av någon anledning har mina barn inte fått kläd-konflikt-genen. Trots tre barn i/nära tonåren, så tror jag aldrig vi haft en enda allvarlig klädkonflikt. Någonsin. Kan bero på mitt fantastiskt pedagogiska föräldraskap, men antar att det mer bottnar i hela familjens genuina ointresse för kläder 😉

Svar:
Jag och ninja har sällan klädkonflikter. dels för att hon får bestämma själv, men de gånger jag säger till henne att ta ett visst plagg så lyssnar hon oftast.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Och vi har en liten (snart 5 år…) som inte alls känner när hon fryser. Hon kan gå ut i tunn sommarklänning och efter en stund ser vi hur hon är aldeles blå om läpparna men hon fryser INTE enligt henne själv…. Det ända hon kan känna är om hon fryser om händerna

Svar:
Fryser hon verkligen då? En del barn kan bli blå pga lite sämre syresättning i blodet. Ninja blir blå när vi badar i sjön hemma, men fryser gör hon inte direkt då!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Åh jag minns när jag jobbade på förskola och en fin septemberdag som var sådär sensommarskön, kommer en förälder och ska hämta sitt barn.

"Oj har hen ingen jacka på sig?!"

"Eh nej, det är ju inte särskilt kallt.."

"Men du, du står här i fleecetröja!!"

Omg, jag blev aningen ställd kan man säga. Jag är lite fusen av mig och traskar mest runt bland barnen och förälderns barn flänger sandlådan runt, svettig och ångande i sin långärmade trikå… Är det svårt att förstå att vi alla är olika och att det är skillnad på värme i kroppen beroende på aktivitet? Uppenbarligen.

Barn rör ju oftast på sig mycket mer än vuxna, när de tex är ute på förskolegården, så jag kan tycka att det är rätt okej att barnen inte har en massa kläder på sig trots att personalen kanske har det. Själv tycker jag att det är obehagligt att vara bar om halsen när det är kallt ute och är därför noga med att mitt barn har en liten sån dära krage som man drar över huvudet men sen måste han inte ha jättetjockt med kläder i övrigt. Och nu när han blivit äldre (3 år) är det inte lika noga med det heller, eftersom han rör sig mer. Första tiden på förskolan (1,5 år) var han ju mycket mer stilla och då kändes det ju viktigare med mycket kläder i kyla.

Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det där med att vårt barn ska välja kläder själv. Han är typ alltid nöjd med det vi plockar fram och vi (jag och sambon) har ju oftast lättare att förutse väder å vilka kläder som passar till vilket väder än sonen har. Men vi kanske borde låta honom välja mer själv. Särskilt nu när det snart är semester och man ju faktiskt kan byta mer under dagen beroende på hur vädret skiftar och beroende på om han inser att nåt plagg inte passade just den dagen. Lämnar man barn på dagis i kläder som barnet sedan skulle vilja byta är det ju inte fullt så flexiblet som hemma, tänker jag..

jag håller med helt med om att det är onödigt att tvinga på barn kläder för att man själv fryser och tror barn växer av att man ger de förtroendet att själva välja i den mån de klarar av det. men jag som jobbar på förskola tycker det är svårare att förhålla sig till barn som, låt oss säga av estetiska själ, väljer kläder som begränsar de. för även om man vill uppmana de att göra vad fan de nu vill iklädda vad de nu vill och att kläderna går att lätt att tvätta så märker jag att de blir så satans mycket mer självmedvetna. för på det ljusa klänningen syns all smutsen och sandalerna är svåra att springa i och utan galonisar en regnig dag så blir man ju för fan blöt bara man sätter sig ner. och detta gäller framför allt de lite äldre flickorna. hur tycker du att man ska tänka kring det?

Svar:
jag tänker att man som förälder inte ska köpa hem kläder som är svåra att leka i! Då kan barnen helt enkelt inte välja dem.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har nog samma attityd kring det här med kläder och barn som du LD, tror jag i alla fall. Det är inte hela världen om en unge har linne och tunna leggings, om det är lite "småkallt/svalt" ute. De dör liksom inte. Så länge man har med ett varmare alternativ, så ser jag inte vitsen med att bråka om det.

Alla är dessutom så fruktansvärt olika vad det gäller att känna värme och kyla. Jag t.ex. är OTROLIGT varm av mig och det händer ofta att jag går omkring i en tunn-nästan-genomskinlig skjorta ute medan alla andra (inklusive min familj) har långärmat, rejäla tjocktröjor eller jackor och jeans på sig. Min mamma är tvärtom och är mer frusen av sig. Vid samma tillfälle så kan jag ha på mig.. ja.. typ t-shirt samtidigt som hon har t-shirt, kofta OCH jacka. Ja, ni fattar.

Så varför ska man tvinga barn att ha på sig mer/mindre än vad de vill om det inte är nödvändigt? Sannolikt kommer de fram till "rätt" val i slutändan ändå, och då har de fått förstå det själva istället för att ha blivit tillsagda. Eller så är det ganska harmlösa temperaturer och de råkar vara varmblodiga/kallblodiga, och då är det för fan ingenting att bråka om.

Bara man smörjer in dem (och har solhatt på dem) om de ska springa runt med bara armar och ben, så har jag ingen åsikt i det. Dock vet jag att det är en del föräldrar som inte har något/eller väldigt lite ombyte till sina barn på förskolan och det är ju rätt viktigt om de inte har några mer skyddande kläder på sig. Dyka i vattenpölar tex. älskar ju alla barn.

Haha, jag har också gett upp. Dottern får ta på sig vad hon vill. Typ ärmlös klänning och sandaler till sonens skolavslutning när det var 12 grader och regn. Tog dock med en packe extra kläder som hon fick ta på sig när hon (efter ca 20 sekunder) började frysa 🙂

Liten: Jag minns att när jag var liten blev jag alltid blå om läpparna när jag badade trots att jag inte frös.

Men när jag sa att jag inte frös var det ingen som trodde mig, utan jag var tvungen att gå upp ur badet. Orättvist tyckte jag (och tycker fortfarande faktiskt!)

Jag förstår att föräldrar tvingar på sina barn kläder av anledningar att barn är just barn och är inte kapabla till att avgöra vilka kläder som behövs i olika väder osv. Kognitiv utveckling, deras hjärnor är inte där än. Det finns massor av saker som vi styr över, småbarn lagar oftast inte mat själva för de förstår inte att man kan bränna sig.

Att vi styr/uppfostrar/hjälper våra barn är ju för att de är för omogna för vissa saker själv. Att låta ungen gå i vilka kläder den vill är verkligen ingen dödssynd. De brukar ju oftast be om andra kläder när de fryser och blir blöta (fast alla gör ju inte det). Att låta ungen välja själv är val som föräldern gör och inget är rätt eller fel, men jag förstår absolut de som styr över barnens klädval just för att ungar oftast inte kan det själva.

Sonen är tvärtom och sitter gärna i fleecetröja och galonkläder i sommarhettan med svetten rinnande nedför pannan. "Är det inte varmt?", frågar jag, varpå han tittar upp på mig med förebrående blick och svarar: "Men mamma – det SKA vara varmt på sommaren!".

Mjo, jag tror inte det är bra iaf. Hon är helt iskall och skakar men tycker liksom inte att hon fryser ändå. Annars är jag väldigt mycket för att hon får upptäcka saker själv ("learning by doing"). Har inga problem att hon går barfota eller struntar i vantar när det är minus 30 (för händer fryser hon om iaf).

Vad säger personalen på förskolan i övrigt om att Ninja får välja helt själv om/vad hon ska ha på sig? Låter personalen också henne välja att gå ut i klänning i regnet, eller barfota på hösten exempelvis?

Jag vet själv när jag jobbat på förskola att personalen där ofta oroade sig över vad föräldrarna skulle tycka om klädvalen när de hämtade barnen (tycker föräldrarna att det är för kallt? för varmt? fel skor?)

Svar:
När jag jobbade på förskola så tvingade vi aldrig barnen att klä sig. Vi tog med oss de plagg som behövdes ut om barnet vägrade. Ninjas pedagoger verkar resonera lika. De, precis som jag, vet att Ninja kan ta egna beslut kring kläderna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Haha nej herregud. Det där har jag aldrig förstått mig på. En sak om DU inte tycker hon behöver kläder på sig men annars ska kläderna på, punkt slut. Hur ska ni som inte ens kan klä på barnen i den där åldern hantera dem sen i tonåren? Hoho 🙂

Svar:
Vad innebär "hantera"? Jag tror barn som blir lyssnade på i sin tur lyssnar bättre som tonåringar. Respekt föder respekt. Det finns ingen anledning för mig att härska över henne.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja alltså, den här PoP hetsen som råder. Funktionsmaterial, och galondräkt så fort en droppe regn faller ner i sommardagen. När jag var barn sprang vi runt havnakna i regnet och upp till knän i vattenpölarna, barfota. Inte fan har vi blivt sjuksängsbundna för det. Skit i va alla andra tänker. Ungen säger väl till när hon fryser lixom. Då kan kläder åka på. Lättare så, för barn och för oss föräldrar.

Nja och neej eller.

Man punkterar sig som förälder om barn får välja hur som helst.

För det kommer tider då ett nej! måste vara ett nej!

Har då det egna valet blivit norm, har du ingen chans att ändra på det.

Svar:
att barnet får bestämma över utvalda delar i sitt liv, betyder inte att de alltid får bestämma allt. Hur ska barn lära sig ta ansvar om de aldrig får ta ansvar?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ibland undrar jag om inte denna hets kring överdragskläder grundar sig minst lika mycket i att föräldrarna inte vill förstöra de ofantligt opraktiska svindyra märkeskläder som det klär upp sina som dockbarn i som att vilja skydda barnen från kyla och väta. Antagligen är jag miljöskadad från ett tidigare bostadsområde men där såg alla ungarna ut som hämtade ur Ralph Lauren-annonser och fick aldrig leka i sandlådan för då kunde de ju smutsa ner 1000-kronorsjeansen…

Hej!

Hittade en sitt via fantastiska Pink Fridays blogg som jag ville tipsa dig om. Hon och hennes syster ritar och syr upp ekologiska barnkläder med fina tryck. Jag kom att tänka på dina barn direkt eftersom plaggen känns som de är gjorda med barn i tanken.

Litet tips bara: http://www.liandlo.com/

Kram

När jag var liten gick jag klädd i det jag kände för, var jag hemma var det oftast inga kläder alls. Och om det var vinter så drog jag på mig overallen utanpå skinnkostymen. Frös jag? Nej. Har jag på något sätt farit illa av det i vuxen ålder? Nej. Insisterade mamma ständigt på att jag skulle klä på mig mer? Nej. Jag tycker att man ska lita på barnen så pass mycket att de kan avgöra om de fryser eller inte! Det är inte konstigt om ungen inte fryser när hen springer runt överallt, upp i träd osv! Bra val att låta henne bestämma själv, hon är stor nog!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *