Kategorier
barn & föräldraskap Titta jag ammar!

Ja jag tycker att vissa saker är bättre än andra

Nåt som är förjävligt är alla pekpinnar man får som föräldrar. Inte att man kanske läser om att viss forskning visar att det är dåligt att skrika på barnen eller att det är viktigt att de får i sig d-vitamin eller att nån enskild förälder tycker det är viktigt att sporta med barnen eller läsa […]

Nåt som är förjävligt är alla pekpinnar man får som föräldrar. Inte att man kanske läser om att viss forskning visar att det är dåligt att skrika på barnen eller att det är viktigt att de får i sig d-vitamin eller att nån enskild förälder tycker det är viktigt att sporta med barnen eller läsa ihop. Sånt kan jag få dåligt samvete kring såklart men jag känner mig inte påhoppad av forskning eller av andras föräldraskap.

Men pekpinnarna. Som kommer helt oombett från olika håll. Nån kanske tycker si eller så och kan liksom inte hålla det för sig själv eller på sin egna plattform utan har utsett sig till nån jävla föräldraskapsapostel som rider runt bland andra och påpekar att hallå det där är inte så bra va? Har du tänkt på att det här är bättre?

Typ som i Underbara Claras kommentarsfält häromdagen där detta haveri hände:

Helt oacceptabelt. Inte nog med att personen tror sig ha nån insikt och uppenbarligen drar på höga växlar men personen antyder att Clara inte bryr sig om sina barns välmående.

Men med det sagt – ordentlig brasklapp –  så kommer vi egentligen till vad jag ville skriva om.

Jag kan nämligen inte förstå hur man kan blir kränkt eller sur eller upprörd över att jag tycker att amning är bättre än ersättning. Alltså av åsikten i sig. Eller att jag tycker samsovning är bättre för barn än att sova ensam. Eller att jag tycker det är bättre att bära än att använda barnvagn. Ärligt. Jag förstår inte det. Jag hade definitivt förstått det om jag, likt föräldraaposteln, sökte upp andra och liksom prackade på dem dessa oombedda tankar. Typ när nån skriver om sin flaskmatning så skulle jag då glida in och ba ”men du vet väl att amning är bättre för barnet?!1”

Men det gör jag inte. För att jag är inte helt dum i huvudet till och börja med. Och jag skriver knappt om det här. Bara ibland. Som idag när jag ville ge mig en klapp på ryggen mellan alla jävla sparkar jag också ger mig själv.

Ja jag tycker att amning är bättre än ersättning. Vilken chock! Deal with it! Annars hade jag väl för fan inte slitit med den? Haft blödande sår. Svamp på bröstvårtorna som känns som knivar. Tagit med bebis till sjukhus trots ont ovh bökigt. Avstått göttig morfin för att ha ont istället och amma. Hanterat en arg bebis som skriker vid tutten men är nöjd med koppen. Sovit uselt pga amning under natten. Och så vidare.

Jag trodde alla fattade att jag ammar för att jag tror det är bäst? Är det en nyhet? Är nån förvånad? Kan jag få tycka det? Jag kan nämligen tycka sånt utan att tycka att andra är dumma eller dåliga.

Så. Punkt slut!

Och föräldraskapet står och faller ju inte med detaljerna. Nån annan kanske inte ammar men är jävligt bra på andra sätt eller gör sånt jag inte gör osv. Det finns ju massvis med saker jag tror är bra och bättre för barn liksom.

Jag tycker till exempel det är bättre att inkludera barnen i vardagen än att sätta dem framför en ipad. Bättre att spela uno tillsammans än att se på tv. Bättre med lite leksaker än många. Jag tycker det är bättre att baka eget bröd och göra egna puréer än att köpa färdigt. Och jag tycker det är viktigt att äta middag tillsammans vid köksbordet. Och jag tycker det är självklart att det är skärmförbud vid matbordet. Och att maten är gjord från grunden och inte helfabrikat. Jag tycker det är dåligt att föda upp barn på just det.

Jag tror det är skadligt för barn att man skriker eller skäller på dem och jag tror barn mår bäst av att få inkluderas i olika beslut. Jag tror time out och andra straffmetoder är dåligt. Jag tror SHN kan skada anknytningen. Jag tror att bakåtvänd barnvagn är bättre, framförallt för små barn, om man ska ha barnvagn.  Framåtvänd är stressigt. Jag tror sen förskolestart är bättre än tidig, jag tror barn under tre år mår bäst hemma med mamma eller pappa.

Och jag tycker det är bättre att vara genusmedveten än inte. Att det är bättre att klä barnen neutralare eller från båda sidor än könat och stereotypt.  Och jag tycker en massa andra saker också. Jag kan säkert skriva en bok. Vissa som jag själv lyckas implementera i mitt föräldraskap, vissa saker som jag kämpar och misslyckas med och vissa saker som jag inte riktigt orkar själv.

Men väldigt väldigt väldigt sällan tycker jag att föräldrar som gör annorlunda är sämre eller dåliga på nåt sätt. Jag dömer inte föräldrar som gör tvärtom. Jag fattar nämligen att föräldraskap handlar om så mycket mer än just detaljerna och att alla gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

48 svar på ”Ja jag tycker att vissa saker är bättre än andra”

Sen tycker jag det är ganska speciellt också att folk blir så upprörda över att just du (eller annan bloggare) säger det. Alltså inte du är ju inte någon som står där med yttersta och ultimata domen, du är inte allvetande och du utger dig ju inte heller för att vara det. Du har gjort informerade beslut och uttrycker vad du tror är bäst, och vad du känner dig stolt över. Punkt. Varför vända det till sig själv? Varför tolka in så mkt när det inte handlar om någon annan än just hur du känner och tycker? Och du dessutom inte säger jag är mkt bättre än den och den och den och vilka skitföräldrar ni andra är. Nej, jag tror vi alla måste lära oss att läsa texter med en mer neutral inställning och ta till sig det man tycker är vettigt, och skita i resten – särskilt när set inte handlar om liv och död.

Håller med. Man måste få kunna vara stolt över att man ammar utan att det ska tolkas som att man ser ner på de som inte ammar. Varje situation är unik och för vissa familjer är flaskmatning det bästa alternativet!
Jag är dock jättestolt över att jag ammar! Hade en riktigt bedrövlig start med mjölk som inte kom igång och en bebis som rasade i vikt, men jag kämpade och slet och nu helammar vi sen två veckor tillbaka! (Bebisen är två månader). Jag är jättestolt för att fick amningen att fungera eftersom jag anser det vara det bästa för MITT barn. Det betyder inte att jag ser ner på de som flaskmatar.

Jag är medlem i en amningsgrupp på FB och gud så många mammor sliter och kämpar för att få amningen att fungera. Att de inte ska få vara stolta över detta är befängt. Och såklart sliter de för att de tror det är bäst för barnet liksom. Knappast för skojs skull.

Svara

VAddå press och ideal? De kanske sliter för att bröstmjölk ÄR bra. Vissa saker är fakta andra är press och ideal. Folk får göra som de vill, men man kan inte diskvalificera fakta bara för att man gör ett annat val. Om en mamma blir en sämre mamma av att amma så ska hon inte amma, det är bättre för barnet att mamman låter bli. Men att säga att ersättning är bättre än bröstmjölk är att skapa en onödig debatt.

Jag kämpade också med min amning. Var på intensivvård dom första två dygnen och då koppmatades sonen. Sen kämpade jag med blod, svett och tårar för att få amningen att fungera och vid två månader kunde jag heltidsamma. Blir väldigt glad över att ni skriver att jag FÅR vara stolt över detta. Självklart var det mitt val att amma och kände ingen press utifrån att jag skulle klara amningen. Snarare tvärtom! Kändes som om folk tänkte att ”som feminist kan en väl inte nedstå sig att amma, när det finns ett mer ”jämställt” alternativ där mamman och pappan båda kan mata” men då är det fint att få läsa att jag får vara stolt över att jag tog det obekväma alternativet eftersom jag trodde på att det var det bästa. Nu är sonen snart 2 år och vi ammar fortfarande kvällar och nätter. WHOs rekommendation är ju att amma i minst 2 år, och jag är väldigt glad att jag kunnat ge detta till min plutt 🙂 Jag tänker att det mest feministiska alternativet ang amning/flaska är väl att pappan stöttar mamman oavsett var hon väljer att göra/inte göra med sin kropp? ❤️

sluta anta att kvinnor sliter med amning för att de känner sig tvingade. Majoriteten av alla mammor VILL amma men en liten del klarar av att göra det en längre tid så problemet är snarare omvänt, att de flesta som vill amma inte får den hjälp o det stöd de vill. Tyvärr får man oftast tipset att sluta o ge ersättning när man uttrycker att amningen är svår eller jobbig. Många slutar nog amma pga den stressen också.

Håller med dig så mycket!!
Hur har det blivit så här egentligen?
I vår familj gör vi vårt yttersta för att barnen ska börja så sent som möjligt, ocj gå så lite som möjligt, på förskola. Vi tror inte att det är bra helt enkelt, plus vill vara mycket med dem. Detta är något som är sååå provocerande för folk! Alla trycker ner i halsen på oss hur braaaa deras förskola är, hur otroligt braaaa pedagogerna är, hur braaaa deras barn trivs, etc, etc. Jag nickar och ler och byter samtalsämne men folk ger sig inte!! Och några av mina närmaste vänner har i princip sagt upp kontakten, och jag har på omvägar förstått att det är pga av detta val. Visst, vi kan inte hänga med i samma tempo på dyra utemiddagar och resor på somrarna just nu när barnen är små, men herregud! jag är smått chockad över hur våra val, för vår familj, kan provocera andra?? Supermärkligt!

Om du skrev en mammabok skulle jag köpa den nu, spara tills jag får barn, och ge vidare till mina barn och barnbarn. Jag tycker om dina värderingar och tankar.

Jag tänker även att det är helt okej att tycka att vissa saker är bäst – men sedan inte göra ”rätt” själv. Erkänner gärna att det ofta är så otroligt mycket mer lockande att lämna ungarna i soffan med paddan istället för att de ska slåss igenom ett parti Uno, eller att jag tycker att det bästa för barnet är att vara lugn, tålmodig och pedagogisk men sen ändå ryta ifrån FÖRATTJAGFUCKINGORKARINTETAENSTRIDTILL.

Kort sagt: Jag jobbar jättemycket på att vara så som jag tycker att en bra förälder ska vara, men jag jobbar nog ännu mer på att vara snäll mot mig själv när jag inte når upp till mina egna (ganska höga tror jag) krav.

Ja gud ja! Jag gör massa saker jag egentligen tycker är det sämre alternativet. Utan att skämmas också. Jag är jävligt bekväm som förälder och väljer gärna bort konflikt. Lite för mycket kanske så jag får passa mig för att inte fastna i fällan! Jag kan lätt låta barnen sitta med padda hela dagen. varje dag. I en vecka. En månad. Det är så skönt liksom. Och tv’n? Bästa barnvakten! Och helfabrikat? Räddar en kväll då man verkligen inte pallar stå vid spisen. osv osv osv. Och jag är en jävla skitmorsa men fan kan ungarna lyssna nån jävla gång? (detta skäms jag dock över. Känner inte att det är ok alls att lacka ur så ofta som jag gör)

Men jag tror också det är bra att ha lite ambitioner så länge man, som du säger, är SNÄLL mot sig själv (och andra såklart) för att man inte når hela vägen hela tiden. Sen är det också lätt att ha för höga krav på sig själv men det problemet har inte jag hehehehe ehhhh uhh.

Svara

Bra skrivet! Jag tycker inte som dig i alla detaljer, men är oxå sådan att jag inte petar i andras föräldraskap. Jag gillar att diskutera sådant där man tycker olika, men det har blivit svårare för att folk tolkar frågor och intresse som ifrågasättande och kritiserande. Jag har varit med om mycket åsikter från folk då jag varit normbrytande i flera ämnen sedan tidig ålder, men har aldrig varit med om nåt liknande som när jag blev förälder. Så otroligt mycket ”skammande” och pekpinnar alltså…

Klokt, och så självklart! Jag vet inget annat område än föräldraskap där en inte får göra några val utifrån vad en själv tycker är bäst och vad som fungerar bäst för en själv (och ens barn) utan att någon tar det som en kritik av deras (motsatta) val.

Det är ju självfallet inte en ren slump att en gör/inte gör vissa saker i sitt föräldraskap, utan ett resultat av tankar/åsikter/befintlig information och de faktiska omständigheterna i ens liv. Men varför i hela friden tolka in kritik av andras val i det?

Det vore väl underbart om du sammanfattade allt du bloggat om föräldraskap till en allsmäktig bok om föräldraskap som en kan följa slaviskt, plocka godbitarna ur eller förkasta helt. Jag skulle köpa!

Tack LD för detta inlägg! Du hjälpte mig just att förstå skillnaden mellan att tycka något utan att skuldlägga någon annan och att ha en åsikt som man kastar på en annan. Jag var för ett tag sen i debatt med dig, Anja och Cissi, på Anjas IG. Det var bilden på vin tillsammans med bebisen. Jag trodde verkligen att jag sa min åsikt utan att lägga skuld, men inser nu att jag kunnat göra annorlunda för att få fram min poäng.
Jag var så ledsen, för jag kände mig missuppfattad och påhoppad. Och nu, när du förklarat förstår jag varför.
Så, igen, TACK! Och FÖRLÅT Anja för att jag inte förstod bättre.
Med vänlig hälsning, thelvoll

Jag är ingen bebismamma. Helt ärligt avskyr jag bebisar men man måste ju tyvärr gå igenom det stadiet för att få sitt barn… och tyvärr verkar jag suga som barnmamma också. Höjer rösten, hotar å mutar osv osv. Pga trött osv osv. Jag gör också allt rätt. Ammar, bär, barnen äter före mig så tar det slut är jag hungrig, samsover, genusmedveten, träleksaker osv osv.., jag gör också en mängd fel. Det är väl det som gör mig mänsklig i mina barns ögon.

@ Bara en tanke. Är det du eller de du har omkring dig/vardagen som suger? Kan det vara så att du helt enkelt saknar stöd? Att din omgivning suger på att stödja dig i att orka vara den mamma du vill vara? Ingen är en bra förälder om man är utmattad. Jag tänker att det är kanske den diskussionen vi borde ha istället för alla pekpinnar. Hur stödjer vi som familj/vänner/ samhälle bäst nyblivna föräldrar och i synnerhet mammor så att de orkar med.

Bra skrivet! Det är så stor skillnad mellan ”Jag gör det jag tror är bäst OCH DÄRFÖR HAR DU FEEEEL” och ”Jag gör det jag tror är bäst, gör vad du tror…”

Tyvärr har jag mest träffat folk ur kategori ett. Jag har haft jättesvårt (ren feghet/konflikträdsla) att stå för att jag ammar min dotter ”fortfarande”. Jag pratar inte om det och hoppas att ingen frågar, för redan vid ett års ålder (de skulle bara veta, he he) fick jag oönskade kommentarer. Vem skadar det att hon får tutta när hon uppenbart vill det? Så jävla idiotiskt att man måste värja sig från andras påhopp redan innan de kommit.

Det enda jag vänder mig mot i den här debatten är när jag tvingas försvara mig och blir ifrågasatt som att amning vore det enda och att jag borde stå ut. Inte från dig! Absolut inte men från allmänheten faktiskt, inte så mycket sjukvården tack gode gud. Däremot från deras håll förväntas jag sörja att jag inte kunde amma vilket jag aldrig gjort en enda sekund. Jag kan inte hjälpa att jag har adhd och lider svårt av graviditet och förlossning – jag gör det så smärtfritt jag kan vilket innebär kejsarsnitt och ingen amning och blir det en till gång kommer jag eventuellt medicinera – väldigt lite men ändå. Till det sjuka: jag mår inte dåligt eller känner skam över det jag tycker håll i hatten om mig själv och att jag är en jättebra mamma. Däremot har jag svårt för att andra förmedlar att det vore förståeligt om jag inte kände så. Ja jag blir arg ibland ja det blir härdsmälta ibland men vafan sådant är livet. Jag är utbildad lärare och har en förmåga att se och vara närvarande av ett sällan skådat slag. Jag lämnar aldrig någonsin min dotter ensam emotionellt eller skapar distans till henne genom uppfostringsmetoder. Jag äger och tar ansvar för mina känslor, försöker inspirera genom att vara en bra person, ha roligt och njuta av livet samt sprida enormt mycket kärlek. Min dotter(tills hon säger annorlunda) är en så hänsynsfull, busig, empatisk och charmig/rolig person så något jävla rätt har vi väl gjort. Jag kunde inte bry mig mindre om hur andra gör och anser såklart att om amning är väldigt viktigt för någon ska hon få all hjälp i att fortsätta. Det är upp till var och en och även om jag är helt med på att amning antagligen är bättre så är inte alternativet dåligt(vilket jag vet att du vet:)Du får väl skriva om din amning så mycket du vill, problemet uppstår ju när människor tar den infon och gör till något fult och skammar andra men det kan inte du hållas ansvarig för.

Jag är inte provocerad. Jag är irriterad. ”Jag hatar pekpinnar men…” sedan öser du på med tyckande i form av cirkelresonemang. Utan någon form av argumentation. Du tycker så eftersom det är din åsikt klart slut. Vad är syftet med denna text? Att få kören av redan frälsta att instämma? För du lägger inte ner någon energi på att övertyga. Det blir bara tjat. Och tjat har som funktion att få andra att motvilligt ge upp pga utmattning.

Man måste få uttrycka sina åsikter ibland utan att behöva förklara varför.
Förstå vad utmattande om man Varje gång behövde förklara sig och Varje gång behöva ta diskussionen om varför? Det är inte hållbart.
Ibland tycker folk olika, och det är ok.

Detta ÄR en pekpinne. Var det inte dessa du ville ifrågasätta? Eller är jag för trött för att förstå ditt syfte? Ser ingen skillnad i att säga ”du ska äta tillsammans med dina barn” och ”du ska amma dina barn”.

Det är alltså bara personer som gillar ditt inlägg som får läsa och kommentera? Bara så jag förstår spelreglerna här. Jag hade tyckte det var intressant att få ett svar på det Rymd_Ulla undrar…

Jag förstår att du ofta blir påhoppad och att du är trött på det. Det är helt ok att du blockar mig (trodde du redan gjort det för flera år sedan då jag ifrågasatte en annan grej). Men tror uppriktigt att du bör skilja saklig argumentation från haters, att inte vara så dogmatisk. Du gör liksom massa bra saker men just när du blir ifrågasatt blir du så himla arg (min tolkning).

Jag har inte sagt att man ska amma. lär dig läsa.

Inte heller söker jag upp flaskmatare för att säga till dem vad jag tycker om amning. Jag går till exempel inte in på andras bloggar och skriver ”varför ammar du inte? I min värld är det jättekonstigt att inte amma sina barn” och sen gaffla på om barnens bästa och att flaskmataren sätter sina egna behov före. Det händer liksom inte.

Svara

Vad är grejen med att mammor måste vara så jävla elaka mot varandra och döma? Jag fattar verkligen inte? Ni är så himla taskiga mot varandra, vänder och vrider på argument och tolkar åsikter som Fan läser bibeln, kan ni inte bara sköta ert eget och låta andra mammor göra det de känner är bäst för _sina_ barn?
Ser inget dömande i LDs inlägg, fullkomligt sakliga argument men jag ser ofta hur mammor kastar skit på varandra och dömer. Varför gör ni så? Är det för att ni tror att det bara finns ETT sätt att ta hand om barn på? Eller är det samhället som dikterar hur en riktigt bra mamma ska vara?
Ha en bra dag alla fantastiska mammor (ja, ni andra också för den delen)!

Så du vill att alla ska läsa dina inlägg ordagrant? Att det är så vi ska läsa inlägg i det stora hela? Sluta läsa mellan raderna och så?

Jag vill att ni ska läsa vad jag skriver. Samt låta bli att hålla mig ansvarig för eventuell illvilliga tolkningar. Det är inte svårt. Läs inte in era egna dåliga samveten mellan mina rader.

Bra inlägg!

Känns som det mest kring föräldraskap är väldigt laddat (i synnerhet amning) och många blir lätt kränkta. Se diskussionerna angående hur mycket som är rimligt (i de flesta ”normalfungerande” familjer) att ha barn på fsk när en förälder är föräldraledig som var för drygt en vecka sedan i diverse bloggar. Ska en inte kunna framföra åsikter och argument och diskutera föräldraskap?

Problemet blir väl när du antar att amning är bättre för alla. Något som absolut stämmer medicinskt meb inte psykologiskt. Ibland kan det vara bättre för både barn och förälder att inte amma. Men för övrigt fattar jag hur du tänker. Din plattform, dina åsikter och tycker du levererar dem på ett bra sätt.

Läser du min blogg regelbundet? Isåfall vet du att jag skrivit om personliga förutsättningar cirka tusen gånger. När jag skriver att jag tycker amning är bättre så menar jag utifrån att det funkar. Tror nån på allvar att jag menar till varje pris?

Svara

Fortsätter på mitt tidigare inlägg: för jag antar att du menar att amning är bättre rent generellt och inte bara för dig? Så jag inte fattar fel..

rent generellt absolut. Både bröstmjölken i sig och amningen, den fysiska biten, i sig. Jobbigt mentalt är det nästan alltid för alla i början, men det brukar ge med sig och då är fördelarna fler än nackdelarna, Sen finns det såklart undantag där amningen får samtliga att må så dåligt att det är bättre att skippa den, men det hör till undantagen.

Ett problem är att de som vill amma inte får den hjälp och det stöd de behöver och då blir det jobbigare inte bara fysiskt utan mentalt. Många mammor som mår skit under amningen hade kunnat må bra om de fått ordentlig hjälp.

Svara

Precis . Det är därför jag tänker att jag nog fattar vad du menar. För jag tänker att du tänker utifrån personliga förutsättningar. Men blev ändå fundersam när du skrev så generellt så ville dubbelkolla. Inte meningen att anmärka i onödan.

Jag tror det mesta kring föräldraskap blir laddat eftersom många helt enkelt inte har möjlighet att göra de val de vill och leva efter sina egna åsikter.
Många som blir ledsna av att läsa att amning är bra, är säkert (om vissa också kommenterat) människor som håller med om detta, som velat amma, men som inte fått möjligheten eller känt att de kunnat kämpa för att få det att funka. Om man redan har dåligt samvete över detta är det klart att man blir ledsen av att läsa att amning är bäst, även om det så bara är någon annan personliga åsikt.
Samma med tex helfabrikat, som de flesta är överens om är dåligt. Men ändå måste vissa tyvärr ge detta till sina barn, eftersom de inte har något val. Då orkar man inte ens se att någon annan tycker att detta är dåligt och känner sig dömd av den personen, fast det kanske är det egna dåliga samvetet som gör sig påmint.

Jag läser just nu pedagogik. Jag funderar mycket på varför det är så stor skillnad mellan hur vi uppför oss i offentliga debatten och hur vi fostrar eleverna i skolan. En viktig sak enligt utbildningen är att aldrig hänga ut någon offentligt. Vill man tillrättavisa någon så ska man göra det lågmält och privat. En viktig sak när det gäller åsikter är att man inte ska bemöta det genom att bli upprörd, eftersom det kan hämma de som vill testa en åsikt. I senaste kursen pratade vi också om att en diskussion inte handlar om att ”få sista ordet” där en är vinnare och en annan förlorare. Det finns olika tekniker för att uppnå en situation där man lyssnar på varandra, istället för nån slags maktkamp.

Jag undrar om vi vill ha ett stort glapp mellan hur vi lär ut samtalsklimat i skolan och ett samtalsklimat i resten av samhället? Lär skolan ut fel? Hur påverkar det dom som växer upp om vi vuxna odlar ett diskussionssätt som strider rakt emot det som vi lär ut i skolan? Går det överhuvudtaget att skapa ett bra samtalsklimat på nätet? När jag vikarierade som outbildad lärare utan att fått den kunskap som utbildningen ger, så gjorde jag många misstag i klassrummet just för att jag ”fostrats” av offentliga samtalet. Det blev katastrof när jag körde den stilen. Hur tänker ni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *