Kategorier
barn & föräldraskap

Jag är definitivt för gammal för att föda barn!

Så var det ju det där med ålder. Tydligen är jag för gammal för att klä mig som jag gör (??) bete mig som jag gör och jag är definitivt för gammal för att föda barn!  förskräckt 20-åring: Amen asså…. kvinnokroppen är bäst lämpad att föda runt 16 liksom ba Man är för gammal när man är 30!forskare […]

Så var det ju det där med ålder. Tydligen är jag för gammal för att klä mig som jag gör (??) bete mig som jag gör och jag är definitivt för gammal för att föda barn! 

förskräckt 20-åring: Amen asså…. kvinnokroppen är bäst lämpad att föda runt 16 liksom ba Man är för gammal när man är 30!
forskare runt om i världen: Det är en myt.

Kvinnokroppen är inte färdigvuxen vid 16. Studier visar att hälsoproblem minskar stadigt ju längre man väntar med att föda barn upp till ungefär 35 års ålder, sedan ökar problemen istället, tyvärr, särskilt efter 40 års. 

Det är dessutom mycket vanligare med komplikationer, missfall och dödsfall (samt förlossningsskador hos barnet) ju yngre man är (igen – under 35år). Bästa åldern är mellan 22-28. Dessutom utvecklas hjärnan fram till 25 så mentalt saknar man också viss mognad.

(däremot så återhämtar sig kroppen mycket snabbare hos yngre. /inte alls avundsjuk)

förskräckt 20-åring: Amen… va menar du? Jag är fan vuxen! Åldern är bara en siffra!
de flesta över 25: Jo man brukar tro det när man är 20 och allvetandes.

Been there, done that, read the book, saw the movie….

(inget ont om unga människor nu, har flera unga vänner som är fantastiska personer. Klokare än jag var i samma ålder)

Man minns ju själv hur det var. Jag och mina vänner brukade förfasa oss åt de pinsamma kärringarna i 28-30+ årsåldern som var ute på krogen och ragga när man själv var 18 – 23 typ. Borde inte de vara hemma och ta hand om ungarna liksom? Klä sig för ”sin ålder”? Nu är man där själv och garvar lite åt 18-åringarna som antagligen säger samma sak om mig. What goes around comes around.

Fan vad jag skulle vilja vara en fluga på väggen när alla dessa småtjejer (som förfasar sig över oss 30+ tanter) växer upp och inser att livet inte är slut vid 30…. och framförallt inser att de fortfarande är unga!! Jag lovar att de, liksom jag och mina jämnåriga, kommer hänga huvudena i skam och skratta åt sig själva.

Ödmjukhet och självinsikt
– det kommer oftast med åren.

//klok och övermogen tant som dock känner sig som 18 OCH planerar fler barn i framtiden

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

72 svar på ”Jag är definitivt för gammal för att föda barn!”

Men tyvärr minskar chansen att bli gravid ju äldre man blir. Man är som mest fertil i 20års åldern.

Men jag håller med dig att livet inte tar slut efter 30. Jag är visserligen bara 22år gammal än så länge men håller med om att för varje år så mognar man och inser "Hur fan tänkte jag då?". Men sen finns det de stackars krakarna som aldrig växer upp.

Det vill verkligen till att man inte är för gammal att föda när man är 33, för det hade jag tänkt göra till sommaren. 😉

För övrigt känner jag verkligen igen resonemanget från dem under 20. Väl skrivet! 😀

Sandra Michelle: Fertilitet är nog väldigt individuellt. När jag var 26 kämpade vi 1,5 år innan vår son blev till. När jag var 27 blev jag gravid på första försöket men fick tyvärr mf. När vi försökte igen blev jag gravid fast vi knappt hunnit ner mellan lakanen och den här gången blev jag gravid trots skydd – och trots att jag är hela 33 år gammal! 😀

Så länge man är fertil är man ju inte för gammal att få barn, tycker det är så löjligt med sådan onödig åldersfixering. Fast vuxen tycker jag visst att man är vid tjugo, och vid arton med för den del när man är myndig. Man behöver ju ha en konkret gräns som går någonstans och vid den åldern tycker jag att man under normala omständigheter ska kunna förvänta sig att en männsika kan ta ansvar för sig själv.

Mognad däremot är ju en annan sak, och det är klart att det är något som (förhoppningsvis) kommer med åldern. Generellt sätt så tror jag de allra flesta hade varit bättre föräldrar som lite äldre än som yngre, men samtidigt kan man ju inte alltid planera sitt liv utefter hur något kanske kunnat bli i framtiden.

Då kan du ju gissa vilka kommentarer jag har fått som fick mina barn vid 34, 35, 37 och 40 års ålder…

Småtjejer (jodå, alla som uppför sig som 10 är småtjejer även om de råkar vara äldre än mig) har kommit fram till mig på gatan och väst fram att jag är barnmisshandlare som tvingar mina barn att växa upp med en sådan gammal dinosaurie som jag, jag har blivit anklagad för än det ena än det andra bara för att mina barn kom sent…

Jag kan lova dig att kräken har inte tänkt en endaste tanke att det kanske finns en anledning till att ungarna kom sent… Jag och min ex-man kunde inte få barn ihop helt enkelt. Idag har han 2 döttrar och jag 4 söner, båda två fertila, men inte tillsammans….

Så för mig var jag ofruktsam mellan 19-25 års ålder, och när jag passerat 30 blev jag frögurka när jag träffade min man… vi är kompatibla å det grövsta så jag blev gravid bara-så-där 2 mån innan min 40-årsdag 😀

Jag sätter inget värde i åldern när man skaffar sina barn, det är hur man använder sin hjärna som har den största betydelsen… det innebär dock inte att jag tycker det är ok att man kan gå på försörjningsstöd och planera barn….

Sant! Jag är dock bara 21 men har mer innanför pannbenet och mer erfarenheter än många av mina äldre vänner. Sen har jag sett såna där "mogna" tonåringar som skaffat barn och dessutom fått barnen omhändertagna. Känns förjävligt att få rätt när det gäller sånt. Men det enda min mamma och pappa sagt är "få första ungen innan 30, sen pallar du inte" haha, men allt är ju individuellt som sagt.

Som vanligt tappar jag tråden, men iallafall, bra inlägg!

Det vore fan en skam om inte kloka du befolkade jorden med lite fler vettiga människor! Så du får gärna yngla av dig tills du blir 50. 😉

För att svara på ditt inlägg. Jag tycker inte man ska hänga upp sig så mycket på ålder. För att känna mognad inför exempelvis att skaffa barn är så individuellt. Det finns de som är som jag, 19 bast, hatar fester och att supa, röker inte, är barnlängtandes och vill "slå mig till ro" och börja familjelivet. Sedan finns det de som är 30+, som super var och varannan helg, festar röven av sig och röker 1 paket om dagen. Liksom, my point is – alla är så olika. Så att dra "åldrar över en kam" tycker jag inte man ska göra. För vissa passar det att skaffa barn som 20 åringar och för andra är det mer passande när det är 40. Min farbror exempelvis, är 40 bast, och beter sig mer som en omogen pizzafinnig 16 åring – medan jag som är 19, snarare är "tråkig förtidspensionär bahhh" om man skulle fråga andra i min ålder. 😉 Om man har ekonomin, tiden och andra förutsättningar för att ha barn – go for it. I don't give a damn om du är gråhårig eller har knoppande bröst. Kind of. :-d

Har aldrig förstått varför vissa menar att kvinnor i trettioårsåldern är för gamla för att föda barn. Min mamma var ganska gammal när hon fick mig (36) men jag är jätteglad att jag har en äldre mamma med mycket livserfarenhet.

En sak jag stör mig på är när unga mammor säger att man är för gammal för att föda barn efter man har fyllt 25 (hört flera gånger). Ett av argumenten var "Ja, men tänk en trettioåring som får barn, när ungen är 20 så är man själv 50 och gammal. Stackars de som har en så gammal mamma"

Gud, förstår ibland inte vad vissa tänker med…

Som vanligt måste jag vara missinformerad under gynekologi/obstetrikkursen jag precis läste. Då fick jag nämligen (den påhittade?) informationen om att man är mer fertil innan 20, även om fertiliteten markant minskar först vid 35 års ålder. Dessutom fick jag (också påhittad?) information om att förlossningarna är generellt mycket enklare för unga kvinnor (typ under 25 år). Men som sagt, jag måste vara felinformerad.

Evelina – ja så har jag också uppfattat saken när jag har läst om fertilitet och förlossningar, samt fått det berättat till mig av barnmorskor som jag haft när jag har fött barn att det blir generellt mycket enklare förlossningar för kvinnor som är yngre (runt 20 alltså).

Jag är en noobie på ämnet men man förlorar ju ändå ägg för varje ägglossning 😛

Att det blir liv öht är ju ett mirakel. Är man 40+ är det mer än ett mirakel.

Min barnmorska tyckte det var "så himla kul att förlösa en ung kvinna med lätt graviditet och förlossning" när jag födde mitt barn. Med Sthlms: mått mätt var jag ju rena barnet 😉 Hon menade att förlossningarna generellt är lättare när kvinnan är yngre. Jag var 25 år när min dotter föddes. Både min graviditet och förlossning var lätta och relativt snabba (okej, kanske inte så kul med ett dygns latensfas men ändå) Jag sprack ingenting och hade inga problem efteråt. Det menade min barnmorska hade med min ålder att göra. Ska bli intressant att jämföra när nästa barn kommer.

Fick första barnet nu när jag är 30. Passade mig perfekt! Och min kropp återhämtade sig väldigt snabbt, så det tror jag inte har med åldern att göra 🙂 Något som bara blivit bättre med mig genom åren är: större tålamod, högre självkänsla, mental mognad och så vidare. Undrar varför en del faller för myter och inte ens försöker vara källkritiska och kolla upp fakta…? Är det också nåt som kommer med åldern? hehe..

Tess: Ehh. Vad är det för fakta du vill referera till? Att ålder är en bidragande faktor till sämre fertilitet eller att yngre kvinnor har lättare förlossningar? Du är för övrigt rätt ung, med Stockholms mått mätt så din teori faller nog rätt platt.

evelina det beror ju givetvis vad man jämför – 20åringar och 50åringar? 20åringar och 30åringar?

sen kan ju förlossningarna UPPLEVAS lättare med yngre eftersom att yngre oftare hänger med och hänger på det som barnmorskan säger och gör.

Äldre vet oftare hur de vill ha det och är oftare lite av kontrollfreak. Jag kan tänka mig att det försvårar arbetet för många barnmorskor. De flesta barnmorskor jag har haft har sagt att "lämnar föderskan bara huvudet utanför så går det bäst"

Min uppfattning är att det är yngre som ofta är mer åldersfixerade. Unga mammor är extremt defensiva, de gaddar ihop sig för att hävda sig själva (hur många "ung-mamma"-bloggar finns det inte, har du sett nån "medel-ålders"-mammablogg). Det är synd att de ska lägga så mycket tid och energi på sånt…

Håller helt med i dig i inlägget!

:thumbup:

Jag är en 22 åring med en dotter på 2 ½. Allt tjuogåringar är inte på samma nivå och absolut inte på samma stadie i livet. Att dra alla tjugoåringar över en kam och att mognad kommer med åren känns lite elakt sagt.

Är alla unga mammor defensiva och gaddar vi ihop oss? Om JAG någonsin blir defensiv så är det för att jag fått elaka kommentarer av människor i min omgivning. Oavsätt ålder så rycker man till och vill försvara sina val i livet.

caroline – att det är elakt får stå för dig. det är din tolkning.

Men om du läst min blogg ett tag så vet du även att jag inte skräder orden. Jag är ofta "elak". 😉

Jag förstår faktiskt inte det här tjatet om att man måste vara så jävla fertil för att få barn "bäst är att skaffa barn innan 15 för då är man mest fertiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiil" (nej jag vet att man inte är mer fertil som barn men vissa tror ju det). Min mamma fick mig när hon var nästan 41. Hon kanske inte var superfertil då (jo det var hon antagligen för vi är det i vår familj) men skit samma, det funkade ju! Måste man bli gravid på första försöket varje gång? Bara för att man är över 35 eller ens 40 betyder det ju inte automatiskt att man behöver ta till IVF för att få barn! Hur fertil man är och när är väl högst individuellt. Jag har en vän som hamnade i klimakteriet när hon var 24, ska man då säga "skaffa barn innan 24 för faaan!!! Sen är det kööört!" bara för att det var så för henne?

Lata jävlar som påstår att man måste vara under 30 för att palla med sina barn kan förresten kyssa min feta röv och hålla sig till att tala för sig själva!

Ursäkta den otrevliga och icke-familjära stämningen i detta inlägg men jag blir så sjukt trött på folk som menar att det skulle ha varit barnmisshandel av mina föräldrar bara att få mig då de var 40 och 47 när jag föddes! Tro mig, de har gjort mycket värre saker än så! Dessutom var de båda så jävla mycket hårdare mot de barn de fick i tidiga 20årsåldern så man kan inte skylla på att de var så gamla så de inte orkade! Snarare hade de MER tålamod.

Ha ha ja…. när man fyller 30 så är man GAMMAL! (citat från mig själv för 10 år sen, typ) Fyller fö 30 om långt mindre än ett år 😉

Det enda jag kan referera till är att vara tvåbarnsmamma och 29 år. Jag vet att EN jag känner som blev mamma när hon var 40 år (ofrivilligt så sent) var att hon sa "jag hade mer ork när jag var 25" och det stämmer väl. För henne.

Baserat på en vän kan jag inte säga hur det är för alla. Men orken (energin) kanske förändras och andra saker kommer till istället. Vishet, livserfarenhet, mognad. 😉

Jag har alltid haft en dröm att vara ung förälder. Men nu med åldern, och läggningen, så har jag fått andra perspektiv. Jag vill läsa färdigt till läkare och skaffa mig en stadig utbildning innan det tillkommer ett litet utskott i familjen. Jag tycker inte det är okej att skaffa barn när man är cirka 55 och uppåt. Eller okej och okej. Men då tycker jag inte att man tänker på barnets bästa. MEN, att skaffa barn mellan 30 – 40 är helt okej. Man är mogen, man vet vad man vill och barnet får – förhoppningsvis – en trygg uppväxt 🙂

Mina första barn föddes när jag var 17 och 19 år. Det var banne mig inte några lätta och smidiga förlossningar i mina ögon. (Totalt 9 resp. 11 timmar från vattenavgång och värkstart.) Med de yngsta som är födda när jag var 28 och 32 tog det 6 resp. 5 timmar från början till slut och då använde jag bara TENS och lustgas och hann vara inne på förlossningen 1 h och 20 min med 3:an och 39 min med 4:an. 😀

För övrigt tyckte jag att min mor var lastgammal när hon fick mig som 31-åring. Nu har jag tänkt om lite om man säger så.. :blush: 😉

Caroline; nej, såklart finns undantag. Det tycker jag är underförstått, så är det med alla generella uttalanden (känner själva unga och mycket vettiga mammor, samt äldre och inte lika vettiga – men GENERELLT kommer vettigheten med åren). Dessutom så skrev jag att det är min uppfattning, och om min uppfattning nu var att ALLA unga mammor var si eller så, så är det ju min uppfattning inget vedertaget faktum.

Vilken kul blogg. Själv var jag 42 år när jag fick min sista dotter…hade redan 3 innan…så detta får bli min sista…tyvärr..haha. Men hon är en gåva från stjärnorna som jag inte alls hade räknat med… Å åldern…ja det struntar jag i. Det är min kropp å än så länge gör jag vad jag vill med den..haha. Kika gärna in hos mig om du vill läsa lite om vardagens magi och lite annat hokus pokus. Kram Lilitha

Jag känner mig fan lite sårad, skulle jag vara en sämre morsa för att jag är 21 och du är 30+? What about vad som händer i huvudet när man blir gravid då? Man "växer ju upp" en del när man får barn, oavsett ålder. Att bli osjälvisk är ett inlärt beteende, inte något man automatiskt blir när man uppnått en viss ålder.

Jag förstår mej inte på alla dessa fördomar mot att man ska vara för gammal. För ung tycker jag däremot att man kan vara för att klara av att ta hand och försörja ett barn. Jag va redo för barn när min son kom , jag va 19 år. Men alla är ju inte de. En del dansar före medans en del dansar efter. Så är de ju hela livet. Jag har dessutom planer på att få en sladdis när jag är närmare 40 år.

Kan dock hålla med om att förlossningar inte nödvändigtvis behöver vara lättare när man är yngre. Jag låg för fan i två dygn och plågades!

Att mentalt sakna mognad – vara sämre morsa. Tomato, tomato.

För övrigt tycker jag inte att du är särskilt gammal och det tror jag ingen i min umgängeskrets skulle tycka heller. De flesta jag känner planerar att skaffa barn runt 30.

Den här diskussionen är för mig helt främmande. Min mamma var 28 när hon fick mig, 30 när hon fick min mellansyrra och 32 när hon fick min yngsta syster. Jag har liksom alltid levt i en värld där man skaffar barn efter att man är ekonomiskt stabil, har upplevt det man vill uppleva (resor etc) och haft en ungdom. Jag tror visserligen att den inställningen är mer utbredd bland young professionals och det är sådana jag umgås med. Det var inte förrän jag började läsa din blogg som jag ens stötte på den här debatten. Å andra sidan har jag ingen anledning att hänga på FL, så det är kanske därför jag har missat det här helt 😉

Caroline: Tjejerna som har bloggar där det står med stor text "LISA, UNG MAMMA TILL WILDA" och har en liten text på sidan där det står "Jag vet att jag är ung men kan ändå ta hand om mitt barn.. bla bla bla" är defensiva, de börjar direkt att försvara sig och kan inte låta någon glömma att det är en ung mammas blogg man är inne på.

Det är de s.k "unga mammorna" som själva sätter sig i det facket och kastar mest skit på andra och triggar igång diskussion efter diskussion, för det mesta då.

Jag säger bara att jag är mamma, det räcker gott och väl för mig. Världens bästa dessutom 🙂

Jag känner mig mer som 40 än 23, å andra sidan har jag väl haft en kärringstämpel på mig sen jag var 16..

Sen ni som jämför era första barn i unga år med senarefödda barn då ni varit lite äldre… Ni har inte tänkt på att det kanske helt enkelt är lättare att föda nr 2,3,4,5 osv?

LD: Som vanligt är jag korkad. Det är för övrigt en peak mellan 20-25 år bland ofrivilligt barnlösa 🙂 Vad det beror på har jag ingen aning om.

Emelie – jag tror de skriker så högt om att de är unga mammor för att det drar mer läsare helt enkelt – av vad jag har sett är de väldigt populära de där bloggarna. Till exempel nån blogg jag snubblade över för nån dag sen som heter "14 år och gravid" eller något liknande. Det blir ett sånt jäkla spektakel för att det är så provocerande, och det flockas läsare till dem… eller så är de inte alls så beräknande :-d

Jag fick mitt första barn när jag var nyss fyllda 20 (men jag ser mycket yngre ut, så jag skulle nog ha kunnat tagits för en 15-åring då) och jag förväntade mig skrajset att äldre skulle ge mig snorkiga kommentarer och förskräckta blickar, men jag har tamejfan ALDRIG upplevt det. Bara leenden och välvilliga kommentarer. Fast jag har aldrig upplevt det såkallade "offentlig amning-hatet" heller så jag kanske är lyckligt skonad från sånt här.

ozena – jag tror det har med attityd och förväntningar att göra. Många yngre föräldrar ser det de vill se (och många som ammar) och tolkar helt enkelt blickar eller kommentarer som kritik mot deras ålder. (jag hänger mycket på fl där yngre mammor ofta spyr av sig i trådar om den där hemska kommentaren de minsann fick bara för att de är unga)

Jag har heller aldrig – irl – upplevt amnings-aversionen som verkar så levande här på nätet. Men jag går inte omkring och letar efter det heller. 🙂

påminner lite om min morsa som alltid tror att folk GLOR bara för att de råkar svepa med blicken åt hennes håll. Givetvis glor de också för att de är elaka och avundsjuka.

Jag har aldrig fått elaka kommentarer, tror jag. Födde när jag var 19. Jag tycker inte man är gammal när man är 28 eller ens 38 (jag är 21 snart) så det där stämmer inte på alla. Ville bara flika in det.

Haha, tänkte precis skriva till Ozena ungefär exakt som LD svarade!

Jag har inte heller upplevt offentlig-amnings-hetsen, förmodligen för att jag bara sket i det. Fan, ungen måste äta – patten åker fram.

LD – jo precis, den osäkerheten hos mig försvann ju eftersom mina farhågor inte blev bekräftade; ingen fuled my fire liksom. Men om man nu verkligen FÅR enstaka, eller flera, elaka kommentarer är det nog ganska lätt att utveckla ett behov av att vara defensiv och tro att alla är out to get ya. Som säkert är fallet med dessa unga mammor som är en smula paranoida (och åt andra hållet äldre mammor som känner att de också måste försvara sina val).

Evelina – Det var ju en intressant aspekt det där med infertilitetspeaken vid 20-25, som jag inte visste om, vad konstigt! Min mamma fick sitt första (oplanerade) barn nån vecka efter att hon fyllt 22 och sitt andra, en son, över 3 år senare fast hon försökte få syskon tätt inpå. Resten var smidigare. En till son när hon var 27, dotter vid 34, dotter vid 37 och mig vid 40 utan några fertilitetsproblem! När barn nr 2 lät vänta på sig trodde hon först att hon drabbats av ett-barns-sterilitet, ett fenomen som inte är helt ovanligt.

OZENA – Man kanske skulle testa det, att byta bloggnamn till "Matilda – 14 och gravid" och se om man fick fler besökare och kommentarere, som ett sociologiskt experiment 😉

Kroppen är inte olämpad att föda barn när man är 16. Från och med 15-16 årsåldern är det inte olämpat att föda barn, innan dess är det pga att man inte växt färdigt. Man ÄR mer lämpad att föda barn när man är 17 än 30. tyvärr. Man är som mest fertil i åldern 20-24 år. Och när man är 20 år ÄR man vuxen. tycker jag. Jag tror att de flesta 20-åringar kan ta hand om ett barn. Faktiskt. Men sedan så råder det allmän åldersnojja i Sverige. Folk är rädda för att bli gamla. Rynkor beskrivs som fult. I vissa kulturer är det ett tecken på erfarenhet. Att man funnits till länge, att man är klok och kan ge råd. varför har vi inte den inställningen i Sverige? då kanske det skulle säljas rynk-krämer istället för antirynk-krämer!

När jag såg det här kom jag dessutom att tänka på en tråd på FL som du länkat till tidigare, där en fjortonåring var gravid och funderade på att behålla. någon i tråden rådde henne att om hon skulle behålla så skulle hon "ta sitt ansvar" och flytta hemifrån? WTF? en fjortonåring? vart, dessutom? till pojkvännen, som också fortfarande bodde hemma? till en egen lägenhet, som hon inte får ha förrän hon fyller 16? i

Så jävla rätt!

Jag bytte bana och började plugga nu igen i höst. Jag är 30. I början blev de som nyss slutat gymnasiet helt förfärade över att jag var så gammal. Men nu har de vant sig. Tydligen ska man vara under 25 när man börjar på en utbildning och så ska man vara så och så.. 20åringar har ingen koll.

Och det hade inte jag då heller.

Älskar din blogg! Ska läsa ALLT nu =)

Det finns ju iof bra unga mammor och "dåliga" äldre mammor också?

Iaf, min mamma var 39 när hon fick mig, och jag hade alltid den äldsta mamman av mina kompisar. Jag tror även att hon var mer överbeskyddande än hon hade varit om hon hade varit yngre. Hon såg alltid så många faror. Missförstå mig inte, jag älskar min mamma. Men jag har iaf lovat mig själv att bli en reltivt ung mamma själv.

Haha vad skönt att jag slipper min åldersnoja en stund nu tack vare dig =) snart 23 är ingen rolig siffra… men om man fortfarande är ung vid 30 och som bäst lämpad att föda barn därefter så är det ju lugnt =)

//Emma Hå – emmahas.se

Sitter och kollar runt lite, för jag fyller snart 41 och skulle verkligen vilja ha barn. Det är helt nytt för mig. Ville inte alls tills för en vecka sedan, och det har varit stadigt så genom hela livet.

Jag har alltid tänkt "man vet aldrig, men jag tror inte det". Aldrig haft bra ekonomi. Det har jag inte nu heller, men lite bättre odds (kommit in på bra utbildning) så nu skiter jag i ekonomin. Har förstås ingen partner, men det kan ordnas.

Ville inte ha barn alls överhuvudtaget tidigare,för min egen barndom var inte så kul och mådde inte bra som ung.

Intressant nog läste jag att fyrtioårsåldern och tonåren är lika på så vis att ägglossningen kan vara mer instabil.

Så det är helt felaktigt att det är bäst att bli gravid som tonåring, man har svårare att bli gravid då.

Jag känner mig ungefär som jag gjorde som tonåring nu. Ägglossningen är mer instabil precis som då, och jag är mer uppmärksam på att jag har mens, och att jag kan bli med barn.

En sak jag undrar är: Om det verkligen är så svårt att bli med barn efter fyrtio som det sägs, innebär det att man inte behöver preventivmedel efter fyrtio?

Eller måste man ha det ändå, för annars får man en massa Downs syndrombarn och jättemånga missfall?

Eller hur funkar det? Måste upp till vårdcentralen och fråga.

Har bara kört med avbrutet samlag, så jag har knappt upplevt ett fullföljt sprutsamlag i mitt liv.

Då är det bara att spruta och köra nu då? Eftersom det sägs vara så svårt att bli gravid efter fyrtio…

Nej, jag blir inte klok på detta. Använder fyrtioåringar preventivmedel? De tror sig inte ens själva vara fertila, så whats the deal?

Sen undrar jag varför alla är oroliga för att "orka" bli förälder sent? Att man blir trött av olika typer av ansträngningar, är inte det normalt?

20-30-åringarna som har barn ser rätt slitna ut..

Kan någon svara?

Nybliven och förvirrad fyrtioåring

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *