Kategorier
barn & föräldraskap

Jag är en extra bra mamma för jag kliver minsann upp jättetidigt!

(klicka på bilden för att komma till diskussionen)   Vad är det som pågår innan klockan tio som är så jädra viktigt för föräldraskapets vara eller icke-vara? Själv kliver jag upp runt 5 . Får jag pluspoäng då? Är jag en extra bra mamma då? Blir mitt barn extra lyckligt? Det viktigaste borde väl ändå vara […]

(klicka på bilden för att komma till diskussionen)

 

Vad är det som pågår innan klockan tio som är så jädra viktigt för föräldraskapets vara eller icke-vara? Själv kliver jag upp runt 5 . Får jag pluspoäng då? Är jag en extra bra mamma då? Blir mitt barn extra lyckligt?

Det viktigaste borde väl ändå vara att ungen får den sömn den behöver. Inte NÄR den får sömn.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

54 svar på ”Jag är en extra bra mamma för jag kliver minsann upp jättetidigt!”

Folk älskar att hata Katrin, det är så det är. Tyvärr är det alltid namnlösa som skriver sådana kommentarer. Jag tycker att alla har rätt till en egen åsikt, men då ska man fan våga stå för det.

Sen är det väl bara bra om man kan få bebisen att sova till tio. Det betyder en utvilad mamma, vilket borde ge pluspoäng och inte minuspoäng. Men det är väl som alltid, har inte folk någonting att klaga på så hittar dom minsann någonting att störa sig på.

oh ooh… ibland har min kille på sig pyjamasen hela dagen, och jag med, och vi går motvilligt upp innan tio..

vad är jag för mamma då?

förutom ganska glad och ibland väldigt utvilad?

Seriöst vad är du för en typ? Vem är du att dömma att man är en dålig förälder för att man har andra rutiner och sovmönster än LINDA ROSING?

Hallå där … Alla familjer har sina rutiner och sitt levandesätt. För guds skull kryp tillbaka varifrån du kom.

Det levnadssätt en familj har kanske inte passar en annan familj. Men ingen har rätt att säga att det är FEL och att man är en dålig mamma bara för att man inte är färdig tränad kl 9 om mornarna. Jag har faktiskt vääääldigt svårt att tänka mig att dom med två barn eller fler hinner det om mornarna. Det är ytterst få det. Vissa tycker faktiskt det är skönt att träna om kvällarna med. ( Bara en tanke )

Som sagt roligt folk finns det gott om… herregud jag säger då det jag.

Verkar som flera konfliktglada människor läst lite fel i inlägget. Hon skriver ju klart och tydligt att ens egna eller ungenssovrutiner gör en till en bättre/sämre människa. Herregud folket, vad har hänt med läsförmågan?

Jäklar vilken superkass mamma jag är då, mina killar och jag sover helst i kapp till MINST nio eller tio. Om det inte är skola eller annat så är de som zombies ända fram till tio eller elva. Men när man måste upp så är de som regel på toppenhumör även klockan sju på morgonen om man går upp då. Till skillnad från sin mamma, för jag är inte talbar före 12 på dagen, haha.

hhahahah Sandra michelle, ja du är nog ett helt klart fall för en utredning för soc!!!går barnen upp OLIKA tider??? Oh myy goood!!!så skulle jag aldriiiiiiiiiiiiiiiiig tillåta

tihihihi

*ironi'

Erh….. Det där var ju dagens roligaste kommentar!!! :-d

Den finns alltså någon som på något twistat sätt anser att Linda Trosing är en toppen-mamma? Äh, fast det är klart, det är säkert hon själv som har skrivit den kommentaren! Hur som helst, ett riktigt gott garv fick man! Tack för det!

Ja, Linda Rosing verkar ju vara en jättebra mamma ironi Av bloggen att döma lämnar de bort sin lilla son i tid och otid för att resa på veckolånga semestrar på tumanhand… Har ni läst hennes blogg? Blir förfärad över hur man kan vara så ego!

Haha Ja men det är ju vetenskapligt bevisat att det är mycket bättre för dom små tottarna att gå upp Tiiiidigt, så gud nååååde den som inte är uppe innan 7!

Not!

Men jösses, vad är det för spån egentligen? underhållning

Hoppsan.. :/ Pinsamt. Ber om ursäkt. Men vart så till mig av personens kommentar.

Jag tycker ingen har rätt att säga vad som är rätt eller fel gällande sånt där.

Men tack för att du gav mig en " pik " så att jag kunde läsa rätt.

/ Stephanie

IMHO: jag tycker att det är rutinerna..vaknar man tidigt då äter man tidigt frukost, och luch, och sover eftermiddag,och på kvällen i sin tid. Men om man nu vaknar kl 10, när ska man äta frukost med en bebis, först bebisens behov, sen äter sen frukost, väldigt sen lunch..och säkert sover sent på kvällen. Jag tror inte att man mår bra av att göra saker så haär sent, man hinner med mycket mer om man vaknar tidigt.

Så ja LD, jag tycker faktiskt att dina barn blir lyckligare eller inte det direkt utan du lär dina barn att inte bli lata 🙂

Vilken kass mamma jag var då häromdagen.

Gick både jag och sonen i pyjamas till långt efter lunch….

Men tror ingen av oss tog ngn större skada.. eller det kansek är det vi gjort… 🙂

caucasiangirl – hur tänker du nu? Varför skulle jag hinna med MER mellan 7 – 10 än mellan 10 – 13????

Varför är det bättre att äta lunch klockan 11 än klockan 13? Och på vilket sätt lär det barnen att bli lata??

Och varför skulle rutiner vara beroende av vilken tid man väljer att vara vaken på dygnet?

Olika människor har olika dygnsrytm. Det finns INGET som säger att det är bättre att vara morgonpigg än att vara kvällspigg.

mellan 7-10 har du ätit frukost, badat kanske barnet, städat lite hemma, förberett lunch,och du är klar till 13 att ta en promenad, träffa vänner osv, om du börjar med allt detta kl 10, då blir det senare lunch, barnet kanske hinner inte äta, och somnar..

ju faktiskt jag läste nånstans att ju mer du rör sig och blir aktivt med sma bran då visar du barnet att livet inte stannar på en plats, du lär barnet att livet är roligare. Jag kan se vad hon hette som skrev om det. Barn till mamma som gjorde mycke blir mycket mer aktiva, de ser livet från roligare sida

caucasiangirl – varför skulle jag inte hinna bada barn, äta frukost, förbereda lunch, städa, klä oss, träffa vänner osv mellan kl. 10 – 16 istället för mellan 7 – 13??

En timme är väl fortfarande 60 minuter lång oavsett när på dygnet den kommer?

Varför tror du att man är mindre aktiv bara för att man är vaken mellan andra timmar?

bambi – jag tror man gör bäst i att rätta sig efter barnets naturliga dygnsrytm (såvida det inte blir ett problem för dig, tex så hade ninjas kusin en senare rytm vilket gjorde att mamman aldrig fick egentid på kvällen med sin kille).

Vill barnet sova mellan 22 – 10 eller mellan 18 – 06 så är det sak samma. Mestadelen av sömnen sker ändå på nattetid.

LD

vet du vad jag tror på? 🙂 let me tell you this:jag tror att man blir piggare och har mer energy när man vaknar tidigare, och då är man snabb med att göra allt, om man vaknar senare då behövs det ännu mer tid att bli pigg. Det är min erfarenhet, och jag lyssnade på andra prata om sina.

caucasiangirl – jag tror det där är helt individuellt. Jag har inte mer energi när jag kliver upp klockan fem (snarare tvärtom) än när jag kliver upp klockan nio.

Människor har olika dygnsrytmer. Huvudsaken är väl ändå att var och en får den sömn de behöver, stora som små.

Det finns nåt som kallas a-människor och b-människor, B-människor har ett inre dygn på 25 – 27 timmar medan däremot A-mäniskor har ett inre dygn på cirka 23 timmar.

Om en B-människa och en A-människa går och lägger sig samtidigt och sedan stiger upp samtidigt kommer de att uppleva morgonen annorlunda eftersom A-människans kroppstemperatur är högre än B.människans vid denna tidspunkt. B-människan har alltså stor anledning att känna sig trött inför arbete då det biologiskt sett fortfarande är natt för B-människan.

Dessutom har en grupp forskare i Berlin kommit fram till att människor som är extrema A-människor har en avvikelse.

15 – 25% av befolkningen är B-människor. 10 – 15% är A-människor.

Resten av befolkningen är lätt A, lätt B eller mitt emellan.

Önskar att jag visste hur jag skulle få sonen att sova längre på morgonen…

Först brukade han vilja upp vid 6, då tänkte man att "nee fy fan va tidigt!"(men gillade såklart läget) sen började han vakna runt 5 och då fattade jag inte varför vi "gnällde" kl 6??

Nu är det inte ovanligt att han vaknar runt 4-tiden. OCH DET ÄR VÄL ÄNDÅ LITE VÄÄL TIDIGT??

Jag skulle nästan våga säga att man eventuellt skulle kunna vara en bättre mamma om man fick sova på morgonen… Utan kaffet hade jag varit zombie på heltid.

(Han är 22 månader)

va intressant!

jag älskar att sova på morgonen, jag kan vara uppe på natten tills 3. Men jag mår bättre när jag vaknar tidigt. Även fast det är väldigt svårt.

Så den kvinnan som kommenterade utgick från egen erfarenhet också

Men LadyD då – vet du inte att man inte bara är en bättre mamma, utan också en bättre MÄNNISKA om man stiger upp tidigt?

Jag har i hela mitt liv fått nedsättande kommentarer från kreti och pleti om min "lättja", en lättja som jag nu äntligen vid 40+ har accepterat som en något annorlunda dygnsrytm. Min "dag" sträcker sig nämligen mellan ca 11.00 och 03.00 – tider som min kropp envist försökt få mig att acceptera trots att jag stretat emot och försökt vara "duktig" och stiga upp tidigt som alla andra för att carpe den fucking diem.

Som följd av denna envishet att inte vilja framstå som "lat" har jag under lång tid mått dåligt, både fysiskt och psykiskt – för de tidiga morgnarna var ju inte MINA, de passade helt enkelt inte min inre klocka. Jag har insett att jag får inte mindre gjort bara för att jag gör det när ni andra sover, tvärtom har jag fått mycket livsglädje tillbaka och ägnar mig åt hobbies som jag inte orkade med tidigare.

Jag är så jävla trött på alla prettomänniskor som ska placera Luther på andras axlar för att framhålla sig själva som exemplariska, oavsett hur den de bemöter mår av det. Tack alla goda makter för att jag blivit så vuxen att jag insett att jag inte behöver lyssna på deras dravel om hur man ska och bör vara längre….

(och förlåt att jag svor ;-))

men att utgå från att man nästintill försummar ungen bara för att man har en senare dygnsrytm är ju helt vansinnigt!

Jag är också relativt pigg relativt tidigt i jämförelse med min man (dock har jag upptäckt att RUTIN är viktigare än NÄR man kliver upp, så länge det är samma tid varje dag – helg som vardag – så hinnerkroppen anpassa sig ordentligt) men det är ju inte speciellt svårt att förstå att svägerskan som kliver upp kl. 11 med sin son (och därmed går till sängs senare) inte hinner med mindre än vad jag gör. Och ungen hennes är pigg och välmående.

även i mitt jobb så har jag mött barn som kliver upp runt 5 och barn som kliver upp runt nio och det är ingen skillnad på dem.

När går dina barn och lägger sig och när lägger du dig?

Tänkte hur du hinner med bloggen, se på serier och allt annat, samtidigt orka vakna klockan 5?:):)

va intressant!

jag älskar att sova på morgonen, jag kan vara uppe på natten tills 3. Men jag mår bättre när jag vaknar tidigt. Även fast det är väldigt svårt.

Så den kvinnan som kommenterade utgick från egen erfarenhet också

sen fortfarande tycker du inte att det är bättre att göra saker "done" tidigare än att hålla på hela dagen?

Jag kliver upp mellan fem och halv sju, beroende på om korvas är FÖR knölig eller inte.

Ninja somnar klockan åtta.

Jag går å lägger mig runt 11 – 12.

caucasiangirl – det tar inte längre tid för mig att städa klockan 10 än det tar klockan sju. Jag hade föredragit att få sova till nio.

Oj, jag kommer att bli en värdelös morsa, förmodligen är jag redan en hemsk människa. Uppe efter midnatt och kommer helt säkert att ligga och tryna till 9-10 imorgon, med andra ord precis som det brukar vara. Ändå hann jag med allt som måste göras. Fast det är klart, jag har ju inte barn än.

Vi här uppe vid polcirkeln då, som får kortare och kortare dygn till solen inte alls tittar fram?

Om det är så viktigt det där med dagsljus.

Så mitt barn skulle må sämre för att vi har en senare dygnsrytm än alla andra?

Visst har jag dåligt samvete ibland att vi sover till lunch, men nu är det så att min lilla 2 månaders-sessa vill sova så länge som sin mamma, och BM säger att hon ska få bestämma sin dygnsrytm själv!

Och så vill jag påpeka att min tjej är en ovanligt lycklig bebis som sällan eller aldrig turar.

Folk kanske är avundsjuka för att hon är en så snäll bebis?

Fy fan vilken bra mamma jag är då, för sonen envisas med att vakna fem varje morgon. Oh vad jag älskar logiska resonemang. Då kan man enligt den personen bete sig som man vill i stort sett så länge man är uppe tidigt med sitt barn.

Här hemma är vi nattugglor och har alltid varit! Dottern somnar 20-21.30 och sover oftast till 8-9 om hon får vakna av sig själv. Skulle inte dottern väcka mig (eller klockan) så sover jag lätt till 10-11!

Jag går inte upp om inte dottern är uppe eller om jag av någon anledning måste upp. Min normala dygnsrytm ät 11-02, så att gå upp 7 för att städa och pyssla gör inte mig till en bättre mamma! Är man en bättre mamma för att man städar så tidigt på morgonen? Nä jag är nog en bättre mamma för min dotter som är utvilad 🙂

Det där beror på tycker jag… I de fall som barnen faktiskt sover till 10 tycker jag det är lugnt om andra föräldrar ligger och sover till dess, även om det inte är en dygnsrytm jag mår bra av. Det kanske dock blir lite extra jobbigt för barnen att börja på dagis och så sen, när deras dygnsrytm måste förändras så radikalt. Men det är bara lite spån från min sida…

Däremot blir jag upprörd när jag hör om de föräldrar som väljer att låta ungen ligga vakna själva i spjälsängen från kl 7 till 10, bara för att de inte orkar gå upp tidigt. Varje dag.

Som barnlös kan jag ju komma med ett viktigpetter inslag här, men tiden är väl totalt irrelevant? Så länge man är så utvilad som möjligt, glad och kärleksfull så borde man få ett pris som mamma. Jag beundrar er alla!

Vi har aldrig varit uppe innan 8 i vår familj tror jag (jo någon gång då ungen varit sjuk kanske) Vanligen vaknar ungen 08:30 då hon inte går till dagis 09. Vi är sååååååå glada att vår unge inte vaknar 06. Jag hade nog skjutit mig för länge sedan då tror jag..

Hon somnar 20-20:30

WORD!! Mina 3 äldsta barn har följt min dygnsrytm – somnat sent och vaknat sent. Med 4:an har vi fått vända på steken. Han somnar runt 20 och vill upp 7.30 oavsett hur trött mamman är, så det är bara att glömma de där underbara morgnarna (förmiddagarna) då både jag och bebis sov till 10! Illa nog att gå upp 7.30 i somligas ögon, jag vet, men orka bry!

Håller med dig om att man blir väl inte en bättre mamma för att man går upp runt 07.00 ??!! Jag hatar att gå upp tidigt och har väl "smittat" mina barn med samma "ovana" då isåfall. Vi älskar att ligga länge och där är tamig fan inget fel i det.

:thumbup:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *