Kategorier
barn & föräldraskap

Jag är ett stort fan av barnarbete!

Jag vägrar curla ungarna… eller ja, ungen…. Tamlin kan man ju inte kräva för mycket av i dagsläget. Jag vägrar bli en sån där morsa som passar upp i full martyrmundering. Som städar ungarnas rum och plockar efter. Som lagar tre sorters maträtter och tvättar alla kläder. Som förälder har man inte bara som uppgift […]

Jag vägrar curla ungarna… eller ja, ungen…. Tamlin kan man ju inte kräva för mycket av i dagsläget. Jag vägrar bli en sån där morsa som passar upp i full martyrmundering. Som städar ungarnas rum och plockar efter. Som lagar tre sorters maträtter och tvättar alla kläder.

Som förälder har man inte bara som uppgift att hålla ungarna vid liv, utan man fostrar ju en framtida vuxen. En person som ska klara av att ta hand om sig själv. Som ska klara av att leva normalt och vara produktiv. (Inte enligt några regler och normer, men basic självständighet)

Man kan inte fixa allt åt dem hela tiden, lösa alla konflikter och sopa undan framför de små fötterna i all evighet och tro att det kommer av sig självt dagen de fyller arton. Eller fuck arton, mina ungar ska veta hur man tvättar kläder och lagar mat när de är tio. Minst!

(Jag ska se om jag kan lära de små trollen att ge frukost på sängen, men Im not gonna håld my breath.)

Man måste lita på ungarnas kompetens. Låta dem ta del av familjelivet, inte stå utanför ansvaret. Familjer gör tillsammans. Med ansvar kommer dessutom självkänsla som en riktigt trevlig bonus.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

33 svar på ”Jag är ett stort fan av barnarbete!”

Trots att jag inte har egna barn ännu kan jag inte annat än hålla med! Jag blev själv aldrig curlad, men fick en bra uppfostran och fick tidigt lära mig det som är nödvändigt i livet.

Mina syskonbarn är trots detta (jag antar ju att mina syskon delat uppfostran och regler med mig) riktiga curlingbarn – "bortskämda" if you will – och får allt serverat på silverfat. Styr och ställer och bossar runt sina föräldrar trots att de är under 7 år gamla.

Man borde ju vilja att sina barn både ska klara så mycket som möjligt själv, och samtidigt vara en hyfsad individ.

On another note; härliga leggins/byxor!

Jag har heller inga egna barn än, men jag håller med dej till 110%. Så många mammor där ute gör allt åt sina barn och sen klagar de över att de får "göra allt". Jag bara; "Va?". De tycker väl om att känna sej viktiga, vilket man så klart vill vara för sina barn, men det blir ju på helt fel sätt.

Självständiga ungar blir härliga vuxna.

Det är bra! Gör inte som min mor och far gjorde: passa upp på ungarna utan motkrav, för att sedan bli arg på dem för att de inte hjälper till i hemmet per automatik.

Jag håller med dig. Många är de gånger då jag slagit mig för pannan när folk curlat sina barn på alla möjliga och omöjliga vis.. Lucas blir sju i december och han VET hur man tvättar och hänger kläder, viker dem och lägger i rätt garderob eller låda. Och han kan laga lite mat. Makaroner, ris och ägg kan han koka och mäta rätt, (även steka ägg) samt fixa macka och något att dricka, eller göra smoothie för all del. Han kan också dammsuga och damma och svabba golv. Varför? Jo för han skitar ner mest nästan, och jag tänker inte vara hans hembiträde när han är femton. No way.

JAG fick lära mig motsvarande saker i samma ålder, och tyckte det var skönt att kunna det i stället för att få vänta på att mina föräldrar hade tid.

Jag tror att man blir en mer självständig och självsäker individ om man kan saker. Därför lär jag honom saker mest hela tiden. På hans egen begäran, men även för att jag anser att han bör kunna det. Vissa tycker det är för tidigt, andra är på min linje. Jag har fått rena påhopp för att han dammsög lite som 1,5 åring men det var ju mer för att ge honom en sund bild av att man hjälper till med det man kan, att inte bara en ska göra allt. DET tror jag är viktigt. Trots allt är det ju någon som ska leva med mitt barn en dag. Då BÖR han väl vara kapabel att sköta ett hem och ha värderingen att man hjälps åt, annars skulle jag skämmas som mamma.

Jag har från början vägrat vika barnkläder. Istället lägger jag kläderna i en hög framför byrån och sen får min treåring lägga in kläderna i rätt låda. Byxor, tröja osv.

Detta började vi med för evigheter sedan och han tycker det är jätteroligt. Ärligt talat så bryr jag mig inte ifall kläderna blir lite skrynkliga på kuppen eller ligger huller om buller. De kommer ändå bara användas en eller två dagar innan de bli skitiga och hamnar i tvättkorgen igen…

Håller med. Men det är också viktigt att ge barnen rimligt med ansvar och hellre ge dem lite mindre ansvarsområden som de verkligen klarar av (viss utmaning såklart). Så att det inte blir som jag upplevde mycket som barn att man inte kan och är värdelös, fast egentligen var det kraven som var orimligt höga på mig.

Bra! Dina barn kommer bli lika förvånade som jag blev när man i femman (eller var det i nian?) på idrotten

fortfarande hörde klasskompisar som skyllde på att deras mamma inte packat ner gympakläderna när dom hade glömt dom.

Håller med! Jag och min syster blev aldrig curlad. Fick städa våra rum själva och packa gympakläder m.m. Och inte dog vi av det 🙂

hahaha, Satinas, jag skrattar fortfarande åt din kommentar! Underbart! (fast egentligen borde jag kanske gråta över faktumet att det är så…)

åh vad jag hade önskat att min svärmor hade tänkt likadant, inte när det gäller just min sambo, men hans lillebror, som inte ens vet hur man betalar räkningarna själv, trots att han är 24..

(han var också sambo ett kort tag, behöver jag säga att det tog slut?)

Jag tänker likadant. Min son hjälper till att plocka ur diskmaskinen, han vet inte vars allt ska vara men han är så nöjd när han kommer med besticken en och en och får lägga ner i lådorna. Dammsugaren älskar han!

Jag tänker inte låta mina barn bli såna där.

När vi ändå är inne på det här ämnet, varför i helvete är det mest pojkar/killar/män som vill att deras mammor ska göra allt?

Även i vuxen ålder tills en flickvän tar över?

Hur fan tänker mammorna som uppfostrar sina söner så?

Helt rätt, klart de ska lära sig. Sopar man för mycket framför sina barn så lär dom sig aldrig av sina egna misstag.

Satinas kommentar var klockren och så träffande! För så är det ju för vissa barn, ganska tragiskt faktiskt.

Gud jag blir tokig på folk som gör allt åt sina barn. Mina barn är 2 och 4.5 år. Den store får städa sitt rum själv, dammsuga och tvätta golvet…visst kan jag sticka in näsan någon gång och dammsuga golvet när jag ändå dammsuger i köket utanför men det är sällan. De får lägga sina kläder i tvättkorgen (den lille är redan med och hjälper till med tvätten, den store är lite tvär men det ska jag snart ta tag i ;-)).

Jag har två grabbar och det värsta jag vet är mammor som sopar mattan för sina grabbar (för tyvärr är det ofta så) och tror att de "ska hitta sig en tjej" – my god! Ta hand om era barn och uppfostra dem ordentligt liksom!

Jag VÄGRAR bära deras väskor till och från dagis. Vill de inte bära så får väskan helt sonika stå kvar hemma. Jag är ingen packåsna!!

Bra inlägg!

Självkänslan kommer bara om man gör tydligt för barnen att de gör något positivt. Min mamma skällde på oss om vi inte gjorde nåt och var tyst om vi gjorde vad vi skulle. Vet inte riktigt vad som är bäst, men man ska nog rota nån slags känsla av positivitet när barnen hjälper till.

Som i Mary Poppins när dom städar barnkammaren, haha! 😀

..Håller med "ariaM" för övrigt. Min mamma är en typisk sån som klagar över att hon "gör allt", fastän man tydligt säger ifrån att hon inte ska göra nånting.

Mina ungar ska inte heller curlas. De ska växa upp som jag gjorde. Fick lära mig laga mat, städa och annat tidigt. Jag minns fortfarande chocken när en av mina vänner inte visste hur man stekte ägg som 15åring!

En annan chock var när min arbetskamrat var orolig över sin 13åriga fullt normala dotter som skulle få vara ensam hemma i några timmar. Min haka var nog nere i midjan. Jag undrar om hon hade ringt soc om jag berättat att mina föräldrar lämnade mig ett par dagar då och då som husvakt när jag inte ville följa med på semestern i den åldern! (Sen handlar det visserligen om personlig mognad, men vad fan. En 13åring borde kunna sköta sig själv!)

Här hjälper barnen mer än gärna till, förutom när det kommer till att städa sina egna rum. Sonen, snart 7 år, försökte nyligen få mig att städa hans rum, med motiveringen "Du är ju en mamma och då är man ju nästan en städerska också, så du kan få ta mitt rum också"…

Jag håller med dig helt och fullt. Dessutom växer barnen och deras självkänsla när de får egna uppgifter hemma. Det ser jag bara på mina egna barn som nu gör saker och ting stolt på löpande band utan att man ens ber dem om det.

Å vad jag håller med dig! Jag är själv 19 år och har en mamma som typ tvärvägrar att ta emot hjälp. Jag är 19 år och vet inte hur en tvättmaskin eller diskmaskin funkar (fast nu har ju vi väldigt konstiga modeller hemma eftersom köket/badrummet är litet, så vanliga modeller hade jag säkert fixat), jag är inte så van vid att laga mat heller och kan ingen maträtt utantill.

Och ärligt? Det är INTE kul att känna sig så okapabel till saker. Trots att jag längtar till att flytta till eget, så får jag nästan ångest av att jag inte kommer klara det. Jag kan ju inget.

Så du gör alldeles rätt i att göra Ninja-Trollet och Tamlin-Korven delaktiga! Det kommer de må bra av. :-d Självförtroendet får ju en puff liksom.

För någon vecka sen hemma hos svärmor,

Svärmor: Nu ska jag renbädda Jennys (svägerskan) säng.

Jag tappar hakan: Det kan hon väl för f*n göra själv.

Jenny: Nää, har aldrig gjort det så jag vet inte hur man gör.

Jenny är 21 år!!!

Kan även tillägga att Svärisarna måste vara hemma runt halv fem varje vardag eftersom sambons lillebror (16år) kommer hem från skolan då och är hungrig. Tydligen så är han helt handlingsförlamad och kan inte ens göra en macka själv.

Helt rätt. Äldsta sonen fyller 13 i höst, han har pendlat själv sen han var 6 år mellan mig och pappan och då har det ibland varit uppåt 15 mil mellan. Han lagar egen mat ibland, tvättar en dag i veckan och hjälper till med lillebror.

Precis så vill jag göra med min son. Man gör ju barnet en otjänst om man gör allt åt dem medan de bor hemma. En dag ska de ta hand om sig själva och då är baskunskapen bra att ha 🙂

Suck för min dator, den tar bort mitt namn när jag ska skriva. Var i alla fall jag som skrev om min snart 13 årige son. Skulle också skriva att minstingen har fått "äta själv" sen han kunde greppa en sked typ och nu vid 11 månader har han en riktigt bra snitts på att äta. Visst blir det kladd men hur ska man annars lära sig?

När jag var yngre brukade mina föräldrar säga att jag var curlad (eller bowlad som de felaktigt kallade det) när jag inte ville hjälpa till hemma men oj oj vad jag inte är curlad i jämförelse med vad många andra i min generation verkar vara(född 88)speciellt bland killar. Seriöst att inte kunna bädda sin egen säng, det är väl bara att göra? Jag menar visst kanske det inte blir så snyggt de första gångerna men hur svårt kan det vara att bädda en säng utan övning, det är ju inte direkt raketvetenskap. Och bre sina egna mackor kunde man ju redan i dagisåldern.

Självklart kan du lära dem att servera frukost på sängen! Det gjorde jag från det att jag var ca 7 och min syster 5.. när lucia var på en helg så klädde jag och syrran alltid på oss luciakläderna och väckte mamma och pappa med luciatåg och frukost på sängen, med kaffe, lussebullar och annat gott. Så det är bara att kämpa på så kommer snart de små trollen med frukostbrickan! =D

Jag är uppfostrad med principen att man t.ex ALLTID ställer in sin egen disk i diskmaskinen och hjälper till att plocka bort. Jag tyckte till och med vid 8års ålder att de ungar, vars föräldrar inte ens lät dem göra det, hade en konstig syn på saker. "Mamma städar mitt rum", "men mamma fixar det". Hade en kompis i högstadiet som skrek "MAMMA" typ var 10 min för att få någonting fixat. Så vill jag absolut inte att mina framtida barn ska bete sig!

Tänk om min svärmor hade tänkt så.. Då hade jag inte haft så kämpigt med hennes son.

Håller HELT med dig. Jag är själv uppväxt med att man hjälps åt och hjälper till hemma.

Mitt enda mål som mamma är att jag ska lära mina barn att ta hand om sig själva. Både min son och min dotter ska veta hur man tvättar och städar och diskar och sköter ett hem.

Inte bara töser som ska kunna det där inte.

Precis som att inte bara sonen som ska få vara med pappa i traktorn.

Vill att båda mina barn ska få växa upp med en känsla att dom är lika viktiga båda två och att dom har samma förutsättningar i livet. Vill tösen bli bonde så ska hon få bli det.

VIll pågen bli balettdansös så ska han få det.

Jag kommer stötta och vara där vad dom än väljer 🙂

Blir så glad när jag läser hos dig! ALLA föräldrar borde fan tänka så här. Om inte annat underlättar man för sina barn i framtiden. När jag själv flyttade hemifrån var jag livrädd för allt "nytt" jag skulle klara av själv.. Väl i nya lgh:en var jag dock sjukt tacksam att min mamma var som du. Jag visste ju hur man tvättade, lagade mat m.m. fast att jag inte ens hade gett det en tanke 🙂

Hur mycket jag än skulle önska att jag kan leva lika länge som mina barn så är det önsketänkande. Ett av mina mål i livet för mina barn är att de ska klara sig utan mig. De ska bli flygfärdiga. Jag ska veta att jag lagt en god grund.

Vi har fått flera kommentarer om att vi är hårda mot våra barn – mest den som går att kommunicera med (nåja) men det ska hjälpas till. Plockas, städas, hjälpa lillebror.

Jag har varit bortskämd, och det är INTE lätt att arbeta bort det senare i livet…..

ett utdrag ur min blogg, jag hade precis samma tankar som du.. det är vårat ansvar som föräldrar att lära våra barn att blir självständiga individer!

Aura tar ansavar, på en lagom nivå 😉

idag fick aura för första gången förtroendet att tömma tvättmaskinerna helt själv. vi har länge hjälpts åt med detta, och allt som har med tvättandet att göra. tvättstugan är ett av Auras absoluta favorit ställen att vara på, och jag får nästan alltid bära henne gråtandes där ifrån(!) så kul är det! ( min lilla tok!)

idag när jag skulle tömma torktumlaren och vika tvätt, fick Aura sin egen korg. jag hjälpe henne att öppna maskinerna och ställde mig sen och vek tvätt. Aura fick ta hand om tömningen, och hon var väldigt stolt och nöjd över att hon helt själv, utan en mamma som hjälper till och övervakar fick ta han om tvätten. ja… utan övervakning 😉 jag låter henne tro det iaf…

barn älskar att hjälpa till, och få ta ansvar för stort och smått. beroende på ålder. och det är våran uppgift som föräldrar att lära dom att ta ansvar, men oxå låta dom ta ansvar. inte bara prata om ansvar, utan oxå låta dom praktisera det. i alla dess former, men i vardagliga sysslor och att hjälpa till i hemmet är ett utmärkt sätt att börja lära ditt barn om ansvar och om självständighet.

en 2 åring är fullt kapabel till att förstå tex. att man städar upp efter sig själv, "om du har byggt färdigt med dina klossar så lägger du i dom i lådan." sen om 2åringen faktiskt gör det… ja, det är ju upp till föräldern… var konsekvent, och gör allt till en lek. då kommer du att se, efter ett tag har det där "ansvaret" att alltid lägga tillbaks klossarna satt sig. och vipps så har du ett barn som medvetet tar ansvar för att röja upp efter sig, utan att du behöver säga ett ord 😉

"Jag vägrar bli en sån där morsa som passar upp i full martyrmundering. Som städar ungarnas rum och plockar efter. Som lagar tre sorters maträtter och tvättar alla kläder." detta passar helt in på min svärmor. hon har fem barn- min man är äldst på 26 och den yngsta är 10. nu är det bara två som bor hemma men när vi är där så driver det mig till vansinne. hon plockar av deras tallrikar från bordet, ställer iordning skorna i hallen mm. varje gång, på vägen hem, tänker jag "så där kommer jag ALDRIG att bli". det är så man blir mörkrädd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *