Kategorier
barn & föräldraskap

Jag bojkottar inte tjejsaker eller killgrejer

Det är lite intressant hur onyanserat det alltid måste bli oavsett vad man diskuterar. Som det här med tjejlegot. Eller barbiedockor eller vad det nu må vara jag kritiserar och ifrågasätter så blir det alltid så svartvitt och förvånande när jag, trots min kritik, väljer att köpa eller stödja. Men jag efterlyser nyanser. En bredare […]

Det är lite intressant hur onyanserat det alltid måste bli oavsett vad man diskuterar. Som det här med tjejlegot. Eller barbiedockor eller vad det nu må vara jag kritiserar och ifrågasätter så blir det alltid så svartvitt och förvånande när jag, trots min kritik, väljer att köpa eller stödja. Men jag efterlyser nyanser. En bredare bild för det är inte så enkelt som att bara ”jaha det här var dåligt på det här sättet och då är det skit raktigenom och då måste jag vara sådär jävla principfast och bojkotta!”. Har jag förresten berättat att jag avskyr principer och principfasta människor? De saknar ofta just det där; nyanstänkandet och gråskalor.

Jag har ingen lust att bojkotta lego eller Barbie eller mylittleponys eller några av alla de tjejsaker som finns. Dels för att jag, trots min kritik, inte tror att föräldraskapet faller för att barnen får könade ting, tvärtom i många fall, men mest för att medan jag ädelt bojkottar alla leksaker som riktar sig till tjejer så får mina ungar ett ganska snävt utbud.

Tanken med att köpa tjejsaker till min son t.ex är ju för att bredda hans repertoir. Ge honom tillgång till ett bredare spektra men om han bara får neutrala leksaker av mig (Eller sådant riktat till pojkar, som lego faktiskt verkar vara. Fast bojkott att killgrejer brukar sällan föreslås. Pojksaker är ju normen. Eller snarare normen är riktad mot pojkar) så kommer resten av hans omgivning få mycket större inflytande över honom när den aktivt lär honom att pojkar bara leker och tycker om vissa saker.

Hur ska han då fatta att det inte behöver vara så när han aldrig fått chansen att utforska andra sidan? Ungefär som att jag skulle bojkotta rosa och andra pasteller bara för att de är könskodade. Hur påverkar det mina barn då? Nej. Jag kommer fortsätta köpa könade saker, dock inte med samma syfte som tänkts.

(och detsamma gäller givetvis min dotter)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

35 svar på ”Jag bojkottar inte tjejsaker eller killgrejer”

Jag fattade precis varför du köpte legot och jag fattar att man köper 'tjej-' och 'killsaker' till barn både av 'fel' och 'rätt' kön. Dock tycker jag att det i sig är en tveksam produkt och skulle nog hålla mig från den av den anledningen.

De produkter som lanserats så extremt kan man väl ändå bojkotta. Är det så hemskt att ge ett barn något annat än ett lego som inte är särskilt kreativt eller stimulerar barnet? Förstår inte riktigt vad det är för variation man vill ge där. Jag förstår dockor, dockskåp, spisar, bilar, dinosaurier och allt vad det är. Men helt ärligt förstår jag inte vad det är med ett sådant tråkigt lego som ska vara så "ge andra sidan".

Jag ser inte vad tjejlegot ska ge för syfte, vad vill kommer Vincent att lära sig från det? Att rosa är okej att leka med?

Jag förstår absolut att man kan säga diss åt en leksak för en anledning, men stödja den för en annan. Men tyvärr inte den här gången.

rebecca vad kan vincent lära sig av det? Tja…. på rak arm sådär: sitta still en längre stund. Pyssla. = tålamod. = Finmotorik. Framförallt får han ett komplement i sin legolek, för lego ÄR en fantastisk leksak. Flickleksaker tränar oftare barnen på att just leka lugna lekar vilket är bra.

Och måste alla leksaker ha ett aktivt lärande? Vad lär man sig av bilar då? Denna hjärndöda lek som jag själv har svårt att förstå mig på? Brum brum?

Jag klär min dotter i tjejkläder o hon har tjejleksaker men också pojkleksaker och jag är medveten om genus. När det gäller legor så tycker jag inte att det är så farligt, men du kritiserade det oerhört för ett tag sedan för att i nästa veva vända rocken och hylla det, blir lite förvirrat. Är jag emot djurplågeri så köper jag ingen päls och då kallar jag mig inte för principfast. Genus är ett tankesätt och det behöver inte föras över i handling, är set så du menar?

anonym fast hur får du det här till en hyllning? Och min kritik var ju ganska specifik. Att jag kritiserar tanken bakom nåt innebär inte att jag tycker allt med det är skit. Du kan inte jämföra med päls eftersom kritiken där är en annan slags kritik.

Sluta tänk så svart/vitt. Se nyanserna.

anonym men jag förstår inte din sista kommentar där? ATt genus inte behöver överföras i handling? Klart den måste! Men på vilket sätt är det genusOmedvetet att köpa friends?

rebecca visst. Men jag ser inte varför jag måste utesluta en sak bara för att det finns en annan som har samma funktion. Jag ser inget problem med att köpa friends till Vincent. Tvärtom, jag ser fördelar. Han har ett intresse av lego, hundar, pyssel. Här ger jag honom en leksak som ger honom det samt lär honom att det är kul och ok att leka med tjejjiga saker.

Rebecca – Fast pussel kan man ju lägga på ett sätt. Sen har man ju löst det. Lego kan bli vad som helst. Hus av alla former och typer, bilar, djur osv. Fantasin sätter gränserna. Jag och min bästis Janne byggde hela byar av lego när vi var små. Byggandet var liksom roligare än lekandet.

Hej! Jag tycker att det är så bra att du orkar förklara och förklara samma sak om och om igen för dina läsare…flera gånger för samma person och sedan börja om igen med nästa som inte förstår samma sak. Jag förstod inte heller först hur du tänkte när du sa vissa saker om hur du tänkte med genus och hur det påverkar barn, men när man väl fattat det första så lossnar liksom det mesta och man ser massor med saker som man aldrig tänkt på förut!:thumbup:

Hoppas att du blir frisk snart och att hela familjen får vara frisk länge länge!

Kram

Maria jag skulle absolut förstått om LD inte hade sagt vad hon sagt om leksaken tidigare. Jag förstår inte hur man kan skriva ett inlägg sådär om en leksak, och sedan stödja den genom att köpa den. Känner det är lite som "min dotter får inte bära klänning för det är begränsande i lek" men sedan klä sin pojke i det..

Maria: Kanske menar LD inte att det är fel på själva leksaken utan att felet ligger i att om en leksak är på ett visst sätt så kallas den för en tjejleksak? Även om den typen av leksak inte är dålig så blir det mycket begränsande att dela in leksakerna.

Jag håller med Rebecca. Det är det jag kanske menar med att genus låter så bra men i praktiken blir lik fel och begränsande för könen som dagens könsroller. För en pojke är legor utvecklande medan för några dagar sen så var samma lego dumförklarande för tjejer…

Jag tror som Emma. Problemet är inte att det finns enklare lego. Problemet är när man stämplar det enklare legot som en tjej-grej och därmed begränsar det. Man dumförklarar tjejerna som om de inte skulle klara av att bygga riddarborgar eller liknande och man gör det enklare legot till en tjej-grej vilket gör att killar i större utsträckning drar sig för att leka med det även om de skulle vilja.

Jag tror att jag förstår varför du gav legot till Vincent och jag tror att jag förstå hur du menar. Men det känns så fel att liksom "uppmuntra" företagen att tillverka den här typen av leksaker genom att köpa dem. Det är ju vi konsumenter som kan påverka genom att köpa/inte köpa vissa saker. Det som Vincent får ut genom att leka med legot, hade han inte kunnat få ut samma sak genom att leka med något annat? Som inte var den saken som du kritiserade så hårt bara häromdagen? Ja, jag vet inte, men jag tycker ändå att det känns lite dubbelmoral att ena dagen säga att en leksak är skit för tjejer men nästa köpa den till en kille och då hylla den. Men samtidigt förstår jag hur du menar, det gör jag verkligen.

Nu var det tjejleksaker vi pratade om, Jag skulle tex inte köpa leksaksvapen om jag hade en pojke. Läste förresten länkarna igår om förskola. Väldigt intressant. Att jag väljer att inte handla vissa saker gör mig inte till principfast idiot heller.

Krya på daj!!!:-d

måste bara få säga att jag blir så himla inspirerad av din blogg! du väcker tankar och ger ett helt nytt perspektiv på saker och ting. Fortsätt med det du gör, du är GRYM, UNDERBAR och helt fantastisk! Många kramar!

rebecca du kanske ska läsa lite mer vad jag skrivit om att kompensera? Om kompensatoriskt tänk. Flickor och pojkar har olika utgångslägen när man jobbar med genus av den enkla anledningen att de bemöts, behandlas och uppfattas fundamentalt olika. Det tar jag hänsyn till. Alltså kan jag inte köpa exakt samma kläder, leksaker osv till min son som till min dotter. Jag måste hela tiden ha omvärldens syn och normer i bakhuvudet och kompensera de brister som uppstår där. Min dotter kommer t.ex av andra uppmuntras och erbjudas den här typen av leksaker och lekar. Hon kommer pga av att hon är en flicka drillas i en viss typ av egenskaper, lekar, tyckande och tänk medan min son kommer få en motsats. Jag måste vara en motpol till det. Jag måste trycka extra hårt på motsatsen och den andra sidans möjligheter för annars tar normernas inflytande över för normerna upprätthålls av förskolan, skolan, vännerna och allt det som mina barn har omkring sig.

Problemet med leksakerna är ju inte leksakerna i sig utan marknadsföringen. Att vissa leksaker bara riktas till ena könet och därmed begränsar utbudet för barnen och talar om att tjejer och killar bara ska leka med vissa leksaker och leka på ett visst sätt. Marknadsföringen med friends blir ju att tjejerna får en egen förenklad del och ska stå utanför resten av legovärlden för den är för pojkar. kollar man reklamen från 80 talet och framåt så marknadsförs lego till pojkar och det här är bara ett taffat försök att få med sig tjejerna igen. Grundtanken att börja inrikta sig till båda könen igen var bra men utförandet blev bara illa och grundat på mossiga könsroller. Att köpa leksaken som komplement är inte fel eftersom det är inte fel att leka med en leksak som fokuserar mer på dockor och en djurklinik och själva leken efteråt och inte lika mycket på byggandet. Det som är fel däremot är marknadsföringen "only for girls" och tankarna "tjejer ska leka med det och killar med det". Könsfördelning och begränsningarna.

Lego i alla dess former och färger är väl bra-det är tillverkarnas snedvridna åsikter och specifika målgrupper som är fel.

Att ge "tjejlego" till ett barn, som bara ytterligare ett komplement till legosamlingen funkar ju fint.

Synd bara att tillverkarna inte ser syftet utan bara hör klirret i kassan.

" Nej. Jag kommer fortsätta köpa könade saker, dock inte med samma syfte som tänkts" Så vad är poängen med att kritisera tjejlego o Barbie, Bratz m.m. om man sen uppmuntrar den sjuka industrin?

Det här inlägget fick mig att inse att genus handlar om att ge barnen tillgång till allt. Jag borde förståss inte få några aha upplevelser efter så många år här på bloggen men man är aldrig slutlärd. Jag kommer inte neka min dotter rosa och klänning eller prinsessor men jag kommer också uppmuntra lek med typiska killsaker och uppmuntra till att hon ska vara intresserad av typiska killsaker som teknik, men även smink. Jag tror att acceptans

2012-03-04   ♥   17:11:29

Det här inlägget fick mig att inse att genus handlar om att ge barnen tillgång till allt. Jag borde förståss inte få några aha upplevelser efter så många år här på bloggen men man är aldrig slutlärd. Jag kommer inte neka min dotter rosa och klänning eller prinsessor men jag kommer också uppmuntra lek med typiska killsaker och uppmuntra till att hon ska vara intresserad av typiska killsaker som teknik, men även smink. Jag tror att acceptens och tillgång till allt är nyckeln.

Tycker överlag att det finns så mycket skit leksaker. Jag gillar inte hysterin till leksaker, när jag var liten var mina favorit sysselsättningar sånt jag kom på själv; roll lekar, klättra, spela spel, kasta boll, pyssla, lera, klippa klistra, åka skriskor, pulka, eller mata fåglarna. Det är sånt jag tycker man ska uppmuntra och aktivera sina barn med. Fantasin och utforska närmiljön. Och jaaa man kan använda fantasin i lego så det är väl endå helt okej, men finns mycket skit lego också. Gillar i sånt fall mer oldschool lego(det stora vanliga klossarna) utan massa små bitar och ritningar om hur man ska göra.

Alltså om man på allvar vill bli av med strukturer som främjar könsroller bör man ju kanske tänka två gånger innan man stödjer ett företag som promotar just könsroller. Ja Vincent kanske lär sig massor med detta lego (inte för att lego lärt mig någonting, typ). Men kan man inte hitta en annan leksak som stimulerar hans omvårdande sidor?

Jag är säker på att många tyckte att vindruvorna från sydafrika var väldigt goda och frestande under apatheid, men man tyckte liksom inte att det var värt sötman..

MEA absolut. Det kan man göra. Men jag vill inte bojkotta lego. Det är tamejfan en av de bästa leksakerna jag kan komma på. Man kan, om man vill, använda sin konsumentmakt på andra sätt. T.ex maila och ha dialog med företaget. Om t.ex alla som köper just tjejlegot till sina söner faktiskt mailar lego om detta så kan man säkerligen få dem att tänka till. Och om alla som köper vanligt lego till sina döttrar vittnar om det…. osv.

men JAG kommer INTE att välja bort lego. Jag tycker inte det är värt det.

Jag minns att du har skrivit att det inte finns något mitt och ditt i erat hem. Att barnen delar på alla sakerna. Skulle du undvika att köpa något liknande till Tamlin för att du vet att Ninja också kommer leka med det? Jag tänker alltså när du använder kompensatoriskt .. jag kritiserar inte nu jag är bara nyfiken på hur man gör. Har son och dotter här hemma och vet inte hur jag ska göra själv

Oj, du ska ha en STOR eloge för att du tålmodigt förklarar samma saker om och om igen. Gud, NYANSER folk… Det handlar INTE om att bojkotta stereotypa tjejleksaker, varför skulle man det?? Det handlar om att låta ALLA barn få leka med dem!

Tankelek (INTE förslag) för er som vill bojkotta flickleksaker:

varför inte bojkotta alla stereotypa pojkleksaker och bara köpa flickleksaker, dvs bojkotta normen..? Varför är det just flickleksaker som i så fall skall bojkottas?

Jag är principfast och en av mina principer är att alla har rätt att leka med vad de vill oavsett vad de har mellan benen. Jag tycker det är riktigt bra att vara principfast 🙂

På min tid hade inte My Little Ponnysar kön, det var grejer det!

(Eller företagen kanske tänkte att de var tjejer hela bunten, men det låtsades inte vi om. De var ju hästar!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *