Kategorier
barn & föräldraskap

Kuk fitta balle stake, det hänger pattar i take(t)!

Är det bara jag som inte tycker det är hela världen om ungarna lär sig svordomar? Jag svär ju själv, (som en bortsbindare) varför ska jag då lära ungen att det är fult? Jag tycker ju inte ens att svordomar ÄR fula! Eller att det är fel att använda dem. Orden blir ju bara fula om […]

Är det bara jag som inte tycker det är hela världen om ungarna lär sig svordomar?

Jag svär ju själv, (som en bortsbindare) varför ska jag då lära ungen att det är fult? Jag tycker ju inte ens att svordomar ÄR fula! Eller att det är fel att använda dem.

Orden blir ju bara fula om de används på ett fult sätt. Men då kan ju vilket ord som helst bli fult liksom. Svordomar är ju en tillgång för språket! Förstärkande och målande och nästintill nödvändiga.

Nej, jag kommer inte hyscha och fya och ojja mig om Ninja bräker ut ett skit eller fan. (antagligen kommer jag ha svårt att hålla mig för skratt)

Jag kommer uppmuntra vårdat språk givetvis och ge bättre alternativ, men jag kommer inte göra en större sak av att hon svär. Jag kommer lära henne HUR man svär och att man ALDRIG svär åt folk. (yeah yeah, jag är inte ett helgon på den fronten heller men va fan, jag hoppas ungen blir trevligare än vad jag är)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

40 svar på ”Kuk fitta balle stake, det hänger pattar i take(t)!”

tänkvärt. jag har faktiskt aldrig reflekterat över det här så mycket tidigare, men det ligger nog något i det du säger. jag är också rätt bra på att ta till "kraftuttryck" för att förklara min poäng, ibland. här hemma är vi rätt öppensinnade och högljudda, och så har jag vuxit upp, så jag har förståelse och överseende med svordomarna i sig.. däremot blir jag lite sådär "amen, svär inte inför barnen", om min karl säger nåt fult. vår sjuåring säger ibland till oss, typ "pappa, nu sa du det där fula ordet igen"..hahaha..:thumbup:

jag förväntar mig inget annat av min son än att han kommer bli som VI, hans föräldrar. och visst har man sina brister. jag snusar, svär, och är ibland o-pedagogisk eller icke-konsekvent. det viktigaste är väl att ge dem en sund grund att stå på, en moral, och att lära dem rätt och fel. sen om de kommer använda sig av svordomar för att få fram det de vill säga- so be it. hellre det än att ha små stackare som inte vågar öppna munnen av rädsla för vad de får och inte får säga, känner jag.

Jag lär mina ungar att var sak har sin tid och plats. Att det inte passar sig att svära hur som helst utanför hemmets väggar tex, och särskilt inte i skolan. Eller att man inte ska peka på den konstiga tanten i affären och skrika "KOLLA vilken konstig tant", utan kanske kan viska det lite snyggt istället så att tanten ifråga inte hör. Fast är det inte så med allt, säg? Att var sak har sin tid och plats.

Vi svär som fan här hemma, men vi har förklarat att det gäller att veta när det passar och inte. Vill man vara på säkra sidan kan man ju låta bli helt.

Personligen tycker jag att en tå-i-tröskeln kräver en riktigt bra svordom helt enkelt.

Jag tycker inte att det berikar språket särskilt mycket, jag tycker snarare att många använder de som ersättare för andra ord och då blir språket bara fattigare.

Istället för att använda ett beskrivande ord för hur illa något är så räcker det att man avfärdar det som 'jävligt' till exempel. Jag vill hellre att mitt barn får ett brett ordförråd och ser faktiskt ingen poäng med varför man skall använda sig av tex könsord i sammanhang som inte als har med ordet i sig att göra.

Är man arg tycker jag däremot att det kan vara befogat men inte i vanligt vardagstal.

Tycker som du att det är en del av språket och att eftersom vi använder det så är det klart Ville kommer göra det.

Men jag tycker verkligen att könsord är illa att använda som svordomar. Jag gör det själv ibland men jag försöker verkligen låta bli. Fitta å kuk är ju finafina grejer, så inte passande att svära om, enligt mig.

mother, married o 20 – det ena utesluter ju inte det andra! Nyckeln till ett rikt ordförråd är ju att man läser mycket för barnen och talar mycket till dem! Svordomar ska ju användas som TILLÄGG, inte istället för.

Eh…. Ja, jag tycker nog att du har rätt i att orden liksom blir fula när man använder dem fult och att det inte är hela världen egentligen.

Det som jag stör mig på med svordomar, eller rättare sagt, det som jag helst önskar, är att mina barn ska ha ett bra och välformulerat språk och inte det airheadade språk som man får när man svär mycket. Jag tycker det skulle vara trevligt om de vore ordkonstnärer liksom, och inte bara dra till med "fan helvete jävla skit piss kuk röv asså typ ba liksom" istället för att formulera sig vettigt.

Jag tycker inte det låter fint helt enkelt när språket bara är en gröt av en massa nonsensord. För det är ju egentligen det som svordomar och sånt är.

Att ta till med kraftuttryck när man slår sig är kanske en annan sak. Men om man säger fan i var och varannan ordsats tyder ju bara på att man är lite obildad och har ett fattigt ordförråd och det ger inga pluspoäng hos mig… Men så är jag kanske lite snobb då.

Nämnas bör att min autistiska son endast kan säga fem ord, och tre av dem är svärord; fitta, helvete och fan. Kul.

Jag är alltså inte mycket bättre själv.

Jag håller med Elisabeth. Hon verkar ha en ganska lagom syn på det där med svordomar. Jag svär som en dåre om jag inte passar mig. Robin min regeltänkande 7,5 åring tar det som en personlig kränkning om man svär i närheten utav han. Det har gjort så att han inte är särskilt förtjust i sin pappa och så att han nästan börjar gråta när om jag råkar svära i närheten utav han.

Jag har inte gjort något överdrivet för att få han att inte svära utan bara sagt att det finns andra saker man kan säga istället. Sen är det väl dagis och skolan som hjälpt till lite extra antar jag.

Självfallet får han svära här hemma om han gjort illa sig eller är extremt arg men han får aldrig kalla folk för fula saker. Det är ju lite skillnad.

Vi fick böta fem kronor om vi svor som små, men den idén slopades ganska snabbt när mina kära föräldrar var skyldiga oss en inte oäven summa!

När jag gick ut högstadiet gav vår lärare oss diplom där hon gett oss passande smeknamn i stil med Malin "såpafreaket" Svensson och Johan "Oj har vi redan börjat!?" Andersson.

Mitt diplom är tillägnad Nathalie "fucking jävla skit" Pollack.

Samma lärare gav mig MVG i svenska 😛

Nej klart inte det ena utesluter det andra, men jag tror nog ändå att om man vänjer sig vid att använda svärord hela tiden i sin vardag så blir det nog lätt att man drar till med dom av ren vana och bekvämlighet istället för att uttrycka sig mer korrekt. Håller med Elisabet här för övrigt.

Hellre hon säger fan någpn gång ibland än att hon kommer hem och säger något i stil med;

"Asså, Mamma! Du fattar ju typ inget. Ja va lixom typ heeeelt ute och alla ba vadå likxom… typ"

hahaha

Sen kommer jag som du, ha svårt att hålla mig för skratt om hon säger fula svordomar. Favoriten jag kör med varje dag är jävla fitthuve/kukhuve.

Jag säger som så, att svordomar färgar språket, svordomar är starka ord som inte går att ersätta med jägarns, eller järnspikar och alla andra jävla messubstitut, för det går inte att få maten salt med socker hur mycket socker man än häller i. Samtidigt tycker jag att svordomar är till för mig och sådana som liknar mig, med risk för hybris, människor som använder dem på rätt sätt, he, he. Jag tycker inte att de ska användas av små barn. Ungefär som att barn innan 12 år inte kan hantera trafiken, kan de heller inte hantera svordomar,if you get my drift? Fast jag dör inte när mina barn härmar mig, jag skäms inte, fast jag känner att folk tycker att jag borde, typ mamma!

I förrgår: Mamma är här och äter lunch, jag svär över något, jag gör det, väldigt ofta. Mamma säger givetvis "tänk på språket", och jag förklarar vad jag tycker om svordomar; några minuter senare är det någon annan som svär. Gissa vem! Mamma såklart.

Det är väl inte hela världen om barnen svär, det gör ju jag oxå. Men att slänga in en svordom i varje mening bara för att, det gillar jag inte,svär gör man när man behöver. Typ om man är arg, har gjort sig illa eller bara är allmänt sur och tvär 😉 Men ibland hör man barn/tonåringar som liksom inte kan vanliga ord och som då fyller ut meningen med svordomar och det gillar jag inte. Mina 3 döttrar svär, visst gör dom det, men dom har ett bra språk för övrigt, dom behöver inte svära för att få till en mening. Dom kan uttrycka sig väldigt bra i både tal och skrift och det är det viktigaste tycker jag, att man har ett bra grundspråk som man sen kan bygga sina svordomar runt . :-d

Jag gillar dina åsikter. 🙂 Tycker inte heller att det är så hemskt när barn svär. Jag brukar kunna skratta till när mitt kusin barn svär bara för att hon låter så gulligt, men det tycker inte hennes föräldrar dom säger till henne att man inte ska säga så fast dom gör det själv. Det tycker jag inte är helt rätt. Hoppas du mår bättre nu! Tänkte för du mådde ju lite illa förut, av graviditeten.

Jag tycker inte heller att det är värsta grejen, ingen dör av det. Slinker det ur ett "fan" eller "jävlaskit" då må det så vara.

Jag tror inte att man nödvändigtvis behöver ha ett fattigt språk för att man svär, man kan svära som en borstbindare och vara värsta ordboken, det ena utesluter inte det andra.

Hahhaha… "Kuk, fitta, balle, stake – Det hänger tuttar i take´". Det stod det i taket inne i en lekstuga när jag gick i tredje klass! Ujujuj vad vi sjöng på den visan!

självklart menar jag ju inte att man ska svära i var och varannan mening eller byta ut sitt språk mot en massa nonsens – fast det gäller ju även "amen jag ba och hon ba liksom" som Angelica nämner.

Jag anser lite självgott att jag har ett fantastiskt ordföråd. Trots mina svordomar. Och jag har aldrig blivit anklagad för att låta obildad (trots att jag är det. heheh) :thumbup:

Jag håller med dig. Det är ingen katastrof att svära. Det är ju bara ord. Så länge barnen lär sig när det inte är lämpligt att använda dem tycker jag det är helt ok.

språklig enformighet är trist, i vilken skepnad den än må komma. jag tycker svordomar är "fult" och "fördummar", könsord är ännu värre, men det är min personliga åsikt.

jag kommer naturligtvis inte tycka sämre om mitt barn den dan hon börjar använda svärord som förstärkningsord, hoppas bara att dom dagarna är långt borta.

fy vad tragiskt det är att läsa vissa svar här om 2 och 3åringar som säger fitta och andra grova ord? vad är grejen? jag tycker man ska visa att svordomar är fel när de är små och om de vill använda sig av det när de blir äldre får de väl de. men lite grundvärderingar för ett fint språk kan man väl bjussa för. tycka vad man vill o svordomar men det är ju knappast något som sätter en person i bra situation. man får mindre respekt och inte är det särskilt fint att svära på en jobbinterjuv. nej, inspirera barnen till att kunna uttrycka sig på bra och smarta sätt, så kommer de längre i livet

hanna

hanna — jag tycker inte att svordomar ÄR fula. Jag tycker de berikar språket. Ett ordentligt ordförråd och språk kan man ha ändå. Och lära sina barn. Det ena utesluter inte det andra. Det känns ju bara enkelspårigt att se det så svart eller vitt.

Och svurit har jag gjort på alla mina jobbintervjuer. Jag har aldrig märkt att folk respekterar mig mindre för det och inte heller brister min respekt för andra om denne använder sig av ett fan eller jävlar.

Jag får dessutom ofta kommentarer om min egen förmåga att uttrycka mig och det är inget annat än positivt. 🙂 Så nej, jag håller inte med dig.

Men vad jag håller med dig! 😛 Jag svär som tusan, nej fan, också!! Mina ungar får ur sig ibland också. Helt ok. Beror ju på när/hur/vad, som med allt… Trevlig helg!

Håller med dig! Svärorden anses ju bara vara fula för att folk vill ha det till att vara så förbannat hemskt att råka kläcka ur sig ett "fan" eller "jävlar" lite då och då.. Inte så jävla farligt, tycker jag iallafall.

Vad skönt, jag har känt mig rätt ensam om att undra varför det är så viktigt att sluta svära inför sina barn. Har fått kommentaren om att jag måste sluta otaliga gånger. Vad är problemet? Att gud skändas? Jag tror inte gud bryr sig. Och jag vill att mina barn ska lära sig att en fitta är en fitta och att man själv väljer värdet i ordet.

Mina föräldrar hade precis samma fria förhållningssätt till svordomar… och vad hände? Jag blev retad av mina kompisar för att jag INTE SVOR! ja se högstadieelever… :rolleyes:

Det finns väl ingen anledning att göra om orden på våra kön Fitta eller kuk till SVÄRORD!

Det finns svavelosande ord så det räcker, dessutom vill jag att mina barn ska använda orden fitta eller kuk precis som vi föräldrar gör och nu vill ju RFSU detsamma, däremot har jag ingen förståelse för varför ett fint ord som fitta ska bli ett fult svärord nu….

PS flera av våra vänner blev chockade när vi använde orden fittan när våra barn var med och än värre när dottern sade fitta om sitt kön. Är inte det upprörande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *