Kategorier
barn & föräldraskap

Lek är lärande och jag tar det på fullt allvar

Det blev en ganska så intressant diskussion under mitt inlägg om barns lek. Diskussionen rör mitt val att vägleda Ninja i leken. I mitt föräldraskap så har jag från start valt att vara väldigt aktiv. Vare sig det gäller kläderna ungen har på sig, maten hon äter, leksakerna jag köper eller mitt förhållningssätt så har […]

Det blev en ganska så intressant diskussion under mitt inlägg om barns lek. Diskussionen rör mitt val att vägleda Ninja i leken.

I mitt föräldraskap så har jag från start valt att vara väldigt aktiv. Vare sig det gäller kläderna ungen har på sig, maten hon äter, leksakerna jag köper eller mitt förhållningssätt så har jag valt att vara medveten och engagerad.

Jag litar inte på det sunda förnuftet; Vad det sunda förnuftet säger till dig är inte nödvändigtsvis det det säger till mig, och tvärtom.

Det vi kallar sunt förnuft är egentligen våra erfarenheter av hur saker fungerar omkring oss, finslipade sedan födseln. Så länge saken gäller något inom eller kring vår direkta erfarenhet, så brukar sunt förnuft fungera alldeles utmärkt. Men om saken ligger utanför vår tidigare erfarenhet finns det inga garantier att sunt förnuft hjälper. Snarare tvärtom. 
 
Givetvis så sätter jag tilltro till min magkänsla, men när vet jag att jag kan lita på mina instinkter om jag inte har kunskap och erfarenhet att backa upp det med? Ju mer man vet om den naturliga utvecklingen ju bättre kan man förstå sitt barn och därigenom bättre ta hand om och stödja denne, samt göra kloka genomtänkta val i sitt föräldraskap.

Genom att bli begränsad en kortare tid så upptäcker de ju något nytt som ger dem glädje och berikar deras utveckling och deras lekande – Anna K. K

Så litar på sitt ”sunda förnuft” är det bara idioter som gör. Kloka människor söker kunskap. Kloka människor vill lära sig och utvecklas, Man måste tänka, analysera, ifrågasätta om man vill utvecklas som människa och som förälder.

Som sagt – jag har valt att vara aktiv. Att stödja, leda och styra. Hjälpa mitt barn, inte bara att bli lycklig, utan även till en tänkande individ och en produktiv samhällsmedborgare. Det är min uppgift som förälder. Inte att luta mig tillbaka och nöja mig med ett; ”det går nog bra ändå”. Så gör lata föräldrar. 

När det gäller lek så ser jag på den med allvarliga ögon. Lek är lärande. Leksaker är utvecklande (eller fördummande om man så vill) och ska väljas med omsorg. Jag tror inte på ”låt barnet välja själv” för barn saknar mognad, kunskap och erfarenhet att ta kloka beslut kring sin egna fostran.

Jag väljer bort leksaker redan i butik. Det finns massvis med skit som jag inte vill att Ninja leker med eller påverkas av. Samtidigt som det finns flera saker jag tror är viktigt. Docklek lär barnet och uppmuntrar vissa egenskaper medans klosslekar uppmuntrar nåt annat. De kan inte ersätta varandra. 

Sunt förnuft är en samling fördomar inlärda vid arton års ålder – Albert Einsten

Om jag köper in en leksak som mottas med måttligt intresse så väljer jag att tillfälligt plocka bort allt annat för att på så sätt ta bort distraktionerna och skapa intresse. Det funkar jävligt bra. Vi får tid att utforska det nya och ungen får tid att lära sig tycka om något nytt. För barn kan vara lite som vi vuxna; de väljer hellre det som de kan och vet om än det okända. Jag ser det i jobbet och jag ser det hemma.

Detta innebär givetvis inte en massa tvång. Tvärtom – vår tillvaro och Ninjas lek präglas av lust och glädje. Jag tillhandahåller materialet, men kreativiteten står hon för. Skulle det vara så att nåt inte faller henne i smaken så respekterar jag givetvis det, men jag vill ge henne chansen att utforska möjligheten. Det gör jag inte om jag lämnar över allt ansvar till henne.


Så vad har Ninja för saker i sitt rum egentligen? Inte så mycket alls faktiskt! Jag tror på att ha få men bra saker. För stort utbud uppmuntrar inte kreativitet och fantasi alls. Snarare så förslöar och förvirrar det. Leken blir mer planlös och oengagerad. Köper jag nåt nytt så plockar jag ofta bort nåt annat. Jag rensar då och då.

Ninjas träkök från Janod. Här tillagar hon te och ägg till mamma och pappa. Och dockorna.

Mike’s Retrogarage från Le Toy Van. (finns på flera ställen på nätet och i sthlm.) Mycket populärt även hos kompisarna. De kan leka i timmar. (nåja, en timme iallafall) Det tankas, åks hiss och körs ner för rampen. 

Waldorfdockorna, kattdockan och musen. Ninja bäddar och ammar. (kattdockan och musen har hon själv fått välja vid våra Ikea-besök)

Ninja har visat ett hysteriskt intresse för helikoptrar och flygplan när vi varit ute. När hon skrek ”BÄÄÄJA ’kopter!” helt desperat sist vi såg en så jag fick kapitulera; klart ungen ska få hennes egna. Som hon kan bära. Hon blev mycket nöjd och roar sig med att peta in småsaker. (ja jag vet att vingen är åt fel håll, men va fan gimme a break will ya!)

Också från Le Toy Van. Inköpt på Bokslukaren vid mariatorget. (de har även flygplats som hör till och garaget som Ninja har)

Alla barn behöver ett litet bord med stolar. Här sitter hon med sina koppar och skålar.

Alla ungar behöver lego. Årets leksak flera år i rad. Eller var det århundradets leksak? Vilket som så är det en riktig smartsak.

Favoriterna.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

31 svar på ”Lek är lärande och jag tar det på fullt allvar”

Fasen vad bra skrivet! Håller verkligen med dig i det du skriver. Man måste vara aktiv för att ens se utvecklingen i barnen. Jag fattar inte hur man kan ha "det ordnar sig " tänket. Mina största går ju i skolan och påverkan från andra är ju enorm!

Nej, nej, nej. Här är en mamma som aldrig slutar lägga sig i : ) Nåja, får väl be om lov då de är myndiga men innan. Ha ha ha

Tack för tänkvärda inlägg!

Vilket härligt och bra inlägg. Jag håller med dig till fullo! Och som jag skrev förut så skäms jag att jag inte har varit mer aktiv i valet av leksaker till Zack när jag egentligen tycker att det är lika viktigt som alla andra delar i uppfostran.

Det är kul att se variationen av leksaker Ninja har! Och vilket otroligt fint träkök hon har, jag blir sugen på att köpa ett till Zack. Jag har för mig att du skrev nåt om att hon fick den i födelsedagspresent? Men jag minns inte vart? Du får gärna skriva det igen! 🙂

Hej! är en flitig läsare av din blogg,sen några månader tillbaka och jag måste fråga! vart hittar du ninjas kläder? de är så fina! och vart har du fått tag på parkeringshuset och helikoptern och flygplanen? har en dotter som älskar bilar, flygplan och traktorer (till och från lastbilar) och letar efter bra sådana som helst inte är gjorda i plast! Kul att se att nån mer kör waldorf- dockor! det har vi också, två hemmagjorda 🙂

keep up the good work (och bloggningen!) man lär sig alltid att tänka på ett sett till när man läst din blogg!

Hm, jag tycker snarare att du verkar leva genom ditt barn…känns som att du har alldeles för mkt kontroll och gör allt för medvetna val, om du förstår hur jag menar.

Jag tror det är viktigt att när man blir föräldrer att man inte tappar bort sig själv och lever genom barnet som du verkar göra – vad händer den dagen hon fyller 18 och flyger ut med egna vingar? Snacka om att du kommer bli deprimerad. Känns som att du ofta sitter hemma och inte "lever ett eget liv" utan allt du gör handlar om just Ninja, verkar inte sunt i mina ögon.

Detta med medvetna val hit och dit känns lite too much….tror det mest handlar om att du behöver ha kontroll, STORT kontrollbehov, way too stort som går ut över både din unge o dig själv i slutändan.

Tycker du ska chilla ner lite och skaffa dig ett liv vid sidan av att vara mamma.

Annars gillar jag din blogg, du skriver mkt tänkvärda grejer ibland.

Glad mors dag, Natta. Jag har läst din blogg länge och måste bara säga tack för din blogg, den inspirerar mig men framför allt så ser jag dig som en förebild. Du får mig att bättras som mamma och mitt barn gynnas i slutändan… tack så mycket för en underbar blogg. Innan jag läste din blogg var jag en lat förälder åt ett litet spädbarn, med sunda värderingar men som hade ett "planlöst" föräldrarskap… tänkte ta det som det kom, men du har lärt mig så mycket och nu är jag den mamman jag vill vara åt mitt barn, med de rätta verktygen. Tack så innerligt mycket och ha en fin mors dag.

catrin — garaget och flygplanen är från Le Toy Van. Det märket har skitmycket fint. Går att hitta lite varstans på nätet och i en del butiker o sthlm. Bl.a i sickla och på bokslukaren vid mariatorget.

bambi – du ska absolut inte skämmas!

Köket hittade jag här: http://www.barnensbutik.se/

Men nu verkar den inte finnas? Jag har inte sett den någon annanstans men märket är "Janod". Kanske om du emailar dem och frågar?

Annars rekommenderar jag IKEAS träkök. (komplett med topp till) – det är lite tristare i färgen (vit – men man KAN ju pimpa till den) men rejäl och kul. (ninjas kusin har den) Hade vi inte hittat denna så hade det blivit ikeas.

Diana Inte för att vara sådan, men Ninja är så himla liten! Klart LD ska engagera sig. Till och med jag som varken tycker om barn (nåja) eller har barn förstår det. Sådana mammor som "inte ska tappa bort sig själva" och "skaffa ett liv utan din bebis/ditt lilla barn" är sådana mammor som jag tyvärr har en av! Nu är ju jag i och för sig väldigt klok och medveten och engagerad ändå men det är tack vare mormor, som engagerade sig och var väldigt medveten om allting när det kom till oss småskitar. Och om LD bara levde genom sitt barn, tror du då inte att bloggen endast handlat om Ninja när Ninja bara är med en bråkdel i allt LD skriver? Nej, du får nog ta och tänka igenom det där lite till. Eller så kanske du också behöver någon som är medveten och engagerad? Jag tycker i alla fall att LD är ett geni mer eller mindre, och en sjukt bra morsa som är så lyhörd och engagerad!

diana — skaffa ett liv? Vad skulle det vara tänker du? Har jag inget liv nu menar du??

För du vet — alla har olika intressen och olika ambitioner. Mitt ÄR mitt familjeliv och barn – min tillvaro gör mig lycklig. Det är det HÄR jag vill och jag ser inte varför jag skulle bli deprimerad när mina ungar lämnar boet. Snarare tvärtom, såvida jag inte totalt fuckar upp för dem.

Jag gör fortfarande de saker jag gjorde innan, men jag har aldrig varit typen som bergsklättrar eller hittar på en massa.

Jag har inte glömt bort mig själv eller det som intresserar mig. Jag sätter bara mitt föräldraskap FÖRST. Men det innebär inte att jag lagt allt annat åt sidan.

Just nu är jag mammaledig och gravid. Det innebär en hel del tid i hemmet och med barnet. Av naturliga skäl.

Sen är det ganska självklart att jag vill ha kontroll över mitt föräldraskap. Det är dock inte detsamma som att ha kontroll över mitt barn. Och den enda effekten jag ser är positiva. Jag förstår inte på vilket sätt mitt barn skulle fara illa av att jag är medveten och aktiv i mitt föräldraskap? Du får gärna motivera.

nikita – åh tack! :love:

Jo jag hade också en sån mamma. Och det är den sortens mamma jag inte vill bli. Shit, det finns väl tid till allt annat sen.

Nu är ju Ninja bara två bast och jag har ju gjort valet att blir förälder. Det innebär faktiskt att man får göra lite uppoffringar och sätta annat åt sidan för en stund. Man kan inte leva som innan när man sätter barn till världen. Eller ja… kan kan man väl, men det brukar sällan vara lyckat.

Och bra poäng; det är ju bara en pyttedel av den här bloggen som faktiskt handlar om just Ninja. Jag har t.o.m haft dåligt samvete för att jag inte skriver mer om henne. ;-P

Precis. Sunt förnuft & magkänsla kommer man visserligen långt med, men personligen fick jag ett enormt intresse för bars utveckling när jag blev mamma, så då har jag valt att utveckla det & lära mig mer. Det känns så självklart att vara aktiv & medveten, vilket givetvis inte betyder kontrollerande!

& Ha en fin mors dag:-)

Nikita–> Ok nu känner ju inte jag LD så jag vet hur hon är i verkliga livet. Men antar att Du gör det, ni kanske umgås en hel del privat eftersom du säger att hon är så lyhörd och engagerad. Det är mkt möjligt att hon är, det har jag inte ifrågasatt och eftersom jag inte känner henne så vet jag inte. Å det var väl inte det som jag ville ha sagt i mitt inlägg….

LD–> Uppenbarligen tog du åt dig till en viss grad eftersom du väljer att svara och försvara dig. Oftast om man vet vem man är och vad man känner så finns ju inte behovet av att försvara sig, är du med? Så någon liten punkt verkar jag ha kommit åt? Kanske en tankeställare som du bör fundera igenom?

Om du känner att du inte tappat bort dig själv som människa och inte bara lever genom Ninja så är det helt ok med mig…

Jag bara uttryckte min uppfattning som jag fått igenom dig via bloggen. Det är mkt tjat om uppfostran, medvetna val osv osv…känns som Allt nästan utelsutande handlar om ditt barn. Du själv då? Har inte du egna behov? Önskningar? Något som kanske inte rör Ninja? Tror det är jätteviktigt att man inte bara väljer att fokusera på en sak i sitt liv utan att man har en tårta bestående av flera tårtbitar ( om du förstår min metafor ) Hittar inte så mkt av Dig i bloggen.

Härligt att läsa att man är klok 😉 Söker kunskap hela tiden. En del jag känner tycker t.o.m. att min kunskapstörst kan vara lite skrämmande ibland, men jag har alltid varit sån. Det ska bli spännande att se hur jag kan nyttja det när vi får barn i september 🙂 Riktigt fina leksaker ni har förresten. Inget sånt där plastskräp utan riktiga saker!

diana – va? nej nu läser du in massa som inte finns. Jag SVARAR ju på dina påståenden för att jag inte tycker de stämmer. Försvar? ja så kan man säkert se det, men vad skulle jag tjäna på att vara oärlig?

Och du — uppfostran och pedagogik ÄR ju mina största intressen! Visst, det kan säkert uppfattas som att jag inte har nåt annat utanför mitt föräldraskap men då kan jag glädja dig med att jag spenderat många år till samma saker, INNAN jag blev förälder. Jag jobbar ju inom barnomsorgen.

Och det här ÄR jag. Jag ÄR mamma. Min enda önskning i livet har varit att skaffa en familj och bli.. ja just det.. mamma. Det tänker jag inte be om ursäkt för. Jag har inget behov av annat – jag lever ju min dröm. Jag gör mycket annat också, men letar du efter en komplex människa med många järn i elden så har du kommit till fel ställe. 🙂

(och du — läs igenom bloggen ett par gånger till så ser du massvis av "mig" som inte bara handlar om föräldraskap och mammeriet.

Hellooooo….jag berättade bara MIN uppfattning om hur jag uppfattar dig och uppenbarligen så måste jag tryckt till en öm liten punkt eftersom du verkar tagit åt dig något enormt, o desstuom känner behovet av att försvara dig. Handlar ju inte alls om oärlighet, eller att jag skulle läsa in fel ( du vet känslor kan aldrig vara fel min vän ) ..

Jaja, önskar dig en trevlig dag iallafall.

Å förresten, vad då kommit fel?? Va snackar du om?

Jag läser här för jag finner din blogg intressant…

Tror jag väckte allt för många känslor i dig 😛

Det är rätt underhållande att du skriver de mest intressanta och tänkvärda inlägg jag någonsin läst i någon blogg, och att du sen får oftast de mest ogenomtänkta och skumma kommentarerna på det också. Haha.

ja att påstå att ninja inte får någon variation i sin lek med de leksakerna går ju inte riktigt ihop.

Hur långt upp i åldern kommer du att styra dina barns val/hur länge tror du det är möjligt?

Är inte kritisk, men nyfiken.

Ditt snack om sunt förnuft fick mig att tänka på ett av mina favoritcitat:

"Common sense is the collection of prejudices acquired by age eighteen"

– Albert Einstein

🙂

Helt underbart inlägg! Om inte jag som förälder ser till att mitt barn får tillgång till massor av olika lekar/leksaker, vem ska då göra det? Samhället har ju redan sett till att begränsa oss, så inte kommer det att ske av sig själv (eller på barnets initiativ heller). Nä, klart man måste engagera sig! Hur många skulle resonera likadant när barnet börjar skolan och bara tycker om att läsa svenska men inte matte, drama, idrott, historia eller annat. Ska barnet fortfarande få välja själv då eller? Nä, föräldrar som inte engagerar sig saknar helt klart kunskap om barnens lek och vad den innebär.

Jag inspireras så otroligt mycket av dig och det du skriver, både när det gäller föräldraskap och när det gäller övriga livet. Jag är också kunskapstörstig i det mesta och känner att det är min förbannade plikt att sätta in mig i vad föräldraskapet innebär och vad jag kan göra för att förbereda mitt barn för det som livet kommer att erbjuda. Och självfallet kommer jag att se till att hon får möjlighet att testa på massor av olika roller för att hon själv ska komma fram till vem hon är och vad som är bra för henne.

Lego måste vara det mest unisex leksaken/leksakerna i världen! Och de hjälper ju barn att vara kreativa, man kan ju skapa egentligen vad som helst av det! Brukade älska att bygga med sådant när jag var liten och sedan låta fantasin sköta resten.

hanna – på ikea! Barnavdelningen. det är deras nya förvaringsserie.

c – jag hoppas jag alltid kommer vara engagerad i vad mina barn leker med och har för sig. Givetvis så förändras förhållningssättet i takt med att barnet växer och utvecklas och när egna åsikter och önskningar börjar uttryckas så får man vara lyhörd. Inom rinmliga gränser.

Det går inte att sätta en specifik ålder för detta utan det är något som växer och förändras i takt med barnet. 🙂

Jag läser både din, Bambis o Nina Ruthströms bloggar o ni har alla valt att diskutera detta ämne. Vilket är ett viktigt o intressant ämne o jag håller med er till 100%.

Min dotter är bara 1 år o det finns väl inte så mycket jag kan styra eller påverka än så länge (mer än att jag vägrar plastgrejer som plinkar o blinkar o ser könsstereotypiska o tillrättalagda ut).

Din blogg är så himla bra! Hoppas du haft en fin mors dag!

:thumbup:

Hej igen och tack för svaret! jag hittade en sida där jag kollade omkring 🙂

Vart hittar du ninjas kläder? de är så färggranna och glada så jag skulle vilja hitta liknande!

sen vill jag tipsa om

http://laraleka.jetshop.se/default.aspx

Där finns massa pedagogiska leksaker men även en del läromaterial, jättefina och bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *