Kategorier
barn & föräldraskap

Masskonsumtion och bortskämda ungar

Jag älskar julen och jag älskar julklappar. Både att få och att köpa. Tyvärr är det oftast en orgie i konsumtion. Ungarna får minst 30 julklappar var och hinner inte glädja sig innan nästa paket kommer. Hinner de glädja sig alls? Sen jag fick barn har jag funderat mycket på barnuppfostran rent generellt, men också […]

Jag älskar julen och jag älskar julklappar. Både att få och att köpa. Tyvärr är det oftast en orgie i konsumtion. Ungarna får minst 30 julklappar var och hinner inte glädja sig innan nästa paket kommer. Hinner de glädja sig alls?

Sen jag fick barn har jag funderat mycket på barnuppfostran rent generellt, men också på denna masskonsumtion. Denna materialism. Barn har rummen FULLA av leksaker, plast i mängder, skräpsaker som går sönder, det blinkar och låter – går nånting sönder så sörjer man inte för att man har 100 andra grejer att leka med och mamma köper ju ändå nytt. De är bortskämda skitungar som inte lärt sig att uppskatta och vara tacksamma.

Jobbar dessutom inom förskolan och har märkt en tendens hos dagens barn; De kan inte ha kul utan leksaker ;
4-åring under årliga städdagen; vad ska vi göraaaaa??? det finns inga leksaker framme!!!
Jag; Men lek med varandra! Kull eller kurragömma eller nåt? Bygg en koja!
4-åring; va?


Barn vet inte hur man leker längre. Deras kreativitet är beroende av leksakerna, ju mer färdiga de är desto bättre. Dagens barn vill underhållas, roas, de vill inte tänka själva, de kan inte ha tråkigt, FÅR inte ha tråkigt och vi föräldrar servar och servar och servar och tror att vi gör ungarna en tjänst. 

Shit – då jag var liten fick man en barbie om året om man hade tur och hade man tråkigt var det bara ”men gå ut och hitta på nåt för fan!” – och det gjorde man. Man klättrade träd, gungade, gick på skattjakt, samlade stenar. Man lekte röda-vita rosen, krig, tjuv och polis (jag och min bästis Sabina lekte dock våldtäkt, en lek som fick ett abrupt avslut en dag när vi var i vällingby centrum och Sabina deklarerade högt så att morsan hörde ”ska vi leka våldtäkt med barbisarna när vi kommer hem?!”  Priceless. Undrar egentligen vad morsan tänkte. Vi fick dock en föreläsning i vad som är ok att leka och inte. *s* ) (men kul var det!)

Jag har bestämt mig för att avbryta denna trend då det gäller min egna familj. Jag har gett alla strikta instruktioner om att jag inte vill att de köper en massa till min dotter. Jag vill att hon ska ha leksaker. I bra kvalité. Inget plast, inget blinkande och blippande. Riktiga grejer. Får hon en ny, tas en gammal bort — osv. Hon ska TÄNKA. Hon ska få vara kreativ, få utvecklas – inte hindras av prylar som fördummar och förslöar. Hon ska läsa, rita, bygga, klättra, busa, LEKA.

Hon ska tillåtas vara fri så länge det går.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

5 svar på ”Masskonsumtion och bortskämda ungar”

Det är så synd att det har blivit så med barnen. Min syster och jag brukade till och med måla stenar och leka med dom när vi var små hellre än vissa leksaker!

Jätteintressant blogg förresten 🙂 Jag hittade den idag.

Du tänker alldeles rätt. Jag undviker själv att köpa leksaker till min dotter och det jag köper (till jul och födelsedagen) ska vara bra saker med stort lekvärde. Men innebär ingen plast inget lego? Lego är ju den bästa leksaken som finns! Kreativt som bara den.

Det där är så sant, så sant! Jag är arbetslös, har inte mkt pengar i månaden. Jag och min yngsta brorsdotter som var 5 ½ år då gick till Lekia en gång när jag skulle passa henne. Jag ville köpa något till henne, även om det inte var nåt superhäftigt eller dyrt. Det blev en målarbok och några stickers men hon sa inte ens tack. Nä, får man ingen tacksamhet ska man bara skita i att köpa till dem. Herregud, men visst.. vad är det för henne? Hon har ju nästan allt som går att få, bl.a Wii, Playstation och nu senast fick hon en kamera. Alltså, en dyr, superbra kamera. Hon fyllde 6 år! Vart fan är världen på väg liksom? Hennes storasyster fick på sin.. 7-årsdag eller något en egen LAPTOP!! Hon är dock mkt mer tacksam än lillasyster..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *