Kategorier
barn & föräldraskap

Med mutor och löften så får man barnen att göra som man vill!

Det blev en lång natt för trollet. Hon vaknade en gång i timmen och grät. Och grät. Och grät. Till slut lyckades pappan få henne att äta en alvedon. Krossad i lite vaniljyoghurt så gick den ner. Med löften om choklad på morgonen. Så gör vi nämligen. Jag tror det är viktigt att man är […]

Det blev en lång natt för trollet. Hon vaknade en gång i timmen och grät. Och grät. Och grät. Till slut lyckades pappan få henne att äta en alvedon. Krossad i lite vaniljyoghurt så gick den ner. Med löften om choklad på morgonen.

Så gör vi nämligen. Jag tror det är viktigt att man är ärlig med medicin. Inget lur och inga tricks. Inget försöka gömma medicinen ”här får du nåt gott- LURAD!” Då tror jag man kan kyssa tilliten i arlset. Vi mutar däremot. Ganska friskt. När hon åt penicillin så fick hon godis varje gång. ”Här, ta medicinen så får du godis efteråt som smakar godare”. Och hon svalde tappert.

Eller som den där gången jag var tvungen att ge henne microlax. Efter mycket om och men och löften om vackra fjärilsklistermärken (reserverade för Korvas scrapbook) så gick hon med på det. Efteråt var hon mycket nöjd. Av två anledningar.

Idag mår hon bra. Men nu är det jag som är krasslig. Förkyld och jävlig. Hängig och ont i halsen. Bu.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

46 svar på ”Med mutor och löften så får man barnen att göra som man vill!”

Hon VÄGRAR flytande, vi får bara i henne en liten sked (och tyvärr ska det i en massa) och suppar är omöjligt.

Nej, det är tabletter. Vi krossar en halv. Stoppar i den i nåt kladd/blött så det blir lätt att svälja.

Okej 🙂 Bra gjort av henne tycker jag. Min snart 12-åring kan inte svälja tabletter alls, han är väldigt trång i strupen, så han kör flytande fortfarande. Du kan ju tänka dig vilka mängder

:-O en flaska räcker inte så länge då…

(har provat allt annat också, suppar aldrig i livet och nåt som smälter på tungen, men han vägrar)

När jag var liten så blev jag mutad med pengar när jag skulle ta hostmedicin. Men redan då var jag en affärskvinna och sa, efter jag tagit en liten sipp, att det där dricker jag inte för bara en tjuga. Och vips så hade jag höjt mutan till trettio kronor 🙂

JENNIE men prova att krossa tabletten! Krossa den med en sked eller i en mortel och blanda ner den lite i nåt kladdigt typ yoghurt.

Ninja äter ju inte hela tabletter. Vi krossar dem.

Bra idé med krossandet! Det tänker jag anamma den dagen jag har barn som behöver!

Värre var det med medicinen jag åt som liten. Såna där som smälte i munnen och skulle ätas på fastande mage. Dröjde inte lång tid innan jag fick flytande istället. Men några år senare gick det att svälja hur bra som helst.

Haha man blir nästan lite rädd för att kommentera! 😛 efter allt man läste. I alla fall.. Jag har inte läst din blogg något länge, men av det lilla jag läst, eller ja, jag har nog läst igenom ganska mycket inlägg, tidigare. Det är riktigt BRA måste jag säga. Det är lärorikt och det är bra inlägg. Det får mig att fundera på hur "världen" är och det väcks känslor, åsikter inom mig. jag Blir glad över det, eftersom jag annars är så himla likgiltig och blir nästan glad då jag vet att jag kan känna saker.

Bra skrivet och bra blogg! 🙂

Provat den alvedon som smälter på tungan? Det gillar mina barn. Eller är hon för liten kanske?

Vi mutar också. Men jag mutar mig själv också. Sväljer ner äckliga tabletter med saft, typ!

Vi mutar våran lilla med godis också. Det är ett måste efter att han fått förkylningsastma och blivit påtvingad andningsmask på sjukan. Och det funkar! Han är så himla tapper och håller godiset i ena handen medan han tar medicin. Råkade dock säga det till allergi-läkaren när vi var där på återbesök. Hon var minst sagt dömande och rekommenderade INTE att vi fortsatte med det. För godis är ju inte bra. Nehe, men att hålla fast barnet och tvinga i henne/honom medicin är bra, eller?!?! Blir så trött….

Btw; vi ger sockerfritt godis…

Vår dotter totalvägrade, vi testade med mutor men hon vägrade. Vi försökte låta henne hälla i sig den själv, men hon hällde den över diskbänken. Nu har hon passerat den magiska viktgränsen så nu får hon penicillin i tablettform istället. Så den här gången när scharlakansfebern dök upp så har hon tagit sin medicin frivilligt och glatt.

Stackars Ninja, Tamlin såg inte heller något vidare glad ut 😛

När jag var liten sa mina föräldrar kort och gott att jag skulle må bättre om jag tog medicin. Fick dock ofta en godis efteråt för att jag var "duktig".

Jo, har provat med kross också, men jag tror det är nåt psykologiskt.. han kräktes av krossade många gånger när han var liten, och han är jätterädd för att kräkas :/

Men ska prova igen, han måste ju lära sig nån gång.. om han ska kunna ta medicin som vuxen eller ja.. helst nu också.

Jag har själv inga barn, men förr när jag satt barnvakt åt mitt ena syskonbarn så mutade jag honom med att fara på IKEA om han somnade för natten (han var bara 1½år men förstod och sov som en ängel hela natten, jag blev till och med så förvånad att jag var tvungen att kika om han andades, haha!).

Sara J, vi har provat en gång, efter det vill han inte dricka det igen, det är bara flytande alvedon som funkar.

Och så länge han inte behöver ha nån annan medicin så är det väl ok. Min stora har ADHD och när han äter medicin så är det ju hyfsat stora piller, och ibland två åt gången.. inga problem.

Mutor är förälderns bästa vän!

Tänkte fråga en sak som inte har med inlägget att göra som jag har funderat en del över. Med tanke på genustänket (vilket jag är helt med på) så undrar jag hur du ställer dig till könsneutrala namn? Kanske en dum fråga, men anser du att alla namn bör vara tillåtna oavsett kön? Om man inte ska göra skillnad på kön; använda "hen" istället för "hon" och "han" så borde man ju även anse att det borde vara tillåtet att döpa sina barn till vilket namn man vill, oavsett om det är ett kvinnligt eller manligt namn. Det är ju bara namn, det borde ju inte spegla vårt kön. Finns ju ett fåtal könsneutrala namn, men borde inte alla namn räknas som könsneutrala enligt genustänket?

Som sagt, säkert en dum fråga, men det är något som jag funderat över och tänkte stämma av med den mest genuskunniga jag vet; dig!

Mutning är bra saker när det gäller medicin. Vi mutar med läsk: "drick hostmedecinen/alvedonen så får du dricka läsken här i glaset sen".

Tycker itne heller man ska luras, medecinen smakar även om man blandar ut den så risken blir ju istl att barnet ratar det man har blandat ut det i också….

Fy för öroninflammation! Ett tips som jag fått och som jag gärna sprider vidare är dock att satsa på IPREN (eller Ibuprofen som substans då) när det är smärta som ska väck. Mer effektivt än alvedon, som däremot är toppen på feber! Krya på Trollet!

Jag har däremot testat tvärtom en gång, bara för att se om det funkade. När min dotter hade växtvärk. Gången innan hade hon fått Alvedon, så nu kunde hon INTE somna utan Alvedon. Så jag sa att jag krossar Alvedon i sylt och hon får svälja det snabbt och dricka vatten. Vilket hon gjorde. Det var bara det att det inte var någon Alvedon i sylten. Men hon sov gott efter det i alla fall 🙂

Tänk vad lite tro och att man slappnar av kan göra.

Jag är feminist ur det hänseende att kvinnan inte ska förbises i olika situationer pågrund av vårt kön. Vi är ingen minoritet vi står för halva jordens befolkning. Men jag kan också bli trött på en aggressiv feminism som handlar om att göra antihandlingar mot män som på kort sikt gör oss till män. Istället för att våga vara kvinna. Det är väl inte det det handlar om? Varför är det inte ok att vara hemma med sitt barn i 12 månader om man nu känner för det, det betyder inte att jag underminerar mig mannen? Jag tror det handlar om att hitta en roll som kvinna i samhället, tvåsamhet, som mamma eller karriärist utan att för den delen göra det på ett sätt som männen hade gjort. Då är det ju en efterapar vi ju bara dem och har inte lärt oss någonting. Status Q. Känns opportunistiskt och utan riktlinje.

Vad anser du om denna åsikt LD?

Det jag fick till mig under min utbildning (hab. med medicin som ett ämne) var att man inte kan göra hur som med vissa mediciner. Nu tror jag att det var så att alvedon tas upp i bukspottkörteln och då tror jag att det går bra att krossa en tablett. Men vissa tabletter går det inte att göra så med pga. att de ska tas upp i en annan del av kroppen.

Bara en tanke.

När jag var liten gjorde min mamma "dunder-saft", brustablettsalvedon i ett glas med saft. Jag och min lillebror tyckte till och med att det var gott! Testa det 🙂 Men berätta självklart vad det är, det gjorde vår mamma.

Jag håller absolut med!

Nöden har ingen lag och det är helt okej och bättre att muta.

En annan liknande sak som jagh har tänkt på; när man är tex hos doktorn med ett litet barn. Doktorn är så jävla dum och frågar alltid barnet "får jag titta i dina öron?" Barnet säger givetvis nej men doktorn tittar i alla fall mot barnets vilja.

Så måste man göra ibland, men felet är att doktorn (eller någon annan) först frågar och låter barnet tro att det får välja, för att sen bara köra över direkt och inte respektera nejet.

DET är fel. Bättra att förklara att nu ska vi göra så här och så här även om det är obehagligt när det är nåt som måste göras oavsett.

Vilken rörig kommentar jag skrev! Jag är lätt rörig!

Hoppas mössan kom fram idag!

Kram

mutor funkar bra, men såg ovan att nån mutade med läsk efter hostmedicin. Man ska inte dricka direkt efter hostmedicin eftersom den gör nytta genom att den blir kvar på "väggarna" på vägen ner i magen och inte i magen. Så för att få effekt måste man tyvärr hålla sig efter. Bättre att då som i inlägget muta med varm choklad när de vaknar istället 🙂

Ja det låter sunt att hålla det man lovar 🙂 att bygga upp tillit är så sjukt viktigt i ALLA relationer- även barn. I hela mitt liv har min pappa nästan aldrig hållit det han har lovat för han är så sjukt impulsiv och då går de flesta planer i stöpet men det är något jag får leva med än eftersom har svårt att lita på att folk håller det de lovar och de närmsta i min omkrets är jag sjukt noga med att de alltid talar sanning och håller allt och nu har det nästan gått för långt så att jag nästan LETAR efter fel och lögner :p inte alls bra ….

Så gjorde de med mig också. Fast i vatten.

Jag hade 8 st öroninflammationer mitt första levnadsår o sen fortsatte det. Jag är alltså uppvuxen på antibiotika och alvedon 😛

Alla sätt är bra utom de dåliga heter det. Vi har "noll-socker" för våra barn. Typ. Eller godis, glass och kakor (det började med riskakor, blev mariekex…… hm…)

Men när hon hade 39,5 och vägrade dricka eller äta. Varken vatten, välling, kex. Då blev det glass. HäägenDaz. Fint ska det vara, tydligen. Eller – allt vi hade hemma i glassväg.

4 skedar. Sen orkade hon inte mer. Man är inte kaxig då. Inte heller efter sömnbrist pga sjukdom.

Om folks knep att få i medicinen, haha jag var så sällan sjuk när jag var liten (förutom den årliga halsflussen) att när jag väll fick äta medicin så kändes det så högtidligt så jag svalde allt bara mina föräldrar sa att det var medicin.

Min yngsta lillasyster har alltid varit paniskträdd för allt som har med medicin att göra, om hon lyckas få i sig något, efter dagar av gråt och gallskrikande och mental förberedelse, så spyr hon upp det 🙁 En gång fick hon en inflammation i en tand (hon var 11 då) och efter att ha vägrat medicin så blev operation enda utvägen. Hon gick med på genomgå det helt utan bedövning (nej inte salva heller). Då fattar man hur rädd hon egentligen är om hon väljer smärtan före medicin.

Jag tycker du har intressanta inlägg om feminism och föräldraskap. Vore intressant att höra vad du tycker om min frågeställninom om mammor som ammar och dricker alkohol. Tycker du det är ok? Alla säger olika beroende på vart de kommer ifrån verkar det som…

Jag var extremt kinkig med all sorts medicin när jag var liten. Så mina föräldrar gjorde exakt så som ni gör. Mutade. Jag är lika kinkig nu oxå men nu vet jag at tdet funkar om jag mutar mig själv.

:-d

jag hoppas bara att alla som krossar tabletter tänker på att man inte får krossa alla. Alvedon går bra att krossa då acetylsalisylsyra absorberas redan i magsäcken. men tex. ibumetin som innhåller den verksamma substansen ibuprofen får inte krossas. ibuprofen bryts ner i magsäcken och förlorar sig verkan. därför har den en dragering som gör att den kan passera magsäcken utan att brytas ner. om man krossar den så försvinner den funktionen. vissa vet antagligen inte detta 🙁

Tildaf: Skitkul att du i ett av dina översta inlägg i bloggen visar upp ett multivitaminbrus-rör. Gissa hur mycket sötningsmedel brusvitamin innehåller? 😀 För övrigt, i små mängder är varken socker eller sötningsmedel dödligt.

Hej, skrattade gott åt ditt utryck – kyssa tilliten i arslet – samtidigt som jag kom ihåg min absolut bästa mutning

😎

Dottern 5 år gammal sitter i stolen hos tandläkaren och biter ihop likt en alligator. Tandläkaren lirkar och lirkar. Jag ser på minen att här ska ingen mun öppnas om så tanten pratar ihjäl sig!!! Efter en stund känner jag hur långt det här kan ta och säger helt frankt. Lisa om du öppnar munnen så kör vi, när tandläkaren är klar med sitt, till affären och köper en tablettask, VILKEN DU VILL med riktigt stora stora bokstäver. Vips så öppnar hon munnen och jag fick en syrlig blick av tandläkaren och jag såg hur hon kippade efter andan och skulle säkert påbörja den längsta föreläsning som jag deltagit i. Snabbt sög jag bollen och berättade att om du inte vill sitta här i dag, i eftermiddag, i kväll och i natt och nästa dag, så får du nog svälja förtreten och börja jobba så att den inte stängs i gen. Jag älskar Lisa hon är en underbar person och har inte på något sätt vad jag kan uppleva tagit skada av mutan. Önskar en bra dag Anneli;-)

Ja eller helt enkelt så får man lära barnen från tidig ålder att man MÅSTE ta medicin, även om det är äckligt, när man är sjuk. Vi har aldrig haft problem med våra tjejer på 3 och 4 år, och det skulle aldrig fungera heller att vi hotar eller mutar med godis eller bestraffning för att de ska äta det.

bella det är antingen mutor eller att tvångsmata barnet och då föredrar jag mutor. Att tvinga sig på är ett övergrepp. Iallafall när det finns andra alternativ. Givetvis så försöker vi få henne att förstå varför det är viktigt (man mår bättre).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *