Kategorier
barn & föräldraskap

Min unge är allt annat än en liten vän och söt prinsessa!

Anna skriver ett inlägg om föräldrar som envisas med att kalla sina avkommor för prinsar och prinsessor och jag skrockar lite för mig själv. Det är ganska tramsigt om man tänker efter. (och då har jag inte ens tänkt på genusaspekten och hur det faktiskt påverkar ungarna att man sätter ouppnåeliga stämplar av det slaget) […]

Anna skriver ett inlägg om föräldrar som envisas med att kalla sina avkommor för prinsar och prinsessor och jag skrockar lite för mig själv. Det är ganska tramsigt om man tänker efter. (och då har jag inte ens tänkt på genusaspekten och hur det faktiskt påverkar ungarna att man sätter ouppnåeliga stämplar av det slaget)

Själv kallar jag ungen för trollet. Känns liksom lite mer passande.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

25 svar på ”Min unge är allt annat än en liten vän och söt prinsessa!”

Vi satt och läste en gammal saga om den väna, guldlockiga prinsessan som blev bortbytt och ersatt av en ilsk och svartögd trollunge.

På denna tid när sagan skrevs är det uppenbart att den väna behagliga prinsessan var idealet för hur en flicka skulle vara, men jag är ganska nöjd med att dott är trollungen upp i dagen, marlock och allt

min lilla albino-apa, grodan, snoosen, trollet och typ tretusen böjningar av hans riktiga namn Ralf… kärt barn har många namn? Men prinsen? nae, det skulle jag nog inte kalla han. I mina öron låter det nästan förnedrande…;-P

Kärt barn har många namn, kan inte tänka mig att barnet som kallas för prins el prinsessa känner att den får en ouupnåelig stämpel på sig. Utan barnet känner sig älskat helt enkelt, lika mycket som det gör om det kallas för lilla trollet.

Ett barn vet väl inte att en prinsessas ska vara fin, söt och snäll om inte föräldrarna har sagt det? En prinsessa kan lika gärna vara vild som ett troll och vad är då felet i att säga prinsessa?

Matilda – jag tror inte det finns nåt barn som inte vet hur en prinsessa "ska vara". Vi läser ju sagor, ser på tv, har vänner, går på dagis osv osv.

Jag har ett par pinsamma smeknamn för Oskar, egentligen så hatar jag sånt överhuvudtaget, men jag antar att jag är lika fjollig som alla andra 😀 När Oskar var bebis så kallade vi honom för "griseknon" eller "knoen"(löjligt? Javisst!)idag säger jag oftast "monster" eller "nisse" 😛

Har aldrig kallat mina småbrudar prinsessor, skulle inte riktigt passa på mina små "djävulsbarn" (som de brukar heta när de är riktigt jobbiga):-P

Min mamma kallades oss för skruttungar ni vi var små. På dagis kallade de mig för apa eftersom jag var överallt utom på golvet.

Hellre ett skrutt eller en apa än en prinsessa. Jag är ingen söt liten prinsessa. Inte en chans.

ska man då bannlysa ordet prins/prinsessa eller ska man lära barnen att prins och prinsessa inte behöver vara just det vi fått lära oss?

Mina barn är för små för att veta vad det är, jag är hemma med stora tjejen och har all tid i världen att lära henne men håller med om att det är svårt när de börjar på dagis, ser på tv. Man kan ju försöka..

matilda – Jag tror det blir svårt att lära barnet en ny betydelse av prinsessa när allt och alla andra i samhället har en helt annan definition.

Egentligen tycker jag att man ska passa sig överhuvudtaget för smeknamn och omskrivelser eftersom att det lätt stämplar barnet. Det kan bli en självuppfyllande profetia samt påverka barnets självbild.

håller med dig, stör mig när folk envisas med att fråga hur det är med "lillprinsen". Nä, trollunge, fisolle, busiga bebisen, miniterroristen, eller varför inte sebastian som han faktiskt heter ;-P

Lucas fick heta bara Lucas, men Tim har av någon anledning fått heta Skrutten när jag pratar med honom. Eller Timmisen. Han kommer tro att Timmi(sen) är hans namn istället för Tim. Får kanske skärpa mig där.

Trollet är mer busigt, och jag vet inte men mitt intryck av Ninja är att hon är rätt busig, så det passar nog inte att kalla henne prinsessa, haha..

Tycker också det känns fånigt att kalla barnen för prins/prinsessa..

Lucas får heta allt möjligt: Fisen, Fleffe(när han är klantig), trollet eller vår skitonge 🙂

Jag har aldrig kallat min son för prins, andra har däremot kallat honom för det, känns fel på något sätt.

Våra smeknamn på honom är olika böjningar av hans namn och favoriten är lillkorven men för det mesta så använder vi hans namn 🙂

Vi kallar Hanna för hamstern. Jag måste SLUTA med det. Tänkl om hennes kompisar hör! 🙂

Sonen heter Anton men kallas för nisse. Fråga mig inte varför. Han ser ut som en liten nisse bara.

Annars är det väl klart att om man envisas med att kalla sitt barn prinsessa så sätter man omedvetet en stämpel på det. Man väljer ut något önskvärt i barnets sätt. Jag älskar dig och du är en prinsessa, så då är det fint att vara prinsessa. Eller så väljer man att troll är ett önskvärt sätt att vara. Eller lilla Bus. Allt vi gör påverkar ju. Mina barn vet mycket väl att jag föredrar att de är busiga vilda ungar istället för små prinsessor.

Min kallas omväxlande både prins och prinsessa (och mycket annat). Själv brukar han säga att han är en farlig drottning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *