Kategorier
barn & föräldraskap

Mina barn är kompetenta!

Korvas kan. Han äter med sked. Snart är det väl dags att introducera gaffeln. Han vet iallafall att den ska in i munnen och det är ju en bra början. Vi föräldrar kan lätt vara bekväma. Vi matar ungarna eftersom att det blir minst kladd så. Enklare, snabbare… bättre? Men hur fan ska ungarna lära […]

Korvas kan. Han äter med sked. Snart är det väl dags att introducera gaffeln. Han vet iallafall att den ska in i munnen och det är ju en bra början.

Vi föräldrar kan lätt vara bekväma. Vi matar ungarna eftersom att det blir minst kladd så. Enklare, snabbare… bättre? Men hur fan ska ungarna lära sig då om de inte får misslyckas och prova, misslyckas och prova om och om igen tills de fattar grejen? Vill man ha en femåring som knappt kan hålla i besticken och behöver en vuxen för att skala potatisen? Eller vill man ge ungarna chansen att bli lite mer självständiga för varje dag?

När de upptäcker att de kan så växer de. Självkänslan stärks och viljan att fortsätta lära blir större.

Tamlin har ätit själv sen start. Först med fingrar och nu med sked. I början har jag utöver hans eget pill även matat honom med mosad mat och nu ibland hjälper jag honom på traven. Men man måste börja nånstans. Ge ungen plockmat och sen när de kan, en egen sked!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

35 svar på ”Mina barn är kompetenta!”

Aha, är det så du uttalar Tamlin (mjukt, Tamlinn). När jag läser dina inlägg så har jag uttalat hans namn på ett mycket hårdare sätt, som två ord: Tam-lin. Ditt uttal är vackrare. Kanske är mitt norrländska påbrå som spökar =)

Det där låter jätte fint och mysigt och jag antar att de flesta föräldrar med rätt antal hjärnceller strävar efter att få ett kompetent barn.

Och jag måste ge dig en stor eloge som verkar ha det här enorma tålamodet.

Jag vet iallafall att jag inte tycker det är så roligt när ungen har suttit och kladdat med samma mat i 10 minuter och inte stoppat en enda tugga i munnen.

Men mattan, stolen, ungen och bordet är täckta av gojs.

ANONYM att kladda med maten är en del av barnets utveckling. De måste få göra det annars tar de igen den biten på annat sätt. Gör så att du ger ungen sked och mat samtidigt som du trycker in en sked mat då och då. Då får barnet mat samtidigt som det får kladda. 🙂

Ja, jag förstår inte heller det där. Hur ska barn kunna lära sig om de inte får träna och försöka och lära sig och växa med uppgifterna? Kladd torkar man upp och kläderna slänger man i tvätten och så var det inte svårare än så. Fast Tamlin kladdar nästan mindre än min femåring :-d

p.s. Vilken otroligt vacker röst du har.

varför pratar du bebisspråk med honom? jag undrar så mycket över det. "shåja, pjesis, och så in i munnen. e gott?" precis som i max-böckerna där allt står fel, vad är meningen med att lära fel från början?

AJM att emellanåt prata bebisspråk med just bebisar har inga kända negativa effekter. Tvärtom. Barn respondar positivt på det.

Han lär sig tala rätt såsmåningom, jag lovar.

Hihi, vad han kan!

Vi gör likadant med vår son. Han får plocka och greja själv och tycker jättemycket om det!

Får jag fråga vad det är han äter till frukost? Han ser ut att gilla det 🙂

ajm jag var tvungen att lyssna för att se vad du menade – och jag pratar med MAT i munnen därför blir det sch på vissa ord som såja och precis. Och jag säger är det gott. Inte är gott.

Jag pratar inte med bebisspråk alls, utan bara med en mjukare ljusare röst och det gör man instinktivt med barn och djur. (barn föredrar ljusa ljud)

Jo, så kan man resonera om det mesta, även med sömnen. Att man introducerar barnet för eget rum och egen säng. :-s

Jag håller med om att barn behöver träna, men när de bara kladdar och faktiskt inte får i sig någon större mängd mat så får man en grinig och hungrig unge sen.

Det betyder inte att matade barn inte är kompetenta, eller föräldrar lata, ibland väljer man att mata sina barn som enligt normen bör kunna äta själva därför att man vill att de ska få i sig mat och tids nog kommer alla dessa barn också att kunna äta med gaffel och kniv.

Klart att ungen ska få kladda! Det har mina gjort och de har båda ätit själva med sked kring 1-års ålder. Jag har bara matat mina när de varit så små att de inte kunnat greppa mat eller sked själva 🙂

Tar tillbaka det jag skrev då jag såg längre upp att du gav svar på det jag skrev om, att man kan stoppa i en egen sked mat samtidigt som barnet kladdar på och det är ju helt rätt. Så sorry.

Jag föll över det här: http://en.akinator.com/ lustiga onlinespelet där man ska tänka på en person/karaktär och sedan svara på andens 20 st ja- och nejfrågor för att på så sätt förmå denne att veta vem man tänker på.

Han lyckas i princip varje gång, bara man tänker på någon någorlunda känd person, och genom 20 frågor lyckades han identifiera dig – som var den person jag tänkte på. Lite lustig kuriosa. 😉

Nu sitter vi läsare här och försöker hitta fel 🙂 men jag är bara tvungen att fråga..bara undrar, varför har du inte flyttat Tamlins stol på andra sidan av bordet så att han inte behövde vända huvudet?..han är så nyfiken på vad som händer där bakom. Var det nån mening i det, eller du tänkte inte på det?

/annoying läsare 🙂

men pucko! låt barnen göra det på dagis, så slipper du torka golvet.. (IRONI)

eller så vill man se sin unge utvecklas! och vill man inte det så ska man inte ha någon unge. punkt!

Tittade du på första säsongen av Familjen Annorlunda? Det var en familj där som först vid 2 år lät sina barn börja äta själva. Alla gör som de vill, men jag tyckte allt att det lät lite väl sent. De hade inte velat börja tidigare just för att det blev så grisigt. Och sen när de hade låtit barnen äta själva en gång så har jag för mig att de sa något om att de nog inte skulle låta dom göra det igen på ett tag.

Jag har gjort så med min två barn. Dom var jämnt skitiga!! Men då var dom enda ungarna på dagis som åt själva utan att behöva bli matade! Nåt som fröknarna ofta påpekade för oss att det var så skönt att dom fixade maten själv. Samma med att klä på sig. Fan ungar kan! Men så många gör saker bara för att det går snabbare och man slipper städa m.m. Det är barn vi pratar om.. Och i min mening så är skitiga barn lyckliga barn!!

Och varför har man tvättmaskin.. För att tvätta rena kläder?!

AJM, Lady Dahmer:

Exakt, dessutom finns det de som menar att bebisspråket fyller en funktion, dvs att man betonar de viktigaste komponenterna i språket.

Lady Dahmer, jag är lärare i förskolan (ja, fakiskt det finns lärare som väljer förskolan) och du är ju helt fantastisk!

Jag och mina kollegor diskuterar genus, försöker jobba genusmedvetet, ändrar lite i sånger och sagor och sånt efter bästa förmåga.

Vi läser om det, men vi är samtidigt medvetna om att vi går i fällan varje dag.

Vad jobbar du med? Är ny på din blogg. Förskolan behöver dig! Du skulle kunna föreläsa! Utbilda oss! Det är viktigt!

HJäääääälp miiiiig!

Tack tack och åter igen tack.

Jag är av samma åsikt som dig. Barn lär sig av att försöka själv och låter därför mina barn äta själv. Ge mig tips på hur jag kan få maken att förstå att det är det bästa alternativet? Han har inga problem att sonen som är 18 månader äta själv för det har jag sagt till att så ska vi göra.

Däremot så har han en dotter som är 4½ och där ska han alltid dela maten åt henne, lägga upp maten på tallriken osv istället för att hon får göra själv.(vilket hon också kan)

Det är som han inte förstår att hon faktiskt börjar blir stor.

:thumbup: Höjningen av rösten och ett mjukare tonfall samt enklare miningsbyggnad brukar kallas för barnapassat tal, fyller en viktig funktion i barns språkliga utveckling.(menar dock inte "bebisspråk") En annan lärare i förskolan… 😉

Vi har gjort Babyled Weaning med Eddie, bästa beslutet någonsin. Nu 1 år gammal (idag!!!) äter han ALLT, med sked eller händer, och får beröm av BVC över sitt "sofistikerade" pincettgrepp. Hurra för utvecklande matning!!! Får vi fler barn blir det BLW direkt, ingen puré eller gröt.

Helt rätt.

Från första stund som mina barn börjat äta så har dom fått en egen sked att hålla i. Men föredrar såklart handen. 😀

Min 13 månaders kan behärska sin sked nu. Men föredrar fort händerna. Kladda SKA barn göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *