Kategorier
barn & föräldraskap

Mitt föräldraskap går till stor del ut på att undvika konflikter

[…] om dom skulle trotsa och vilja göra saker som inte är lämpliga- om Ninja prompt skulle vilja ha sandaler mitt i vinter , hur bemöter du henne då? Om du förklarar att det inte är lämpligt och hon ändå skulle slänga sig på golvet och vägra gå ut utan sandalerna? – Rebecca Då får […]

[…] om dom skulle trotsa och vilja göra saker som inte är lämpliga- om Ninja prompt skulle vilja ha sandaler mitt i vinter , hur bemöter du henne då? Om du förklarar att det inte är lämpligt och hon ändå skulle slänga sig på golvet och vägra gå ut utan sandalerna? – Rebecca

Då får hon gå ut i sandaler! Jag försöker givetvis avstyra det genom att berätta att det är mycket snö och att det är kallt, men mitt föräldraskap går till stor del ut på att undvika konflikter om jag kan. Dessutom är jag en stark förespråkare av ”learn by doing”. Om de aldrig får uppleva hur det är att frysa hur ska de då förstå varför skor är bra att ha på sig?

Vill hon inte ha jacka, byxor, skor, mössa så slipper hon det. Fan, vill hon gå helnäck så är det helt ok! Jag packar med kläder och erbjuder om det behövs. Det brukar dock räcka med att vi kommer ut i trapphuset innan hon ångrar sig och ber om kläder men en dag i höstas så envisades hon med att gå i strumplästen. Efter fem minuter så grät hon efter skorna; ”vilken tur att jag tog med dem!” svarade jag glatt och hjälpte henne.

Hon får sällan sådana där ”får inte som hon vill”-utbrott just för att hon vet att de inte funkar. Vägrar hon gå så tar jag henne i handen och släpar henne om jag måste. (Jag hotar aldrig med att överge henne men säger att hon har två val; antingen så går du själv eller så släpar jag dig) I affärer så får hon skrika om det skulle komma till den punkten; jag ger inte med mig och jag skäms inte.

Jag uppmuntrar argumentation; säger jag nej och hon kommer med ett motargument så låter jag henne oftast få som hon vill för att visa att mamma inte alltid har rätt; ”Nej, du kan inte ha kittyskorna nu. Du ska ha dina snabba-springskor.” ”Men mamma! Jag KAN springa snabbt i kittyskorna!”

Och jag berättar alltid varför jag säger nej och varför det inte går.

Jag vill att Ninjan ska känna att jag litar på henne. Att jag litar på hennes förmåga och kompetens, att få henne att lita på sin egen förmåga och kompetens, att hon kan ta lite eget ansvar och känna efter hur saker känns och verkar. Jag tror det bygger en stabil grundsjälvkänsla. Så att hon senare kan känna sig trygg och stark i sina egna val.

”Är det inte lite kallt för att gå barfota?”
”nej det är skönt!”
”Jaja… jag provar väl jag också då”

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

52 svar på ”Mitt föräldraskap går till stor del ut på att undvika konflikter”

Fan, människa! Du är så klok, så att jag nästan blir lite smygkär i dig (trots min heterosexualitet, heh). :-d

Står fast vid att du borde skriva en handbok i föräldrarskap eller något i det stuket, med allt ifrån genus, till nära föräldrarskap och föräldrarskap i allmänhet. Fast det är ju tur att man har din blogg iallafall, här kommer jag kika in och lära mig både fram tills jag blir förälder och efter – för att jag lär mig så jävla mycket.

Tack!

Så smart! Att välja sina konflikter, och helst bara välja de allra största. Är maken med på notorna eller?

Här är det jättesvårt, så fort dottern säger pip får hon som hon vill för pappa.

Jag har försökt förklara att antingen så undviker han konflikten (innan den uppstår) eller så får han gå hela vägen.

Det handlar om småsaker, han ska ta något ifrån henne som han tycker är olämpligt, dottern skriker till och han säger "okej, okej" och lämnar tillbaka.

Hur gör du med mat? Har Ninja alltid varit en bra ätare? Om du nu har bloggtorka får du gärna blogga kring hur du tänker med maten =)

Det påminner mig om en av mina lärare som berättade att han och hans fru alltid bad sina barn om ett bra argument om det var något de ville. Ville ungen ha tårta på en onsdag så fick hen tårta på onsdagen om de kunde ge ett bra argument osv. När jag hörde det älskade jag hela iden och tänkte att så vill jag också bli. Så jag hoppas att jag kan bli så. Än är dottern för liten dock. Men det går ju i en rasande fart så snart är det väl dags.

"Ett liv i husvagn's" kommentar fick mig att tänka på en sak som vore kul att veta… nämligen vad din man har för åsikter kring barnuppfostran och allt det där? Jag antar att ni tycker ganska lika, men det vore rätt kul om han kunde gästblogga eller något sådant. 🙂

Så enkelt, så bra, så smart!

Har en period här just nu där alla fyra barn är inne i någon slags trots. Skitjobbigt men när jag läste ditt inlägg så tänkte jag: – Ja, det är ju klart? Hallå?

Tack för nya krafter du!

TACK igen!! haha

Du kommer just nu med så många tips att jag inte vet vart jag ska ta vägen 😉

Detta är någonting som jag kämpar med ofta! Och jag har ju samma tänk som dig, tror också det kommer just från att jag läst det tidigare här. Och min Aimee är väldigt lik Ninja i de beskrivningar du lämnar här! Hon ställer sällan till med en "scen" och kastar grejer för hon vet att det inte fungerar.

Gör som du, låter henne testa ganska mycket. Sambon tycker väl jag är galen ibland, men HUR ska annars ungen förstå vad som sker om hon inte får uppleva det. Att mamma berättar är ju inte samma sak alla gånger.

Du tänker nog ganska likt mina föräldrar när det kommer till sånt där.

Min stora syster ville ut mitt i vintern naken, och vägrade ett nej, så då satt de ut henne i snön. Då ville hon snabbt in igen.

Barn måste ju också lära sig genom egna upplevelser, inte bara "mamma/pappa säger si". Det är ju en del av hur man lär sig!

Hej!

Du är verkligen klok som en bok!

Jag har en annan fråga om uppfostran. Vi har en liten 3,5 årig tjej som alltid förstör för sina kompisar när de leker. Fyller igen grävda gropar, välter torn, har sönder sandkakor. Vi varnar en gång och tar sedan bort henne från situationen. Talar om att man inte får förstöra för sina kompisar osv.

Hur ska vi hjälpa henne att "leka snällt"?

Jag gör precis likadant med min dotter. Om hon prompt ska ha bara linne på sig när vi går ut, fast det är jackväder, så får hon ha det. Jag vill att hon ska känna själv att det är för kallt liksom.:-)

Ibland får jag en förklaring till varför jag gör som jag gör när jag läser här. Alltså jag gör i mångt och mycket som du med mina Gulliganer men jag har inte läst mig till det utan bara känner instinktivt att det är så jag vill göra. Och då är det lite roligt att läsa om varför jag gör som jag gör. If u get my drift.

Hittade hit för första gången och vilken guld-blogg! Vet inte om jag kommer att uppfostra mina framtida barn på samma sätt men du är inspirerade och skriver väl. Det gilas!:love:

Kommer att fortsätta läsa, men lovar inte att göra det varje dag, jag har ju ett liv också 😉

Kram!

Jamenprecis!!!

Vad är enklast? Låta ungen gå till förskolan i gummistövlar när det är 30 grader varmt, stoppa hans sandaler i väskan och gömma gummistövlarna på kvällen när han somnat?

Eller…

Ha världens konflikt hemma på morgonen?

Så jävla självklart att man trodde alla gjorde så här men inte då…

Gilla-gilla!

Jag gör samma sak med min unge, tex han ville gå ut barfota i februari varpå jag sa att njaa, det är rätt kallt ute. Han propsade på med att "jag har varma fötter." Han fick prova, gick någon meter och bestämde sig sen för att ta på skor.

Mina föräldrar har gjort likadant med mig, jag fick lära mig genom att testa. Självklart med sunt förnuft.

Kan inte du skriva lite om vilken mat ni lagar (både för er och barnen)?:) Det skulle vara roligt att få lite inspiration på bra hemlagad mat!:D

Köper du barnmat till Tamlin eller gör du egen?

Håller helt med, det här har jag försökt få in i huvudet på alla infantila jävla FL-mammor i flera år.

Lät ofta 11 åringen gå ut barfota/äta okokt potatis/ sova i badkaret/ äta sand och allt annat den busungen skulle göra och hon är så jävla streetsmart idag.

Jag tror att det är oerhört viktigt att bemöta barn som kompetenta medmänniskor. Barn som uppmuntras till att ta beslut gällande saker som rör deras vardag får en stärkt självkänsla vilket dessutom ökar deras lust till ett socialt samspel.

Nämen! Såg att jag fick trafik till min blogg från dig :-). Kollade länken och kom hit! Ser att någon skrivit följande inlägg:

"Vill bara tips dig om denna superbra bloggen http://petrakrantzlindgren.wordpress.com/

Kanske något att skriva ett blogginlägg om och sprida till dina läsare? Tycker du har sammma "girafftänk" som hon. "

Nej, det var inte jag som var ute och gjorde lite indiskret reklam för mig själv :cool:. Men jag gillar att någon gillar det jag skriver så mycket att hon/han vill hjälpa till att sprida det. Och ja, jag är grymt avundsjuk på dina 1654 prenumeranter :bigeyes:! Gillade dessutom ditt inlägg om sandalerna massor (håller helt med!) så nu har du visst 1655…

//Petra Krantz Lindgren

http://petrakrantzlindgren.wordpress.com/

Det är det här jag diggar med dig. Det är precis så jag vill göra när vi får barn. Och du formulerar dig så förbannat bra (i alla lägen, tänker på senaste bloggdiskussionerna). Bara för att du formulerar dig så bra ska jag spara ned detta på datorn för att en dag skriva ut och ha som visdomsord runt om i mitt hem! Det är underbart med människor som sätter ord på ens känslor. Människa, skriv en bok- eller kränikor. Använd din skrivkonst för sjutton!:love:

:thumbup: :-d

Sophie, learning by doing är inte en av Piagets teorier. Den kommer från John Dewey.. Vansinnig skillnad.. just saying.. Inte två gubbar man får blanda ihop då de står för väldigt skilda synsätt.. Heja Dewey, Vygotskij, Gardner, Reggio Emilia och Lady Dahmer (förstås) 😉

Nämen! Såg att jag fick trafik till min blogg från dig :-). Kollade länken och kom hit! Ser att någon skrivit följande inlägg:

"Vill bara tips dig om denna superbra bloggen http://petrakrantzlindgren.wordpress.com/

Kanske något att skriva ett blogginlägg om och sprida till dina läsare? Tycker du har sammma "girafftänk" som hon. "

Nej, det var inte jag som var ute och gjorde lite indiskret reklam för mig själv :cool:. Men jag gillar att någon gillar det jag skriver så mycket att hon/han vill hjälpa till att sprida det. Och ja, jag är grymt avundsjuk på dina 1654 prenumeranter :bigeyes:! Gillade dessutom ditt inlägg om sandalerna massor (håller helt med!) så nu har du visst 1655…

//Petra

http://petrakrantzlindgren.wordpress.com/

Så logiskt och så Son-rise. 🙂

Vi visar våra barn att deras åsikter är viktiga, att vi också kan testa vara barfota. Kolla in deras perspektiv liksom. I de lägena där vi verkligen säger ifrån tenderar barnet att lyssna på det, det är som att de fattar att okej, det där går verkligen inte för sig.

Tycker det verkar ganska vettigt, att respektera sitt barns egen vilja. Bara man inte glömmer att de ÄR just barn, och inte alltid vet bäst. Sen har du ju en annan fara med det och det är när hon växer upp och inte alltid får som hon vill…klarar hon av den konflikten då? Men som sagt, i det stora hela tycker jag det låter vettigt och en bra uppfostringsmetod 😉

Finns ju för och nackdelar med allt.

http://asahoffman.blogg.se/2011/may/namninsamling-for-rattvisan.html

Åsa! Åhhhh jag kan lova att ninja inte alltid får som hon vill 😉 hehe det är ju därför det är viktigt för mig att undvika konflikter så gott det går, vi har ju tillräckligt ändå! Men ninja är ganska bra på att hantera motgångar, nej och konflikter. Man måste komma ihåg att hon bara är tre med allt vad det innebär, men jag försöker ofta ha en dialog kring det som händer, varför jag blir arg och varför hon inte fick si och så. Osv

Precis så tänker vi också.

Jag tycker dock att du kan omformulera meningen till "mitt föräldraskap går till stor del ut på att undvika onödiga konflikter om jag kan"

När du uppmuntrar henne att argumentera är det nämligen en konflikt. Din åsikt står i konflikt med hennes åsikt. Det du gör som är så bra, är att du uppmuntrar henne till konflikthantering genom argumentation! Så du uppmuntrar konflikter som sker på ett bra sätt 🙂 En konflikt är ju faktiskt inte per definition något negativt!

Emelie: Nä learning by doing är inte vad jag syftade på när jag tänkte på Piaget. Jag tänkte mer på barnet som den aktiva o föräldern som den passiva i bakgrunden (misstolka nu inte mig, med passiv menar jag att omgivningen inte ska störa barnet i dess lärande). Nu tror inte jag att LD endast lyssnat/läst på EN filosof, jag tror hon plockat russinen ur kakorna, lagt till egna erfarenheter o fått en egen tanke o vägledning. Vilket jag tycker är det sundaste man kan göra.

Jag är för övrigt på Vygotskijs sida i detta med lärandeteorier även om hans böcker är sega att läsa. 😉

Så gör jag också. Kanske inte alltid för att undvika konfrontation utan för att låta Iggy inse följderna. Sedan är det mitt jobb som mamma att vara backup och ha med allt som hon kan behöva när hon inser att hennes val inte var så genomtänkt.

Joo allt det där kommer från Jesper juuls böcker.. Så att det är inte LD som kommit på det där själv.

Däremed inte sagt att jag inte gillar tänket.

Kanonbra skrivet, som alltid! Vi satsar också på att hantera det på liknande sätt. Jag menar, hur ska ungarna veta att det är jättekallt ute när det är dryga 20 grader inomhus!? Klart man måste prova och få känna skillnaden.

Jag gör precis samma sak.

När solen skiner och det är tokvarmt ute så tycker jag att barnet borde ha keps, så vägrar barnet, så förklarar jag varför jag vill, men ändå respekterar barnet beslut och jag packar med keps, så ute i 5 min vill barnet ha keps! Barnet vet ju inte hur det är att stå naket i riktigt kallt ute eller sådant, så det är ju riktigt bra system man kör med det. Så lär man sig att det är inte klokt att stå näck ute i snön 😎

Bra inställning men jag tror också att barn utvecklas av att ta lite konflikter (som både vinns och förloras). Så de inte blir konflikträdda som större. O tänk om hon inte skulle våga säga att hon fryser om fötterna för att hon inte törs ta konflikten med dig?

Sara! Haha ingen risk! 😀

Dessutom har vi konflikter. Men jag försöker undvika dem om jag kan eftersom att de vi har är tillräckliga. Hon har ju även konflikter med sina kompisar.

Anonym som hänvisade till Jesper Juul. Ja men hallå, hur roliga är hans böcker? Jag läser hellre samma budskap a´la LD. Blir lite roligare så 😉

Du är klok som en bok! 😉

Jag försöker att vara en lika klok förälder – men ibland oooorkar jag bara inte… Usch så dåligt samvete jag fick imorse då jag skällde på sonen för att han lekte med hushållspappersrullen samtidigt som han åt frukost… Vad spelar det för roll liksom? Men jag hade noll energi – ont i halsen, febrig å hängig. Pallade inte med hans hyperaktiva aktiviteter då jag bara ville ha lugn å ro vid frukostbordet.. Men det är ju inte hans fel att jag är sjuk! Som sagt, jag försöker – men ibland går det åt helvete! :blush:;-(

Hur gör du när Ninja inte vill äta någon mat? Får hon bestämma det eller sitter ni kvar tills hon ätit upp? Kan du inte skriva om det i ett inlägg? Är lite kluven själv hur man ska göra i sånna situationer 🙂

När jag gick i gymnasiet sa min psykologilärare nåt jag aldrig kommer att glömma: "jag var den där mamman som alla tittade på i affären när mina ungar låg på golvet och skrek för att de inte fick godis". Utbrotten gick snabbt över eftersom de var meningslösa och hon inte brydde sig om den sociala pressen som finns.

Hej!

Och som kommentar till ett liv i husvagn eller whatever. Jag har blivit upplärd på det sättet av mina föräldrar. De har litat på mig och jag har tagit ansvar och inte velat svika deras förtroende. Jag har haft turen att ha en del bra vänner som heller inte har haft det behovet. Men pga det sättet som jag har blivit uppfostrad så har jag alltid kunnat säga ifrån när jag har tyckt att nåt varit fel och nsätan alltid kunnat säga nej. Nu lät det väldigt kyskt och tråkigt kanske men jag har aldrig haft ett behov av att dricka mig full och har heller aldrig varit full idag 20 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *