Kategorier
barn & föräldraskap

Passa på att ha roligt nu, man vet aldrig när det blir roligt igen!

Jag undrar varför det är så himla farligt att ungar få ha lite tråkigt emellanåt? Måste det lekas och aktiveras och stimuleras hela tiden? Nej, jag tror faktiskt att det är nyttigt för barn att få vara själva en stund. Få ha tråkigt. Få fundera lite. Jag är övertygad om att det stimulerar kreativiteten och fantasin […]

Jag undrar varför det är så himla farligt att ungar få ha lite tråkigt emellanåt? Måste det lekas och aktiveras och stimuleras hela tiden?

Nej, jag tror faktiskt att det är nyttigt för barn att få vara själva en stund. Få ha tråkigt. Få fundera lite. Jag är övertygad om att det stimulerar kreativiteten och fantasin och i slutändan gagnar barnet.

/lat morsa som ibland låter ungen ha tråkigt

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

23 svar på ”Passa på att ha roligt nu, man vet aldrig när det blir roligt igen!”

absolut,barn måste ju kunna leka själv,att ha lite tråkigt sätter nog fart på barns fantasi,åsså e d ju inte alltid man kan komma på tusen olika aktiviteter att göra m sitt/sina barn hela tiden….så jag röstar för lite tråk…. ibland:thumbup:

Tror barn blir "stressmonster" om de blir aktiverade hela tiden. Fasen, inte ska de behöva "flänga runt" redan från barnsben? Det kan de vänta med tills de är vuxna 😛

Äh, låt ungarna ha lite tråkigt, jag tror fantasin och kreativiteten frodas då 🙂

Jag är helt övertygad om att barn mår bättre av att inte stimuleras, aktiveras och hållas igång ständigt och jämt. Att ha "tråkigt" ger plats för reflektioner, det ger tid till att förstå saker och låta nya kunskaper och tankar sjunka in.

Jag är också helt övertygad om att det är föräldrarnas okunskap och dåliga samvete över att de inte ger sina barn KVALITATIV tid som medför denna aktivitetshets. Om föräldrar istället skulle sätta sig in i barnens utveckling och ge dem KVALITATIV tid istället så är jag helt övertygad om att många familjer skulle klara sig mycket bättre.

"Livet är inte alltid så roligt, ibland måste man ha lite tråkigt också."

Brukar jag säga till min blivande 3-åring. Han köper det. :-d

Förlåt för att jag inte hört av mig. Det går i ett här hemma, hinner knappt slå på datorn. Min mamma har lämnat Smålands skogar bakom sig och kom på besök i går, hon stannar till söndag. Vad sägs om att ha vår stora gathering tisdag nästa vecka?

Men det är klart att det är så! Det är ju ungar som ideligen aktiveras av föräldrarna som i slutändan står där och rycker mamma i tröjan och säger "jag har tråkigt vad ska jag göra?" Det är nyttigt för barnen att komma på själv vad de ska göra och det gagnar absolut fantasin! Om någon annan hela tiden kommer på allt åt en… så behöver man ju inte tänka så mycket. Och eftersom människan av naturen är en väldigt lat varelse, kommer den då inte heller att göra något som den inte behöver – alltså tänka.

Jag tror också det!

Det här låter kanske konstigt men i och med att jag har ADHD så ska någonting hända HELA tiden för att jag inte ska bli rastlös.. Sedan jag var liten har min pappa sagt "Du måste lära dig att livet inte alltid är roligt, det kan inte alltid hända något, DU måste lära dig att ha tråkigt".

Och vet du vad? Han hade så jävla rätt.

Vad jag har läst att barnens kreavtivit och fantasi kommer i gång när de får lov att tråka sig. Så börjar deras hjärna att arbeta, så de får idéer till vad de ska göra. Det är så nyttigt att ha tråkigt =)

Du har SÅ RÄTT. Mina barn leker mycket själva. Då har de som roligast och mamman är som nöjdast;-). Men jag ser många exempel på föräldrar som förväxlar detta med att vara oengagerad. Två helt skilda saker om du frågae mig:-). Ja och som du säkert hajjar så kategoriserar jag inte dig som oengagerad;-) /Mia

det roliga är att Ninja nästan aldrig verkar ha riktigt tråkigt – hon pysslar och grejar och hittar på massvis att göra, på egen hand. Olydiga saker och tillåtna saker. Det finns liksom ingen ände på hennes kreativitet. :thumbup:

Med risk för att låta tjatig, men jag håller med till fullo.

Jag bestämde tidigt i mitt föräldraskap att jag aldrig skulle leka med mitt barn. Dels för att det är förbannat tråkigt, dels för att många barn idag inte verkar kunna leka själva utan kräver att föräldrarna ska vara med i leken/sysselsätta dem.

Min äldsta dotter leker fantastiska lekar helt på egen hand och kan sysselsätta sig i timmar i ngn lek som hon själv kommit på.

Det hämmar kreativiteten och fantasin att ständigt bli aktiverad av föräldrarna. Och som sagt, att ha tråkigt ibland är bara bra. (Precis som Alfons farmor säger i boken.):-d

Jag säger som Alfons Åbergs farmor; det är bra att ha tråkigt, för annars vet man ju inte när det roliga kommer =)

Man kan ju inte leka 8 timmar med ungen när pappa är på jobbet och sen kommer han hem och tar över liksom. Jag leker nästan ingenting med min son. Visst, jag "underhåller" lite medan jag gör andra grejer, typ sjunger medan jag plockar disk och sånt. Det räcker för det mesta. Det är bara när han är riktigt grinig som han kräver full uppmärksamhet.

Jag håller med dig. Jag tror också det är nyttigt för barn att vara för sig själva/ha tråkigt ibland. Dels för att jag tror att de lär sig att tänka själva och inte bara hänga på hela tiden. Men även för att de ska lära sig att allt här i livet är inte roligt hela tiden. Jag tror att barn som aldrig hinner tänka efter själva och vara för sig själva och ha lite tråkigt once in a while lätt kan växa upp till såna som bara vill göra roliga saker hela tiden typ som att skolka hela tiden för det är ju roligare att ränna runt på stan. Eller skiter i att söka jobb för det är ju roligare att sitta på facebook eller festa. Ja du fattar poängen. Du låter som en kanonmorsa, önskar att min mamma varit som du när jag växte upp.

Haha, sökte på citatet från ”Bästa sommaren” och hamnade här 🙂 Håller så fullständigt med! Och nej, en är inte lat för att en inte aktiverar dem hela tiden. Jag brukar säga att ”det är bra att ha tråkigt ibland, då uppskattar du det roliga mer” och även dra den om att kreativitet föds ur leda 🙂 Heja heja!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *