Kategorier
barn & föräldraskap

Så får man självständiga barn

För oss är det även viktigt att ungarna får lära sig färdigheter. Att de klarar sig själva i den mån de kan och enligt den mognad de har. Det är absolut ingen brådska, det SKA ta tid men vi inbillar oss inte att det är något som kommer av sig självt. Ninja får göra mycket själv. […]

För oss är det även viktigt att ungarna får lära sig färdigheter. Att de klarar sig själva i den mån de kan och enligt den mognad de har. Det är absolut ingen brådska, det SKA ta tid men vi inbillar oss inte att det är något som kommer av sig självt.

Ninja får göra mycket själv. Vi har ingen syskonvagn och ingen ståplatta. Hon är tre och har starka ben som funkar fint så hon får gå för det mesta. (”Mamma mina ben är trötta!”) Även när vi är på stan eller andra äventyr.

Hon får hitta hem själv, hon får hålla upp dörrar, (även riktigt tunga sådana; ”Ta i med musklerna nu! Du kan! Kom igen!”), dra kundkorgen, låsa upp vår dörr med nycklarna (åh tålamod), bära matkassar, stämpla biljetten i pendeln, röra ihop äggen till omeletten och skära gurka,  ta undan sin tallrik efter maten, torka stjärten när hon bajsar och kissar (”jag kan torka!”) klä sig, tvätta sig samt städa upp leksakerna innan det ska dammsugas (”Mamma vänta jag är inte klar än!”)

Vi visar hur man gör och hon provar ivrigt för att upptäcka hur kompetent hon är.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

40 svar på ”Så får man självständiga barn”

man ger dom pengar och pekar mot rätt riktning. 😀 (alltså affären) 😀 (var dock ett skämt)

men iaf gå in och bli med i dagens blogg tävlingen på min blogg. 😀

Ha! Ha! Rolig bild!

Min dotter får hantera visakortet och trycka in kod med hjälp av mig,hon är trots allt ännu bara 19 mån 🙂 Hon bär kassar, stänger dörrar och allt. Så jäkla kul! Sen är hon inte så där framåt som Ninja, hon är skeptisk till främlingar men det tycker jag hör till åldern och är sunt för inte vill jag att hon kastar sig i famnen på varenda främling. Samtidigt så vill jag inte att hon gömmer sig i min famn heller som nu, men vet inte riktigt hur jag ska uppmuntra hennes sociala förmågor.

Oh du har så rätt! Precis så får man självständiga barn.

På en punkt har Du fel: du får inte fotografera och lägga ut bilder på människor som inte gett sitt medgivande.

Varför strängt taget upprepar du detta lagbrott i din blogg?

x10, det funkar alldeles ypperligt. Jag gick och köpte mjölk, äpplen och snus åt pappa (Det fanns ingen åldersgräns när jag var liten) när han hade ryggskott eller jag var rastlös.

Vi hade en affär ungefär tre gårdar bort, ett litet bostadsområde där personalen och ägaren var våra grannar.

Visst, många gånger glömde jag bort att jag skulle komma hem direkt med mjölken och lekte en stund i skogen så det var ofta han fick hem sommarvarm mjölk men med tillräckligt mycket träning så gick det där jättebra och jag tror det gjorde mycket för när jag var 15 flyttade jag från pappa och köpte hem all mat själv och visste precis hur mycket jag hade råd med, hur länge det skulle räcka och vad jag skulle prioritera och har aldrig någonsin hamnat i en situation när kylskåpet är tomt och plånboken likaså.

Det kanske blir svårare om man bor i Stockholm, men uppe i en liten skitstad i Norrland funkar det alldeles perfekt att skicka en fyraåring på affären med en liten lapp som övning.

Så sant! Sen handlar det väl lite om vilken mognadsgrad det är på barnet också, de är ju individer – en del klarar mer ansvar, andra mindre.

Själv var jag ensam hemma kortare stunder redan som sexåring och det funkade finfint (bodde på en mindre ort med bra grannar, så det påverkade väl lite). Mina yngre systrar kunde dock vara ensamma hemma först när de var i tio-elvaårs åldern. Om det hade att göra med att de var vildare eller om det var för att de var yngre vet jag inte.

Men att uppmuntra självständighet är viktigt, oavsett mognadsgrad!

Är imponerad av Ninjan (och dig) att hon klarar så mycket själv och det gör mig peppad att våga låta min knodd i magen börja ta ansvar redan tidigt också!

yevonde nej det är inte ett brott mot pul. Jag har tagit bilden och äger rättigheterna till den och får därför posta den på min blogg.

Jag är riktigt imponerad! Jag försöker hela tiden dra paralleller till typ Afrika, att små barn KAN så mycket mer än vad vi tror (även om det inte känns rätt att en 3-4 åring går km-vis för att hämta vatten, tar hand om småsyskon, bebisar osv)

MEN – jag glömmer detta själv. Jag vill inte säga att vi curlar våra barn, för det gör vi icke, rätt klara gränser, låter dem testa (efter ålder) och kanske stirrar jag mig blind på att hon "känns äldre än vad hon är".

Hon har precis fyllt två. Att vi hade syskonvagn är kanske inte konstigt, då hon var ett när hon fick syskon? Nå upp till nyckelhålet skulle hon aldrig göra, lyfter ni Ninja? Eller har en pall utanför? Eller bara ett lägre lås än vad vi har?

Måste tänka på att utmana henne mer. Skor, stövlar, kläder kämpar vi fortfarande med (och pottan) Kanske rätt lagom för en nybliven 2-åring? Man kanske inte ska stirra sig blind på vad andra barn "kan" eller "tillåts kunna"?

Men en väckarklocka likväl. Hur länge har nog gjort allt detta?

Det här med att publicera bilder på folk är inte ett brott däremot så kan man vara sjysst och blurra ansikten, många lever med skyddad identitet m.m.

En teknisk fråga bara: Hur kan hon torka sig själv när hon bajsat? Min unge är också tre år, men inte en chans att hon når med sina små armar att torka sig i röven.

och här säger soc åt mig att jag lägger för mycket ansvar på min 3åriga son när jag ber honom plocka undan på sitt rum så vi kan dammsuga.. Vissa människor förstår inte att barn faktiskt kan

du är så jävla klok och vis. blir inspirerad av dina ord hela tiden. tror dina barn är och kommer växa upp till att bli riktiga kickass individer.

nästan så att man bli lite svartis och önskar att man själv fick en sån uppfostran. fan vad självsäker man hade varit då.

Du har så rätt! Även fast jag fortfarande är rätt så ung så har jag tänkt på det en massa. (är 17 år) Barn är allt för bortskämda, vuxna skämmer bort dem allt för lätt nu för tiden. Tycker verkligen att barn bör lära sig att vara mer självständiga. Alltså då menar jag inte sådär ung att de inte ens kan gå. Utan vid en viss ålder börja städa sitt eget rum, laga mat, simpla grejer. För jag har vänner som inte ens visste hur man bytte lakan. Håller med dig till 100%

Torka sig i röven? allvarligt. Använder du sånt språk i närheten av ditt barn eller är det bara på nätet du uttrycker dig så förfärligt om ditt barns kropps del?

anonym läs om läs rätt.

och droppa snobberiet här. Inga ord är fula. Det är hur de används som spelar roll.

jonna – you got me. Jag vet faktiskt inte hur det går till för ungen har fixat det själv INNAN hon ropar på mig för stjärtkontroll. (jag måte se efter om allt är borta) Jag har alltså aldrig sett HUR det går till.

Det är på förskolan detta uppmuntrats då hon en period vägrade att nån annan än jag torkade henne efter bajsning. :thumbup:

Ett tips är att fukta pappret lite med vatten och några droppar olja på så blir det enklare för barnet att torka rent. :thumbup:

När blev röv ett så himla förfärligt ord? :-O

Min unge säger röv, rumpa, rumpenstump, rumpetuss osv.. Jag snarare är stolt och glad att hon lär sig många synonymer för en och samma sak! Hon är också tre år, som Ninjan.

Min unge kan inte torka sig när hon bajsat. Men jag antar att hon lär sig det tills hon ska flytta hemifrån, så jag har inte så bråttom där. Satsar på att det är något hon lär sig inom ett år. Däremot är hon social och sitter gärna ihop med andra på bussar och spårvagnar, så att hon kan prata och ha lite trevligt.

Och för övrigt är det inte olagligt att posta bilder på folk på nätet, sålänge man själv inte snott bilden, eller bilden är kränkande mot folk.

http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/personuppgiftslagen/publicering-pa-internet/

LD. Jag läste rätt från början men reagera jätte mycket på ordet röv" för jag tyckte det lät så grovt u just den meningen. Om min egen rumpa så kanske jag skulle kunna säga röven men inte om mitt barns rumpa.

Jag är väl snobbig då.

Så ska jag också uppfostra mina barn! Tycker det är jättebra att uppmuntra ungarna så att det känner att de kan. Sen tycker jag att det är viktigt att ungarna får hjälpa till att städa med, så att de blir delaktiga, och inte känner att det är en "föräldrasyssla". Många tänker nog att man inte ska "tvinga" sina barn att göra såna tråkiga saker, men om man inte lär dom reda från början är det väldigt svårt att bara komma en dag och ändra på "reglerna".

Hej alla! Ni har missat en sak! Numera FÅR MAN INRE ta bilder på folk utan deras medgivande – och att publicera dem utan deras medgivande är ett brott. Copywright har man bara på tillåtna bilder.

Jag funderar på att skicka denna diskussion till datainspektionen. Fär jag det Lady? Jag vill inte jävlas – men när samma diskussion uppstår gång på gång blir det fel.

jag börjar bli jävligt trött på paragrafryttare som kommer hit och ojjar sig över min inbillade BROTTSLIGHET

Nej, det är inte olagligt att posta bilder på andra på nätet. Saxat från DATAINSPEKTIONENS HEMSIDA:

"Enlig personuppgiftslagen är det tillåtet att behandla personuppgifter i så kallat ostrukturerat material, till exempel löpande text och enstaka bilder, utan andra restriktioner än att man därigenom inte får kränka den enskildes personliga integritet. Att lägga upp några bilder på någon annan på en vanlig hemsida på Internet kan därför vara tillåtet. Men det får alltså inte ske om det kränker den enskildes integritet."

Så droppa tjatet. Jag fildelar också. Ska vi tjaffsa om det?

Du kan inte lagen och jag är trött på att du kränker människor i din blogg.

Lägg ner det där, bara lägg ner. Bilder du tar har du inte copy på OM du har tagit bilder på människor som inte gett tillåtelse till fotograferin och publicering.

Jag har haft det väldigt jobbigt en längre tid med min 20 månaders son. Han är väldigt mammig och vill gärna att jag ska bära runt på honom och att han ska få bestämma allt (kortfattat så är det så här). Han är jätteglad med alla andra så länge jag inte syns till. Så fort jag visar mig så blir han gnällig, tvär och sur. Jag blir trött både fysiskt och psykiskt.

Nu har han varit jättekul och mycket lättare att ha och göra med sedan midsommar. Jag vet inte vad som vänt hos honom, det gick liksom bara över. Många jag pratat med kallar det tidig trotsålder och många säger att det är en fas dom går igenom vid den här åldern.

Hur som helst så märker jag att när han börjar balla ur och bli sin andra personlighet då blir han så himla mycket gladare om han får hjälpa mig med saker. tex duka bordet, bära sin tallrik med mat själv, hälla upp mjölk, vispa pannkakssmeten, vattna blommorna, hålla hundens koppel osv. Han kan helt plötsligt så mycket mer än jag trott och sett och vi båda växer i detta. Tack vare att jag låter honom vara med så blir han glad, stolt och känner sig otroligt duktig och framför allt viktig. Han ser tydligt att vi ser honom, den där lilla riktiga människan och det märks att han tycker om det.

Så jag försöker strunta i att vi har tio fingrar i pannkakssmeten (den är visst sjukt god och härlig i konsistensen) eller att han 90 % av gångerna tippar sin tallrik på väg till bordet och hunden får hans portion. Lite mer tålamod och tidskrävande, men fasen va mycket roligare vi har ihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *