Kategorier
barn & föräldraskap

Slå tillbaka då för fan!

Det här med att lära och uppmuntra barn till att slå tillbaka är ett kommande tema i de diskussioner jag ofta har både på nätet och med vänner. Vissa anser att ja för fan, lär ungarna att försvara sig själva! Om nån är dum, sopa till liksom så slipper du skit. Oftast är det personer […]

Det här med att lära och uppmuntra barn till att slå tillbaka är ett kommande tema i de diskussioner jag ofta har både på nätet och med vänner. Vissa anser att ja för fan, lär ungarna att försvara sig själva! Om nån är dum, sopa till liksom så slipper du skit. Oftast är det personer själva som kanske blivit retade, mobbade eller själva utsatta för våld som känner att de kanske haft mer makt om de bara vågat ge igen.

Men jag håller inte med.

Att uppmuntra barn att slåss är ALDRIG en bra idé. Tvärtom, det är jävligt korkat att lära sitt barn att slå tillbaka. Barn är inte tillräckligt gamla eller erfarna eller mogna för att kunna ta ansvar för den kunskapen och vad det faktiskt innebär att ”försvara sig”.

De förstår helt enkelt inte vart gränsen går alla gånger eller vad som är ok. Jag har sett så många barn klappa till sina vänner pga olyckshändelser för att ”hon slog mig!” Jag har sett barn knuffa omkull varandra eller klappa till i huvudetmed en hård leksak av ilska för att någon råkat stöta till dem i leken eller kanske råkat stänka lite sand av misstag.

I mitt jobb så ser jag just den här problematiken varje dag. Barn som får lära sig att det är ok att slå tillbaka hamnar oftare i konflikter med andra barn och bidrar oftare till ökat våld. Att ett barn slår tillbaka sätter inte stopp där, tvärtom – det urartar oftast till regelräta slagsmål och slutar oftast med att nån gör illa sig.

Dessutom så sanktionerar man våldet i sig. Det är ok att slå bara man har en bra anledning liksom. (och för ett barn kan en bra anledning vara vad fan som helst)

Och det här med försvar. Vad innebär det egentligen?

Om nån muckar med mig (har typ inte hänt sen tonåren men let us pretend) inte fan startar jag ett slagsmål! Nej, inte heller om nån slår mig. Jag försöker gå därifrån först och funkar inte det så försvarar jag mig. Att försvara sig är INTE likställt med att slå tillbaka. Det är snarare kontraproduktivt och gör snarare så att våldet ökar.

Vad kan jag ge för råd till de föräldrar som förtvivlat undrar hur de ska kunna lära sina barn att skydda sig själva? Givetvis att värja sig (hålla upp händer, ta bort händer, knuffa ifrån om det behövs osv) En metod som är väldigt effektiv och som stort sett alla ungar både kan lära sig och förstå är STOPP! Ett ordentligt stopp ända från magen samtidigt som h*n håller upp handen och signalerar stopp. Lär ungen att använda rösten och kroppen.

Nej! Jag vill inte! Sluta!

STOPP!

Sen får man hoppas på det bästa. Men att lära ut våld är inte ett alternativ. Våld föder våld.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

20 svar på ”Slå tillbaka då för fan!”

:thumbup: Önskar att alla var lika smarta som du. Tack för att du säger vad även jag tänker i denna fråga. / Jenny

Jag har läst din blogg ett tag nu, och dina inlägg på fl ännu längre. 🙂 Jag tycker du verkar vara en klok kvinna med bra värderingar. Och du gör ett kanonjobb med Ninja! Keep it up!

Och att lära barn slåss kan aldrig vara bra.

Bra skrivet! Detta problem har ju vi med våran dotter som bara tar allt skit jämt. Det finns en pojke som bor här vid oss som är mkt aggressiv han slår, knuffar, spottar och tar andra barns saker, cyklar osv… Han har även gett sig på vuxna som försöker rädda sina barn. Mamman i fråga sitter bara där och ser dum ut, hon ser inte ens sitt barn och sitter ofta med ryggen emot eller pratar med ngn. Han har gett sig på min dotter ett par gånger och hon känner igen honom och brukar ofta peka ut han och säga: – där är han, den dumma pojken! Men nu är det så här att min dotter ska börja på en ny avd på dagis för lite äldre barn 3-5 år och den här pojken med. När vi var på en "träff" med barnen och föräldrarna så såg vi att han va där. Det första han gör är att tränga in min dotter i ett hörn och slår henne i magen. En fröken som var där såg det hela och sa åt han. Min dotter bara stod kvar och vågade inte röra sig och man såg tårarna. Jag tror inte ens att mamman såg detta eller ens fattade ngt. Är det så att min dotter kommer hem en dag och han har varit på henne igen så kommer jag säga åt fröknarna att göra ngt, jag tänker inte acceptera att mitt barn eller ngn annan ska behöva vara rädd på dagis, ngn måste ju prata med mamma så att hon får upp ögonen och håller mer koll på vad han håller på med. Mamma är ju inte svensk och det är nog därför ingen liksom jag har pratat med henne, eftersom att jag tror att hon inte förstår svenska så bra. Jag blir så jävla arg!!!

Så sant! Jag har ALDRIG slagits och jag blev en bra människa med jävligt bra självförtroende ändå (helt på egen hand), och detta trots att jag var mobbad/utfryst i högstadiet

Vissa puckon borde inte ens fått föröka sig!!

Jag blor bara arg, önskar att jag kunde i fall som dessa, formulera mig så bra som dig.

Istället väljer jag att länka till detta inlägg från min blogg.

Du har ju så rätt – man ska ALDRIG lära ett barn att slåss. Då är man fan dumihuvet!

Att lära en unge att försvara sig är INTE att lära dem att slåss. När får man slå tillbaka? Får man göra det om man blir våldtagen t ex? När jag var elva år så gick jag på en skola där jag blev påhoppad på med KNIV ett antal gånger och blev våldtagen på toaletten. Vi var barn. Klart som fan att man får slå tillbaka då. Vad ska man annars göra när lärarna väljer att blunda och föräldrarna inte FÅR ta en ur skolan? Vad tycker du att jag skulle ha gjort egentligen? Bitit ihop?

Jag har blivit retad, men inte gav jag igen med våld eller ens med verbalt våld. Ignorerade bara idioterna. Men att kunna försvara sig, alltså på det vis du beskriver – om ingen annan utväg finns, det borde alla få lära sig. Fast då måste de även få lära sig att begränsa användandet av försvaret.

Men Hysteria, det du talar om är ju inte direkt vardagsmat! Du syftar mer på vad jag skulle kalla för "släcka-bränder-strategi". När ett läge är så krisartat så är ju i princip vilka medel som helst ok. Jag tycker verkligen inte att man ska slå varken djur eller människor men om någon av dem skulle hoppa på mitt barn så skulle jag ju göra vad som helst, inkl slåss. Jag tycker inte heller att man ska rycka tag och vara hårdhänta med barn (eller vuxna heller för den delen) men om mitt barn håller på att springa ut på motorvägen så skulle jag tackla omkull det vilken dag som helst. Men att LÄRA barn att slåss för att kunna hantera konflikter, det måste du väl ändå hålla med om är väldigt dumt!? Att ha det som strategi när saker och ting inte går riktigt som jag har tänkt mig eller ha det som första åtgärd när någon är dum mot mig (eller mitt barn) är väl rent ut sagt idiotiskt!

Jag tror inte (och hoppas innerligt) att någon tycker att du skulle ha bitit ihop i det läge som du beskriver men det är väl inte riktigt det som diskussionen handlar om…

Att lära småbarn att slås är givetvis fel. Men om jag hade haft tex en 13-14-15 årig dotter och det var killar som hade tafsat på henne då hade jag tyckt att det var befogat att klappa till, när man blir äldre så tycker jag att man behöver kunna försvara sig själv, jag och mina syskon har lärt oss att skrika och att slå tillbaka om vi blir trängda i ett hörn och jag kan säga att det tyvärr har varit nödvändigt i vissa fall.

hysteria — jag säger som karro, det där hör ju liksom inte till vardagen för små barn. Vi kan ju inte lära och uppmuntra ungarna att slåss IFALL de skulle bli våldtagna?

(vilket i sig knappast skulle skydda dem ändå, män/pojkar är generellt mycket starkare än kvinnor/flickor)

anna – jag ser inte en 13-15 åring som ett barn. Har man en t.ex dotter som blir trakasserad så är det helt ok att lära henne HUR man bäst försvarar sig. Även med våld om så krävs.

Hade en dagmamma som, när vi kom och beklagade oss över att någon i barngruppen varit dum, uppmanade oss att slå tillbaka. Gud vad förvirrad jag kände mig som fått lära mig något helt annat hemifrån. Jag ville ju inte slåss, bara slippa bli slagen.

Vad bra att du tog upp det! När det gäller dagisbarn är det självklart att man inte ska uppmuntra de att slåss, där förklarar du jättebra. Men jag undrade om stora barn, 9-10 år och jag fick mitt svar!

Respect!

Att lära barnen säga STOPP (eller "Sluta, jag vill inte!") är en bra metod, likaså att lära dem att lyssna när någon säger stopp eller sluta. Vi jobbar stenhårt med det i vår fyraårsgrupp (återigen – jag arbetar i förskolan. Förutom den rent solklara "icke-våldsvinsten" finns ju även känsloaspekten. Hur bra mår ett barn efter att ha slagit ett annat, även om det har varit för att ge igen!?

Varför inte istället lägga lite extra tid på att finnas nära de barn (nu tänker jag förskola) som man vet gärna tar till knytnävarna. Genom att ge bättre verktyg kan man låta honom/henne slippa känslan av misslyckande som ju ofta kommer med en dålig handling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *