Kategorier
barn & föräldraskap

Tv-shop för barn

Fick min sovmorgon idag! Men såklart så hade jag supermigrän och kunde inte sova ordentligt. När jag klev upp så var maken arg. Han hade sett på barnprogram med Nöffen och var måttligt irriterad över nåt skit-manga-program”Yu-gi-oh” eller nåt. Han kallade det för ett ”Tv-shop för ungar”. Vi kollade lite tillsammans och tamejfan, skitprogrammet går […]

Fick min sovmorgon idag! Men såklart så hade jag supermigrän och kunde inte sova ordentligt.

När jag klev upp så var maken arg. Han hade sett på barnprogram med Nöffen och var måttligt irriterad över nåt skit-manga-program”Yu-gi-oh” eller nåt. Han kallade det för ett ”Tv-shop för ungar”.

Vi kollade lite tillsammans och tamejfan, skitprogrammet går ju bara ut på att sälja nå jävla skitkort (samlarkort likt skitprogrammet Pokémon) till ungarna. Snacka om tydlig produktplacering. Ingen smygreklam här inte. Nej, här är det tydligt: KÖP DETTA!  Hela handlingen går ut på att visa korten och allt karaktärerna egentligen gör är visa HUR man använder dem. (nej nej, här tillåts inte heller fantasi eller kreativitet. Ungarna måste få tydliga regler för HUR man leker med produkten)

Jag blir skitförbannad. Jag har lust att anmäla programmet och tv4. (Vart gör man det?) Jag vill kunna lita på att barnprogrammen är utformade för mitt barn. Hur ska jag kunna låta ungen se på barnprogram i framtiden utan att oroa mig för att hon ska fastna för nån skittrend?

Jävla skit!

(Sen att programmet inte var pedagogiskt för fem öre samt ett riktigt skitprogram ur en genusvinkel gjorde inte saken bättre. Killarna slåss och krigar och vrålar, tjejerna har stora pattar och pratar med lugna mjuka röster.)

bildkälla: http://www.pojo.com/yu-gi-oh/News/2008/2-17-ude.shtml

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

17 svar på ”Tv-shop för barn”

För några (något?) år sedan så gick tecknade batman på femman på morgonen. Gangsterbossarna satt ofta på strippklubb och sådär när batman trillade in. Den enkla sanningen är att du KAN INTE lita på barnprogrammen, det du får göra är att ha en dvd-spelare och köpa (el ladda ner beroende på vad du tycker om det) barnfilmer och barnserier och bara visa sådant som du kollat igenom och vet vad det är. Det är tyvärr så.

Blä för skitprogram. Men du… tittar Nöffen på tv? Inte behöver dte vara nått fel. Men efter att jag läst några undersökningar om att barn inte ska se mkt tv innan de är två år då det ökar risken för ADHD och koncentrationssvårigheter. Som sagt, jag dömmer absolut inte. Jag har inte ADHD å jag glodde nog en hel del på tv som liten Nöff, men du verkar så…. påläst å liksom noga. Hur tänker du kring tv-tittandet för små barn?

Yu-gi-oh är verkligen superskitprogram! Här är det våld-kanal-byte när det kommer, fast ungarna är nästan snabbare på kontrollen än jag…. de verkligen avskyr dessa mangaserier… Här är barnen förälskade i Fåret Shaun, I drömmarnas trädgård, Småkryp och andra liknande saker ~tur det~ precis som sina föräldrar 😉

hejsan! Jag måste bara få säga att du har en väldigt bra blogg! 🙂 Jag är 17 år och läser din blogg varje dag! Du är verkligen en förebild! 🙂

Ha en bra dag (utan kassa barnprogram) 😉

Nina — nej nöffi kollar inte på tv speciellt ofta. Imorse var det maken som tyckte att de skulle titta på tv. Men hon är oftast mest intresserad av reklamen. Gärna den där med hippien på flugplanet som sjunger barappappabbababarara nånting.

Själv har jag tv'n avstängd för det mesta.

Jag tror dock inte att det är skadligt för barn att se på tv i måttliga mängder.

MIn son är 7 år och har aldrig tittat på detta! Jag tillåter inte det och han har aldrig brytt sig heller.

Men ungarna på jobbet är ju fast…korten är skitdyra dessutom. De tar med dem till skolan och ska byta till höger och vänster. Vad blir det av det?? Konflikter! Jag är så trött på dem och skulle vilja förbjuda dem men då måste all personal vara med på det. Vi förbjöd pokémon på den tiden!

Lina: eftersom ADHD är medfött så är det väl ganska omöjligt att få det av TV-tittande? :-/

Andra koncentrationssvårigheter dock. Och dålig fantasi. Med mera. Med mera. Med mera.

eÉlisabet- TACK. jag satt precis och tänkte på detsamma. ADHD är ett neuropsykiatriskt funktionshinder, och orsakas således inte av tv-tittande… min sambo har diagnosen ADHD, in fact. så nu blev jag lite upprörd!

förstår vad du menar… men jag tror faktisk programmet kom innan korten och sakerna när det gäller både yugi och pokemon… Det gör ju ingen skillnad i "trenden" att ha sakerna men jag tror inte programmet i sig är reklam för sakerna.

nu var det ju inte jag som skrev om ADHD (utan Nina) men eftersom även jag har adhd i min närhet (och även är utbildad på ämnet) så vill jag väl vara med och påpeka att ADHD kan bero på hjärnskada i vissa fall och det kan man förvärva sig så det måste man inte vara född med. Sen om man har adhd eller autismspektrastörning så finns det ju saker man kan göra som gör det bättre eller sämre plus att man kan få liknande symtom som adhd om man som barn till exempel äter glutamat eller liknande. Att det skulle finnas en bevisad koppling mellan tv och adhd tvivlar jag starkt på dock, det är lite som det där med fyrkantiga ögon.

Sen tycker jag det är kul att ingen alls reagerat på att det finns strippor och strippklubbar i tecknade batman. Är sånt inte uppseendeväckande längre? Är det bara jag som är rabiat?

Ja, jag har sett Yugi saken, men jag tycker det är liknande i pokemon, det var inte länge sen alla skulle ha pokemon kort etcetc. det byttes sedan ut mot yugi när den kom. åtminstonde är det vad jag har sett…

Du kan anmäla programmet via granskningsnämndens hemsida, då kanske för produktplacering eller liknande, vad du vill anmäla för kan du själv kolla upp på granskningsnämndens hemsida: http://www.granskningsnamnden.se

där lagar, riktlinjer och regler finns att läsa, samt vad granskningsnämndens uppdrag är.

går programmet på Tv4 så gäller ju Sveriges lagar och riktlinjer för public service delvis… lite krångel då tv4 är en hybridkanal.

Om det gäller 3an eller 5an så ska du vända dig till den brittiska motsvarigheten till granskningsnämnden, som finns listad här: _602.aspx” rel=”nofollow”>http://www.grn.se/grn/pages/Page_602.aspx

Men vänd dig till dem med ditt ärende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *