Kategorier
Genusmedvetet Föräldraskap

Pojkfrisyrer och flickfrisyrer

IMG_3725.JPG
Jag har gett upp på Tamlins lockar. Det spelar liksom ingen roll hur mkt balsam eller olja jag har i, det är alltid tovigt. Flätor däremot! Flätor fixar biffen och håller håret på plats och i skick. Så nu kör vi håret flätat dygnet runt och flätar ur ibland för att kamma genom men flätar tillbaka direkt efteråt. Gråt, skrik och tandagnisslan har minskat med 500%.
Om ni undrar varför jag inte bara klipper av det så kan jag berätta att jag såklart tänker genusmedvetet och kompensatoriskt. Små pojkar med tuffa kortklippta pojkfrisyrer bemöts annorlunda än små pojkar med söta långa lockar (eller flätor) och det tar jag helt enkelt hänsyn till så länge Tamlin är med på noterna. När han uttrycker en annan önskan så kommer jag såklart ta hänsyn till det eftersom att jag vill lära mina barn att deras kroppar är deras att bestämma över.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Pojkfrisyrer och flickfrisyrer”

Fast hur är det att arbeta emot könsnormer om man bara byter plats på dem? Om man uppmuntrar sin flicka till att spela fotboll och ha kort hår, och pojken att inte spela ”macho”fotboll, ha flätor och t.om trosor? Det sunda hade väl varit att inte alls fundera så mycket över sånt och bara köra på, istället för att ”overdo” genustänket så att allt ändå handlar om kön.

Köra på? Göra som dom flesta andra alltså & inte tänka utan bara göra som man fått lära sig hur pojkar & flickor ”ska” se ut? 😉
Det finns pojkmammor som inte ens vågar köpa rosa strumpor (!) till sina söner… Något är ju gravt fel, så nej.. ”köra på” håller inte.

Det vore väldigt intressant att höra vad du tycker och anser om hela ”50 shades of” cirkusen. Har du måhända redan skrivit om detta förresten? Annars är det mycket önskvärt om du någon gång skulle få bloggtorka!

Är den kompensatoriska faktorn viktigare än att det resulterar i en del ont? (Tänkeratt kort hår kan ju ha hårband och hårspännen). No judgement, men vill gärna höra hur du tänker. Räknar med att du ska enlight:a mig, smarta kvinna!

Jag tror samtidigt dom ”tjejiga” kläderna hade räckt för att inte göra honom så ”pojkaktig/tuff” (inte min åsikt men hur många ser det) trots kortare frisyr men annars tycker jag du tänker klokt angående att han ska bestämma själv, han är ju så liten än att han har kanske inte har några bestämda åsikter än.

Min dotters hår är också väldigt långt och vågigt så det är ett ständigt trassel och visst är fläta bra. Alla såna där tangle-borstar fungerar inte, varken på mitt tjocka hår eller hennes.

Jag resonerar likadant med mitt troll, som också har ljusa lockar och då blir mjukare bemött (precis som han blev vänligare bemött när han hade en superrosa fleeceoverall än den grå när han var yngre, det är SÅ tydligt så skeptiker kan ta sig i brasan). Jag brukar låta tovorna hållas men reder ut dem med jämna mellanrum mha mutor (modell: varsågod att leka med mammas telefon!) och då funkar handuttrassling tusen gånger bättre än kam och borste. Blir ofta en mysig stund numera. Har ännu inte infört vare sig schampon, balsam eller badolja men badar honom heller inte fem gånger om dagen (överdrift!) som vissa verkar göra med sina barn så han har ett naturligt oljelager i håret för det mesta (OBS ej flottigt, bara ej söndertvättat).

Jag är väldigt sugen på att klippa min dotter kort, hon har haft omkring page-längd sedan hon var kanske 1,5 år och började ha mer vuxet hår. Jag föreslog rakning med pappas trimmer tidigare eller en mohawk men det gick inte hennes pappa med på men jag har nog förhandlat till en kort frisyr i alla fall nu till sommaren (Jag jobbade in hårt argumentet att hår är varmt på sommaren vilket jag vet hennes far tycker själv) så han har sagt OK till det då. Han är inte alls omedveten om genus normalt sett men just hennes hår verkar vara en känslig punkt, tex så försöker han hårt att lära henne känna igen olika bilmodeller men tydligen ska flickor åtminstone ha halvlångt hår.

Hej!
Hur går det med no pooandet? Tycker det är så intressant när du skriver om detta. Sluta inte! Och du skulle återkomma med analys och resultat av Wen-användandet. Hur vart det med det?
Älskar dig och din blogg!
/Cecilia

Flätor är fint på alla. Känner en hel del män som har det när de sysslar med tex lajv eller klär sig som vikingar. Där får alla ha pärlor, broderier, flätor och annat fint. Även om jag önskar att fler män vågade gå i klänning i de sammanhagen.
Dock, där är det ingen som säger att långt hår eller flätor är reserverat för något kön, alla, oavsett kön får ha vilken frisyr de vill

Min son har långt och slängigt hår som han är extremt förtjust i. Vi får inte röra det. Men efter att han slutade dagis och började skolan så vägrar han hårband, hårspännen – ja ungefär allt som underlättar hårskötsel. Vi har försökt locka med ”men zlatan har ju hårband!” -_- (och han är 0 intresserad av fotboll, är rätt säker på att han hatar fotboll till och med)
Det är tråkigt på flera nivåer!

Jag älskar flätor, tycker det är så snyggt! Min sambo brukar ha en inbakad fläta på ena sidan, för att inte få luggen i ansiktet. Han ser ut som en viking eller typ hunnen Attila.

I min familj har kidsen haft ombytta roller vad gäller de stereotypa tjej-och killfrisyrerna, helt efter eget val. Det är helt hysteriskt när långhåriga sonen tas för tjej och snaggade dottern för kille, enbart pga frisyrerna. Tragiskt!! Tyvärr är det döttrarna som hela tiden fått försvara och förklara varför de har korta frisyrer…

Min son är den enda pojken i sin klass som har långt hår. Eller Längre överhuvudtaget. Alla andra pojkar har korta militär frisyrer & mörka kläder. Min son har ljust, lockigt hår nedanför axlarna & mer färgglada kläder. Dels för att jag tycker att kortklippta barn (pojkar framförallt eftersom att det oftast är just pojkar som snaggas) ser så ”hårda” ut & dels för att jag SER själv hur olika dom bemöts jämfört med min son som ser ”mjukare” ut. Varför skulle jag raka av hans hår eller klippa det kort om jag inte kan tänka mig att göra detsamma med mina döttrar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *