Kategorier
Genusmedvetet Föräldraskap

Detär inte svårt att prata om könsorgan utan att köna dem **TW: diskussion i kommentarsfältet som kan trigga transpersoner**

Bacillakuten släppte en musikvideo för barn häromdagen, det har väl knappast nån missat.

Syftet är att avdramatisera kropp och könsorganen så att barn känner att snoppen och snippan är som vilken annan kroppsdel som helst. För det är det ju. Här hemma har vi aldrig hyshat och pyshat eller på annat sätt antytt att snoppen eller snippan är nåt att gömma undan eller känna skam eller annat över. Man har snopp och snippa för att kissa och göra och föda barn med. Den enkla versionen hittills, de är ju ändå bara sex och fyra så vi tar den avancerade nån annan gång.

Men jag har tre klagomål på videon:

1. varför detta könsnormativa trams återigen? Varför kan inte mina barn få lära sig om kroppen utan att prackas på föreställningar om flickor och pojkar? Snopparna har mustascher och snipporna har ögonfransar och rosetter och det är POJKSNOPPAR och FLICKSNIPPOR och pojkar är ju si och flickor är ju så. Könsnormerna kommer som en smäll i ansiktet. Mina barn får knappt se på Disney pga detta skeva sätt att framställa flickor och pojkar på men här är det könsrollsbonanza för hela slanten. DÅLIGT SVT!

snopp

snippan

2. Det finns ingen anledning att påpeka att ”tjejer har snippa” för det finns inte ett barn på jordens yta som undgått detta. Jag som å andra sidan försöker lära mina barn att köna mindre samt  inse att det faktiskt finns människor med alla slags könsorgansvarianter känner mig jävligt motarbetad. Ska jag behöva ha ett samtal om att det ”finns pojkar med snippa och flickor med snopp” varje gång barnen ser denna? Och hur långt kommer mammas sanning när resten av samhället trycker på dem en cisnorm? Jaja mamma vi vet säger barnen men gör de verkligen det?

Här vill jag lyfta fram Olika förlags bok om hur barn blir till. ”Hur görs bebisar?” Där har de lyckats förklara hela grejen utan att en enda gång prata om män och kvinnor, flickor och pojkar. ”En del människor har snippa och livmoder och en del människor har snopp och spermier’’. Det räcker faktiskt så. Barnen hajjar.

hur görs bebisar

3. Heterogrejen igen. Pojkar och flickor är alltid kära. Och i slutet av videon så är det precis så här också: snoppen och snippan och ett rött hjärta. Tuttinuttigt och romantiskt tihi? Nä. BLÄ!

I övrigt så, ja hurra bra initiativ. Vi kommer lyssna på den här hemma.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Detär inte svårt att prata om könsorgan utan att köna dem **TW: diskussion i kommentarsfältet som kan trigga transpersoner**”

Då majoriteten faktiskt är heterosexuella så är det väl snarare ganska realistiskt att om det är ETT par med i en video så kanske det är ett heteropar.
Sen tycker jag gnället om cisnormen är en ickefråga. Vad är den tydligaste definitionen på vad som är en man och vad som är en kvinna, om inte just att mannen har snopp och kvinnan har snippa? Sen om en man med snopp känner sig som en kvinna är en annan sak, han är fortfarande en man. Varför krångla till det för småbarn mer än vad som behövs? Det finns knappast så många transpersoner eller personer med inget eller två kön att småungar behöver lära sig sånt här redan i dagisåldern.
Att snoppen har en hatt och snippan långa ögonfransar är väl bara ytterligare ett sätt att förenkla det. Barn är medvetna om könsnormer och om hur män och kvinnor generellt ser ut, därför blir det tydligast att göra snoppen ”manlig”.

Kan det inte bli lite fel om man målar upp det som ”en del har ägg och andra inte”, det låter ju som att det är helt slumpvist vem som får vad, det är väl inte helt sanningsenligt även om jag förstår vad man vill få fram.
Det biologiska könet existerar ju vare sig vi vill eller inte, sen hur relevant det är är en annan sak.

Argumentet som framförs ovan om att man inte alltid kan inkludera alla, gällande transpersoner, gör mig vansinnig. Tänk om man resonerade likadant kring människor med funktionshinder? ”Inte kan vi anpassa hela stadsmiljön efter att några människor är rullstolsburna, de är ju så få ändå.” Jo, vi både kan och bör anpassa oss.

Tyvärr resonerar folk så om människor med funktionsnedsättningar också. Annars håller jag med. Det är såklart skitsvårt att alltid inkludera alla, MEN fan vad irriterad jag blir på folk som inte ens försöker med invändningen om att det inte ”går”.

Åh gud, tänkte på precis detta när jag såg den igår! Ska det vara så förbannat svårt! Jag blir jätteprovocerad och tänker att SVT missat hela debatten om detta med könsroller och att snopp faktiskt kan bli kär i snopp m.m. Blä för videon

Alla ni som anser att snopp = kille och snippa = tjej, om någon skulle sy fast en snopp på mig så skulle jag alltså bli en kille? Mina erfarenheter, upplevelser, känslor och uppfattningar kring min egen könsidentitet är alltså oviktig?

Jag anser att det finns ett biologiskt kön, sedan hur relevant det är är en annan fråga, det är inte det som gör en till vad man är men hur man än vänder och vrider på begreppen så är det bara biologiska kvinnor som har snippa, ägg, mens osv och bara en biologisk man kan födas med balle och producera egna spermier. Även om man opererar, tar hormoner osv kan man inte utveckla en livmoder eller börja producera spermier såvida man inte fötts till det könet man känner sig som.
Sen som sagt är det inte det biologiska könet som definierar vad man sedan är.

hudfärg är inte en identitet, det är en nyans på huden. Så nej.
Såvida du inte tänker på människor med afrikanskt ursprung som fått vit hud, antingen pga en vit förälder eller albinism. Men då handlar det nog mer om kulturell identitet tror jag.

En fin beskrivning av kön finns i ”smarta små upptäcker kroppen”. Där funderar man över om inte alla kön borde ha egna namn eftersom de ser så olika ut (” mitt kanske borde heta Roberta”) Här snackar vi alltså om kroppsdelar.

För att fortsätta vad Anna och LD skrev om – varför är inte hudfärg en identitet? Det finns ngt som kallas etnisk identitet och den kan bla utgöras av hudfärg. varför tycker du LD att det inte är en identitet? (är ärligt nyfiken på åsikter kring detta)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *