Kategorier
Genusmedvetet Föräldraskap

Varför är det bara killar som gillar….?

Nu ska vi på parkour. Barnet frågade varför det inte är så många tjejer som vill gå på parkour. Svårt att svara på så att en åttaåring förstår. 
Vad hade ni svarat? 
Men det är så jäkla viktigt att flickor får lära sig att använda samt lära känna sina kroppar. Fickor som idrottar får bättre kropps- och självbild. 
  

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Varför är det bara killar som gillar….?”

Jag kanske hade svarat att många tjejer tyvärr inte uppmuntras eller peppas av vuxna och kompisar att gilla parkour på samma vis som killar gör? Att de därför inte ser det som ert alternativ? Förstår man det resonemanget när man är 8 år? Min äldsta är snart 5 så vi har inte riktigt kommit dit.

Typ att deras föräldrar kanske glömt berätta att parkour finns och att tjejer oxo kan gilla det. Och om vi träffar såna som glömt eller inte vet att tjejer oxo gillar sån sport kan vi hjälpas åt att påminna. Basic å inte så innovativt men… ja vafaan säger en?

Vid frågor jag inte har ngt svar på brukar jag fråga tillbaka: vad tror du? Så kan man prata utifrån barnets egna tankar…brukar bli bra samtal då….barn e oftast klokare än vi tror..

Jag gick gymnastik när jag var liten och på parkour nu som vuxen. På gymnastik gick mest bara tjejer och nu på parkour är det mest bara killar… Fast det är VÄLDIGT lika sporter, fast gymnastik fokuserar mer på smidighet och ”elegans” (=kvinnligt antar jag) och parkour på att det ska vara mycket svett och ”hårda” rörelser (=manligt antar jag).
Jag sysslade också med cheerleading i tonåren, och det är ju dans med inslag av gymnastik. Där var det ca 50-50 med killar och tjejer, men killarna ville inte vara med på knappt någon dans, det var bara gymnastiken de var intresserade av… Så länge vi inte nämnde ”gymnastik” utan kallade det ”tricks”.

Vår snart 8-åring är väldigt normbrytande när det gäller förväntningar på kön (klädval, intressen osv) vilket är hennes eget val. Hon har dessutom två mammor och en ickebinär bonusförälder. Hon får ofta kommentarer i skolan. Vi brukar säga att alla barn inte vet att det finns mer än två kön, att alla barn inte vet att det visst går att ha två mammor, att alla barn inte vet att flickor får ha baggy jeans och sporttröjor och tycka om kampsport och Star Wars. Vi lägger fram det som att här har hon helt enkelt mer information än vissa andra barn, eftersom hon har fått lära sig det, och att vissa barn inte har fått lära sig detta av sina föräldrar. Hon fattar. Hon vet att det inte finns kill- och tjej-färger men att många tror det osv. Hon kör på med sin stil och sina intressen, är trygg i sig själv och vänder sig till vuxna när hon tycker det blir jobbigt med kommentarer från andra barn.

Jag hade nog sagt att inte alla barn och föräldrar vet att parkour finns så berätta det för alla barn, speciellt flickor, att det finns så blir det nog fler som vill pröva. Jag tycker själv det verkar väldigt roligt så jag kommer nog försöka övertala mitt barn att prova när hon är nog gammal (tror att 8 år är yngsta åldern i vår stad).

Tror inte mina ens skulle reagera över att d var ensam eller få om ett visst kön. De är kompisar med alla och har kul. Så har det alltid varit och jag hoppas att det fortsätter. 9 och 10 år.

Svårt det där… Mitt barn har ännu inte reflekterat över att han är enda killen i sin balettklass och jag har funderat lite kring hur jag ska bemöta om han någon dag frågar. Är inne på ett spår kring olika uppmuntran beroende på saken p.g.a. att en del tar för givet att alla med snippa gillar si och alla med snopp gillar så och sedan prata allmänt om hur många olika saker man kan gilla och att det aldrig är fel att gilla sådant som gör en glad etc. Men svårt som sagt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *