Kategorier
Genusmedvetet Föräldraskap

Flickor får tidigt lära sig att de är sämre än pojkar

Det är inte helt sällan jag stöter på föräldrar, eller ja de är alltid mammor (för pappor är inte lika engagerade) , som har pojkar och som uttrycker oro över feminismens framfart. De oroar sig över att feminister är dumma mot män (deras söner i framtiden), över att feminister säger att män är dumma och över att deras söner ska växa upp och känna skam över att de är pojkar. (om de får höra feminister säga dessa saker) 
 
Till att börja med tycker jag detta är riktigt ironiskt med tanke på att flickor idag (och tidigare) växer upp med just skam över att de är flickor (och över allt som har med flickor att göra) och med just den vetskapen att de är lite sämre än pojkar.
 
Att det flickor gör alltid är sämre. Att deras intressen är sämre. Att deras vänskap är sämre. Att deras kunskap är sämre. Att DE är sämre. De växer upp med killar som nedvärderar dem. Med killar som tar avstånd från allt vad de är och gillar. (Att vara pojke är ju att inte vara flicka och för pojkar och män är det viktigt att göra och vara sitt kön rätt och riktigt).Till och med tjejer tar avstånd från att vara tjej. Det är bättre att vara en av grabbarna. Det är bättre att inte vara som andra tjejer. 
 
Tjejer växer även upp med killar som tar för sig, som slår dem, som tafsar på dem, som förminskar dem, som kränker dem, som talar över dem. 
 
Så att pojkar i dag skulle växa upp och tro att de är sämre är helt enkelt omöjligt i ett samhälle som vi lever i där pojkar är bäst och tjejer är det andra sämre könet som ingen vill vara som. Det är liksom ingen risk för det. Jag lovar! Oavsett hur många femininster som säger si eller så. (Men att feminister skulle berätta för små pojkbarn att de är värdelösa har jag aldrig stött på. Det är en märklig halmgubbe som dyker upp med jämna mellanrum.) 
 
Jag är också en pojkmamma. Jag har tyckt att den balansen, som manshatande rabiatfeminist, är svår att hantera. Å ena sidan vill jag lära min dotter att män och pojkar är jävla skit, å andra sidan vill jag inte lära honom att han är just det. Jag vill ju inte att han ska känna skam för att han är pojke. 
 
Men vi pratar mycket mycket mycket om allt som män och pojkar ställer till med. Jag behöver inte förklara speciellt ingående heller för de ser ju själv! De ser ju bråkiga pojkar i skolan. Pojkar som stökar till, som stökar runt, som stör på lektionerna,, som slåss, mobbar, kränker, tafsar, skriker, skrämmer. De ser ju det. De ser och möter även pojkar som säger att de hatar flickor. Att flickor är sämst. Att det är dåligt att vara flicka. Min dotter kommer hem och frågar varför killarna i hennes klass säger så.
 
Så vi pratar och pratar och jag inkluderar mina söner i detta (ok inte J kanske men snart) och vi pratar om varför det är så och om alla pojkar måste vara så och hur man som pojke ska göra istället. Jag har inga illusioner om att min son kommer vara den nya mannen som inte förtrycket, det tror jag blir svårt, men jag vill ge honom en chans att bli nåt annat, att förstå mer och förstå bättre.
 
Men om jag lutar mig tillbaka och tänker att nej inte han, HAN kommer aldrig vara nåt annat än empatisk och snäll och gullig så kommer jag stå blind inför det som kommer och jag kommer definitivt bidra till att han beter sig illa i framtiden. Inte för att han är dålig utan för att han växer upp som pojke i ett patriarkat. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Flickor får tidigt lära sig att de är sämre än pojkar”

Jag är både pojk- och flickmamma och jag måste säga att jag tror du spetsar till det här, och hamnar långt från mångas verklighet. Som flickmamma har jag aldrig någonsin märkt det du skriver om. Min dotter har absolut ingen "vetskap" om att hon skulle vara "sämre" än pojkar, och någon "skam" över att hon är flicka fattar jag inte ens vad det skulle innebära? Skam? Över vadå? Det är det mest absurda jag har läst på länge. Min dotter och hennes tjejkompisar har ingen skam över vilka de är, och varför i hela världen skulle de ha det?
Jag förfäras över läget i dina barns skola, om detta är taget från dina barns verklighet, för skulle barn/ungdomar i mina barns skolor gå runt och säga att de hatar flickor, att det är dåligt att vara flicka, eller tafsa, då skulle det bli föräldramöte med rektor och trygghetsgrupp etc på två röda sekunder, det har det blivit för mycket mindre än så kan jag säga.

Fast jag tänker att det här med "hatar tjejer" har med de gamla "kill- och tjejbacillerna" att göra. Det är en del av barns psykologiska utveckling, att först inse att man har ett kön (vad är det!?) och sedan börja identifiera det könet med andra av samma kön, och i den processen brukar barn utveckla ett avståndstagande gentemot "det andra könet" (som alltså inte bara behöver vara Qvinnan).
Ironiskt nog fortsätter ju många i de här något barnsliga spåren, och nog har det rackats ner på kvinnlighet länge. Att hävda en inneboende "manlighet" kan leda till avståndstagande mot allt som inte "tillhör" manligheten.
Vi har alla olika erfarenheter, och vem vet hur våra barn kommer tycka om sin samtid när de är vuxna. Jag har all förståelse för att man ruttnar på män, som kvinna, men om en vuxenvärld sanktionerar sexism i form av spydigheter, hånskämt eller grova generaliseringar mot vare sig folk av ett visst kön eller en viss etnicitet eller läggning, så bäddar vi ju inte precis för barns förmåga att finna sin identitet bortom snäva könsroller.

LD nej, jag håller inte med dig i detta. Du bör inte heller göra tvärsäkra uttalanden om andras barn enbart baserat på kön, och vad de kommer att känna eller inte känna. Min dotter är i tonåren numera och väl medveten om sitt värde, och varför skulle hon inte vara det? Jag själv är också kvinna och har heller aldrig känt någon form av skam över att vara kvinna (låter fullständigt absurt i mina öron) eller att jag skulle vara sämre än män (på vilket sätt skulle jag ens i teorin vara sämre än män?). Med den här posten tycker jag du hamnade väldigt snett.

Jag håller med dig LD! När det gäller det här med vilket värde man har som tjej/kvinna så tänker jag att det inte alltid handlar om att liksom aktivt känna eller tänka att man är mindre värd som tjej/kvinna. Personligen har det tagit mig hela min livstid att faktiskt förstå och inse att jag och det jag intresserar mig för betraktas som mindre värt, innan ifrågasatte jag liksom inte det rådande läget. Jag har i mitt liv och barndom haft förmånen att mycket sällan höra pojkar säga att tjejer är sämre och jag har inte varit utsatt för särskilt mycket tafsande etc. Jag har däremot förväntats intressera mig för alla killkompisars och pojkvänners intressen, medan de har gjort det väldigt tydligt att de inte brytt sig alls om vad jag gillar. Jag tänker t.ex. på alla dessa dataspel jag suttit bredvid och tittat på, alla actionfilmer jag har förväntats gilla och alla diskussioner om sport som de haft och som jag bara har förväntats lyssna på, samtidigt som de avfärdat mig och mina vänner med hånfulla kommentarer när vi pratat om kläder eller sett en romantisk komedi. Och detta har jag alltid bara accepterat för att jag inte haft verktygen att ifrågasätta. Istället har en djup känsla rotat sig i mig, som jag är övertygad härrör från bl.a. detta, som tar sig uttryck i att jag t.ex. utgår från att det jag har att säga inte kommer intressera någon, att det jag vill göra kan ju rimligen ingen annan vilja göra osv. Det är först nu (jag är snart 40) som jag har insett detta samband och jag måste alltid och aktivt tänka bort dessa tankar för att öht våga ta ton eller säga vad jag vill. Så jag tänker, iofs utifrån personliga erfarenheter absolut, att bara för att ens dotter inte UTTRYCKER att hon känner sig mindre värd så betyder det inte att hon inte i sitt liv agerar utifrån att det är en sanning.

Millan: säger jag att min dotter inte känner sig mindre värd så är det för att hon inte AGERAR som om hon var mindre värd, inte för att hon UTTRYCKER det. Ord betyder absolut ingenting, och det är jag den första att hålla med om. Jag bryr mig bara om handling. Min dotter gör inte inte vad någon annan "sätter värde på". Jag själv har överhuvudtaget aldrig reflekterat över vad någon annan (män?) anser om mina intressen eller mina yrkesval. Är jag intresserad av något så är väl det min ensak, jag behöver väl ingen mans godkännande att kläder eller romantiska filmer är bra intressen? Varför skulle jag bry mig om vad någon annan anser om mina intressen?

Det var "lättare" för min mamma som endast har döttrar. Vi fick lära oss tidigt att pojkar och män är skit (fast i lite mildare ordalag samt varför). Även min pappa sa att han var så glad att han fick döttrar eftersom pojkar är så jobbiga. Det hjälpte mig att inte helt brytas ner av vissa vidriga pojkar i skolan.

Det var någon här i din blogg som tipsade om ett klipp från UR som hette typ porren – elefanten i rummet.
För det första så tyckte jag att det var så sjukt intressant, väldigt tungt såklart. Men mest intressant för hon satte ord på en magkänsla som jag har haft länge angående porr och kvinnosyn och vilka konsekvenser det får i samhället.
Jag fäste mig vid något som hon sa, att det är en missuppfattning att feminister skulle hata män, eller alltså jag hatar typ män men det beror ju på mansrollen. Det hon menade var att feminister egentligen är en mans bästa vän för det är ju vi som tror på att de kan förändras och bli bättre. De som har riktigt dålig syn på män är väl egentligen samma personer som har dålig syn på kvinnor? Låter kanske förvirrande ..

Jag agerade inte som jag var mindre värd när jag var liten och uttryckte heller aldrig att det var sämre att vara tjej osv. eller att jag kände skam över det. Däremot har jag insett i efterhand nu när jag är vuxen och har reflekterat över min barndom, att jag visst blev påverkad. Bara att jag som barn inte hade de verktyg jag har idag att förstå det. Min avsky mot allt rosa som liten var ett försök att distansera mig från den påtvingade roll som det patriarkala samhället bad mig spela. Vara lite mindre typisk tjej. Jag sa att jag hatade hästar för de gjorde killarna och då kände man sig som en av dem osv. Att jag alltid har ansträngt mig för att vara mer lik killarna, inte som de andra tjejerna utan lite bättre. Många små grejer som går att plussa ihop till just det som LD skriver, att flickor växer upp och känner att pojkar är det bättre könet. Jag känner inte skam för att jag är kvinna, jag tycker om att vara kvinna. Hade aldrig velat vara man. Men eftersom jag är uppväxt i ett patriarkalt samhälle som värderar det manliga könet högre kommer det alltid innebära att jag undermedvetet värderar män och det som anses som manligt högre, vilket indirekt innebär att jag känner skam och har mindervärdeskänslor över att jag är kvinna. Något som sedan omedvetet reflekteras i mina handlingar och åsikter. Jag kan fortfarande komma på mig själv med att känna mig "stolt" eller "speciell" när jag avviker från den kvinnliga normen och beter mig mer typiskt manligt – det får mig att känna mig som att jag inte är som alla andra kvinnor. Jag är lite bättre.

Jag tycker att du blandar betydelsen av strukturellt förtryck med individuella handlingar (även fast individuella handlingar tillsammans blir strukturellt förtryck..) Som jag ser det påverkas alla barn av rådande normer, men det betyder inte att mina söner per automatik kommer att behandla tjejer illa eller att min dotter kommer att värdera sig själv lägre än sina bröder. Här passar fraserna "inte alla flickor" och "inte alla pojkar". Det är mitt ansvar som förälder att lära mina barn allas lika värde, även om samhället inte lever upp till det ännu.

Malin: Du frågar varför du skulle bry dig om vad någon annan tycker om dina intressen osv och det är ju såklart så att man inte ska bry sig om det, att man ska göra vad man vill. Det tror jag alla tycker. Det är inte heller det jag menar, utan vad jag säger är att jag, och jag tror detta gäller för det stora flertalet kvinnor (jag drar den slutsatsen utifrån samtal med vänner, vad jag läst om andra kvinnors upplevelser mm), tidigt lärt mig att det män intresserar sig för osv är mycket viktigare än det jag själv tycker om, och att det satt spår och påverkatmitt beteende. Utifrån vad jag sett hos mina egna och andras barn tror jag dock att det skett en förbättring i det här avseendet. Mina barn, som är pojkar, uttrycker tex inte dålig respekt för vad tjejer gör. Jag tror dock att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Jag tror också att du och din dotter är undantag, men utifrån vad det verkar positiva sådana. Det är ju såklart avundsvärt att inte känna sig mindre värd. Det är inte heller så att jag går runt och är tyst hela tiden och inte vågar ta plats, för det gör jag verkligen, men det har varit väldigt värdefullt att analysera den typen av beteenden hos mig ur perspektivet att jag är påverkad av de patriarkala strukturerna.

Tänker kring det här med värde. Att män värderas högre vet jag inte… när män dör i arbetsplatsolyckor eller av missbruk, hemlöshet, självmord eller andra "mansfällor" så skapar det knappast rubriker, inte på samma sätt.
Det ser vi ju i nyhetsrapportering, att om kvinnor eller barn drabbas så är det "värre."
Men det kanske är "skyddsvärde" jag är inne på då? Att kvinnor i högre grad anses skyddsvärda, utifrån en patriarkal (eller biologisk) syn? Med biologisk menar jag i sammanhanget att en kvinnas liv utifrån att hon kan alstra barn rent konkret får ett högre värde i en kontext där livet inte är lika bekvämt som i dagens moderna västvärld. Hon är en förutsättning för fortlevnaden.
– Nu har det ju iof varit mycket kritik kring att förlossningsvården havererat, så dessa värden kanske inte är lika självklara längre?
Däremot, som agerande subjekt, verkar ju vi män värderas högre! Mäns prestationer värderas, inom sport, historia, U name it.
Är det en rättvis reflektion?

Herregud Hur ofta fick man inte höra hur mycket sämre och töntigaste man är som tjej?! "Ta tjejracket!!"(när man spela brännboll) "tjej-lekar är så på töntigt"(när man lekte häst, lekte med dockor osv…man skämdes så mycket att man dolde allt vad "flickigheten "innebar." "Men att spela fotboll osv är ju coolt. Synd bara att man var tjej för man kunde ju aldrig vara lika bra det var ju fakta " på vår skola mobbades tom de tjejerna som använde smink och var "tjejiga" Gud vad jag hatade när jag fick bröst och mens…nu blev jag ju verkligen en "kvinna " på riktigt fast jag bara var 11 år och räknas som ett busigt barn..eller ja.. helst en busig pojke. Små pojkar slapp ju undan allt vad städning heter, de fick köra trimmad moppe fast de bara var 12 (!) Min brorsa alltså. Jag var 15. Fick köra en trimmad moppe…. ja fy fan vad man skämts över och hatat sitt eget kön…

Malin och Johanna
Jag tycker att det är naivt att resonera som er. Att det bara är att lära flickor att de har samma värde som pojkar så löser det sig. Det är naivt för flickor har inte samma värde som pojkar och tyvärr är inte era döttrar undantag även om man såklart kan önska det så mycket att man inbillar sig det.

Rebecka L
Jag har inte lärt min flicka något. Hon har samma värde som pojkar och jag är lika mycket värd som en man. Jag fattar inte ens hur man överhuvudtaget kan ifrågasätta det. På vilket sätt skulle jag vara mindre värd än en man?

Malin
En kvinna är inte lika mycket värd som en man på nästan någon plats i världen. Det är inte jag som tycker det, det är så det ser ut. Håller du inte med om det kan jag inte gå vidare i diskussionen.

Jag tycker att det är märkligt att mammor tvärsäkert kan uttala sig om hur deras barn känner och tycker. "Min dotter vet minsann sitt värde", "min son har aldrig varit dum". Skolan är ganska tuff, killar som var taskiga i skolan kunde vara hur trevliga som helst att leka med i andra sammanhang. Jag tror inte för en sekund att min mamma visste hur jag ändrade mig i skolan för att få killars uppmärksamhet. Jag förstår inte hur man kan vara så tvärsäker?

Verkligen tänkvärt inlägg. Jag har en dotter och en son. När jag fick reda på att det var en son jag väntade tyckte jag ärligt talat det kändes jättejobbigt, inte för att jag inte ville ha en pojke utan just för att jag inte visste hur jag skulle förhålla mig till allt detta. Hur jag skulle uppfostra honom för att inte bli en sån man som förtrycker och jag själv känner att jag har väldigt lite erfarenhet av pojkar då jag mest har haft tjejer/kvinnor i min omgivning att se upp till under min uppväxt. Det är ju på ett sätt mycket lättare med tjejer. Nu är min son liten så jag vet fortfarande inte riktigt hur jag ska förhålla mig till detta när det blir aktuellt, men ville mest säga att jag uppskattar verkligen inlägg som dessa som får en att tänka till kring detta ämnet 🙂

Malin: detta är väl ungefär vad RebeckaL skrivit, men det är klart att alla är lika mycket värda, det tycker vi ju alla här skulle jag tippa. Vi tycker att det borde vara så. Men i vårt samhälle och i världen värderas inte tjejer och kvinnor lika högt som pojkar och män av samhället. Precis som att svarta inte värderas lika högt som vita. Detta syns genom att den ena gruppen får lägre löner än den andra, behandlas illa av den andra (misshandlas, våldtas, blir tafsade på), och på oräkneliga andra sätt har en besvärligare tillvaro. Detta behöver inte manifestera sig i en känsla som motsvarar värderingen hos varje individ för att vara sant.
S: vet ej om detta var riktat mot mig, men insåg ändå att min kommentar ovan krävde visst förtydligande. Mina söner uttrycker inte dålig respekt mot tjejer INFÖR MIG, vad de gör i skolan vet jag inte och jag har inga illusioner om att de är världens finaste och snällaste pojkar där. Försöker såklart lära dem att vara det men men…

S: lustigt då att folk på en blogg vet mer om mina barn än vad jag gör, och detta enbart utifrån kön. Jag ser ju hur min dotter agerar och vilka val hon gör, hon vet sitt värde och jag förstår inte varför det är så svårt för er att ta in det? Så svårt att ni hellre insinuerar att ni vet mer om henne än jag, enbart för att hon är flicka så vet ni. Isåfall skulle ju även jag i egenskap av kvinna enbart på grund av mitt kön vara beredd att ändra på mig för att få mäns uppmärksamhet. Men så har det aldrig varit, varför kan ni inte tänka er att vi är rätt många kvinnor som inte bryr oss om att få uppmärksamhet, som inte oroar oss för vad andra tycker, vad män tycker, vi finns faktiskt, vi som tänker att "gillar han mig inte som jag är så passar han nog inte mig." Till exempel.
Rebecka L: jag har samma värde som en man, varför skulle jag inte ha det? Självklart finns det länder där religion och kultur bromsar kvinnor, jag har även bott många år i ett sånt land och i en sån kultur, jag har upplevt det i min vardag och jag vet ändå att jag har samma värde som en man. Jag agerade varje dag i respekt för mitt värde.

Malin:
Redan som barn märkte jag att pojkarna hånade oss flickor och allt vi gjorde/tyckte om. Det måste du väl också haft erfarenheter av när du växte upp? Helt utan provokation så störde de oss i våra lekar för att sabba för oss, knuffas och bufflas och peka på oss och skratta hånfullt. Bara för att vi var flickor. Jag började hata pojkar för att de var så elaka av ingen anledning (hatet mot män började redan då utan nån som helst insikt i feminism). Det betydde kanske inte att jag skämdes över att jag var flicka men visst blev jag väldigt medveten om vilka låga tankar pojkarna hade om oss.
Kvinnor har inte samma värde som män i det här samhället, du borde snarare bli upprörd över det än på oss som belyser den strukturen. Vi försöker liksom ändra på den synen. Har du missat att pojkar/män föraktar flickor/kvinnor har du levt under en sten.

Malin
Dina döttrar har eller kommer ha tillgång till internet. Hur tror du de kommer känna när de läser saker som detta som finns precis överallt över hela nätet?
Här har samlat ihop några citat från tråden Dags att överge svenska kvinnor! på Flashback. Detta är från de 3 första sidorna. Tråden är 159 sidor lång och innehåller 1907 inlägg. Jag ger de svenska jämlika männen ordet (de som dina döttrar kommer stöta på i skolan, på arbetsplatser, på krogen, på stan och nätet:
Svenska kvinnor har alldeles för mycket att säga till om, och dom håller oss i koppel som dumma valpar.
Kvinnor verkar bara vara ute efter makt och få bestämma i samhället och kan välja de allra bästa männen. Allt verkar ska ske på kvinnans villkor. Det är männen som byggt upp civilisationen och välståndet och kvinnan som övertar rollen i samhället mer och mer och ser ut därefter.
Männen bygger bron, männen bygger bilen och männen bygger husen ..männen fattar dom hårda besluten i samhället… , hade kvinnan styrt hade alla blivit hårfrisörskor med D&G tröjor
Jag har inte längre relationer med svenska kvinnor. Bara tanken att inleda en relation med en svensk kvinna känns för mig direkt motbjudande.
Svenska tjejer tänker bara på en sak "pengar" det e allt dom har i skallen ( samt lägga ut en massa bilder på facebook )
Som sagt svenska brudar är parasiter som bara har pengar pengar i sin lilla hjärna
Jag uppfattar ett utbrett missnöje med svenska kvinnor. Alla ni rättskaffens män, som arbetar hårt, ni förtjänar bättre! Svenska kvinnor är ofta mansföraktande, bortskämda, naiva och maktgalna. Kvinnors orealistiska krav på män kommer att leda till många ensamma bitterfittor i framtiden. Svenska män: utländska kvinnor avgudar er! Lämna bitterfittefeministerna åt sitt öde.
Du är ju ett levande exempel på idiot till svensk kvinna. Tack för att du lyfter fram ert fula tryne till allmän beskådan. Sådana som ni förtjänar inte svenska män. Vi är för bra… Manhatare som er förtjänar att dö olyckliga och övergivna. När det yttre falnar så kommer inga fler erbjudanden. Den processen går fort. Du vet att jag har rätt…
Den svenska kvinnan är inget att ha, och gör barn till olyckliga och traumatiserade slagträn i en ständig maktstrid.
Jag har noterat att svenska kvinnor gått upp alltmer i vikt de senaste 10-20 åren. Feta kossor blir alltmer vanligt. Ytterligare en anledning att avstå.
Du bevisar verkligen att den svenska kvinnan är hatisk och otacksam. Får tacka för att du belägger min tes. Att svenska kvinnor vurmar för massinvndring från barbariska och efterblivna, kvinnoförtryckande kulturer, och samtidigt kallar sig fredsälskare och feminister är ju ett stort jävla skämt. Som ni sår kommer ni att få skörda.

Ja! Äntligen kommer detta upp för diskussion. Min dotter är 8 år och sen dag 1 i förskoleklass har jag haft ångest. Redan första veckan kom hon hem blodig i hela ansiktet för att 3 killar hade lekt en "lek" med henne. Sen har det fortsatt med nedbrottningar, grus nertryckt i munnen och stryptag. Flera uttalanden om hot om våld av killar. Hot om att slå in skallen, slå i magen, etc av killar. Och nej, hon är inte mobbad på något sätt. Och Ja lärarna har agerat i klassen och på varje enskild händelse efter att jag har berättat för dem. Verkligen tagit det på största allvar.
Tyvärr är jag inte förvånad. Jag minns att samma saker hände i min skola för 30 år sedan. Jag försöker varje kväll när jag nattar henne att höra hur dagen har varit. Det är inte alltid lätt att få klarhet av en 8-åring tycker jag. Jag känner ofta oro, vanmakt och otillräcklighet. När ska man agera? Hur ska man agera? Vad ska jag säga till henne? Jag hatar verkligen att killar beter sig på det här sättet och kan bara inte se att min son (nu 2 år) kommer hota och slå tjejer. Fan vad jag ska uppfostra honom.

Hej! Jag tror att det var i högstadiet som jag kom underfund med att det var killarnas bedömning och åsikt om en som tjej som räknades. Det var då man började förändra sig för att bli attraktiv. I och för sig, redan på mellanstadiet var det ju viktigt att vara omtyckt bland killarna och bli " frågad chans " på eller uppbjuden av på disco. Denna press och värderande av en pga av ens kön tror jag de flesta tjejer känner igen, det var liksom killarna som bestämde om man dög eller inte = killarna värderas högre.

Nina M:
Vi tjejer var absolut inte hånade när jag gick i skolan. Killarna sabbade inte våra lekar för vi lekte för det mesta alla tilsammans. Jag har inga negativa minnen av killar från min barndom. Jag växte i och för sig upp ute i obygden, på landet 🙂 är det det du menar med att jag har levt under en sten kanske? 🙂 (verkligen ödmjukt bemötande mot någon som är av en annan uppfattning, att säga att den har levt under en sten.) men så himla unik är inte min uppväxt. Pojkarna hade inga låga tankar om oss. Varför skulle de ens ha haft det? Vi var vänner. Fortfarande när jag träffar någon av killarna (numera snart gubbar) från min uppväxt blir jag glad. Känner inget hat.
Men som sagt. Levde väl under min sten!

Somliga förbannade kvinnor:
Självklart har min dotter tillgång till internet. Självklart läser hon sånt du kopierar in, sånt män skriver, de pratar om det i skolan också, det är liksom inget okänt. Det är något alla diskuterar idag.
Men: vad har de männens ord med hennes människovärde att göra? Hennes värde sitter inte i andras ord, lika lite som mitt värde påverkas av andras ord. Att män sitter och skriver till varandra om "den svenska kvinnan" definierar inte den svenska kvinnan eller hennes värde. Det är tomma ord. Jag är ingenting av allt det där de männen har skrivit. Det är deras ord, deras hat. Det bor i dem. Det definierar dem, inte mig. Och som tur är finns det många män och kvinnor som INTE hänger på Flashback.

Wendigon:
Det du beskriver är definitivt mobbning. Våld och hot om våld är mobbning, det står i skollagen och personalen är skyldig att rapportera detta till rektor (i första hand). Detta ska skyndsamt utredas och åtgärder ska vidtas för att förhindra fler kränkningar. Har lärarna sagt till dig att hon inte är mobbad så har de fel. Prata med rektorn istället isåfall.

Malin: Oavsett din känsla och din dotters känsla så är fakta att ni får sämre sjukvård, bemöts sämre i arbetslivet och får sämre betalt än män. Det går inte att snacka sig ifrån även om man upplever att man minsann är lika bra. Fin upplevelse dock. Är trots det glad att inte alla upplever att inga problem i världen finns för då hade min dotter haft en dyster framtid.

Malin: Jag växte också upp ute i obygden och har heller inga speciellt negativa minnen av killar från min barndom. Vad jag fick med mig från min barndom var dock ett förakt för allt som var typiskt tjejkodat. Min omgivning försökte styra in mig på att leka med mer tjejkodade leksaker men jag vägrade och fick cred för det hos killarna. Jag har inga minnen av hur jag resonerade exakt för att bete mig som jag gjorde men i efterhand ser jag ju att det berodde på att det som ansågs tjejigt var mindre värt och jag positionerade mig tidigt emot det för att om möjligt klättra lite i värde i killarnas ögon. Dvs att inte vara "som alla andra tjejer" blev viktigt för mig. Jag hade, liksom din dotter, aldrig någon medvetenhet om att jag skulle vara mindre värd än killarna pga mitt kön. Det är en insikt som har kommit senare i livet då jag lagt ihop alla pusselbitar angående mitt beteende från min barndom och tonårstid. Pusselbitar som bestod av frågor som exempelvis: varför tog jag avstånd från lek med dockor och omfamnade deras våldslekar? Varför lyssnade jag intresserat på vad killarna pratade om medan de inte brydde sig om vad jag hade att säga vilket ledde till att jag till slut tystnade helt? Varför lät jag mig formas av deras beteende men jag hade ingen makt att influera dem? Osv osv.

Malin, kalla det vad du vill. Som jag sa har skolan agerat när de har blivit informerade om det som inträffat. Min poäng är att detta är mer regel än undantag för flickor att bli utsatta för. När jag påtalade för skolan om de muntliga hoten så pratade läraren med klassen i såväl grupp som tjejer/killar för sig. Det hade då framkommit att flera tjejer hade blivit utsatta. Men det hade inte kommit fram på annat sätt. Jag tänker att detta är så normaliserat också för oss alla att vi inte agerar utan slår bort det som att "killar är såna" när de är våldsamma eller nedlåtande/hotfulla.

RebeckaL, jag har inte påstått att det är enkelt eller "bara" MEN jag vägrar tro att det inte går att förändra samhället. Om jag trodde att samhället var statiskt skulle jag inte vara feminist och om jag trodde att kön bara var biologi så skulle jag ge upp.. Det är ju just för att jag delar analysen om patriarkatet som jag tror att det går att påverka!

Malin
Jag tycker du ska ha all kredit för att ha uppfostrat en så stark å självsäker tjej! Ingen skillnad ska finnas mellan könen! 👍 tycker inte någon ska behöva förklarar för en kvinna / moder hur hennes dotter känner,är ,fungerar .

Detta är inte relaterat till inlägget men jag måste bara skriva av mig. En man i min kommun (vänsterpolitiker) gick ut på ett kommunfullmäktigemöte och berättade om en överfallsvåldtäkt han genomled i somras. Detta är såklart fruktansvärt.
MEN! Jag kan inte låta bli att fundera över att det nu har blivit världens grej. Kommentarsfälten på artiklar ang detta flödar av kärlek, hurrarop om hur modig han är som pratar om detta, hur synd det är om honom och hur stark han är. Ingen ifrågasätter, ingen misstror. Och aldrig så har jag sett så många män kommentera stöttande kring ett våldtäktsfall. Men detta är ju fanimej vardag för kvinnor och jag blir så jävla förbannad!! Det känns fel att bli förbannad på att folk är snälla och respektfulla, men återigen så är det alltid allvarligare när män drabbas. Alltid så jävla synd om alla män. Fan.

Millan: Har bara hunnit läsa din första kommentar och inga andras men vill ändå skriva vad jag tänker nu så att jag inte glömmer pga helt fried i hjärnan av sömnbrist bl a.
Jag håller helt med dig om det här med att killsaker och tjejsaker värderas helt olika och tjejernas alltid som mycket lägre.
Ta också prylar som ett exempel. En mobil för 5000kr anses inte dyrt och onödigt men en handväska eller en sadel för samma pengar görs. Killar kan alltid motivera med att deras intressen och prylar är så mycket nyttigare och därför mer värda att lägga pengar på. Ja tycker de alltså. Det gör inte jag. Min mobil kan jag alltid ersätta, ja jag förväntas t o m göra det vart annat år, men min handväska ger mig glädje lätt fem om inte tio eller fler år. Slå ut den summan per år så får man mer valuta för pengarna på din handväska eller din sadel till din häst.)
Men glädjen och funktionen som min handväska ger anses inte lika värdefullt. För att det är en tjejsak som inte killar vill ha.
Det här blev nog rörigt och onödigt långt pga övertrött, men ni kan säkert fundera ut egna exempel på framförallt lite dyrare saker som är mer killiga och andra tjejigare där det är mer accepterat att köpa den dyra killprylen. Ta en stereo eller ljudanläggning tex. Eller gräsklippare vc symaskin. Eller…
Ska försöka orka läsa resten av era tankar nu.

SFK: Vidrig läsning men det blir lite svårt för mig att hålla fram fb som genomsnittet eller ens en större grupps åsikter. Snarare typ tre till fem missnöjda snubbar som är missanpassade i samhället.
Jennifer: Jag förstår vad du säger och ta inte min förklaring för att jag tycker att det är rätt att det är så, men…
Det är allmänt vedertaget att en man har så mycket att förlora på att erkänna att han blivit våldtagen att det skulle vara ytterst osannolikt att han skulle hitta på det. Det anses som mycket mer förnedrade att en man inte klarade av att försvara sig och mer självklart att det går att våldta alla kvinnor. Män SKA kunna försvara sig annars är du en sillmjölke.
Så, jag är inte förvånad att alla tror på honom. Det finns ingen som har kommit på en vinst som skulle kunna vara stor nog för honom att vinna för att han skulle riskera sitt anseende för det. Det är de fakto så att en man har mer att förlora på att han går IT med det offentligt än en kvinna har.

Hmm, känner inte alls igen det du skriver om att tjej-och killgrejer värderas olika. Snarare är det så att den som befinner sig utanför målgruppen kommer titta oförstående på varför någon lägger så mycket pengar, vare sig det gäller en sadel eller en toppmobil. Finns ju mängder med killgrejer som folk ofta gör sig lustiga över som t.ex. verktyg, dataspel, bilstereo, superhjältar och annat tekniskt/scifi jox som verkligen bara är kul för nörden och astråkigt för alla andra.

Anonym: Men det tror jag faktiskt du skulle göra om du ställde frågan i din omgivinig. Vad skulle de lättast smälla 5000kr och tycka det är värt det. En mobil eller en handväska.
Jag skulle bli förvånad om du fick svaret från vare sig kvinnor eller män att de skulle värderar handväskan lika eller mer värt sina pengar.
Samma med symaskin eller en gräsklippare. (De kostar ungefär lika mycket.)
Börja fråga. Hitta på olika prylar och ting som är kodade något mer för motsatta kön och se på resultatet. Jag skulle bli oerhört förvånad om du kom till motsatt erfarenhet än min och att du kommer få moteveringen, ja men det går ju inte att jämföra. En gräsklippare är så mycket mer funktionell och nyttig än symaskinen. Det fattar du väl; Kommer du få höra.
Och verktyg och stereos som det läggs mycket pengar på och att de skulle bli hånade för det? Det måste vara otroligt ovanligt och enbart de som är show off skulle bli hånade. De som förköppt sig och handlat på kredit.
De andra får höra att de gjort en god investering.
Samma med hockeyutrustning. Nästan ingen som snackar om hur dyr den hobbyn är, men alla vet att hästsporten är det, och det pratas mycket om det.
Ha det i bakhuvudet. Kolla runt när du hör vad folk pratar om. Jag skulle bli förvånad om du fortfarande inte höll med.
Sov gott!

Hmm
Det är ett exempel, men det är inte 5 killar som skriver tusentals inlägg varje månad i kvinnohatande trådar på flashback. Exakt samma kvinnohat finns i kommentarsfält på fb, ig, bloggar, under krönikor, artiklar, youtube och på datingsidor. Om du inte har sett omfattningen av kvinnohatet på nätet så har du helt enkelt inte befunnit dig på de ställen där det förekommer. Jag ägnar en del tid åt att skärmdumpa kvinnohatande mäns kommentarer varje vecka (och jag behöver inte leta efter dem kan jag säga) så jag hoppas att du inte menar att jag hittar på. Kvinnohatet är på riktigt och det skadar väldigt många kvinnor både mentalt och fysiskt. Fråga LD om vad hon har utsatts för och om de är 5 missanpassade män som sysslat med det som drabbat henne.

SKF: Så klart jag inte menar att du hittar på. Varför skulle du tro att jag menar det?
Men det är väl ändå ett välkänt faktum att på fb hänger avskrädet som hatar både judar, muslimer, kvinnor mm.
Männen på fb är ju samma fenomen som inom alla andra grupper där de dåliga är de som sticker ut och i värsta fall får representera en hel grupp. Samma som vissa ser alla invandrare på ett vis för att det finns små grupper som är kriminella, kastar sten på blåljuspersonal, höggljudda etc.
Du kan inte på allvar mena att männen som syns på fb är representativa för hur samhällskroppen i stort är? Tror du verkligen det?
Det eller dem som skriver till LD och dig. Att majoriteten av män är så?
Om du tror att de som hänger på nätet och hörs där är hur män är i allmänhet, ja då finns det en rad med andra grupper som du behöver dömma lika.

SKF: Ang kvinnor och förlora på att berätta om att bli våldtagna.
Nej varför skulle jag läsa den? Jag har aldrig hävdat att kvinnor inte också förlorar på att berätta.
Sluta nu och dra slutsatser som jag aldrig sagt. A betyder inte automatiskt B.

Hmm
Detta säger du: Våldtagna män blir trodda på i högre utsträckning eftersom de riskerar så mycket med att berätta. Kvinnor blir inte trodda på i lika hög utsträckning för de riskerar mindre när de berättar.
Att bli ifrågasatt och anklagad för att ljuga är enligt min åsikt det värsta som kan hända efter en våldtäkt. Och det riskerar kvinnor i betydligt högre grad, även enligt dig.

Hmm
"Så klart jag inte menar att du hittar på. Varför skulle du tro att jag menar det?"
Pga detta: "Vidrig läsning men det blir lite svårt för mig att hålla fram fb som genomsnittet eller ens en större grupps åsikter. Snarare typ tre till fem missnöjda snubbar som är missanpassade i samhället. "
Jag påstår att det är betydligt fler män än 5 st och därför hoppas jag att du inte tror att jag hittar på när jag beskriver omfattningen av det, vilket 5 män omöjligen kan stå för. Och det är ju bra att du inte tror det.
"Du kan inte på allvar mena att männen som syns på fb är representativa för hur samhällskroppen i stort är? Tror du verkligen det? "
Nej, jag tror inte att kvinnohatande män är majoriteten av Sveriges manliga befolkning. Däremot är de så pass många att de är ett samhällsproblem. Det rör sig alltså om betydligt fler än 5 män.
"Om du tror att de som hänger på nätet och hörs där är hur män är i allmänhet, ja då finns det en rad med andra grupper som du behöver dömma lika. "
Män som hänger på nätet är män i allmänhet. Däremot är inte min erfarenhet att majoriteten av alla män i Sverige är kvinnohatare. De är tillräckligt många dock för att det ska vara ett problem att vara kvinna på nätet och IRL.

Hmm
"Nej varför skulle jag läsa den? Jag har aldrig hävdat att kvinnor inte också förlorar på att berätta. "
Jag upprepar mitt svar: Ang vad kvinnor har att förlora på att berätta att de blivit våldtagna så tycker du ska läsa Flickan och skulden av Katarina Wennstam.
Tycker du att det står nånting där om att du sagt att kvinnor inte också förlorar på att berätta?
Boken kan du läsa ändå, den är fantastiskt bra även om man blir både upprörd, illamående och ledsen över hur oerhört illa samhället behandlar våldtagna flickor, tjejer och kvinnor.

" De är tillräckligt många dock för att det ska vara ett problem att vara kvinna på nätet och IRL. "
Det håller jag helt med dig om men saknar för mig relevans i din poäng mot Malin. Malin pratar om livet i stort. Du drar in internet där alla vet att trollen häckar. Det är ju lite som att säga att hon inte skulle få problem i en mc-klubbs lokaler också.
Alla råkar ut för hat på nätet. Ingen grupp är förskonad.
Nu gör det inte kvinnohatet som florerar där till ett mindre problem, men definitivt så utgör deras röster inget som någon borde ta på allvar, jude, muslim eller kvinna eller alla barn som möts av pedofiler för den
delen. Åsikterna som hänger där är inte friska och det vet "alla". De friska är en liten grupp i förhållande av dem som skriver på nätet och engagerar sig i debatt oavsett ämne.
"Ang vad kvinnor har att förlora på att berätta att de blivit våldtagna så tycker du ska läsa Flickan och skulden av Katarina Wennstam"
"Tycker du att det står nånting där om att du sagt att kvinnor inte också förlorar på att berätta? "
Okay, så varför skrev du det då till mig? Vad var syftet? Jag berättade om hur det är för en man. Varför vill du jag ska läsa om hur det är för kvinnor då? Menar du på att jag inte vet det och behöver utbilda mig? Eller vad?
För om det bara var ett allmänt lästips som jag skulle kunna tycka är interesant så var det klumpigt och alldeles för oprecist utryckt av dig i sammanhanget.
Så, jag behöver inte läsa den boken för att få en bild om hur en kvinna bemöts oftast i samhället när hon går ut med det eller vad hon förlorar. Jag vet det redan. (eller så har jag kanske redan läst den 😉)
Folk är "jätteduktiga" på att hitta på vad hon kan ha att vinna på det och andra vidrigheter.
Så mitt lästips till dig. Läs på om de våldtagna männen i Afrika i krigshärdar och vad de förlorar. Betänk sedan att det inte är långtifrån vad männen i Sverige också förlorar.
(Allt jag gjorde var att förklara varför reaktionerna om att han blev trodd på är som de är. Jag lade ingen egen värdering i ifall det är rätt att det är så i den kommentaren. Min åsikt var inte relevant för det.)

Hmm
"Du drar in internet där alla vet att trollen häckar."
Troll är helt vanliga människor. Helt vanliga män som sitter vid sin skärm och skriver vidriga saker om och till kvinnor. de är varken ovanliga eller ett fåtal.
"Alla råkar ut för hat på nätet. Ingen grupp är förskonad. "
Alla råkar ut för otrevliga människor men alla råkar inte ut för kvinnohat. Kvinnohat utsätts kvinnor för och till skillnad från annat otrevligt så är den sortens otrevligheter väldigt specifik. Där ingår att kalla kvinnor för saker som h*ra och f*tta, att skicka bilder på sin penis, att hota med våldtäkt, att dra in kvinnans psykiska hälsa och föräldraskap i en diskussion som inte rör kvinnans person. Eller att göra ner kvinnans utseende med uttryck som feta kossa, äckliga håriga fetto och liknade.
"[…] men definitivt så utgör deras röster inget som någon borde ta på allvar, jude, muslim eller kvinna eller alla barn som möts av pedofiler för den delen."
Nu är det inte upp till dig att avgöra vad andra ska ta på allvar. Det är inte heller varken rimligt eller realistiskt att kvinnor inte ska ta den här specifika sortens hat och hot på allvar. Kvinnor ska inte uppmanas att inte bli illa berörda av att kallas h*ror, slampor, f*ttor, äckliga, fula, kossor o dy. Människor är inte robotar. Hur pedofiler kom in i detta har jag ingen aning om men barn som möts av pedofiler ska definitivt tas på allvar.
"Åsikterna som hänger där är inte friska och det vet "alla"."
Friska ej eller, dessa män är ett samhällsproblem och de är inte några få. Framför allt är det inte några få kvinnor som utsätts. Varenda kvinna jag nånsin stött på har blvit utsatta för dessa grova förolämpningar av män både på nätet och IRL. Och ju mer kvinnan hörs, syns och tar plats i samhällsdebatten, desto värre och fler kränkningar och hotelser får hon.
"Varför vill du jag ska läsa om hur det är för kvinnor då? Menar du på att jag inte vet det och behöver utbilda mig? Eller vad?"
Ja, med tanke på din kommentar till Jennifer så anser jag att du kan behöva utbilda dig. jag vill påminna dig om att du skrev detta: "Det är allmänt vedertaget att en man har så mycket att förlora på att erkänna att han blivit våldtagen att det skulle vara ytterst osannolikt att han skulle hitta på det." Samt "Det är de facto så att en man har mer att förlora på att han går ut med det offentligt än en kvinna har." Läs boken och återkom. Ingen som är grundligt insatt i hur våldtagna kvinnor bemöts både av omgivningen och rättsväsendet skulle uttala sig som du. Sen gör du självklart som du vill men eftersom du frågar mig vad jag anser så ja, jag anser inte att du är tillräckligt insatt för då skulle du inte påstå att "att en man har mer att förlora på att han går ut med en våldtäkt offentligt än en kvinna har."
"Läs på om de våldtagna männen i Afrika i krigshärdar och vad de förlorar. Betänk sedan att det inte är långtifrån vad männen i Sverige också förlorar. "
Det kanske jag redan har 😉 Men nu pratar vi om svenska förhållanden och här är det varken lätt för män eller kvinnor att berätta att de blivit våldtagna och "en man har inte mer att förlora än vad en kvinna har".
"Allt jag gjorde var att förklara varför reaktionerna om att han blev trodd på är som de är."
Och jag håller inte med och nu har jag förklarat för dig varför.

Ang våldtäkten av mannen (för att fortsätta på sidospåret, kan inte låta bli då jag finner den så intressant) så stod det i Aftonbladet att polisen utreder brottet "utifrån ett politiskt perspektiv". Vilket också skaver lite i sin orättvisa. Dels står det alltid att kvinnor utstätts för "misstänkt" våldtäkt. Dels verkar polisen inte lägga just den här våldtäkten i utredningshögen (där många fall verkar hamna idag). Dels ger "utredning utifrån politiskt perspektiv" det hela en "tyngd" som våldtäkt av kvinnor aldrig tillägnas.
Undrar ur vilket perspektiv våldtäkt av kvinnor utreds?

Hmm, jag har de erfarenheter du nämner och därför kommer jag fram till min slutsats. Både kvinnligt och manligt kodade prylar hånas/hyllas lika mycket beroende på om hånaren/hyllaren ingår i samma subkultur eller ej. Det är min erfarenhet.

Sidospåret: Jag tänker att både kvinnor och män riskerar mycket, men på olika sätt, om de berättar att de blivit utsatta för våldtäkt. Mannen riskerar omgivningens syn på hans manlighet, kvinnan riskerar omgivningens syn på hennes trovärdighet. Eller är jag helt ute och cyklar?

Malin och millan: förlåt, jag lät faktiskt ganska dryg och det var på riktigt inte min mening. Det enda jag menar är att man gärna tänker att just mitt barn är den finaste och snällaste och tryggaste så detta kan absolut inte stämma. Det är lite farligt eftersom man lämnar barnen lite i sticket när man utgår från att detta är ett område just vi inte behöver prata om eller jobba med. Eftersom barn är så formbara är dessutom värderingar och självkänsla en färskvara som alltid måste underhållas, det går inte att säga att mitt barn mår bra bara för att hen gjorde det för en månad sen (min uppfattning såklart).
Era barn är säkert jättefina, min kommentar var inte menad att kritisera era barn och era personer.

Huvudet på spiken i detta inlägg! Skam har jag aldrig upplevt att jag känt, men nog fan har jag vetat min plats. Den "jämlikhet" som jag växte upp med (gick i grundskolan på 80-talet) tycktes gå ut på att kvinnliga intressen nedvärderades och att man som tjej uppmuntrades och i vissa fall tvingades till manliga intressen i jämlikhetens namn. I åttan hade vi en prao där man inte fick välja själv och de tyckte att det var en bra idé att placera tjejer på typiskt manliga arbetsplatser. Jag hade tur, men tänk att komma som ensam ung tjej till en bilverkstad med porrbilder på väggarna…
Jag har väldigt kvinnliga intressen, handarbete, bakning och liknande. Och nu när jag tänker efter har jag nog känt lite skam inför att jag inte har velat/förmått ändra på det.
Samtidigt med detta nedvärderande har jag under min uppväxt fått lära mig att vi i stort sett är jämlika i Sverige och att om man som kvinna inte upplever det så behöver man gå till sig själv och jobba på sin förmåga att vara tydlig i sin kommunikation, bejaka sin sexualitet etc.

Malin
Jag vet inte om jag med flera här är otydliga eller om du inte vill förstå vad vi menar. Det är alltså inte vi som tycker att kvinnor är mindre värda än män det är samhället som säger det.

Det är ju ett obestridligt faktum att mäns kompetens värderas högre. Skicka ut en text till två grupper, exakt samma text, men grupp 1 får veta att den är skriven av "Anna" och grupp 2 får veta att den är skriven av "Anders". Grupp 2 kommer konsekvent att bedöma texten som bättre och mer kompetent. Samma sak om man får läsa en beskrivning av en chef in action: heter chefen Kalle så kommer denne att bedömas som "rak" "tydlig", "bra på att fatta beslut", medans en Karoline kommer att ses som "bossig" "bitchig" och "otrevlig". Det är inte något folk (oftast) är medvetna om, men så funkar de flesta av oss.
Så ja, klart att man kan veta sitt värde som tjej, men förmodligen hade man sett sig själv som ännu mer värdefull om man varit kille i stället. För det är så omgivningen ser en.
Rekommenderar alla att läsa "Ett transfeministiskt manifest" – skriven av en som verkligen upplevt skillnaden mellan att bli tolkad som man respektive kvinna.

Ooooh det här inlägget känns så sant att det blev jobbigt. Jag har en son och tanken att han kan bli en förtryckare känns hemsk men jag köper helt ditt argument att han får svårt att stå emot. Jag ska fundera på hur jag ska prata med mina barn på samma sätt som du pratar med dina. De kommer sorgligt nog att behöva det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *